ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ισχυρή ελληνική παρουσία στο φετινό συνέδριο Αμερικανικής Αιματολογικής Εταιρείας

Επικαιρότητα
PIXABAY
Η Θεραπευτική Κλινική του ΕΚΠΑ βρίσκεται σταθερά στην πρωτοπορία για το Πολλαπλούν Μυέλωμα, τη Συστηματική Αμυλοείδωση και τις Μονοκλωνικές Γαμμαπάθειες
Δευτέρα, 18/12/2023 - 14:02
— Photo: PIXABAY
News4Health Team News4Health Team

Στις 9-12 Δεκεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε το Αμερικανικό Συνέδριο Αιματολογίας στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ, το οποίο είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια συνάντηση που αφορά την αιματολογία, και πραγματοποιείται μία φορά κάθε χρόνο. Στο συνέδριο αυτό ήταν και φέτος ισχυρή η ελληνική παρουσία με πολλές προφορικές και αναρτημένες ανακοινώσεις από τη χώρα μας.

Στο πεδίο των πλασματοκυτταρικών δυσκρασιών η ομάδα της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, υπό τον Καθηγητή Θάνο Δημόπουλο, παρουσίασε τρεις προφορικές ανακοινώσεις. Η πρώτη αφορούσε στο ρόλο των κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων σε νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς με πολλαπλό μυέλωμα και παρουσιάστηκε από τον Καθηγητή Ευάγγελο Τέρπο. Η παρουσία κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων σε επίπεδα πάνω από 0,02% αποτελεί δυσμενή προγνωστικό παράγοντα για τα άτομα με νεοδιαγνωσθέν πολλαπλό μυέλωμα. Αντίθετα, οι ασθενείς στους οποίους δεν ανιχνεύονται κυκλοφορούντα καρκινικά κύτταρα έχουν καλύτερη έκβαση και μοιράζονται μοναδικά χαρακτηριστικά του ανοσολογικού μικροπεριβάλλοντος, τα οποία μπορεί να μειώνουν τη διασπορά των καρκινικών κυττάρων. Η αξιολόγηση των κυκλοφορούντων μυελωματικών κυττάρων γίνεται σε συνεργασία με τη Μονάδα Κυτταρομετρίας Ροής του Τμήματος Βιολογίας (Καθηγήτρια Ουρανία Τσιτσιλώνη και Δρ. Ιωάννης Κωστόπουλος) και αποτελεί πρωτοποριακή εξέταση καθώς φαίνεται ότι τα προσεχή χρόνια πιθανά θα αντικαταστήσει τη βιοψία μυελού των οστών στη διάγνωση και παρακολούθηση του πολλαπλού μυελώματος.

Η δεύτερη προφορική ανακοίνωση αφορούσε τα αποτελέσματα κλινικής μελέτης φάσης 2 σχετικά με το ρόλο της δαρατουμουμάμπης σε ασθενείς με AL αμυλοείδωση υψηλού κινδύνου με προσβολή της καρδιάς, καθώς και η συχνότητα της περιφερικής νευροπάθειας σε ασθενείς με μονοκλωνική γαμμαπάθεια που παρουσιάστηκε από τον Καθηγητή Ευστάθιο Καστρίτη. Σε ασθενείς με υψηλού κινδύνου AL αμυλοείδωση (στάδιο 3B), η μονοθεραπεία με δαρατουμουμάμπη οδήγησε σε πρώιμη και βαθιά αιματολογική ανταπόκριση σε διάστημα 6 μηνών θεραπείας, με το 77,5% των ασθενών να επιτυγχάνουν τουλάχιστον μερική ύφεση και το 50% πολύ καλή μερική ανταπόκριση και πλήρη αιματολογική ανταπόκριση, ενώ καρδιακή ανταπόκριση παρατηρήθηκε στο 27,5% των ασθενών. Με βάση αυτά τα αποτελέσματα της μελέτης, η μονοθεραπεία με δαρατουμουμάμπη θα πρέπει να θεωρείται ως μια αποτελεσματική και ασφαλής θεραπευτική επιλογή για αυτή την ομάδα των ασθενών. Η τρίτη προφορική ανακοίνωση από την Θεραπευτική Κλινική αφορούσε στην επίπτωση της περιφερικής νευροπάθειας σε ασθενείς με μονοκλωνικές γαμμαπάθειες από τον Καθηγητή Ευστάθιο Καστρίτη. Η μελέτη έγινε σε συνεργασία με τον Επικ. Καθηγητή Νευρολογίας του ΕΚΠΑ Παναγιώτη Ζη και ανέδειξε ότι πρόκειται για ένα συχνό εύρημα που επηρεάζει περίπου το 20% ασθενών που δεν έχουν άλλους παράγοντες κινδύνου. Αν και οι περισσότεροι ασθενείς με περιφερική νευροπάθεια περιγράφουν ήπια συμπτώματα, τόσο η περιφερική νευροπάθεια μεγάλων ινών όσο και η δυσλειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος μπορεί να παραμείνουν εντελώς ασυμπτωματικές.

Ο Καθηγητής Θάνος Δημόπουλος συμμετείχε στην προφορική παρουσίαση των αποτελεσμάτων της κλινικής μελέτης PERSEUS που διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για το Πολλαπλό Μυέλωμα (ΕΜΝ) και παρουσιάστηκε στη συνεδρία των “Late-Breaking Abstracts”. Τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης δημοσιεύτηκαν ταυτόχρονα στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση The New England Journal of Medicine και αναδεικνύουν την υπεροχή του συνδυασμού της δαρατουμουμάμπης με λεναλιδομίδη, μπορτεζομίμπη και δεξαμεθαζόνη έναντι του ίδιου συνδυασμού χωρίς τη δαρατουμουμάμπη σε νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς με πολλαπλό μυέλωμα οι οποίοι είναι κατάλληλοι να υποβληθούν σε αυτόλογη μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων. Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής αλλάζουν την κλινική πρακτική και καθιερώνουν τον συνδυασμό αυτό σαν θεραπεία εκλογής για ασθενείς με πολλαπλό μυέλωμα επιλέξιμους οι για αυτόλογη μεταμόσχευση.

Επιπλέον, ο κ. Δημόπουλος συμμετείχε επίσης στην προφορική παρουσίαση των αποτελεσμάτων της κλινικής μελέτης φάσης 3 ISKIA που αξιολογεί την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του καινοτόμου συνδυασμού της ισατουξιμάμπης μαζί με καρφιλζομίμπη και λεναλιδομίδη σε νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς με πολλαπλό μυέλωμα έναντι του συνδυασμού της καρφιλζομίμπη και λεναλιδομίδης σε ασθενείς με πολλαπλό μυέλωμα επιλέξιμους για αυτόλογη μεταμόσχευση. Ο συνδυασμός αυτός έδειξε σημαντική αύξηση των ποσοστών επίτευξης μη ανιχνεύσιμης ελάχιστης υπολειμματικής νόσου, ειδικά σε ασθενείς με χαρακτηριστικά υψηλού κινδύνου (πχ. με πολλαπλές κυτταρογενετικές βλάβες).

Η ομάδα της Θεραπευτικής Κλινικής (Διευθυντής-Καθηγητής Θάνος Δημόπουλος, Καθηγητής Ευάγγελος Τέρπος, Καθηγητής Ευστάθιος Καστρίτης, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μαρία Γαβριατοπούλου) συμμετείχε επίσης σε 20 ακόμα αναρτημένες ανακοινώσεις που αφορούν τη βιολογία και τη θεραπεία των πλασματοκυτταρικών νεοπλασμάτων. Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν 4 μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στη Μονάδα Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ υπό τον Καθηγητή Θάνο Δημόπουλο, σε συνεργασία με το Τμήμα Βιολογίας του ΕΚΠΑ, 1 μελέτη της Θεραπευτικής Κλινικής σε συνεργασία με τη Βαλκανική Ομάδα Μελέτης του Πολλαπλού Μυελώματος, 1 μελέτη σε συνεργασία με την Ελληνική Ομάδα Μελέτης του Πολλαπλού Μυελώματος, 10 διεθνείς πολυκεντρικές μελέτες στις οποίες συμμετέχει ενεργά η Θεραπευτική Κλινική, και 4 κλινικο-εργαστηριακές μελέτες σε συνεργασία της Θεραπευτικής Κλινικής με διεθνώς αναγνωρισμένα κέντρα του εξωτερικού όπως η Κλινική Mayo στις ΗΠΑ, το Πανεπιστήμιο Harvard και το Αντικαρκινικό Ινστιτούτο Dana-Farber στις ΗΠΑ, το Πανεπιστήμιο Columbia στις ΗΠΑ, το Πανεπιστήμιο Stanford στις ΗΠΑ, το Αντικαρκινικό Κέντρο Memorial Sloan Kettering στις ΗΠΑ, το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης στη Γερμανία, το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στη Γαλλία και το Πανεπιστήμιο της Πάβια στην Ιταλία.

Στις διεθνείς πολυκεντρικές μελέτες που συμμετείχε ενεργά η Θεραπευτική Κλινική ΕΚΠΑ συμπεριλαμβάνονται τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης OCEAN που συνέκρινε το συνδυασμό μελφλουφένης με δεξαμεθαζόνη έναντι του συνδυασμού πομαλιδομίδης και δεξαμεθαζόνης, η επικαιροποιημένη ανάλυση της κλινικής μελέτης BelaRd που αξιολογεί το συνδυασμό μαφοντοτινικής μπελαταμάμπης με λεναλιδομίδη και δεξαμεθαζόνη σε νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς με πολλαπλό μυέλωμα που δεν είναι κατάλληλοι να υποβληθούν σε αυτόλογη μεταμόσχευση, τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης DREAMM-3 που αξιολόγησε τη μαφοντοτινική μπελαταμάμπη έναντι της πομαλιδομίδης, η υπο-ανάλυση της μελέτης CANDOR σε ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια, η μελέτη ΕΜΝ26 σχετικά με το ρόλο της ιμπερδομίδης ως αγωγή συντήρησης σε ασθενείς με νεοδιαγνωσθέν πολλαπλό μυέλωμα που έχουν υποβληθεί σε αυτόλογη μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων, η μελέτη της δαρατουμουμάμπης σε νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς με AL αμυλοείδωση, η μελέτη της μαφοντοτινικής μπελαταμάμπης σε ασθενείς με υποτροπιάζουσα/ανθεκτική AL αμυλοείδωση, η μελέτη της μπιρταμιμάμπης σε ασθενείς με AL αμυλοείδωση, καθώς και η μελέτη του συνδυασμού της δαρατουμουμάμπης με μπορτεζομίμπη, κυκλοφωσφαμίδη και δεξαμεθαζόνη σε νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς με AL αμυλοείδωση

  • ΣΥΝΕΔΡΙΟ
  • ΕΚΠΑ
  • ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση κατά 1,5% των επαγγελματιών υγείας στην Ελλάδα το 2022
ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση κατά 1,5% των επαγγελματιών υγείας στην Ελλάδα το 2022 18 Δεκεμβρίου 2023
Τα Options Cinemas στηρίζουν το έργο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας 18 Δεκεμβρίου 2023
Τα Options Cinemas στηρίζουν το έργο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καρκίνος της ουροδόχου κύστης: Η «διαγνωστική αβεβαιότητα» συνδέεται με χειρότερη πρόγνωση
Υγεία
08/05/2026 - 20:16

Καρκίνος της ουροδόχου κύστης: Η «διαγνωστική αβεβαιότητα» συνδέεται με χειρότερη πρόγνωση

Ποια πεδία ωφελούνται καθοριστικά από τις εξελίξεις στην ιατρική γενετική
Health Talk
07/05/2026 - 03:34

Ποια πεδία ωφελούνται καθοριστικά από τις εξελίξεις στην ιατρική γενετική

Νέα θεραπεία για τον μεταστατικό καρκίνο των ωοθηκών με δυσμενή πρόγνωση
Υγεία
06/05/2026 - 16:39

Νέα θεραπεία για τον μεταστατικό καρκίνο των ωοθηκών με δυσμενή πρόγνωση

Εμβολιασμοί ενηλίκων: Τα πιο απλά και αποτελεσματικά μέσα πρόληψης και προστασίας
Υγεία
30/04/2026 - 13:34

Εμβολιασμοί ενηλίκων: Τα πιο απλά και αποτελεσματικά μέσα πρόληψης και προστασίας

Πατούλης για δημογραφικό: «Εθνική και ευρωπαϊκή πρόκληση για το μέλλον των κοινωνιών»
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 10:11

Πατούλης για δημογραφικό: «Εθνική και ευρωπαϊκή πρόκληση για το μέλλον των κοινωνιών»

Παρέμβαση της Brains I.C.S στο συνέδριο του Economist: «Η μάχη κατά του καρκίνου ξεκινά πολύ πριν από το νοσοκομείο»
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 03:37

Παρέμβαση της Brains I.C.S στο συνέδριο του Economist: «Η μάχη κατά του καρκίνου ξεκινά πολύ πριν από το νοσοκομείο»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αυξημένα κατά 24% τα έσοδα της Sobi το πρώτο τρίμηνο του 2026
Pharma News
09/05/2026 - 03:37
Παγκόσμια Ημέρα Move For Health: Τεκμηριωμένη παρέμβαση υγεία η θεραπευτική άσκηση
Υγεία
09/05/2026 - 00:03
Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης: Μέτρηση και οδηγίες χωρίς ραντεβού από τον ΕΔΟΕΑΠ στις 15 Μαΐου
Υγεία
08/05/2026 - 23:19
Συνεργασία KALTEQ-ZEISS Medical Technology στην οφθαλμολογία και τη μικροχειρουργική
Υπηρεσίες Υγείας
08/05/2026 - 22:34
Οι Έλληνες ευρωβουλευτές να μην στηρίξουν την πρόταση της ΕΕ για τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα
Επικαιρότητα
08/05/2026 - 22:12
ΠΑΣΠΑΜΑ: Προϋπόθεση ζωής για χιλιάδες ασθενείς με μεσογειακή αναιμία η ασφάλεια του αίματος
Patient Talk
08/05/2026 - 21:58
Αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ η προκήρυξη για 1.131 θέσεις ειδικευόμενων γιατρών σε δομές του ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
08/05/2026 - 21:57
Νέα παρέμβαση ΙΣΑ για την καθυστέρηση των πληρωμών του προγράμματος «Δοξιάδη»
Υγεία
08/05/2026 - 21:37
Γεωργιάδης από Βουλή: «Με χαμηλότερο clawback για μια τριετία τα φάρμακα που θα εντάσσονται στο Ταμείο Καινοτομίας»
Πολιτική Υγείας
08/05/2026 - 21:11
Καρκίνος της ουροδόχου κύστης: Η «διαγνωστική αβεβαιότητα» συνδέεται με χειρότερη πρόγνωση
Υγεία
08/05/2026 - 20:16
Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας: Η μητρότητα δεν αναιρεί την ταυτότητα της σύγχρονης γυναίκας
Επικαιρότητα
08/05/2026 - 19:48
Η προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή συνδέεται με αυξημένα ποσοστά αυτοκτονικού ιδεασμού
Υγεία
08/05/2026 - 19:03
Η Angelini Pharma εξαγοράζει την Catalyst Pharmaceuticals έναντι 4,1 δισ. δολαρίων
Pharma News
08/05/2026 - 18:28
Κάπα 3: Η υπεριώδης ακτινοβολία ευθύνεται για τη μεγάλη πλειονότητα διαγνώσεων μελανώματος
Patient Talk
08/05/2026 - 17:41
Πολλαπλή Σκλήρυνση: Έγκαιρη διάγνωση και ολιστική προσέγγιση στη θεραπεία
Health Talk
08/05/2026 - 17:04
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε φαρμακείο που παρέδωσε ΦΥΚ σε ασθενή με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας
Pharma Policy
08/05/2026 - 16:18
Μεγάλη αύξηση περιστατικών υπερδοσολογίας GLP-1: Τα αίτια και οι παρενέργειες
Υγεία
08/05/2026 - 16:02
Αυξημένη επιτήρηση, αυστηρά πρωτόκολλα και καραντίνες για τα κρούσματα λοιμωδών νοσημάτων στα κρουαζιερόπλοια
Πολιτική Υγείας
08/05/2026 - 15:22
Συστατικό του σκόρδου φαίνεται συνδέεται με βελτίωση της μυϊκής δύναμης στην τρίτη ηλικία
Υγεία
08/05/2026 - 15:00
Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών: Ο ρόλος της έλλειψης σιδήρου
Υγεία
08/05/2026 - 14:00
"Νεσεσέρ άγχους": Μπορεί ένα τσαντάκι με διάφορα αντικείμενα να βοηθήσει σε κρίση στρες ή πανικού;
Ψυχική Υγεία
08/05/2026 - 13:00
Νέα εφαρμογή για smartphone καταγράφει τις νυχτερινές στύσεις - Γιατί αποτελούν δείκτη υγείας
Digital Health
08/05/2026 - 12:16
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου των Ωοθηκών: Η έγκαιρη διάγνωση κρίσιμη για την πρόγνωση
Υγεία
08/05/2026 - 12:00
Η Roche εξαγοράζει την PathAI έναντι έως 1,05 δισ. δολαρίων
Pharma News
08/05/2026 - 11:00
Όσπρια και σόγια μειώνουν την πίεση - Η συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία
Διατροφή
08/05/2026 - 10:00
Χανταϊός: Γιατί δεν μπορεί να προκαλέσει την επόμενη πανδημία
Υγεία
08/05/2026 - 09:00
Η ζωή μετά τον καρκίνο και ο κίνδυνος ενός νέου καρκίνου
Ψυχική Υγεία
07/05/2026 - 17:00
Γιατί τα κρουαζιερόπλοια γίνονται "φωλιές" επιδημιών
Υγεία
07/05/2026 - 16:00
Χανταϊός: Ο υγειονομικός κίνδυνος για τους Ευρωπαίους είναι χαμηλός επιμένει η Κομισιόν
Υγεία
07/05/2026 - 15:08
Φάρμακα πρόληψης της ημικρανίας δείχνουν να μειώνουν και τον κίνδυνο γλαυκώματος
Υγεία
07/05/2026 - 15:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η ανθρωπότητα είναι απροετοίμαστη για την επόμενη πανδημία
Πολιτική Υγείας
06/05/2026 - 10:00
Στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη Σύσταση Ταμείου Καινοτομίας Φαρμάκου
Πολιτική Υγείας
06/05/2026 - 13:26
Θυρεοειδική οφθαλμική νόσος: Πειραματικό φάρμακο επιτυγχάνει σημαντική βελτίωση του εξόφθαλμου
Pharma News
06/05/2026 - 14:00
GEP: Ξεκινάει η πανελλήνια έρευνα για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία
Υπηρεσίες Υγείας
06/05/2026 - 14:51
Αγαπηδάκη: Σε τρεις πυλώνες η ενσωμάτωση της ψυχικής υγείας στην πρωτοβάθμια φροντίδα
Πολιτική Υγείας
06/05/2026 - 16:57
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo