ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ισχυρή παρουσία της θεραπευτικής κλινικής του ΕΚΠΑ σε κορυφαίο αιματολογικό συνέδριο

Επικαιρότητα
FREEPIK
Το πενθήμερο 6-10 Δεκεμβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε το 66o ετήσιο Αμερικανικό Συνέδριο Αιματολογίας στο San Diego των ΗΠΑ, η μεγαλύτερη παγκόσμια συνάντηση που αφορά την αιματολογία.
Δευτέρα, 16/12/2024 - 11:34
— Photo: FREEPIK
News4Health Team News4Health Team

Στο συνέδριο αυτό ήταν και φέτος ισχυρή η ελληνική παρουσία με πολλές προφορικές και αναρτημένες ανακοινώσεις από τη χώρα μας. Εξαιρετικά σημαντική παρουσία είχε η Θεραπευτική Κλινική (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Στο πεδίο των πλασματοκυτταρικών δυσκρασιών η Μονάδα Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ (Διευθυντής: Καθηγητής Θάνος Δημόπουλος, τ. Πρύτανης ΕΚΠΑ) παρουσίασε πέντε προφορικές ανακοινώσεις.

Η πρώτη αφορά στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της πολυκεντρικής κλινικής μελέτης φάσης 3 AQUILA από τον Καθηγητή Θάνο Δημόπουλο. Το ασυμπτωματικό πολλαπλούν μυέλωμα είναι μια προ-συμπτωματική κατάσταση που μπορεί να εξελιχθεί σε συμπτωματικό πολλαπλούν μυέλωμα, και οι ασθενείς παρακολουθούνται χωρίς θεραπεία καθώς δεν υπάρχει εγκεκριμένη θεραπεία για πρόληψη της εξέλιξης της νόσου. Η μελέτη AQUILA έδειξε ότι η χορήγηση μονοθεραπείας με το μονοκλωνικό αντίσωμα έναντι του CD38 δαρατουμουμάμπη, για 3 χρόνια, σε ασθενείς με ασυμπτωματικό πολλαπλούν μυέλωμα υψηλού κινδύνου μείωσε σημαντικά την πιθανότητα εξέλιξης της νόσου και την εμφάνιση συμπτωμάτων συγκριτικά με την απλή παρακολούθηση, ενώ παρατηρήθηκε όφελος και στην ολική επιβίωση. Τα αποτελέσματα αυτά αλλάζουν καθοριστικά την κλινική πρακτική και δημοσιεύτηκαν παράλληλα στο πιο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό, The New England Journal of Medicine.

Η δεύτερη ανακοίνωση αφορούσε στο ρόλο των κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων σε νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς με πολλαπλούν μυέλωμα και παρουσιάστηκε από τον Καθηγητή Ευάγγελο Τέρπο. Η παρουσία κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων σε επίπεδα πάνω από 0,02% αποτελεί δυσμενή προγνωστικό παράγοντα για τα άτομα με νεοδιαγνωσθέν πολλαπλούν μυέλωμα. Ο Καθηγητής Ευάγγελος Τέρπος ανέπτυξε ένα νέο σύστημα σταδιοποίησης για τους ασθενείς με πολλαπλούν μυέλωμα που ενσωματώνει τόσο κλινικά χαρακτηριστικά όσο και το επίπεδο των κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων και βελτιώνει την προγνωστική ακρίβεια. Η αξιολόγηση των κυκλοφορούντων μυελωματικών κυττάρων γίνεται σε συνεργασία με τη Μονάδα Κυτταρομετρίας Ροής του Τμήματος Βιολογίας (Καθηγήτρια Ουρανία Τσιτσιλώνη και Δρ. Ιωάννης Κωστόπουλος) και αποτελεί πρωτοποριακή εξέταση καθώς φαίνεται ότι θα μπορούσε να υποκαταστήσει τη βιοψία μυελού των οστών στην παρακολούθηση του πολλαπλού μυελώματος.

Η τρίτη προφορική ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε από τον Καθηγητή Ευστάθιο Καστρίτη και αφορούσε την παρουσίαση των τελικών αποτελεσμάτων ολικής επιβίωσης της πολυκεντρικής κλινικής μελέτης φάσης 3 ANDROMEDA σχετικά με το ρόλο της προσθήκης της δαρατουμουμάμπης στον συνδυασμό μπορτεζομίμπης, κυκλοφωσφαμίδης και δεξαμεθαζόνης σε ασθενείς με συστηματική AL αμυλοείδωση. Η προσθήκη του μονοκλωνικού αντισώματος οδήγησε σε ταχείες και βαθιές αιματολογικές ανταποκρίσεις, 2-3 φορές υψηλότερο ποσοστό ανταπόκρισης των προσβεβλημένων οργάνων καθώς και σε επακόλουθη βελτίωση της ολικής επιβίωσης. Αξίζει να σημειωθεί, ότι 41% των ασθενών που έλαβαν το νέο συνδυασμό πέτυχαν πλήρη καρδιακή ανταπόκριση, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη μακροχρόνια επιβίωση αυτών των ασθενών. Η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που έδειξε όφελος στη συνολική επιβίωση των ασθενών με AL αμυλοείδωση συγκρίνοντας δύο σύγχρονα θεραπευτικά σχήματα.

Οι δύο επόμενες προφορικές ανακοινώσεις πραγματοποιήθηκαν από τον υποψήφιο διδάκτορα ιατρό Παναγιώτη Μαλανδράκη και αφορούν σε πρωτότυπη έρευνα σχετικά με το ρόλο της αξιολόγησης της παρουσίας της ελάχιστης υπολειμματικής νόσου που ανιχνεύεται με κυτταρομετρία ροής για την διακοπή της θεραπείας συντήρησης σε ασθενείς με πολλαπλούν μυέλωμα που έχουν υποβληθεί σε αυτόλογη μεταμόσχευση μυελού των οστών και λαμβάνουν θεραπεία συντήρησης με λεναλιδομίδη. Η μελέτη έδειξε ότι οι ασθενείς μπορούν να διακόψουν με ασφάλεια τη θεραπεία συντήρησης εφόσον έχουν πετύχει διατηρούμενη ύφεση με μη ανιχνεύσιμη ελάχιστη υπολειπόμενη νόσο στο μυελό με κυτταρομετρία ροής και με σύγχρονες απεικονιστικές μεθόδους. Αυτή η μελέτη αλλάζει την κλινική πρακτική καθώς προσφέρει τη δυνατότητα διακοπής θεραπείας σε μια ομάδα ασθενών μετά την αυτόλογη μεταμόσχευση. Η δεύτερη μελέτη έδειξε ότι τα επίπεδα των κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων στη διάγνωση του ασθενών με ασυμπτωματικές μονοκλωνικές γαμμαπάθειες (είτε μονοκλωνική γαμμαπάθεια αδιευκρίνιστης σημασίας είτε ασυμπτωματικό πολλαπούν μυέλωμα) έχουν ανεξάρτητη προγνωστική αξία και μπορούν να βελτιώσουν την αξιολόγησης του κινδύνου εξέλιξης σε συμπτωματικό πολλαπλό μυέλωμα.

Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μαρία Γαβριατοπούλου συμμετείχε στην προφορική παρουσίαση των αποτελεσμάτων της κλινικής μελέτης CLOVER, που αφορά στη θεραπεία ασθενών με υποτροπιάζουσα/ανθεκτική μακροσφαιριναιμία Waldenstrom με το καινοτόμο φάρμακο Ιωποφοσίνη Ι131. Πρόκειται για ένα ραδιοφάρμακο που έχει συνδεδεμένο το ραδιοϊσότοπο ιώδιο Ι131 και χορηγείται συνολικά 4 φορές σε διάστημα 4 μηνών. Τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και αναμένονται τα τελικά αποτελέσματα της μελέτης που μπορεί να εμπλουτίσουν τη θεραπευτική φαρέτρα γι’ αυτό το σπάνιο νόσημα.

Ανακοινώθηκαν επίσης τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης της Ευρωπαϊκής Ομάδας για την Μακροσφαιριναιμία του Waldenström (European Consortium for WM) που αφορούσαν στην αποτελεσματικότητα του συνδυασμού Bortezomib με Ibrutinib και Rituximab σε ασθενείς με νέα διάγνωση Μακροσφαιριναιμίας του Waldenström. Στην μελέτη αυτή ήταν τελευταίος συγγραφέας και κύριος ερευνητής ο Καθηγητής Θάνος Δημόπουλος και δεύτερος ο Καθηγητής Στάθης Καστρίτης.

Τα στελέχη της Μονάδας Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών της Θεραπευτικής Κλινικής (Διευθυντής-Καθηγητής Θάνος Δημόπουλος, Καθηγητής Ευάγγελος Τέρπος, Καθηγητής Ευστάθιος Καστρίτης, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μαρία Γαβριατοπούλου) συμμετείχαν επίσης σε προφορικές ανακοινώσεις κλινικών μελετών με νέους αντι-μυελωματικούς παράγοντες όπως η μαφοντοτινική μπελαταμάμπη και ανοσοθεραπείες όπως τα αμφι-ειδικά αντισώματα. Επιπλέον, από την Μονάδα Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών της Θεραπευτικής Κλινικής παρουσιάστηκαν άνω των 15 αναρτημένων ανακοινώσεων που αφορούν στη βιολογία, στο ρόλο της σύγχρονης απεικόνισης, στη θεραπεία και στην πρόγνωση των πλασματοκυτταρικών νεοπλασμάτων (πολλαπλούν μυέλωμα, μακροσφαιριναιμία Waldenstrom, AL αμυλοείδωση).

  • ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ
  • ΕΚΠΑ
  • ΣΥΝΕΔΡΙΟ
  • ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ
  • ΘΑΝΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιατρός αποζημίωσε ασθενή του που «εθίστηκε στον τζόγο» εξαιτίας φαρμάκου που του χορήγησε
Γιατρός αποζημίωσε ασθενή του που «εθίστηκε στον τζόγο» εξαιτίας φαρμάκου που του χορήγησε 13 Δεκεμβρίου 2024
Καταγγελία για επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας στην ορθοπαιδική κλινική του Θριάσιου Νοσοκομείου 16 Δεκεμβρίου 2024
Καταγγελία για επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας στην ορθοπαιδική κλινική του Θριάσιου Νοσοκομείου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέα γενιά ανοσοθεραπείας με τριειδικό αντίσωμα για το πολλαπλό μυέλωμα σε κλινικές μελέτες
Υγεία
06/10/2026 - 20:34

Νέα γενιά ανοσοθεραπείας με τριειδικό αντίσωμα για το πολλαπλό μυέλωμα σε κλινικές μελέτες

Νέα μελέτη για τα αστικά λύματα: Περιορισμένη η συμβολή των φαρμακευτικών ουσιών στο συνολικό τοξικό φορτίο
Pharma Policy
06/10/2026 - 12:10

Νέα μελέτη για τα αστικά λύματα: Περιορισμένη η συμβολή των φαρμακευτικών ουσιών στο συνολικό τοξικό φορτίο

Το νέο πλαίσιο για τον ορισμό της ίασης στο πολλαπλούν μυέλωμα
Υγεία
05/10/2026 - 12:12

Το νέο πλαίσιο για τον ορισμό της ίασης στο πολλαπλούν μυέλωμα

Κορυφαίοι Ευρωπαίοι επιστήμονες ζητούν την ελληνική συμβολή στην ατζέντα για τη σήψη
Υγεία
05/10/2026 - 10:16

Κορυφαίοι Ευρωπαίοι επιστήμονες ζητούν την ελληνική συμβολή στην ατζέντα για τη σήψη

Μπορεί η απώλεια βάρους να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού; Ο ρόλος των GLP-1
Υγεία
02/10/2026 - 16:16

Μπορεί η απώλεια βάρους να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού; Ο ρόλος των GLP-1

9ο Συνέδριο για τη μείωση της βλάβης από το κάπνισμα: Δημόσιος διάλογος για τις πολιτικές ελέγχου
Επικαιρότητα
02/10/2026 - 15:04

9ο Συνέδριο για τη μείωση της βλάβης από το κάπνισμα: Δημόσιος διάλογος για τις πολιτικές ελέγχου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εθελοντική αιμοδοσία στη Θεσσαλονίκη στις 9 και 10 Οκτωβρίου
Υγεία
07/10/2026 - 03:44
Τούτουζας: «Να ενισχυθούν η ενημέρωση και η πρόληψη για τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τους κινδύνους»
Health Talk
07/10/2026 - 00:13
Sleepmaxxing: «Κόλπα ύπνου» που κυκλοφορούν στα social media και πρέπει να δοκιμάσετε ή να αποφύγετε
Ψυχική Υγεία
06/10/2026 - 22:46
Εκπαιδευτικές δράσεις από τον Δήμου Ρεθύμνου για το Αλτσχάιμερ και το bullying στο σχολείο
Πολιτική Υγείας
06/10/2026 - 21:41
Παρέμβαση της ΕΣΑΕ για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ΗΤΑ και την πρόσβαση στην καινοτομία
Patient Talk
06/10/2026 - 21:17
Φωταγωγήθηκε η Βουλή για Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικής Παράλυσης
Επικαιρότητα
06/10/2026 - 20:58
Νέα γενιά ανοσοθεραπείας με τριειδικό αντίσωμα για το πολλαπλό μυέλωμα σε κλινικές μελέτες
Υγεία
06/10/2026 - 20:34
Σε επιφυλακή το ECDC για το περιστατικό στη Σιβηρία με την υποψία πνευμονικής πανώλης
Πολιτική Υγείας
06/10/2026 - 20:12
Η σωστή και ποιοτική διατροφή μπορεί να συμβάλλει σε πιο υγιή βιολογική γήρανση
Διατροφή
06/10/2026 - 19:21
Ξεκίνησαν τα μαθήματα ειδικότητας βοηθού νοσηλευτικής στο ΣΑΕΚ του «Παπανικολάου» για το 2026-27
Επικαιρότητα
06/10/2026 - 18:43
Ξεχωριστή βιωματική δράση από τη ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ στη Λάρισα για την παχυσαρκία
Pharma News
06/10/2026 - 18:19
Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τις ιώσεις
Health Talk
06/10/2026 - 17:51
ΕΙΝΑΠ: Να καταργηθεί άμεσα η νέα πλατφόρμα ενδονοσοκομειακής συνταγογράφησης
Πολιτική Υγείας
06/10/2026 - 17:23
Οι γυναίκες βιώνουν περισσότερο πόνο από τους άνδρες – Τι αποκαλύπτει η μεγαλύτερη διεθνής μελέτη
Υγεία
06/10/2026 - 17:00
Ευρωκοινοβούλιο: Νομοθετική πρόταση για την καλύτερη προστασία της ψυχικής και σωματικής υγείας των εργαζομένων
Επικαιρότητα
06/10/2026 - 16:38
Γεωργιάδης: «Το "μοντέλο της Καλύμνου" θα εφαρμοστεί και σε άλλα νοσοκομεία»
Πολιτική Υγείας
06/10/2026 - 16:02
Κανονισμός HTA: Η Κομισιόν επιλέγει τις πρώτες ιατροτεχνολογικές συσκευές για κοινή κλινική αξιολόγηση
Πολιτική Υγείας
06/10/2026 - 15:38
Mark Tyndall: Πολιτικές και προκλήσεις στη ρύθμιση των εναλλακτικών προϊόντων καπνού και νικοτίνης
Υγεία
06/10/2026 - 15:17
Νέο ενέσιμο φάρμακο για την απώλεια βάρους φαίνεται να μειώνει το υποδόριο και το σπλαχνικό λίπος
Υγεία
06/10/2026 - 15:00
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Περιπτώσεις... Maricarmen και στην Ελλάδα - Καθημερινότητα οι εξώσεις ατόμων με αναπηρία
Patient Talk
06/10/2026 - 14:34
Οστεοαρθρίτιδα: Η υπέρταση μπορεί να επιταχύνει τη φθορά των αρθρώσεων
Υγεία
06/10/2026 - 14:00
ΠΟΥ: Εντοπίστηκαν όλες οι επαφές της εργαζόμενης σε ινστιτούτο πανώλης στη Σιβηρία
Πολιτική Υγείας
06/10/2026 - 13:12
Νόμπελ Ιατρικής 2026: "Φως" στο χρονικό των επιστημονικών επιτευγμάτων για τη θεραπεία του εγκεφάλου
Υγεία
06/10/2026 - 13:00
Η ΠΟΕΡΓΙ καταγγέλλει τη "Λερναία Ύδρα" της υπερσυνταγογράφησης
Πολιτική Υγείας
06/10/2026 - 12:30
Νέα μελέτη για τα αστικά λύματα: Περιορισμένη η συμβολή των φαρμακευτικών ουσιών στο συνολικό τοξικό φορτίο
Pharma Policy
06/10/2026 - 12:10
Ανησυχία για σιγκέλλωση και ηπατίτιδα Α: Αυξάνονται τα ανθεκτικά στελέχη – Τι συστήνουν οι ειδικοί
Πολιτική Υγείας
06/10/2026 - 12:00
Λεμφοίδημα: Η αντιμετώπισή του από την πρόληψη έως τη σύγχρονη θεραπεία
Health Talk
06/10/2026 - 11:00
Ουσία ενίσχυσης γεύσης στα γλυκά βοηθάει στην επούλωση χρόνιων πληγών
Υγεία
06/10/2026 - 10:30
Καρκίνος: Ανησυχητική αύξηση σε 7 μορφές στους κάτω των 50 ετών
Υγεία
06/10/2026 - 10:00
Διεθνής Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για το Πλάσμα: Οι αθέατες ανάγκες των ασθενών στο επίκεντρο
Υγεία
06/10/2026 - 09:56

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τέσσερις μύθοι για τους υδατάνθρακες και το σάκχαρο που καταρρίπτουν οι διαιτολόγοι
Διατροφή
05/10/2026 - 08:57
Δέκα υποθέσεις παράνομης άσκησης του επαγγέλματος του διαιτολόγου-διατροφολόγου στον εισαγγελέα
Πολιτική Υγείας
05/10/2026 - 11:21
«Χρυσή» η Merck στα Βραβεία Υγείας και Ασφάλειας 2026
Pharma News
05/10/2026 - 11:38
Ο Γεωργιάδης εγκαινίασε τον πρώτο αξονικό τομογράφο στο ΓΝ της Καρπάθου
Πολιτική Υγείας
05/10/2026 - 12:39
Συνταγές για εννέα σούπες πλούσιες σε πρωτεΐνη που θα σας κρατήσουν χορτάτους
Διατροφή
05/10/2026 - 14:47
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo