ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΟΗΕ: Γυναίκες και νεογέννητα τα μεγάλα θύματα του πολέμου στη Γάζα

Επικαιρότητα
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι γυναίκες, τα παιδιά και τα νεογέννητα στη Γάζα επωμίζονται δυσανάλογα το βάρος της κλιμάκωσης των εχθροπραξιών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, τόσο ως θύματα όσο και ως μειωμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.
Σάββατο, 04/11/2023 - 10:41
— Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
News4Health Team News4Health Team

Τη δραματική αυτή διαπίστωση έκαναν το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF), η Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για την Αρωγή και τα Έργα για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), η Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία (UNFPA) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Από τις 3 Νοεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, 2 326 γυναίκες και 3 760 παιδιά έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας, που αντιπροσωπεύουν το 67% του συνόλου των θυμάτων, ενώ χιλιάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί. Αυτό σημαίνει ότι 420 παιδιά σκοτώνονται ή τραυματίζονται κάθε μέρα, ορισμένα από αυτά μόλις λίγων μηνών.

Οι βομβαρδισμοί, οι κατεστραμμένες ή μη λειτουργούσες εγκαταστάσεις υγείας, τα μαζικά επίπεδα εκτοπισμού, η κατάρρευση της παροχής νερού και ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και η περιορισμένη πρόσβαση σε τρόφιμα και φάρμακα, διαταράσσουν σοβαρά τις υπηρεσίες υγείας μητέρων, νεογνών και παιδιών. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 50 000 έγκυες γυναίκες στη Γάζα, με περισσότερες από 180 να γεννούν κάθε μέρα. Το 15 % από αυτές είναι πιθανό να παρουσιάσουν επιπλοκές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη ή τη γέννηση και να χρειαστούν πρόσθετη ιατρική φροντίδα.

Οι γυναίκες αυτές δεν έχουν πρόσβαση στις επείγουσες μαιευτικές υπηρεσίες που χρειάζονται για να γεννήσουν με ασφάλεια και να φροντίσουν τα νεογέννητά τους. Με 14 νοσοκομεία και 45 κέντρα πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης κλειστά, ορισμένες γυναίκες αναγκάζονται να γεννήσουν σε καταφύγια, στα σπίτια τους, στους δρόμους μέσα σε χαλάσματα ή σε υπερφορτωμένες εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, όπου οι συνθήκες υγιεινής επιδεινώνονται και ο κίνδυνος μόλυνσης και ιατρικών επιπλοκών αυξάνεται. Οι εγκαταστάσεις υγείας δέχονται επίσης πυρά - την 1η Νοεμβρίου το νοσοκομείο Al Hilo, ένα κρίσιμο μαιευτήριο, δέχθηκε βομβαρδισμούς.

Οι μητρικοί θάνατοι αναμένεται να αυξηθούν δεδομένης της έλλειψης πρόσβασης σε επαρκή περίθαλψη. Το ψυχολογικό τίμημα των εχθροπραξιών έχει επίσης άμεσες -και μερικές φορές θανατηφόρες- συνέπειες στην αναπαραγωγική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των αποβολών που προκαλούνται από το άγχος, των θνησιγενών και των πρόωρων γεννήσεων.

Πριν από την κλιμάκωση, ο υποσιτισμός ήταν ήδη υψηλός μεταξύ των εγκύων γυναικών, με επιπτώσεις στην παιδική επιβίωση και ανάπτυξη. Καθώς η πρόσβαση σε τρόφιμα και νερό επιδεινώνεται, οι μητέρες αγωνίζονται να θρέψουν και να φροντίσουν τις οικογένειές τους, αυξάνοντας τους κινδύνους υποσιτισμού, ασθενειών και θανάτου.

Οι ζωές των νεογέννητων κρέμονται επίσης από μια κλωστή. Εάν τα νοσοκομεία μείνουν από καύσιμα, θα απειληθούν οι ζωές περίπου 130 πρόωρων μωρών που βασίζονται στις υπηρεσίες νεογνικής και εντατικής θεραπείας, καθώς οι θερμοκοιτίδες και άλλος ιατρικός εξοπλισμός δεν θα λειτουργούν πλέον.

Πάνω από τον μισό πληθυσμό της Γάζας φιλοξενείται τώρα σε εγκαταστάσεις της UNRWA υπό άθλιες συνθήκες, με ανεπαρκή προμήθεια νερού και τροφίμων, γεγονός που προκαλεί πείνα και υποσιτισμό, αφυδάτωση και εξάπλωση ασθενειών που μεταδίδονται με το νερό. Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της UNRWA, 4 600 εκτοπισμένες έγκυες γυναίκες και περίπου 380 νεογέννητα που ζουν σε αυτές τις εγκαταστάσεις χρειάζονται ιατρική φροντίδα. Ήδη έχουν αναφερθεί περισσότερα από 22 500 κρούσματα οξέων αναπνευστικών λοιμώξεων και 12 000 κρούσματα διάρροιας, τα οποία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, δεδομένων των υψηλών ποσοστών υποσιτισμού.

Παρά την έλλειψη διαρκούς και ασφαλούς πρόσβασης, οι οργανισμοί του ΟΗΕ έχουν αποστείλει στη Γάζα φάρμακα και εξοπλισμό που σώζουν ζωές, συμπεριλαμβανομένων προμηθειών για τα νεογέννητα και τη φροντίδα της αναπαραγωγικής υγείας. Χρειάζονται όμως πολύ περισσότερα για να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες των αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων γυναικών, των παιδιών και των νεογέννητων. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις χρειάζονται επειγόντως συνεχή και ασφαλή πρόσβαση για να φέρουν περισσότερα φάρμακα, τρόφιμα, νερό και καύσιμα στη Γάζα. Από τις 7 Οκτωβρίου δεν έχει φτάσει κανένα καύσιμο στη Λωρίδα της Γάζας. Οι οργανισμοί βοήθειας πρέπει να λάβουν άμεσα καύσιμα για να μπορέσουν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τα νοσοκομεία, τα εργοστάσια ύδρευσης και τα αρτοποιεία.

Χρειάζεται μια άμεση ανθρωπιστική παύση για να ανακουφιστεί ο πόνος και να αποτραπεί μια απελπιστική κατάσταση από το να γίνει καταστροφική.

Όλα τα μέρη της σύγκρουσης πρέπει να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου για την προστασία των αμάχων και των πολιτικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένης της υγειονομικής περίθαλψης. Όλοι οι άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων των ομήρων που κρατούνται σήμερα στη Γάζα, έχουν δικαίωμα στην υγειονομική περίθαλψη. Όλοι οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν χωρίς καθυστέρηση ή όρους.

Ειδικότερα, όλα τα μέρη πρέπει να προστατεύσουν τα παιδιά από βλάβες και να τους παράσχουν την ειδική προστασία που δικαιούνται σύμφωνα με τους διεθνείς ανθρωπιστικούς νόμους και τους νόμους περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

  • ΟΗΕ
  • ΓΑΖΑ
  • ΠΟΛΕΜΟΣ
  • ΓΥΝΑΙΚΕΣ
  • ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μεγάλη δράση υποστήριξης αστέγων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας από τον ΕΕΣ
Μεγάλη δράση υποστήριξης αστέγων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας από τον ΕΕΣ 04 Νοεμβρίου 2023
Καταδικάστηκε ασθενής που απείλησε γιατρό στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» 04 Νοεμβρίου 2023
Καταδικάστηκε ασθενής που απείλησε γιατρό στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η εμμηνόπαυση γερνάει ανομοιόμορφα τα όργανα του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος
Υγεία
30/04/2026 - 09:43

Η εμμηνόπαυση γερνάει ανομοιόμορφα τα όργανα του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος

Μυϊκή μάζα: Δεν είναι θέμα φύλου αλλά κατάλληλης εκγύμνασης
Fitness
28/04/2026 - 09:00

Μυϊκή μάζα: Δεν είναι θέμα φύλου αλλά κατάλληλης εκγύμνασης

ΟΗΕ-ΕΕ: Άνω των 71 δισ. δολαρίων τα κονδύλια για την ανοικοδόμηση της Γάζας έως το 2036
Επικαιρότητα
20/04/2026 - 23:24

ΟΗΕ-ΕΕ: Άνω των 71 δισ. δολαρίων τα κονδύλια για την ανοικοδόμηση της Γάζας έως το 2036

Ο ΕΟΠΑΕ στο ECOSOC Youth Forum στη Νέα Υόρκη για την πρωτοβουλία CHAMPS κατά των εξαρτήσεων
Ψυχική Υγεία
17/04/2026 - 19:38

Ο ΕΟΠΑΕ στο ECOSOC Youth Forum στη Νέα Υόρκη για την πρωτοβουλία CHAMPS κατά των εξαρτήσεων

Υπαρξιακή απειλή για την Αϊτή η πείνα με 6 εκατ. ανθρώπους να κινδυνεύουν άμεσα
Επικαιρότητα
18/04/2026 - 03:44

Υπαρξιακή απειλή για την Αϊτή η πείνα με 6 εκατ. ανθρώπους να κινδυνεύουν άμεσα

Έφτασαν στο Ιράν τα πρώτα φορτία με την έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού
Επικαιρότητα
14/04/2026 - 20:24

Έφτασαν στο Ιράν τα πρώτα φορτία με την έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ψυχική υγεία στο σχολείο: Στο επόμενο στάδιο η συνεργασία Υπουργείου Παιδείας και πρωτοβουλίας CAMHI
Ψυχική Υγεία
01/05/2026 - 13:54
Άρθρο: Τα διαχρονικά προβλήματα των ΜΕΘ και οι προϋποθέσεις για την αναβάθμισή τους
Health Talk
01/05/2026 - 13:24
Άσθμα: Αίτια εμφάνισης, συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης
Health Talk
01/05/2026 - 13:06
Παγκόσμια Ημέρα Αξονικής Σπονδυλοαρθρίτιδας: Η χρόνια αόρατη νόσος που αλλάζει ζωές
Patient Talk
01/05/2026 - 12:39
Πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο «Μεταξά» η πρώτη ρομποτική επέμβαση θωρακοχειρουργικής στο ΕΣΥ
Υγεία
01/05/2026 - 12:13
Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους: Η δύσκολη καθημερινότητα με την αόρατη αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα
Patient Talk
30/04/2026 - 16:42
Γεωργιάδης για την παιδίατρο: «Έκανε πέντε μέρες εφημερία on call, από το σπίτι της - Δεν θα γίνει ΕΔΕ»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 15:51
Γιατί ο εγκέφαλός μας «στρέφεται εναντίον μας» όταν τσακωνόμαστε
Ψυχική Υγεία
30/04/2026 - 15:24
Θεμιστοκλέους: «Την επόμενη εβδομάδα η προκήρυξη για 1.000 μόνιμες θέσεις γιατρών στα νοσοκομεία της χώρας»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 14:19
Εμβολιασμοί ενηλίκων: Τα πιο απλά και αποτελεσματικά μέσα πρόληψης και προστασίας
Υγεία
30/04/2026 - 13:34
Γεωργιάδης: «Άνοιξαν όλες οι κατηγορίες για την διανομή των ΦΥΚ από ιδιωτικά φαρμακεία»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 12:58
Χουλιάρα από το Φόρουμ των Δελφών: «Σε μη βιώσιμα επίπεδα το clawback και το rebate»
Pharma Policy
30/04/2026 - 12:26
Περισσότερα από 150 παιδιά έχουν τραυματιστεί το πρώτο τρίμηνο οδηγώντας ηλεκτρικά πατίνια
Υγεία
30/04/2026 - 11:38
Διεθνής έρευνα για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην υγεία: Κρίση που βαθαίνει όλο και πιο πολύ
Υγεία
30/04/2026 - 11:03
Μελάνωμα: Πέντε «γκρίζες ζώνες» και απλοί τρόποι αποτροπής ενός ηλιακού εγκαύματος την άνοιξη
Health Talk
30/04/2026 - 10:36
Πατούλης για δημογραφικό: «Εθνική και ευρωπαϊκή πρόκληση για το μέλλον των κοινωνιών»
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 10:11
Η εμμηνόπαυση γερνάει ανομοιόμορφα τα όργανα του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος
Υγεία
30/04/2026 - 09:43
Η ΕΝΑΣΕΛ στη Βουλή: «Η ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών περνά μέσα από τη θεσμική συμμετοχή»
Patient Talk
30/04/2026 - 08:47
Παρεμβάσεις σε κυβέρνηση, κόμματα και φορείς από τους εργαζόμενους για το μέλλον των κέντρων πρόληψης
Ψυχική Υγεία
30/04/2026 - 07:22
Παρέμβαση της Brains I.C.S στο συνέδριο του Economist: «Η μάχη κατά του καρκίνου ξεκινά πολύ πριν από το νοσοκομείο»
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 03:37
Ο Νίκος Παπανδρέου υποψήφιος για το βραβείο One Health
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 00:02
Όταν οι αμυγδαλές δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από τα οφέλη τους
Health Talk
29/04/2026 - 23:46
Η Γερμανία από το 2028 θα επιβάλει φόρο στα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 23:18
Ραντεβού και σε μονάδες Ψυχικής Υγείας με λίγα «κλικ» μέσω του myHealth app
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 23:01
Ο ΕΕΣ και η Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. στήριξαν 312 παιδιά τις Ημέρες του Πάσχα
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 22:44
Μεσοθεραπεία σώματος: Στοχευμένη λύση για κυτταρίτιδα και τοπικό λίπος
Ομορφιά
29/04/2026 - 22:21
Αποκάλυψη Τέντρος: «Οι ΗΠΑ δεν έχουν πληρώσει ακόμη όσα οφείλουν στον ΠΟΥ για να αποχωρήσουν»
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 21:18
Ο ΕΟΦ απαγόρευσε πέντε γνωστά προϊόντα που υπόσχονταν «θεραπείες» για σειρά παθήσεων
Υγεία
29/04/2026 - 20:52
Παρέμβαση Γεωργιάδη για την ειδικευόμενη παιδίατρο: «Καμία υπερεργασία, καμία υπερεφημέρευση»
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 20:36
«Τροφή για Δράση»: Πρωτοβουλία 13 πανεπιστημίων για την παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα
Υγεία
29/04/2026 - 20:13

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γεωργιάδης: Προκήρυξη δύο θέσεων παιδιάτρου για το νοσοκομείο της Ζακύνθου
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 09:10
Νοσοκομείο Αττικό: Ρεκόρ ράντζων στην χθεσινή εφημερία καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 10:16
Παχυσαρκία: Εγκρίθηκε στον Καναδά το πρώτο γενόσημο GLP-1
Pharma News
29/04/2026 - 12:22
Συνάντηση Γεωργιάδη - Πατούλη για το clawback των διαγνωστικών: Ανακοινώθηκε μετάθεση των δόσεων
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 14:44
EMA: Νέα συμβουλευτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στα εμβόλια
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 14:58
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo