ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νίκος Παπανδρέου: «Θα είμαι ο αρωγός των ασθενών με καρκίνο»

Επικαιρότητα
EUROKINISSI
Χαιρετισμό στην έναρξη της 9ου Συνεδρίου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου απηύθυνε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Παπανδρέου.
Δευτέρα, 03/02/2025 - 17:41
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Ο κ. Νίκος Παπανδρέου επεσήμανε τα προβλήματα που υπάρχουν στη χώρα μας αναφορικά με την διαχείριση των ασθενών και υπογράμμισε πως είναι αρκετοί εκείνοι που ταλαιπωρούνται για να κατορθώσουν να κάνουν έγκαιρα τις απαιτούμενες εξετάσεις.

Ο ίδιος δήλωσε παρών στις προσπάθειες της Ομοσπονδίας τονίζοντας πως η θέση του ως μέλους της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για την Δημόσια Υγεία (SANT) του δίνει ακόμα μεγαλύτερη δύναμη να προωθήσει την ισότιμη πρόσβαση σε προηγμένες εξετάσεις και θεραπείες.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Παπανδρέου έχει ως εξής: «Η ύπαρξη της ΕΛΛΟΚ που ιδρύθηκε πριν από 14 χρόνια και σήμερα πραγματοποιεί το 9ο Συνέδριό της δείχνει μόνη της πόσο διαφορετικά αντιμετωπίζουμε τον καρκίνο. Το βλέπουμε πιο ολιστικά.

Η στροφή αυτή χαρακτηρίζεται από μια πιο σύνθετη αντιμετώπιση του καρκίνου, που συνδέει όχι μόνο την επιστήμη αλλά και τους ασθενείς.

Σημαντικό θέμα είναι η επανένταξη των παιδιών - με την οποία ασχολείται η Ευρωβουλή - αν έχουν λείψει από το σχολείο δύο χρόνια γιατί είχαν για παράδειγμα λευχαιμία, πώς τους βοηθάμε να ξαναμπούν; Αυτό η κοινωνία μας δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να στηρίξει αλλά ελπίζω να φτάσουμε σε αυτό το σημείο.
Δουλειά μας είναι να μάθουμε όλοι τις προσπάθειες αυτές, είτε νοσήσουμε, είτε όχι, είτε γνωρίζουμε κάποιο συγγενικό πρόσωπο ή φίλο που νοσεί για να βοηθηθεί και να βοηθήσει στην εξάλειψη αυτής της μάστιγας.

Ενώ έχουμε λαμπρούς γιατρούς και πολύ εξειδικευμένους στην Ελλάδα, έχουμε ακόμα κάποιες ελλείψεις στο οργανωτικό κομμάτι, το οποίο στέλνει τον ασθενή από το ένα θεραπευτικό κέντρο στο άλλο. Πρέπει να τρέξει ο ίδιος ίσως σε πέντε διαφορετικά σημεία για να καταλάβει τι πρέπει να κάνει. Πιστεύω ότι αυτά θα λυθούν σιγά – σιγά.

Τα νέα από την ευρωβουλή είναι καλά. Υπάρχει το EU for Health, όπου έχουν δοθεί 4,2 δισεκατομμύρια για τα θέματα του καρκίνου. Επειδή είμαι στην Επιτροπή SANT, που μόλις ιδρύθηκε, μπορώ να σας πω ότι το παράπονο που έχουμε, είναι πως δεν έχουν αντληθεί τα χρήματα – όχι επειδή φταίει η Ελλάδα ή άλλες χώρες – αλλά επειδή είναι πολύπλοκες οι διαδικασίες. Οπότε σκοπός μας στην Επιτροπή αυτή είναι να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες ώστε να μην χρειάζεται να κάνετε απίστευτα αιτήματα και σε διαφορετικούς φορείς και για τα νοσοκομεία και για τους γιατρούς και για την έρευνα και για τους ασθενείς. Να μπορούν αυτά να λυθούν πιο σύντομα.

Το άλλο πρόβλημα είναι πως η έγκριση φαρμάκων στην Ευρώπη με το European Medical Agency θέλει περίπου 600 μέρες, σχεδόν δύο χρόνια. Είναι κάτι που θέλουμε να μειώσουμε. Είπε και η Φον ντερ Λάιεν στις ομιλίες της ότι πρέπει να είναι πιο γρήγορη η έγκριση. Σε αυτό προφανώς θα βοηθήσουμε όλοι.

Το μεγάλο θέμα της Ευρώπης για τα επόμενα 5 χρόνια είναι το deregulation, που πρέπει να γίνει σωστά. Για να καταλάβετε στην έκθεση του Ντράγκι που έχει σχέση με τα δικά μας θέματα σημείωσε ότι εμείς βγάλαμε 10.000 νόρμες την τελευταία πενταετία και η Αμερική 2.000. Κάπου μου θυμίζει Ελλάδα, αυτό με την πολυνομία.

Αυτό όμως έχει σχέση με το πόσο γρήγορα προχωράμε στις εξελίξεις και στις καινούργιες θεραπείες για τον καρκίνο.
Έχουμε δύο σημαντικές νομοθεσίες, ντιρεκτίβες, που θα έπρεπε να είχαν τελειώσει το φθινόπωρο, η Ουγγαρία δεν ασχολήθηκε πολύ με τον καρκίνο, η επόμενη προεδρία που είναι τώρα η Πολωνία μάλλον δεν θα προχωρήσει θέματα με τη φαρμακευτική αγωγή και θα τα αφήσει μάλλον επίτηδες στην Δανία, που είναι χώρα εξειδικευμένη στα φάρμακα και μάλιστα ένα μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ της Δανίας είναι βασικά από μια εταιρεία.

Την περασμένη εβδομάδα μου ζήτησε η Cancer Patients Europe να παρουσιάσω ένα White Paper γύρω από την υγρή βιοψία, που είναι βασικά για τον μεταστατικό καρκίνου του στήθους.
Μου ζητήθηκε να προωθήσουμε να ενταχθεί στο εθνικό σύστημα υγείας στα διαγνωστικά εργαλεία που έχουμε ήδη. Αν είναι πανευρωπαϊκό, προφανώς αυτά είναι ακριβά γιατί είναι μοριακά.

Χθες στο «Βήμα», όποιος το είδε και δεν είναι εξειδικευμένος όπως και εγώ, υπήρχε ολόκληρο αφιέρωμα για τον καρκίνο.
Προφανώς μιλάει για τα δύσκολα, όλοι ξέρουμε κάποιον στην οικογένειά μας που έχει νοσήσει και μάλλον οι αριθμοί δεν είναι ευοίωνοι, ο τρόπος ζωής μας δεν βοηθάει στο να εξαλειφθεί αυτή η μάστιγα.

Ο ογκολόγος – χειρουργός, Σπηλιώτης, ανέφερε πως ο μέσος όρος ζωής από καρκίνο ήταν ενάμισης χρόνος, τώρα είναι οκτώ χρόνια. Άρα έχουμε προχωρήσει πάρα πολύ.

Στην Ελλάδα –πιο συγκεκριμένα– θα θέλαμε ένα νέο πλαίσιο έγκρισης και αποζημίωσης βιοδεικτών για να μπορεί να προσαρμόζεται η θεραπεία σε κάθε ασθενή. Εθνικός Οργανισμός Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας ώστε να μπορεί να διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα και η σχέση κόστους και οφέλους των θεραπειών. Στήριξη της Ελληνικής Φαρμακευτικής Καινοτομίας ώστε να παράγουμε περισσότερες εγχώριες λύσεις.

Αυτό που διαπίστωσε η Ευρώπη όταν είχαμε Covid είναι πως έλειπαν βασικά φάρμακα και η προσπάθειά μας θα είναι να φέρουμε πίσω την δραστική ουσία των φαρμάκων και να μην την έχει μόνο η Κίνα και η Ινδία.

Γίνεται μια προσπάθεια αυτά τα εργοστάσια να επιστρέψουν. Θα τα καταφέρουμε ; Δεν είναι εύκολο να ανατρέψουμε χρόνιες συνήθειες.

Ο εμπορικός πόλεμος με τον Τραμπ μας υποχρέωσε να δώσουμε μεγαλύτερη βάση στην ευρωπαϊκή παραγωγή φαρμάκων γιατί δεν ξέρουμε εάν θα βάλει δασμούς και σε αυτά.

Ως μέλος της Επιτροπής Υγείας, δεν θα είμαι ποτέ ειδικός στον χώρο θα είμαι όμως αρωγός των θεμάτων σας, θα τα φέρω στο κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να έχουμε έναν ώριμο διάλογο για τα πράγματα αυτά, να με ενημερώνετε, να σας ενημερώνω, να κάνουμε συνέδρια μαζί με τη βοήθεια της ευρωβουλής.

Θέλουμε στην Ελλάδα να φτάσουμε σε ένα σημείο πολύ πιο προχωρημένο και να μην υπάρχει το μεγάλο θέμα πως άλλα φάρμακα υπάρχουν στη Γερμανία, άλλα στην Κύπρο και άλλα εδώ.
Καλή μας επιτυχία!»

  • ΑΣΘΕΝΕΙΣ
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ
  • ΕΛΛΟΚ
  • ΣΥΝΕΔΡΙΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ενδοδοντολογία στην εποχή της καινοτομίας: Νέες τεχνολογίες και τεχνικές που αλλάζουν τα δεδομένα
Η ενδοδοντολογία στην εποχή της καινοτομίας: Νέες τεχνολογίες και τεχνικές που αλλάζουν τα δεδομένα 03 Φεβρουαρίου 2025
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός εγκαινίασε τον Σταθμό Πρώτων Βοηθειών στο Εφετείο Πειραιά 03 Φεβρουαρίου 2025
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός εγκαινίασε τον Σταθμό Πρώτων Βοηθειών στο Εφετείο Πειραιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαμαρτυρία ασθενών με Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο για την υπομετάγγιση και τις ελλείψεις αίματος
Patient Talk
14/09/2026 - 20:48

Διαμαρτυρία ασθενών με Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο για την υπομετάγγιση και τις ελλείψεις αίματος

Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ: Μπορεί η νόσος να επηρεάσει την όραση των ασθενών;
Health Talk
14/09/2026 - 19:53

Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ: Μπορεί η νόσος να επηρεάσει την όραση των ασθενών;

Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού: Μπορεί να συνδέεται με περισσότερους από 1 στους 5 καρκίνους του παχέος εντέρου
Υγεία
09/09/2026 - 12:00

Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού: Μπορεί να συνδέεται με περισσότερους από 1 στους 5 καρκίνους του παχέος εντέρου

Το ΑΙ θα μπορούσε να βρει θεραπεία για τον καρκίνο μέσα στις επόμενες δεκαετίες ή...να μάς σκοτώσει!
Digital Health
09/09/2026 - 11:00

Το ΑΙ θα μπορούσε να βρει θεραπεία για τον καρκίνο μέσα στις επόμενες δεκαετίες ή...να μάς σκοτώσει!

Ξεκίνησε η εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο
Πολιτική Υγείας
01/09/2026 - 16:48

Ξεκίνησε η εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο

Πιερρακάκης: Τέλος οι υπέρογκες επιβαρύνσεις ασφαλιστικής κάλυψης καταναλωτικών δανείων για πρώην καρκινοπαθείς
Πολιτική Υγείας
31/08/2026 - 17:11

Πιερρακάκης: Τέλος οι υπέρογκες επιβαρύνσεις ασφαλιστικής κάλυψης καταναλωτικών δανείων για πρώην καρκινοπαθείς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αγαπηδάκη: «Αναγκαίες οι αλλαγές στην ΑΕΜΥ για τη δημιουργία του Εθνικού Κέντρου Άνοιας»
Πολιτική Υγείας
15/09/2026 - 15:28
Νέα μελέτη εξετάζει πιθανή αύξηση του κινδύνου θανάτου από αντιβιοτικό
Υγεία
15/09/2026 - 15:06
Πρώτο και σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη ο τακτικός έλεγχος και η πρόληψη
Health Talk
15/09/2026 - 14:43
Το διάβασμα για ευχαρίστηση και μάλιστα με παρέα προστατεύει τον εγκέφαλο δια βίου
Ψυχική Υγεία
15/09/2026 - 14:00
Ελεγκτικοί μηχανισμοί στην Υγεία: Σφοδρή κριτική στο υπουργείο μετά την υπόθεση Μαζωνάκη
Πολιτική Υγείας
15/09/2026 - 13:27
Φάρμακα στα μέτρα μας: Πώς τα γονίδια μπορούν να προβλέψουν την ανταπόκριση στη θεραπεία
Υγεία
15/09/2026 - 13:00
Ακτινολόγοι: Ποιες εξετάσεις και επεμβάσεις δεν γίνονται νόμιμα
Πολιτική Υγείας
15/09/2026 - 12:30
Χειρουργείο καταρράκτη στον Άρη; Τι έδειξε η δοκιμή αντοχής φακών στο Διάστημα
Υγεία
15/09/2026 - 12:00
ΠΙΣ: Μηδενική ανοχή στις παραπλανητικές διαφημίσεις στον χώρο της υγείας
Πολιτική Υγείας
15/09/2026 - 11:32
Γεωργιάδης: Δεν θα ήμουν αντίθετος στην επανίδρυση του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας
Πολιτική Υγείας
15/09/2026 - 11:04
Λέμφωμα: Οι θεραπείες που προσφέρουν αισιοδοξία σε ασθενείς και γιατρούς
Υγεία
15/09/2026 - 10:01
Ιλαρά: Η διστακτικότητα έναντι των εμβολίων σαμποτάρει την εξάλειψή της, προειδοποιεί ο Γκέιτς
Υγεία
15/09/2026 - 10:00
Η κολπική μαρμαρυγή "φαίνεται" στα μάτια
Υγεία
15/09/2026 - 09:00
«10 πράγματα που αξίζει να θυμάσαι»: Μια νέα προσέγγιση στην ψυχική υγεία των μαθητών
Ψυχική Υγεία
15/09/2026 - 07:24
ΙΑΣΩ: Πρώτη εφαρμογή στην Ελλάδα της πρωτοποριακής μεθόδου MFA για τα ινομυώματα μήτρας
Υπηρεσίες Υγείας
15/09/2026 - 03:49
«Προμηθέας»: Η ψυχική υγεία και η καθημερινότητα στο επίκεντρο του 3ου webinar του MyPBCVoice
Patient Talk
15/09/2026 - 00:12
Τα αποτελέσματα της πρώτης πανελλαδικής έρευνας για την εφαρμογή των μέτρων επιβεβαίωσης ηλικίας στα προϊόντα νικοτίνης
Επικαιρότητα
14/09/2026 - 23:33
ΙΣΘ: Χάσματα, ελλείψεις και παραλείψεις στην ψηφιακή εποχή της Υγείας - Ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης
Υγεία
14/09/2026 - 22:54
Στα 50 δεν τελειώνει τίποτα: Η αλήθεια για την εμμηνόπαυση και τη γήρανση
Health Talk
14/09/2026 - 22:24
Παγκόσμια διάκριση της Περιφέρειας Κρήτης για πρόγραμμα προληπτικών δράσεων στοματικής υγείας
Πολιτική Υγείας
14/09/2026 - 21:57
Δωρεάν η είσοδος σε μεγάλη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο για την ειρήνη, την ελπίδα και τον ανθρωπισμό
Επικαιρότητα
14/09/2026 - 21:33
Η ΕΕΠΑΟ για τον Χρυσό Σεπτέμβρη: «Κατάκτηση το ότι 8 στα 10 παιδιά μπορούν να θεραπευθούν από καρκίνο»
Υγεία
14/09/2026 - 21:16
Διαμαρτυρία ασθενών με Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο για την υπομετάγγιση και τις ελλείψεις αίματος
Patient Talk
14/09/2026 - 20:48
Τα ευρήματα νέας μελέτης της διαΝΕΟσις για την έρευνα και την καινοτομία στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
14/09/2026 - 20:26
Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ: Μπορεί η νόσος να επηρεάσει την όραση των ασθενών;
Health Talk
14/09/2026 - 19:53
Η Novo Nordisk αλλάζει το brand της και τη στρατηγική της για τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας
Pharma News
14/09/2026 - 19:26
Απαντήσεις από τον ΙΣΑ στα ερωτήματα για την αδειοδότηση των ιατρείων και τους ελέγχους
Πολιτική Υγείας
14/09/2026 - 18:37
Ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο αντιμετωπίζουν οι δύο γιατροί για τον θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη!
Επικαιρότητα
14/09/2026 - 17:53
Περισσότεροι από 1.700 πολίτες στη Δυτική Αττική επωφελήθηκαν από δωρεάν ιατρικές εξετάσεις
Πολιτική Υγείας
14/09/2026 - 17:37
Κρήτη: Στη Μονάδα Νεογνών του «Βενιζέλειου», βρέφος 17ημερών με κρανιογεκεφαλικές κακώσεις
Επικαιρότητα
14/09/2026 - 17:22

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Επτά τροφές που χορταίνουν περισσότερο και μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του βάρους
Διατροφή
14/09/2026 - 13:00
ΙΣΑ: Οι τρεις παρεμβάσεις για την προστασία των ασθενών στο θολό τοπίο των υπηρεσιών μακροζωίας
Πολιτική Υγείας
14/09/2026 - 08:39
Περισσότεροι από 1.700 πολίτες στη Δυτική Αττική επωφελήθηκαν από δωρεάν ιατρικές εξετάσεις
Πολιτική Υγείας
14/09/2026 - 17:37
Απαντήσεις από τον ΙΣΑ στα ερωτήματα για την αδειοδότηση των ιατρείων και τους ελέγχους
Πολιτική Υγείας
14/09/2026 - 18:37
Η Novo Nordisk αλλάζει το brand της και τη στρατηγική της για τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας
Pharma News
14/09/2026 - 19:26
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo