ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καμπανάκι για τους θανάτους από καρδιολογικά συμβάντα στην Ελλάδα - Η άσκηση σώζει ζωές!

Επικαιρότητα
PIXABAY
Την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς επέλεξε το Ελληνικό Εθνικό Κέντρο «Η Άσκηση είναι Φάρμακο-Ελλάς» για να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τον αυξανόμενο αριθμό ασθενών με καρδιαγγειακά νοσήματα. Στην Ελλάδα, ο ετήσιος ρυθμός θνησιμότητας από καρδιαγγειακά συμβάντα είναι κατά μέσο όρο 485 θάνατοι ανά 100.000 άτομα.
Παρασκευή, 29/09/2023 - 15:31
— Photo: PIXABAY
News4Health Team News4Health Team

Η World Heart Federation καθιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς προκειμένου να ενημερώσει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για την επίπτωση των παθήσεων του καρδιαγγειακού συστήματος, που περιλαμβάνουν τις καρδιακές παθήσεις, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και την περιφερική αρτηριακή νόσο.

Οι παθήσεις αυτές οδηγούν κάθε χρόνο 20,5 εκατομμύρια ανθρώπους σε πρόωρη απώλεια της ζωής τους, ενώ ο αριθμός αναμένεται να φτάσει τα 23 εκατομμύρια μέχρι το 2030. Στην World Heart Federation συμμετέχει ένα διεθνές δίκτυο με περισσότερα από 200 μέλη -οργανώσεις, επιστημονικές εταιρείες, καρδιολογικά ιδρύματα και ενώσεις ασθενών- από περισσότερες από 100 χώρες της Ασίας, της Αμερικής, της Αφρικής και της Ευρώπης. Το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς, που είναι η 29η Σεπτεμβρίου 2023, είναι «Να χρησιμοποιήσουμε την καρδιά μας, να γνωρίσουμε την καρδιά μας»! Η ημέρα αυτή είναι μια ευκαιρία για όλους μας να σταματήσουμε για λίγο αυτό που κάνουμε και να ασχοληθούμε με την φροντίδα της καρδιάς μας. Βασικό και πρωταρχικό βήμα για τη φροντίδα της καρδιάς μας είναι να τη γνωρίσουμε. Διότι αγαπάμε και φροντίζουμε μόνο αυτό που γνωρίζουμε.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΚΑΡΔΙΑ

Στο πλαίσιο αυτό, η Ομάδα Εργασίας Καρδιαγγειακά Νοσήματα-Αναπνευστικές Παθήσεις του Εθνικού Κέντρου η «Άσκηση είναι Φάρμακο - Ελλάς» ενώνει τις δυνάμεις της με το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, ενημερώνοντας το ευρύ κοινό. Ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα προκειμένου να επιτύχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα για την υγεία της καρδιάς μας είναι η συστηματική άσκηση, ή ακόμα και απλά η αύξηση της καθημερινής μας σωματικής δραστηριότητας. Στόχος είναι τα 30 λεπτά μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα, ή 75 λεπτά υψηλής έντασης σωματική δραστηριότητα μοιρασμένα στη διάρκεια της εβδομάδας. Μην ξεχνάμε ότι, σωματική δραστηριότητα δεν αποτελούν μόνο τα διάφορα αθλήματα, αλλά μπορεί να είναι και το παιχνίδι με τα παιδιά μας σε εξωτερικούς χώρους, οι εργασίες του νοικοκυριού, το περπάτημα, ακόμη και ο χορός!

Σύμφωνα με τη World Heart Federation, σε έναν κόσμο που η γνώση για την υγεία της καρδιάς είναι περιορισμένη και οι πολιτικές των κρατών ανεπαρκείς ή ανύπαρκτες, η προσπάθεια υπερνίκησης των εμποδίων και η απόδοση δύναμης, μέσω της γνώσης, στο ίδιο το άτομο να αναλάβει τον έλεγχο της υγείας του έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Διότι, όταν γνωρίζουμε κάτι, το φροντίζουμε πιο αποτελεσματικά. Τόσο η πρόσβαση στη θεραπεία και η υποστήριξη ασθενών με καρδιαγγειακές παθήσεις, όσο και η πρόσβαση στην άσκηση διαφέρουν σημαντικά από χώρα σε χώρα. Ποσοστό μεγαλύτερο από το 75% των καρδιαγγειακών θανάτων συμβαίνει σε χώρες και σε πληθυσμιακές ομάδες χαμηλού προς μέτριου εισοδήματος και αυτός είναι ο λόγος που το μήνυμα για περισσότερη άσκηση πρέπει να σταλεί κατά προτεραιότητα σε αυτούς τους υποπληθυσμούς. Η μόλυνση του ατμοσφαιρικού αέρα είναι υπεύθυνη για το 25% όλων των καρδιαγγειακών θανάτων, οδηγώντας στο θάνατο περίπου 7 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Κάθε ένας από εμάς μπορεί να συνεισφέρει με το δικό του τρόπο στη δημιουργία ενός πλανήτη με περισσότερη υγεία. Το πρώτο ατομικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση μπορεί να γίνει με άμεσες ενέργειες, όπως είναι η αντικατάσταση της χρήσης του αυτοκινήτου με το περπάτημα ή το ποδήλατο. Το ψυχολογικό στρες μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο να υποστούμε ένα οξύ στεφανιαίο επεισόδιο (έμφραγμα του μυοκαρδίου). Η άσκηση βοηθά αποτελεσματικά στη μείωση των επιπέδων άγχους και στην καλύτερη διαχείριση των καταστάσεων που πυροδοτούν στρες και που τις συναντούμε στην καθημερινότητά μας.

Η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της ασθένειας, και αυτό βέβαια ισχύει και στην περίπτωση των καρδιοαγγειακών νοσημάτων. Δεν θα πρέπει, όμως, να ξεχνάμε και τη μεγάλη σημασία της άσκησης ως μέσου καρδιακής αποκατάστασης, με πολλαπλά άμεσα ή έμμεσα οφέλη για τους καρδιολογικούς ασθενείς. Οι δύο εθνικοί φορείς, το Εθνικό Κέντρο «η Άσκηση είναι Φάρμακο-Ελλάς» και το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, υποστηρίζουν τη θεσμοθέτηση και στη χώρα μας και την ανάπτυξη και εφαρμογή προγραμμάτων Άσκησης και Αποκατάστασης για ασθενείς με διαγνωσμένα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Το Εθνικό Κέντρο η «Άσκηση είναι Φάρμακο-Ελλάς» και το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας υποστηρίζουν με ενθουσιασμό και προωθούν τα μηνύματα της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς.

«Ας ασκηθούμε, λοιπόν, και ας χρησιμοποιήσουμε την καρδιά μας, ας γνωρίσουμε την καρδιά μας»!

Τελευταία τροποποίηση στις 29/09/2023 - 15:34
  • ΘΑΝΑΤΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΚΑΡΔΙΑ
  • ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
  • ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στην Ιθάκη η Στέλλα Κυριακίδου - Θα συμμετάσχει στον συμβολικό αγώνα δρόμου «Greece Race for the Cure»
Στην Ιθάκη η Στέλλα Κυριακίδου - Θα συμμετάσχει στον συμβολικό αγώνα δρόμου «Greece Race for the Cure» 29 Σεπτεμβρίου 2023
Τι ζήτησαν οι εκπρόσωποι του συντονιστικού ΠΦΥ από τον Χρυσοχοΐδη 29 Σεπτεμβρίου 2023
Τι ζήτησαν οι εκπρόσωποι του συντονιστικού ΠΦΥ από τον Χρυσοχοΐδη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συναγερμός στην Ευρώπη για τον πρώτο θάνατο ανθρώπου που συνδέεται με τον ιό Shamonda
Υγεία
22/10/2026 - 12:15

Συναγερμός στην Ευρώπη για τον πρώτο θάνατο ανθρώπου που συνδέεται με τον ιό Shamonda

Αγαπηδάκη: Κέντρα Μαστού στα δημόσια νοσοκομεία για «ολοκληρωμένη θεραπεία και ψυχολογική υποστήριξη»
Πολιτική Υγείας
19/10/2026 - 15:25

Αγαπηδάκη: Κέντρα Μαστού στα δημόσια νοσοκομεία για «ολοκληρωμένη θεραπεία και ψυχολογική υποστήριξη»

Τούτουζας: «Να ενισχυθούν η ενημέρωση και η πρόληψη για τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τους κινδύνους»
Health Talk
07/10/2026 - 00:13

Τούτουζας: «Να ενισχυθούν η ενημέρωση και η πρόληψη για τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τους κινδύνους»

Κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και οι παθήσεις του αναπνευστικού
Υγεία
05/10/2026 - 08:23

Κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και οι παθήσεις του αναπνευστικού

Και πέμπτος θάνατος που συνδέεται με το ξέσπασμα της ιλαράς στις ΗΠΑ
Επικαιρότητα
01/10/2026 - 09:58

Και πέμπτος θάνατος που συνδέεται με το ξέσπασμα της ιλαράς στις ΗΠΑ

ΕΚΕ: Μεγάλη πανελλήνια έρευνα για τη γνώση των πολιτών σχετικά με τα καρδιαγγειακά νοσήματα
Υγεία
29/09/2026 - 22:48

ΕΚΕ: Μεγάλη πανελλήνια έρευνα για τη γνώση των πολιτών σχετικά με τα καρδιαγγειακά νοσήματα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παρτίδα με ακατάλληλα κατεψυγμένα μπέργκερ κοτόπουλου ανακάλεσε ο ΕΦΕΤ - Ανιχνεύθηκε σαλμονέλα
Επικαιρότητα
22/10/2026 - 19:39
Συγκίνηση, παιδικά χαμόγελα και μηνύματα αισιοδοξίας στη μεγάλη γιορτή της «Φλόγας»
Patient Talk
22/10/2026 - 19:14
Γεωργιάδης: «Αίσχος της αντιπολίτευσης να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο για την απαγόρευση πρόσβασης ανηλίκων στο διαδίκτυο»
Πολιτική Υγείας
22/10/2026 - 18:41
ΕΟΔΥ: 114 νέες εισαγωγές κρουσμάτων COVID-19 και 52 για γρίπη την τελευταία εβδομάδα
Υγεία
22/10/2026 - 18:08
H ανοσοθεραπεία ως θεραπευτική επιλογή ανεξάρτητα από τον τύπο του καρκίνου
Υγεία
22/10/2026 - 17:33
Αρθροπλαστική γόνατος: Απαλλάσσει από τον πόνο η μέθοδος της 3D εκτυπωμένης πρόθεσης;
Health Talk
22/10/2026 - 17:06
Δωρεά νεφρών και κερατοειδών από δότη που πέθανε στο νοσοκομείο Παπανικολάου
Υγεία
22/10/2026 - 16:43
ΠΣΕΥ: Παρά τις συστάσεις υπάρχουν κενά στον εμβολιασμό και την προστασία των ευπαθών ομάδων
Υγεία
22/10/2026 - 16:26
Περισσότερα βήματα καθημερινά συνδέονται με καλύτερη συγκέντρωση και γνωστική υγεία
Υγεία
22/10/2026 - 16:00
Οι τροφές που βοηθούν στη μείωση των ρυτίδων και στη διατήρηση της υγείας του δέρματος
Ομορφιά
22/10/2026 - 15:00
Τι μπορεί να αποκαλύπτουν τα αυτιά για την υγεία μας
Υγεία
22/10/2026 - 14:00
Υπουργείο Υγείας: 235 νέα φάρμακα στον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων
Pharma Policy
22/10/2026 - 13:02
Cottage cheese: Ποια είναι τελικά τα τεκμηριωμένα οφέλη του viral άπαχου τυριού;
Διατροφή
22/10/2026 - 13:00
Συναγερμός στην Ευρώπη για τον πρώτο θάνατο ανθρώπου που συνδέεται με τον ιό Shamonda
Υγεία
22/10/2026 - 12:15
Σημαντική αύξηση σε παγκόσμιο επίπεδο των κρουσμάτων ιλαράς σε παιδιά κάτω των πέντε ετών
Υγεία
22/10/2026 - 12:00
Φαρμακεία ΕΟΠΥΥ: Οι δυσλειτουργίες όπως τις κατέγραψε το Ελεγκτικό Συνέδριο – Τι απαντά η διοίκηση
Πολιτική Υγείας
22/10/2026 - 10:50
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Πειραματικό φάρμακο φαίνεται να μειώνει κατά 55% τις υποτροπές
Pharma News
22/10/2026 - 10:00
Γυναίκα διπλωμάτη το πρώτο κρούσμα Έμπολα στη Νιγηρία
Επικαιρότητα
22/10/2026 - 08:58
Μυϊκή δυστροφία Duchenne: Οι ανάγκες φροντίδας πέρα από το ποσοστό αναπηρίας – Τα κενά στην Ελλάδα
Patient Talk
22/10/2026 - 07:27
Ημερίδα για τον ρόλο της φυσικοθεραπείας στην πρόληψη και αποκατάσταση καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικού
Υγεία
22/10/2026 - 03:49
Πρώτα κρούσμα Έμπολα και στη Νιγηρία - Έντονος ο φόβος για εξάπλωση του ιού στη χώρα
Επικαιρότητα
22/10/2026 - 00:07
Ο ΕΟΦ απαγόρευσε την πώληση τριών συμπληρωμάτων διατροφής
Pharma Policy
21/10/2026 - 20:21
Σπλαχνικό λίπος: Ο «κρυφός» παράγοντας που επηρεάζει την καρδιά και τον μεταβολισμό
Health Talk
21/10/2026 - 19:44
5ο Διεθνές Wellbeingr Forum: Ανθρωποκεντρικές προσεγγίσεις για την ψυχική υγεία σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής
Ψυχική Υγεία
21/10/2026 - 18:58
Νέα εργαλεία παρατήρησης των αυξανόμενων κινδύνων από την ακραία ζέστη που απειλούν έγκυες, νεογνά και παιδιά
Πολιτική Υγείας
21/10/2026 - 18:26
Οι νέες τεχνολογίες σύμμαχοι ενάντια στον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής
Health Talk
21/10/2026 - 17:11
Βήμα εξέλιξης για το σωματείο «Καλυψώ» - Διευρύνει τη δράση του σε όλους τους ανθρώπους με δερματικές παθήσεις
Patient Talk
21/10/2026 - 16:47
Η Curity Pharma ξεκινά η διάθεση των πρώτων προϊόντων της φαρμακευτικής κάνναβης και στην ελληνική αγορά
Pharma News
21/10/2026 - 16:24
Κιρκάδια κατάθλιψη: Συνδέεται με το βιολογικό ρολόι και "ακούει" πιο δύσκολα στα αντικαταθλιπτικά
Ψυχική Υγεία
21/10/2026 - 16:02
Σε κώμα νοσηλεύεται στο Τζάνειο 21χρονη από την Πάρο - Είχε κάνει χρήση άγνωστης ουσίας
Επικαιρότητα
21/10/2026 - 15:39

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν ανακτούν τη γεύση τους μετά από νόσηση με Covid
Υγεία
20/10/2026 - 13:00
Νέο θεσμικό πλαίσιο για τους ψυχολόγους και την ψυχική υγεία φέρνει νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας
Πολιτική Υγείας
20/10/2026 - 11:00
Νέα εργαλεία παρατήρησης των αυξανόμενων κινδύνων από την ακραία ζέστη που απειλούν έγκυες, νεογνά και παιδιά
Πολιτική Υγείας
21/10/2026 - 18:26
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Πειραματικό φάρμακο φαίνεται να μειώνει κατά 55% τις υποτροπές
Pharma News
22/10/2026 - 10:00
Η Curity Pharma ξεκινά η διάθεση των πρώτων προϊόντων της φαρμακευτικής κάνναβης και στην ελληνική αγορά
Pharma News
21/10/2026 - 16:24
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo