ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΟΗΕ: Γυναίκες και νεογέννητα τα μεγάλα θύματα του πολέμου στη Γάζα

Επικαιρότητα
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι γυναίκες, τα παιδιά και τα νεογέννητα στη Γάζα επωμίζονται δυσανάλογα το βάρος της κλιμάκωσης των εχθροπραξιών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, τόσο ως θύματα όσο και ως μειωμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.
Σάββατο, 04/11/2023 - 10:41
— Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
News4Health Team News4Health Team

Τη δραματική αυτή διαπίστωση έκαναν το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF), η Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για την Αρωγή και τα Έργα για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), η Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία (UNFPA) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Από τις 3 Νοεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, 2 326 γυναίκες και 3 760 παιδιά έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας, που αντιπροσωπεύουν το 67% του συνόλου των θυμάτων, ενώ χιλιάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί. Αυτό σημαίνει ότι 420 παιδιά σκοτώνονται ή τραυματίζονται κάθε μέρα, ορισμένα από αυτά μόλις λίγων μηνών.

Οι βομβαρδισμοί, οι κατεστραμμένες ή μη λειτουργούσες εγκαταστάσεις υγείας, τα μαζικά επίπεδα εκτοπισμού, η κατάρρευση της παροχής νερού και ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και η περιορισμένη πρόσβαση σε τρόφιμα και φάρμακα, διαταράσσουν σοβαρά τις υπηρεσίες υγείας μητέρων, νεογνών και παιδιών. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 50 000 έγκυες γυναίκες στη Γάζα, με περισσότερες από 180 να γεννούν κάθε μέρα. Το 15 % από αυτές είναι πιθανό να παρουσιάσουν επιπλοκές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη ή τη γέννηση και να χρειαστούν πρόσθετη ιατρική φροντίδα.

Οι γυναίκες αυτές δεν έχουν πρόσβαση στις επείγουσες μαιευτικές υπηρεσίες που χρειάζονται για να γεννήσουν με ασφάλεια και να φροντίσουν τα νεογέννητά τους. Με 14 νοσοκομεία και 45 κέντρα πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης κλειστά, ορισμένες γυναίκες αναγκάζονται να γεννήσουν σε καταφύγια, στα σπίτια τους, στους δρόμους μέσα σε χαλάσματα ή σε υπερφορτωμένες εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, όπου οι συνθήκες υγιεινής επιδεινώνονται και ο κίνδυνος μόλυνσης και ιατρικών επιπλοκών αυξάνεται. Οι εγκαταστάσεις υγείας δέχονται επίσης πυρά - την 1η Νοεμβρίου το νοσοκομείο Al Hilo, ένα κρίσιμο μαιευτήριο, δέχθηκε βομβαρδισμούς.

Οι μητρικοί θάνατοι αναμένεται να αυξηθούν δεδομένης της έλλειψης πρόσβασης σε επαρκή περίθαλψη. Το ψυχολογικό τίμημα των εχθροπραξιών έχει επίσης άμεσες -και μερικές φορές θανατηφόρες- συνέπειες στην αναπαραγωγική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των αποβολών που προκαλούνται από το άγχος, των θνησιγενών και των πρόωρων γεννήσεων.

Πριν από την κλιμάκωση, ο υποσιτισμός ήταν ήδη υψηλός μεταξύ των εγκύων γυναικών, με επιπτώσεις στην παιδική επιβίωση και ανάπτυξη. Καθώς η πρόσβαση σε τρόφιμα και νερό επιδεινώνεται, οι μητέρες αγωνίζονται να θρέψουν και να φροντίσουν τις οικογένειές τους, αυξάνοντας τους κινδύνους υποσιτισμού, ασθενειών και θανάτου.

Οι ζωές των νεογέννητων κρέμονται επίσης από μια κλωστή. Εάν τα νοσοκομεία μείνουν από καύσιμα, θα απειληθούν οι ζωές περίπου 130 πρόωρων μωρών που βασίζονται στις υπηρεσίες νεογνικής και εντατικής θεραπείας, καθώς οι θερμοκοιτίδες και άλλος ιατρικός εξοπλισμός δεν θα λειτουργούν πλέον.

Πάνω από τον μισό πληθυσμό της Γάζας φιλοξενείται τώρα σε εγκαταστάσεις της UNRWA υπό άθλιες συνθήκες, με ανεπαρκή προμήθεια νερού και τροφίμων, γεγονός που προκαλεί πείνα και υποσιτισμό, αφυδάτωση και εξάπλωση ασθενειών που μεταδίδονται με το νερό. Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της UNRWA, 4 600 εκτοπισμένες έγκυες γυναίκες και περίπου 380 νεογέννητα που ζουν σε αυτές τις εγκαταστάσεις χρειάζονται ιατρική φροντίδα. Ήδη έχουν αναφερθεί περισσότερα από 22 500 κρούσματα οξέων αναπνευστικών λοιμώξεων και 12 000 κρούσματα διάρροιας, τα οποία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, δεδομένων των υψηλών ποσοστών υποσιτισμού.

Παρά την έλλειψη διαρκούς και ασφαλούς πρόσβασης, οι οργανισμοί του ΟΗΕ έχουν αποστείλει στη Γάζα φάρμακα και εξοπλισμό που σώζουν ζωές, συμπεριλαμβανομένων προμηθειών για τα νεογέννητα και τη φροντίδα της αναπαραγωγικής υγείας. Χρειάζονται όμως πολύ περισσότερα για να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες των αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων γυναικών, των παιδιών και των νεογέννητων. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις χρειάζονται επειγόντως συνεχή και ασφαλή πρόσβαση για να φέρουν περισσότερα φάρμακα, τρόφιμα, νερό και καύσιμα στη Γάζα. Από τις 7 Οκτωβρίου δεν έχει φτάσει κανένα καύσιμο στη Λωρίδα της Γάζας. Οι οργανισμοί βοήθειας πρέπει να λάβουν άμεσα καύσιμα για να μπορέσουν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τα νοσοκομεία, τα εργοστάσια ύδρευσης και τα αρτοποιεία.

Χρειάζεται μια άμεση ανθρωπιστική παύση για να ανακουφιστεί ο πόνος και να αποτραπεί μια απελπιστική κατάσταση από το να γίνει καταστροφική.

Όλα τα μέρη της σύγκρουσης πρέπει να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου για την προστασία των αμάχων και των πολιτικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένης της υγειονομικής περίθαλψης. Όλοι οι άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων των ομήρων που κρατούνται σήμερα στη Γάζα, έχουν δικαίωμα στην υγειονομική περίθαλψη. Όλοι οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν χωρίς καθυστέρηση ή όρους.

Ειδικότερα, όλα τα μέρη πρέπει να προστατεύσουν τα παιδιά από βλάβες και να τους παράσχουν την ειδική προστασία που δικαιούνται σύμφωνα με τους διεθνείς ανθρωπιστικούς νόμους και τους νόμους περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

  • ΟΗΕ
  • ΓΑΖΑ
  • ΠΟΛΕΜΟΣ
  • ΓΥΝΑΙΚΕΣ
  • ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μεγάλη δράση υποστήριξης αστέγων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας από τον ΕΕΣ
Μεγάλη δράση υποστήριξης αστέγων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας από τον ΕΕΣ 04 Νοεμβρίου 2023
Καταδικάστηκε ασθενής που απείλησε γιατρό στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» 04 Νοεμβρίου 2023
Καταδικάστηκε ασθενής που απείλησε γιατρό στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κρεατίνη: Xρειάζεται οι γυναίκες να την προσθέσουν στην διατροφή τους;
Διατροφή
27/01/2026 - 17:43

Κρεατίνη: Xρειάζεται οι γυναίκες να την προσθέσουν στην διατροφή τους;

Τι πρέπει να κάνουν οι (πολλές) γυναίκες που έχουν έλλειψη βιταμίνης D
Υγεία
26/01/2026 - 22:11

Τι πρέπει να κάνουν οι (πολλές) γυναίκες που έχουν έλλειψη βιταμίνης D

Φρίκη στο Ιράν: Συλλαμβάνονται διαδηλωτές που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία
Επικαιρότητα
26/01/2026 - 21:02

Φρίκη στο Ιράν: Συλλαμβάνονται διαδηλωτές που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία

Δραματική προειδοποίηση από τον ΟΗΕ για παγκόσμια «χρεοκοπία του νερού»
Επικαιρότητα
21/01/2026 - 21:36

Δραματική προειδοποίηση από τον ΟΗΕ για παγκόσμια «χρεοκοπία του νερού»

ΟΗΕ: Οι περικοπές στη χρηματοδότηση θα επιδεινώσουν την ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη το 2026
Επικαιρότητα
20/01/2026 - 00:06

ΟΗΕ: Οι περικοπές στη χρηματοδότηση θα επιδεινώσουν την ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη το 2026

Μετά τις υπερβολές των εορτών το πάρτυ των ορμονών συνεχίζεται
Health Talk
19/01/2026 - 17:42

Μετά τις υπερβολές των εορτών το πάρτυ των ορμονών συνεχίζεται

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Θεσσαλονίκη: Στάση εργασίας στο Θεαγένειο στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων της ΠΟΕΔΗΝ
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 22:49
Το Brookings αποκάλυψε έκθεση για τους κινδύνους από τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στο σχολείο
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 22:08
Τρεις συλλήψεις για την φονική έκρηξη στο εργοστάσιο της Βιολάντα στα Τρίκαλα
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 21:41
Όλα όσα επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς μας και που οδηγούν
Health Talk
27/01/2026 - 21:17
Τραγωδία στη Ρουμανία: Βαρύ πένθος στην Τούμπα και στους τόπους καταγωγής των επτά νεκρών
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 20:49
Στο Εθνικό Τυπογραφείο προκήρυξη του ΑΣΕΠ για 510 θέσεις σε νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
27/01/2026 - 20:23
Πένθος: Η διαχείριση της ξαφνικής ανθρώπινης απώλειας και τα στάδια προσαρμογής
Ψυχική Υγεία
27/01/2026 - 20:09
ΗΠΑ: Στα 85 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα το Ρολόι της Αποκάλυψης
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 19:47
Ανήσυχοι και προβληματισμένοι οι πτηνοτρόφοι για την εμπορική συμφωνία ΕΕ–Mercosur
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 19:32
Νέα υποτροφία από το Ίδρυμα Έλενα Ηλιοπούλου Γιαμά σε διδακτορική φοιτήτρια Χημείας του ΕΚΠΑ
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 19:04
Η InterMed στο διεθνές οδοντιατρικό συνέδριο AEEDC Dubai 2026
Pharma News
27/01/2026 - 18:41
Γεωργιάδης για το πολύνεκρο δυστύχημα στη Ρουμανία: «Και οι τρεις τραυματίες έχουν πλήρως συνείδηση»
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 18:23
Ξεπέρασε τον κίνδυνο η Σία Κοσιώνη - Πότε θα πάρει εξιτήριο
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 18:01
Κρεατίνη: Xρειάζεται οι γυναίκες να την προσθέσουν στην διατροφή τους;
Διατροφή
27/01/2026 - 17:43
Ομοσπονδία ΑΡΓΩ: Στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων στο εργατικό δυστύχημα των Τρικάλων
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 17:08
Σαλούστρος πρόεδρος ΕΟΠΕ: «Ισότητα, πρόσβαση και ποιότητα στην ογκολογική φροντίδα»
Health Talk
27/01/2026 - 16:44
Τραγωδία σε τροχαίο στη Ρουμανία με επτά νεκρούς οπαδούς του ΠΑΟΚ
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 16:27
Νέα μελέτη: Όσο νωρίτερα αρχίζεις τσιγάρο, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος για την καρδιά
Υγεία
27/01/2026 - 16:02
Καρδιακή ανεπάρκεια: Ανοιχτή πληγή για το ΕΣΥ η εξάπλωσή της που έχει πάρει μορφή πανδημίας
Υγεία
27/01/2026 - 15:39
Θετικά νέα για το πειραματικό φάρμακο κατά της παχυσαρκίας της Roche
Pharma News
27/01/2026 - 15:00
Παχυσαρκία και καρκίνος του ενδομητρίου: Ο ρόλος των αγωνιστών GLP-1
Υγεία
27/01/2026 - 14:00
Θεμιστοκλέους: Σε έξαρση η γρίπη – Βελτιώσεις σε ΤΕΠ και ραντεβού
Πολιτική Υγείας
27/01/2026 - 13:54
Η ιλαρά ξαναέγινε ενδημική σε έξι ευρωπαϊκές χώρες - Ο ρόλος του δισταγμού έναντι του εμβολιασμού
Πολιτική Υγείας
27/01/2026 - 13:00
Πέτρες στα νεφρά: Οι ερευνητές ανακάλυψαν έναν έως τώρα άγνωστο βακτηριακό παράγοντα στον σχηματισμό τους
Υγεία
27/01/2026 - 12:00
Γεωργιάδης: Κίνητρα για ταχύτερη έλευση καινοτόμων φαρμάκων
Πολιτική Υγείας
27/01/2026 - 11:09
Ξεκίνησες τρέξιμο μετά από χρόνια; Προσοχή στην πελματιαία απονευρωσίτιδα
Υγεία
27/01/2026 - 11:00
Δώρα ζωής από 48χρονη δότρια στο Γενικό Νοσοκομείο "Γεώργιος Παπανικολάου"
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 10:28
Βιολάντα: Βρέθηκε απανθρακωμένη και η πέμπτη αγνοούμενη
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 10:00
Η Γαλλία στα χνάρια της Αυστραλίας: Ξεκίνησε τη διαδικασία μπλοκαρίσματος των social media για τους ανηλίκους
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 10:00
Αφαίρεση θυρεοειδούς με μικρή τομή: Ταχεία ανάρρωση και καλύτερο αισθητικά αποτέλεσμα
Health Talk
27/01/2026 - 09:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΟΥ: «Η αποχώρηση των ΗΠΑ καθιστά τον κόσμο λιγότερο ασφαλή»
Πολιτική Υγείας
25/01/2026 - 09:05
Ταμείο Καινοτομίας Φαρμάκου: Στο Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα το νομοσχέδιο - Ψήφισή του πιθανότατα τον Φεβρουάριο
Πολιτική Υγείας
26/01/2026 - 09:38
Το βαθύ αποτύπωμα της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας στο ΕΣΥ με αριθμούς
Πολιτική Υγείας
26/01/2026 - 12:00
Εμβολιαστική κάλυψη έναντι του HPV: Τι δείχνουν τα πρώτα εθνικά δεδομένα
Πολιτική Υγείας
26/01/2026 - 14:00
Boehringer Ingelheim: Στρατηγική συνεργασία με τη Rectify Pharmaceuticals για τη Χρόνια Νεφρική Νόσο
Pharma News
26/01/2026 - 14:19
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo