ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ισχυρή παρουσία της θεραπευτικής κλινικής του ΕΚΠΑ σε κορυφαίο αιματολογικό συνέδριο

Επικαιρότητα
FREEPIK
Το πενθήμερο 6-10 Δεκεμβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε το 66o ετήσιο Αμερικανικό Συνέδριο Αιματολογίας στο San Diego των ΗΠΑ, η μεγαλύτερη παγκόσμια συνάντηση που αφορά την αιματολογία.
Δευτέρα, 16/12/2024 - 11:34
— Photo: FREEPIK
News4Health Team News4Health Team

Στο συνέδριο αυτό ήταν και φέτος ισχυρή η ελληνική παρουσία με πολλές προφορικές και αναρτημένες ανακοινώσεις από τη χώρα μας. Εξαιρετικά σημαντική παρουσία είχε η Θεραπευτική Κλινική (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Στο πεδίο των πλασματοκυτταρικών δυσκρασιών η Μονάδα Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ (Διευθυντής: Καθηγητής Θάνος Δημόπουλος, τ. Πρύτανης ΕΚΠΑ) παρουσίασε πέντε προφορικές ανακοινώσεις.

Η πρώτη αφορά στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της πολυκεντρικής κλινικής μελέτης φάσης 3 AQUILA από τον Καθηγητή Θάνο Δημόπουλο. Το ασυμπτωματικό πολλαπλούν μυέλωμα είναι μια προ-συμπτωματική κατάσταση που μπορεί να εξελιχθεί σε συμπτωματικό πολλαπλούν μυέλωμα, και οι ασθενείς παρακολουθούνται χωρίς θεραπεία καθώς δεν υπάρχει εγκεκριμένη θεραπεία για πρόληψη της εξέλιξης της νόσου. Η μελέτη AQUILA έδειξε ότι η χορήγηση μονοθεραπείας με το μονοκλωνικό αντίσωμα έναντι του CD38 δαρατουμουμάμπη, για 3 χρόνια, σε ασθενείς με ασυμπτωματικό πολλαπλούν μυέλωμα υψηλού κινδύνου μείωσε σημαντικά την πιθανότητα εξέλιξης της νόσου και την εμφάνιση συμπτωμάτων συγκριτικά με την απλή παρακολούθηση, ενώ παρατηρήθηκε όφελος και στην ολική επιβίωση. Τα αποτελέσματα αυτά αλλάζουν καθοριστικά την κλινική πρακτική και δημοσιεύτηκαν παράλληλα στο πιο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό, The New England Journal of Medicine.

Η δεύτερη ανακοίνωση αφορούσε στο ρόλο των κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων σε νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς με πολλαπλούν μυέλωμα και παρουσιάστηκε από τον Καθηγητή Ευάγγελο Τέρπο. Η παρουσία κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων σε επίπεδα πάνω από 0,02% αποτελεί δυσμενή προγνωστικό παράγοντα για τα άτομα με νεοδιαγνωσθέν πολλαπλούν μυέλωμα. Ο Καθηγητής Ευάγγελος Τέρπος ανέπτυξε ένα νέο σύστημα σταδιοποίησης για τους ασθενείς με πολλαπλούν μυέλωμα που ενσωματώνει τόσο κλινικά χαρακτηριστικά όσο και το επίπεδο των κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων και βελτιώνει την προγνωστική ακρίβεια. Η αξιολόγηση των κυκλοφορούντων μυελωματικών κυττάρων γίνεται σε συνεργασία με τη Μονάδα Κυτταρομετρίας Ροής του Τμήματος Βιολογίας (Καθηγήτρια Ουρανία Τσιτσιλώνη και Δρ. Ιωάννης Κωστόπουλος) και αποτελεί πρωτοποριακή εξέταση καθώς φαίνεται ότι θα μπορούσε να υποκαταστήσει τη βιοψία μυελού των οστών στην παρακολούθηση του πολλαπλού μυελώματος.

Η τρίτη προφορική ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε από τον Καθηγητή Ευστάθιο Καστρίτη και αφορούσε την παρουσίαση των τελικών αποτελεσμάτων ολικής επιβίωσης της πολυκεντρικής κλινικής μελέτης φάσης 3 ANDROMEDA σχετικά με το ρόλο της προσθήκης της δαρατουμουμάμπης στον συνδυασμό μπορτεζομίμπης, κυκλοφωσφαμίδης και δεξαμεθαζόνης σε ασθενείς με συστηματική AL αμυλοείδωση. Η προσθήκη του μονοκλωνικού αντισώματος οδήγησε σε ταχείες και βαθιές αιματολογικές ανταποκρίσεις, 2-3 φορές υψηλότερο ποσοστό ανταπόκρισης των προσβεβλημένων οργάνων καθώς και σε επακόλουθη βελτίωση της ολικής επιβίωσης. Αξίζει να σημειωθεί, ότι 41% των ασθενών που έλαβαν το νέο συνδυασμό πέτυχαν πλήρη καρδιακή ανταπόκριση, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη μακροχρόνια επιβίωση αυτών των ασθενών. Η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που έδειξε όφελος στη συνολική επιβίωση των ασθενών με AL αμυλοείδωση συγκρίνοντας δύο σύγχρονα θεραπευτικά σχήματα.

Οι δύο επόμενες προφορικές ανακοινώσεις πραγματοποιήθηκαν από τον υποψήφιο διδάκτορα ιατρό Παναγιώτη Μαλανδράκη και αφορούν σε πρωτότυπη έρευνα σχετικά με το ρόλο της αξιολόγησης της παρουσίας της ελάχιστης υπολειμματικής νόσου που ανιχνεύεται με κυτταρομετρία ροής για την διακοπή της θεραπείας συντήρησης σε ασθενείς με πολλαπλούν μυέλωμα που έχουν υποβληθεί σε αυτόλογη μεταμόσχευση μυελού των οστών και λαμβάνουν θεραπεία συντήρησης με λεναλιδομίδη. Η μελέτη έδειξε ότι οι ασθενείς μπορούν να διακόψουν με ασφάλεια τη θεραπεία συντήρησης εφόσον έχουν πετύχει διατηρούμενη ύφεση με μη ανιχνεύσιμη ελάχιστη υπολειπόμενη νόσο στο μυελό με κυτταρομετρία ροής και με σύγχρονες απεικονιστικές μεθόδους. Αυτή η μελέτη αλλάζει την κλινική πρακτική καθώς προσφέρει τη δυνατότητα διακοπής θεραπείας σε μια ομάδα ασθενών μετά την αυτόλογη μεταμόσχευση. Η δεύτερη μελέτη έδειξε ότι τα επίπεδα των κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων στη διάγνωση του ασθενών με ασυμπτωματικές μονοκλωνικές γαμμαπάθειες (είτε μονοκλωνική γαμμαπάθεια αδιευκρίνιστης σημασίας είτε ασυμπτωματικό πολλαπούν μυέλωμα) έχουν ανεξάρτητη προγνωστική αξία και μπορούν να βελτιώσουν την αξιολόγησης του κινδύνου εξέλιξης σε συμπτωματικό πολλαπλό μυέλωμα.

Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μαρία Γαβριατοπούλου συμμετείχε στην προφορική παρουσίαση των αποτελεσμάτων της κλινικής μελέτης CLOVER, που αφορά στη θεραπεία ασθενών με υποτροπιάζουσα/ανθεκτική μακροσφαιριναιμία Waldenstrom με το καινοτόμο φάρμακο Ιωποφοσίνη Ι131. Πρόκειται για ένα ραδιοφάρμακο που έχει συνδεδεμένο το ραδιοϊσότοπο ιώδιο Ι131 και χορηγείται συνολικά 4 φορές σε διάστημα 4 μηνών. Τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και αναμένονται τα τελικά αποτελέσματα της μελέτης που μπορεί να εμπλουτίσουν τη θεραπευτική φαρέτρα γι’ αυτό το σπάνιο νόσημα.

Ανακοινώθηκαν επίσης τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης της Ευρωπαϊκής Ομάδας για την Μακροσφαιριναιμία του Waldenström (European Consortium for WM) που αφορούσαν στην αποτελεσματικότητα του συνδυασμού Bortezomib με Ibrutinib και Rituximab σε ασθενείς με νέα διάγνωση Μακροσφαιριναιμίας του Waldenström. Στην μελέτη αυτή ήταν τελευταίος συγγραφέας και κύριος ερευνητής ο Καθηγητής Θάνος Δημόπουλος και δεύτερος ο Καθηγητής Στάθης Καστρίτης.

Τα στελέχη της Μονάδας Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών της Θεραπευτικής Κλινικής (Διευθυντής-Καθηγητής Θάνος Δημόπουλος, Καθηγητής Ευάγγελος Τέρπος, Καθηγητής Ευστάθιος Καστρίτης, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μαρία Γαβριατοπούλου) συμμετείχαν επίσης σε προφορικές ανακοινώσεις κλινικών μελετών με νέους αντι-μυελωματικούς παράγοντες όπως η μαφοντοτινική μπελαταμάμπη και ανοσοθεραπείες όπως τα αμφι-ειδικά αντισώματα. Επιπλέον, από την Μονάδα Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών της Θεραπευτικής Κλινικής παρουσιάστηκαν άνω των 15 αναρτημένων ανακοινώσεων που αφορούν στη βιολογία, στο ρόλο της σύγχρονης απεικόνισης, στη θεραπεία και στην πρόγνωση των πλασματοκυτταρικών νεοπλασμάτων (πολλαπλούν μυέλωμα, μακροσφαιριναιμία Waldenstrom, AL αμυλοείδωση).

  • ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ
  • ΕΚΠΑ
  • ΣΥΝΕΔΡΙΟ
  • ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ
  • ΘΑΝΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιατρός αποζημίωσε ασθενή του που «εθίστηκε στον τζόγο» εξαιτίας φαρμάκου που του χορήγησε
Γιατρός αποζημίωσε ασθενή του που «εθίστηκε στον τζόγο» εξαιτίας φαρμάκου που του χορήγησε 13 Δεκεμβρίου 2024
Καταγγελία για επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας στην ορθοπαιδική κλινική του Θριάσιου Νοσοκομείου 16 Δεκεμβρίου 2024
Καταγγελία για επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας στην ορθοπαιδική κλινική του Θριάσιου Νοσοκομείου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Νανοϊατρική στο 23ο NANOTEXNOLOGY, 4 με11 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη
Digital Health
02/07/2026 - 03:47

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Νανοϊατρική στο 23ο NANOTEXNOLOGY, 4 με11 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη

Στα Ιωάννινα 13 με 15 Νοεμβρίου το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων
Health Talk
01/07/2026 - 00:12

Στα Ιωάννινα 13 με 15 Νοεμβρίου το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων

Eric Topol: «Η πρόληψη και η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζουν το μέλλον της υγείας»
Επικαιρότητα
26/06/2026 - 20:16

Eric Topol: «Η πρόληψη και η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζουν το μέλλον της υγείας»

ΕΛΛΟΚ: Τριήμερο διεθνές φόρουμ για τον καρκίνο με έμφαση στην πολιτική, την έρευνα και τη χρηματοδότηση
Patient Talk
26/06/2026 - 15:17

ΕΛΛΟΚ: Τριήμερο διεθνές φόρουμ για τον καρκίνο με έμφαση στην πολιτική, την έρευνα και τη χρηματοδότηση

Διήμερο επιστημονικό γεγονός η συνάντηση για την περιτοναϊκή κάθαρση από τη Vantive
Υπηρεσίες Υγείας
26/06/2026 - 03:41

Διήμερο επιστημονικό γεγονός η συνάντηση για την περιτοναϊκή κάθαρση από τη Vantive

Κοινό μεταπτυχιακό ΕΚΠΑ και Υale στις επιστήμες περιβάλλοντος και την παγκόσμια δημόσια υγεία
Επικαιρότητα
23/06/2026 - 23:27

Κοινό μεταπτυχιακό ΕΚΠΑ και Υale στις επιστήμες περιβάλλοντος και την παγκόσμια δημόσια υγεία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Νανοϊατρική στο 23ο NANOTEXNOLOGY, 4 με11 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη
Digital Health
02/07/2026 - 03:47
Ο πρόεδρος του ΕΕΣ συμμετείχε σε στρογγυλή τράπεζα για τις ανθεκτικές κοινότητες στην Κύπρο
Επικαιρότητα
02/07/2026 - 00:06
MyPBCVoice: Webinar για την πρωτοπαθή χολική χολαγγειΐτιδα και τα εμπόδια πρόσβασης στη φροντίδα υγείας
Health Talk
01/07/2026 - 23:29
Σουδάν: Νέα επιδημία χολέρας, με τουλάχιστον 120 νεκρούς το τελευταίο δίμηνο
Υγεία
01/07/2026 - 22:12
Οικονόμου: «Περισσότεροι από 40.000 ασθενείς σε αβεβαιότητα με τη διακοπή της χορήγησης φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας»
Πολιτική Υγείας
01/07/2026 - 21:21
Θεσσαλονίκη: Πέθανε στο Ιπποκράτειο η μητέρα της Αφροδίτης Νέστορα
Επικαιρότητα
01/07/2026 - 20:44
Οι ψηφιακές επιλογές που διαμορφώνουν την υγεία και το μέλλον των παιδιών μας
Πολιτική Υγείας
01/07/2026 - 20:12
ΠΣΟΟ: Σήμα κινδύνου για την όραση από τη χρήση γυαλιών ηλίου από μη οπτικά καταστήματα
Υγεία
01/07/2026 - 19:16
Η εκστρατεία στον Αργοσαρωνικό αποκάλυψε 25 αδιάγνωστα περιστατικά διαβήτη και νεφρικής νόσου
Pharma News
01/07/2026 - 18:32
SOS από τους Γιατρούς του Κόσμου για τους σεισμόπληκτους και τις δομές υγείας της Βενεζουέλας
Επικαιρότητα
01/07/2026 - 18:09
Αλτσχάιμερ: Η ελπίδα από τα νέα φάρμακα και η σημασία της ποιοτικής φροντίδας των ασθενών με άνοια
Υγεία
01/07/2026 - 17:42
Ρήξη μηνίσκου: Ποια συμπτώματα δεν πρέπει να αγνοούμε
Health Talk
01/07/2026 - 16:54
Κρεατίνη και κατάθλιψη: Μπορεί ένα συμπλήρωμα να βοηθήσει και την ψυχική υγεία;
Ψυχική Υγεία
01/07/2026 - 16:16
Εμβόλια και νέα φάρμακα που έλαβαν θετική γνωμοδότηση από τον ΕΜΑ
Pharma Policy
01/07/2026 - 15:49
Όσοι κάνουν συχνά χρήση chatbot τεχνητής νοημοσύνης είναι πιο πιθανό να έχουν αντιεμβολιαστικές απόψεις
Υγεία
01/07/2026 - 15:07
Θεσσαλονίκη: Στη ΜΕΘ του Ιπποκράτειου η μητέρα πολιτεύτριας της ΝΔ έπειτα από εμπρηστική επίθεση
Επικαιρότητα
01/07/2026 - 14:44
Η έντονη ζέστη του καλοκαιριού συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονιών στους νέους
Ψυχική Υγεία
01/07/2026 - 14:00
Άνοια: Πρωτεΐνη στο αίμα μπορεί να προβλέπει τον κίνδυνο έως και 20 χρόνια πριν από τα συμπτώματα
Υγεία
01/07/2026 - 13:00
«Προλαμβάνω: Μετέωρη η συνέχιση της θεραπείας για τους δικαιούχους του προγράμματος για την παχυσαρκία
Πολιτική Υγείας
01/07/2026 - 12:29
Μελέτη δείχνει ότι η μελατονίνη μπορεί να ανακουφίσει από τον χρόνιο μυοσκελετικό πόνο
Υγεία
01/07/2026 - 12:00
Οι δυνατοί μύες στο στήθος και την πλάτη συνδέονται με μικρότερο κίνδυνο εμφράγματος
Υγεία
01/07/2026 - 11:00
The Lancet: Τα εμβόλια mRNA είναι ασφαλή και ανοίγουν νέους δρόμους στην πρόληψη και τη θεραπεία ασθενειών
Υγεία
01/07/2026 - 10:00
FDA: Έγκριση νέας κυτταρικής θεραπείας του καρκίνου του αίματος που μειώνει και τις επιπλοκές της μεταμόσχευσης
Pharma News
01/07/2026 - 09:00
Κινητοποίηση στο Γενικό Κρατικό Αθηνών για την απόλυση εργαζόμενης με αναπηρία
Επικαιρότητα
01/07/2026 - 07:18
Απάντηση Κομισιόν σε Αρβανίτη για τις εφημερίες στα νοσοκομεία του ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
01/07/2026 - 03:48
Στα Ιωάννινα 13 με 15 Νοεμβρίου το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων
Health Talk
01/07/2026 - 00:12
Ποιες καλοκαιρινές συνήθειες και γιατί αυξάνουν τα προβλήματα στη σπονδυλική στήλη
Health Talk
30/06/2026 - 23:11
ΟΦΕΤ: Μελέτη με νέα επιστημονικά δεδομένα για τον ρόλο του οφθαλμικού μικροβιώματος στην υγεία των ματιών
Pharma News
30/06/2026 - 22:38
Κυρώθηκε από τη Βουλή η συμφωνία για την ίδρυση υπογραφείου του ΠΟΥ στην Αθήνα
Πολιτική Υγείας
30/06/2026 - 22:11
Εντυπωσιακή η συμβολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στο ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2026
Επικαιρότητα
30/06/2026 - 21:52

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΣΥ: Καλύφθηκε το 82% των 1.171 θέσεων μόνιμων γιατρών – Παραμένει το πρόβλημα στα νησιά
Πολιτική Υγείας
29/06/2026 - 08:15
Νέα προκήρυξη για 441 ειδικευόμενους γιατρούς στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Πολιτική Υγείας
29/06/2026 - 10:30
Απογευματινά χειρουργεία: Μείωση λίστας αναμονής κατά 98% - O απολογισμός από το Υπουργείο Υγείας
Πολιτική Υγείας
29/06/2026 - 12:35
Συνάντηση Γεωργιάδη με εργαζόμενους του ΕΟΠΑΕ - Καταγγελίες για τον θάνατο 45χρονου εξαρτημένου στην Κρήτη
Πολιτική Υγείας
29/06/2026 - 14:04
Πατσάς ο παρεξηγημένος: Η σούπα από εντόσθια που αφήνει θετικό αποτύπωμα στον οργανισμό
Διατροφή
29/06/2026 - 17:37
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo