ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Καμπανάκι» γιατρών για ΠΝΠ: «Επικίνδυνη εξέλιξη που οδηγεί σε νέες κοιλάδες των Τεμπών»

Επικαιρότητα
«Καμπανάκι» γιατρών για ΠΝΠ: «Επικίνδυνη εξέλιξη που οδηγεί σε νέες κοιλάδες των Τεμπών»
«Ξεσπούν» οι νοσοκομειακοί γιατροί για την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που την χαρακτηρίζουν ως μια «επικίνδυνη εξέλιξη» καθώς οδηγεί όπως λένε «σε νέες κοιλάδες των Τεμπών».
Δευτέρα, 10/07/2023 - 15:23
News4Health Team News4Health Team

Για «απαράδεκτη, αντιεπιστημονική και εγκληματική εξέλιξη» κάνει λόγο η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) για την πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ) που μετατρέπει, όπως λέει η ομοσπονδία στην ανακοίνωση της, οδηγούς απορριμματοφόρων, πυροσβέστες και στρατιωτικούς, σε διασώστες επειγόντων περιστατικών ύστερα από ολιγοήμερη εκπαίδευση.

«Πρόκειται για μία επικίνδυνη εξέλιξη που οδηγεί με μαθητική ακρίβεια σε νέες κοιλάδες των Τεμπών» τονίζει χαρακτηριστικά η ΟΕΝΓΕ, προσθέτοντας ότι «η ανάπτυξη ασθενοφόρων με μεικτή σύνθεση πληρωμάτων, διασώστης, πλήρωμα ασθενοφόρου και απλός οδηγός μη υγειονομικός, ο οποίος δεν διαθέτει την αναγκαία εξειδικευμένη γνώση αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών, εκθέτει σε σοβαρούς κινδύνους τον ασθενή, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία και τη ζωή του».

«Τα τραγικά κενά δεν μπαλώνονται με οδηγούς απορριμματοφόρων και πυροσβέστες από τις δραματικά υποστελεχωμένες υπηρεσίες των ΟΤΑ και από τις αποδεκατισμένες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, με στρατιώτες και εργαζόμενους που δεν έχουν καμιά απολύτως επαγγελματική και επιστημονική σχέση με την επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα» υπογραμμίζει, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα δεν είναι προσωρινά, αλλά «είναι ενταγμένα στον μόνιμο "κόφτη" των κρατικών δαπανών για την υγεία και τη ζωή μας, στη διαχρονική πολιτική του "κόστους - οφέλους". Είναι ενδεικτικό ότι ο υπουργός Υγείας κ. Χρυσοχοΐδης, εξήγγειλε την πρόσληψη μόλις 20 διασωστών για τα ασθενοφόρα της Αττικής και μόλις 250 πανελλαδικά και αυτοί μη μόνιμοι!».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ:

  • «Την ώρα που 3 ακόμα αδικοχαμένοι ασθενείς, λόγω έλλειψης ασθενοφόρου, προστέθηκαν στη λίστα των θυμάτων της εγκληματικής πολιτικής που αντιμετωπίζει τη ζωή και την υγεία μας σαν "κόστος" για τους κρατικούς προϋπολογισμούς.

  • Την ώρα που ενώ με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, από το 2016 μέχρι σήμερα έχουν συνταξιοδοτηθεί περισσότεροι από 550 διασώστες και έχουν προσληφθεί μόλις 46 μόνιμοι.

  • Την ώρα που οι συμβάσεις των λιγοστών επικουρικών λήγουν στις 31/12/2023.

  • Την ώρα που υπάρχουν εκατοντάδες άνεργοι ή ετεροαπασχολούμενοι απόφοιτοι της Σχολής Διασωστών του ΕΚΑΒ.

  • Την ώρα που οι κενές οργανικές θέσεις, του ανεπαρκέστατου και πολύ πίσω από τις ανάγκες οργανισμού του ΕΚΑΒ, είναι πάνω από 700.

Η κυβέρνηση της ΝΔ με την απαράδεκτη και εγκληματική ΠΝΠ μετατρέπει (όπως είχε επιχειρήσει και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τον Ν.4368/2016, αρ. 78 για τα ασθενοφόρα των ΚΥ και η οποία δεν επεκτάθηκε στο ΕΚΑΒ και δεν εφαρμόστηκε τελικά χάρη στην ομόθυμη αντίδραση των υγειονομικών) οδηγούς απορριμματοφόρων, πυροσβέστες και στρατιωτικούς σε διασώστες επειγόντων περιστατικών ύστερα από ολιγοήμερη εκπαίδευση. Μια ΠΝΠ με την οποία έχουν εκφράσει την αντίρρησή τους ήδη τόσο οι υγειονομικοί του ΕΚΑΒ όσο και οι εργαζόμενοι στηνΤοπική Αυτοδιοίκηση.

Πρόκειται για μία επικίνδυνη εξέλιξη που οδηγεί με μαθητική ακρίβεια σε νέες κοιλάδες των Τεμπών.

Η ανάπτυξη ασθενοφόρων με μεικτή σύνθεση πληρωμάτων, διασώστης, πλήρωμα ασθενοφόρου και απλός οδηγός μη υγειονομικός, ο οποίος δεν διαθέτει την αναγκαία εξειδικευμένη γνώση αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών, εκθέτει σε σοβαρούς κινδύνους τον ασθενή, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία και τη ζωή του. Πολύ περισσότερο που πολλές φορές δύο εξειδικευμένοι διασώστες δεν επαρκούν για την επιτυχή αντιμετώπιση ενός βαρέως περιστατικού. Πολύ περισσότερο που σήμερα όλες οι ιατρικές μελέτες συμφωνούν ότι όχι μόνο η γρήγορη μεταφορά του ασθενούς στην πλησιέστερη μονάδα Υγείας, αλλά και η έγκαιρη αντιμετώπιση και παροχή κατάλληλης βοήθειας τόσο στον τόπο του συμβάντος όσο και κατά τη διάρκεια της διακομιδής, είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχή έκβαση.

Πώς η ταχύρρυθμη εκπαίδευση μόλις 7 ημερών όπως έγινε σήμερα γνωστό, ενός οδηγού απορριμματοφόρου ή ενός πυροσβέστη θα υποκαταστήσει την ιδιαίτερα απαιτητική εκπαίδευση διάρκειας 2,5 ετών της Σχολής Διασωστών του ΕΚΑΒ;

Ο οδηγός του ασθενοφόρου είναι διασώστης πρώτα από όλα και μετά οδηγός!

Τα τραγικά κενά δεν μπαλώνονται με οδηγούς απορριμματοφόρων και πυροσβέστες από τις δραματικά υποστελεχωμένες υπηρεσίες των ΟΤΑ και από τις αποδεκατισμένες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, με στρατιώτες και εργαζόμενους που δεν έχουν καμιά απολύτως επαγγελματική και επιστημονική σχέση με την επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα.

Ταυτόχρονα στην ΠΝΠ δεν προβλέπεται κανένα, έστω έκτακτο, μέτρο για την αντιμετώπιση των αναγκών στα μεγάλα αστικά κέντρα αφού τα μπαλώματα αφορούν νησιωτικούς δήμους, ορεινές περιοχές και την Κρήτη, απόδειξη ότι η έτσι και αλλιώς επικίνδυνη ρύθμιση είναι προσανατολισμένη στην κάλυψη των αναγκών του τουριστικού κεφαλαίου. Και αυτό τη στιγμή που ένας 52χρονος συνάδελφός μας από το Περιστέρι έφυγε από τη ζωή λόγω έλλειψης ασθενοφόρου. Τη στιγμή που στην Αθήνα ένας 48χρονος με έμφραγμα περίμενε 2 ώρες στα εξωτερικά ιατρεία μη εφημερεύοντος νοσοκομείου για να διακομιστεί στο εφημερεύον νοσοκομείο και να έχει την κατάλληλη αντιμετώπιση.

Τα μέτρα της κυβέρνησης δεν είναι "προσωρινού χαρακτήρα". Είναι ενταγμένα στον μόνιμο "κόφτη" των κρατικών δαπανών για την υγεία και τη ζωή μας, στη διαχρονική πολιτική του "κόστους - οφέλους". Είναι ενδεικτικό ότι ο υπουργός Υγείας κ. Χρυσοχοΐδης εξήγγειλε την πρόσληψη μόλις 20 διασωστών για τα ασθενοφόρα της Αττικής και μόλις 250 πανελλαδικά και αυτοί μη μόνιμοι!

Στόχος της κυβέρνησης είναι η παράδοση κερδοφόρων τομέων του δημόσιου συστήματος Υγείας, όπως οι διακομιδές, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και στα επιχειρηματικά συμφέροντα του κλάδου που θα τσεπώνουν τις εισφορές στον κλάδο της Υγείας των εργαζομένων και που κατά τα άλλα η κυβέρνηση λέει με περίσσιο θράσος ότι δεν θα κοστίζουν τίποτα στον ασθενή και ότι είναι δωρεάν! Ήδη η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών αποφάσισε την ανάθεση των διακομιδών σε ιδιωτική εταιρεία ασθενοφόρων.

Απαιτούμε:

  • Να ανακληθεί άμεσα η αντιεπιστημονική και επικίνδυνη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

  • Να καλυφθούν οι ανάγκες του ΕΚΑΒ με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων (γιατροί, διασώστες, οδηγοί, τεχνικοί κλπ.).

  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων του ΕΚΑΒ, που καλύπτουν μέρος των μεγάλων ελλείψεων.

  • Πρόσληψη όλων των άνεργων αποφοίτων της Σχολής Διασωστών του ΕΚΑΒ καθώς και του αναγκαίου ιατρικού, τεχνικού και διοικητικού προσωπικού.

  • Πανελλαδική ανάπτυξη του ΕΚΑΒ, με ενίσχυσή του με το αναγκαίο μόνιμο εκπαιδευμένο προσωπικό και επάρκεια εναέριων, θαλάσσιων και επίγειων μέσων, για την κάλυψη των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών σε υπηρεσίες επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας και ασφαλούς διακομιδής».

Τελευταία τροποποίηση στις 10/07/2023 - 15:12
  • ΟΕΝΓΕ
  • ΠΝΠ
  • ΓΙΑΤΡΟΙ
  • ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
  • ΕΚΑΒ
  • ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ
  • ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Dentist Pass: Πάνω από 129.000 αιτήσεις έως σήμερα, μέχρι πότε μπορείτε να υποβάλλετε αίτηση
Dentist Pass: Πάνω από 129.000 αιτήσεις έως σήμερα, μέχρι πότε μπορείτε να υποβάλλετε αίτηση 10 Ιουλίου 2023
Συσκευή μπορεί να ανιχνεύσει τον Covid-19 σε εσωτερικούς χώρους σε μόλις πέντε λεπτά 10 Ιουλίου 2023
Συσκευή μπορεί να ανιχνεύσει τον Covid-19 σε εσωτερικούς χώρους σε μόλις πέντε λεπτά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Δωρεά στο ΕΚΑΒ μία πλήρως εξοπλισμένη διασωστική μοτοσικλέτα από τον Σύλλογο «ΑΓΑΠΗ-Βασιλική Κόμνου»
Επικαιρότητα
11/06/2026 - 00:03

Θεσσαλονίκη: Δωρεά στο ΕΚΑΒ μία πλήρως εξοπλισμένη διασωστική μοτοσικλέτα από τον Σύλλογο «ΑΓΑΠΗ-Βασιλική Κόμνου»

Γεωργιάδης: «Ανοίγουμε πολλές θέσεις για μόνιμο και επικουρικό προσωπικό στο ΕΚΑΒ»
Πολιτική Υγείας
09/06/2026 - 19:38

Γεωργιάδης: «Ανοίγουμε πολλές θέσεις για μόνιμο και επικουρικό προσωπικό στο ΕΚΑΒ»

Οι ενιαίες προϋποθέσεις για την ένταξη νοσηλευτών, βοηθών νοσηλευτών και διασωστών στα ΒΑΕ
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 11:49

Οι ενιαίες προϋποθέσεις για την ένταξη νοσηλευτών, βοηθών νοσηλευτών και διασωστών στα ΒΑΕ

ΟΕΝΓΕ: Να καταργηθεί άμεσα η άμισθη ειδικότητα για τους νέους γιατρούς
Πολιτική Υγείας
29/05/2026 - 16:18

ΟΕΝΓΕ: Να καταργηθεί άμεσα η άμισθη ειδικότητα για τους νέους γιατρούς

Αντιδρά η ΕΙΝΑΠ στις εξετάσεις εισόδου στην ειδικότητα: «Κι άλλος φραγμός για τους νέους γιατρούς»
Πολιτική Υγείας
23/05/2026 - 08:24

Αντιδρά η ΕΙΝΑΠ στις εξετάσεις εισόδου στην ειδικότητα: «Κι άλλος φραγμός για τους νέους γιατρούς»

ΠΟΕΔΗΝ: Θετική αλλά ανεπαρκής η ένταξη νοσηλευτών και διασωστών στα βαρέα και ανθυγιεινά
Πολιτική Υγείας
21/05/2026 - 13:57

ΠΟΕΔΗΝ: Θετική αλλά ανεπαρκής η ένταξη νοσηλευτών και διασωστών στα βαρέα και ανθυγιεινά

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη: Το βαθιά ανθρώπινο μήνυμα του Νοσοκομείου Χανίων
Υγεία
13/06/2026 - 08:14
Η Novo Nordisk και η «ΙΜΕΡΟΕΣΣΑ» στο BeWell Festival με το μήνυμα «για μια ανάλαφρη ζωή»
Patient Talk
13/06/2026 - 03:41
Δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στον Έβρο για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της ELPEN
Pharma News
13/06/2026 - 00:13
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη: Η επιστήμη αλλάζει τους κανόνες της πρόληψης
Health Talk
12/06/2026 - 22:43
«The Lancet»: Οι πολιτικές που μπορούν να οδηγήσουν στη μείωση της παιδικής παχυσαρκίας
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 22:18
Μελέτη για νέο φάρμακο κατά του μεταστατικού καρκίνου του μαστού ανακοινώθηκε στο ASCO 2026
Υγεία
12/06/2026 - 21:46
Ικανοποίηση στον ΙΣΑ για τη συνέχιση του προγράμματος «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 21:18
Αποκλιμάκωση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, συνεχίζεται η επιτήρηση στη Λέσβο για τον αφθώδη πυρετό
Επικαιρότητα
12/06/2026 - 20:47
Κομισιόν: Πρόοδος και προκλήσεις στους ελέγχους της κουλτούρας ασφάλειας τροφίμων στην ΕΕ
Επικαιρότητα
12/06/2026 - 19:31
Το πρώτο κέντρο θεραπείας πρωτονίων για ογκολογικούς ασθενείς σχεδιάζει το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»
Υγεία
12/06/2026 - 19:09
Τον Οκτώβριο ο 4ος κύκλος του προγράμματος διατροφικής αγωγής για άτομα τρίτης ηλικίας του δήμου Αθηναίων
Διατροφή
12/06/2026 - 18:37
Σκληραίνοντας το σώμα μας: Η επιστήμη πίσω από την προπόνηση στις πολεμικές τέχνες
Fitness
12/06/2026 - 18:14
Ο ΕΕΣ βραβεύει 467 μαθητές που διακρίθηκαν στους πανελλαδικούς διαγωνισμούς
Επικαιρότητα
12/06/2026 - 17:38
3ο ΣΦΕΕ Summit: Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας για να γίνει κόμβος φαρμακευτικής καινοτομίας
Pharma Policy
12/06/2026 - 17:06
Λαμπερά εγκαίνια για το νέο κέντρο γυναικολογίας και γονιμότητας Prolific
Υπηρεσίες Υγείας
12/06/2026 - 16:32
Υπογεννητικότητα: Οι ερευνητές εστιάζουν στον ρόλο των έξυπνων κινητών
Υγεία
12/06/2026 - 16:11
Νέες συστάσεις από τον EMA για το βαλπροϊκό οξύ και το εμβόλιο κατά του chikungunya
Pharma Policy
12/06/2026 - 15:47
Νέα προειδοποίηση ΠΟΥ για τον Έμπολα: Η επιδημία εξακολουθεί να εξαπλώνεται στο Κονγκό
Υγεία
12/06/2026 - 15:32
Οι καρδιοπαθείς ζητούν μείωση της συμμετοχής σε φάρμακα για προχωρημένη ανεπάρκεια
Patient Talk
12/06/2026 - 15:17
Καρκίνος του μαστού στους άνδρες: Η συχνότητα, τα συμπτώματα και οι παράγοντες κινδύνου
Υγεία
12/06/2026 - 15:00
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στο 3ο SFEE SUMMIT: «Σημαντικό βήμα προόδου το "Προλαμβάνω" αλλά πρέπει να συνεχίσουμε»
Patient Talk
12/06/2026 - 14:37
IQ Genomix και Ομάδα Αιγαίου σε ακριτικά νησιά δωρεάν προληπτικούς ελέγχους καρκίνου του παχέος εντέρου
Επικαιρότητα
12/06/2026 - 14:14
Αγγούρι: 8 λόγοι που αξίζει να το βάζετε καθημερινά στο πιάτο σας
Διατροφή
12/06/2026 - 14:00
Αγαπηδάκη: Το «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» συνεχίζεται έως το 2030 – Νέα φάση από την 1η Σεπτεμβρίου 2026
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 13:48
Εμβόλιο σχεδιασμένο από τεχνητή νοημοσύνη δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε ανθρώπους
Υγεία
12/06/2026 - 13:00
Γεωργιάδης: Σύνδεση MyHealth app με το «ηλεκτρονικό βραχιολάκι» μέσα στον Ιούνιο
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 12:00
Γιαννάκος: Διπλασιάζονται οι μισθοί των ιεραρχών και οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ τίποτα!
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 11:50
Συστατικό συμπληρωμάτων για τους πόνους των αρθρώσεων φαίνεται να επιταχύνει την εξέλιξη του Αλτσχάιμερ
Υγεία
12/06/2026 - 11:00
Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή: Νέες δυνατότητες με τη δωρεά γεννητικού υλικού από γνωστό δότη
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 10:42
Πρεμιέρα για τα από στόματος GLP-1 στην Ευρώπη - Πράσινο φως για το χάπι της Novo Nordisk στη Μ. Βρετανία
Pharma News
12/06/2026 - 10:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο ΙΣΑ ζητά την άμεση καταβολή των οφειλόμενων αποζημιώσεων στους στρατιωτικούς ιατρούς
Πολιτική Υγείας
10/06/2026 - 17:32
Genesis Pharma: Επέκταση συνεργασίας με την Alnylam Pharmaceuticals στις θεραπείες RNAi για τις μυοκαρδιοπάθειες
Pharma News
10/06/2026 - 20:26
Τα ζαχαρούχα αναψυκτικά συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος
Διατροφή
11/06/2026 - 13:00
Έκκληση του ΠΟΥ για καλύτερη προστασία των Ευρωπαίων πολιτών από τη ζέστη
Πολιτική Υγείας
11/06/2026 - 12:29
Θεμιστοκλέους: Προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού για τις νέες μονάδες ανακουφιστικής φροντίδας
Πολιτική Υγείας
11/06/2026 - 16:38
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo