ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γεωργιάδης: «Σε όλη την ΕΕ αποζημιώνεται το φθηνότερο γενόσημο - Δεν υπάρχει μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης»

Επικαιρότητα
INTIME
Σε επίκαιρη ερώτηση για τα γενόσημα φάρμακα και τις τιμές τους απάντησε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.
Τρίτη, 27/02/2024 - 01:46
— Photo: INTIME
News4Health Team News4Health Team

Συγκεκριμένα, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης απευθυνόμενος στον ερωτώντα βουλευτή της «Νίκης», Νίκο Βρεττό, ανέφερε πως «από τα περίπου 2.400 συνολικά γενόσημα φάρμακα που κυκλοφορούν, στα 2.100 περίπου, οι διαφορές που προέκυψαν ήταν πάρα πολύ μικρές. Έτσι, χωρίς να αυξήσουμε τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ, βελτιώσαμε την επιβάρυνση των πολιτών».

Ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι «ο ΕΟΠΥΥ αποζημίωνε από το 2012 που ιδρύθηκε, έως το 2018, με τον τρόπο που αποζημιώνει και σήμερα, δηλαδή το φθηνότερο γενόσημο ανά θεραπευτική κατηγορία. Το 2018, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στα πλαίσια υποστήριξης της πολιτικής διεισδύσεως των γενοσήμων φαρμάκων άλλαξε τον τρόπο αποζημίωσης και αποζημίωνε όλη την διαφορά τιμής, ανεξαρτήτως της τιμής του γενόσημου, γιατί έτσι πίστευε ότι περισσότεροι πολίτες θα επέλεγαν τα γενόσημα φάρμακα και θα υπήρχε εξοικονόμηση της δαπάνης. Το μέτρο αυτό, όμως, αποδείχθηκε πως δεν δούλεψε. Έτσι, το 2022, ο τότε υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, βλέποντας και ότι ενώ ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει πολλά δεκάδες εκατομμύρια παραπάνω στην βιομηχανία των γενοσήμων -γιατί η διαφορά αυτών των χρημάτων πηγαίνει στην φαρμακοβιομηχανία των γενοσήμων- εισηγήθηκε στην Βουλή και ψηφίσθηκε με νόμο ο παλαιός τρόπος τιμολόγησης, δηλαδή να αποζημιώνεται το φθηνότερο γενόσημο, με ημερομηνία έναρξης του μέτρου την 1η Ιουλίου του 2023. Ο διάδοχός του υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τον Ιούλιο του 2023 έκρινε ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος ενημέρωσης του κοινού και εξέδωσε υπουργική απόφαση για εφαρμογή του μέτρου με το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, δηλαδή μετά την 31η Ιανουαρίου του 2024».

«Εγώ», συνέχισε ο κ. Γεωργιάδης «δεν άλλαξα τίποτα από όσα έχουν προνομοθετηθεί. Από τα περίπου 2.400 συνολικά γενόσημα φάρμακα που κυκλοφορούν, στα 2.100 περίπου οι διαφορές που προέκυψαν ήταν πάρα πολύ μικρές. Σε δύο όμως κατηγορίες, στις στατίνες και στις θεραπείες για ψυχιατρικές νόσους, διαπιστώθηκε ότι υπήρξαν περιπτώσεις που οι διαφορές έφτασαν σε δέκα, δώδεκα και δεκαπέντε ευρώ παραπάνω. Όταν αυτό έγινε αντιληπτό, αυτομάτως εξέδωσα νέα υπουργική απόφαση που δεν επιτρέπεται να πληρώνει κάποιος πάνω από 3 ευρώ, και το επιπλέον ποσό θα πληρώνεται από το κράτος». «Το πλαφόν των 3 ευρώ» είπε ο υπουργός «αφορά περίπου σε 180 φάρμακα, καθώς σ' όλα τα υπόλοιπα από τα συνολικά 2.400 φάρμακα, η διαφορά που προκύπτει είναι κάτω των 3 ευρώ. Έτσι, χωρίς να αυξήσουμε τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ, βελτιώσαμε την επιβάρυνση των πολιτών».

Ο υπουργός, τόνισε πως «όλα τα κράτη ενδιαφέρονται να πωλούνται τα φθηνά γενόσημα φάρμακα, γιατί έτσι εξοικονομούνται χρήματα για το δημόσιο σύστημα Υγείας» και «γι' αυτό και σε όλα τα κράτη της ΕΕ αποζημιώνεται το φθηνότερο γενόσημο φάρμακο. Είμασταν οι μόνοι που κάναμε το αντίθετο και αυτό ήταν μια ανορθογραφία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που δεν δούλεψε». Ο κ. Γεωργιάδης, πάντως, αναγνώρισε πως και το πλαφόν των 3 ευρώ που έθεσε «πάλι είναι μια εξαίρεση από αυτά που ισχύουν στα άλλα κράτη, αλλά τέθηκε ως μια ενδιάμεση μεταβατική περίοδος μεταξύ των δύο τρόπων τιμολόγησης».

Ο υπουργός είπε περαιτέρω, πως είναι «ψευδές ότι μειώνεται η φαρμακευτική δαπάνη, καθώς η δαπάνη για φαρμακεία και νοσοκομεία το 2023 ήταν 2.600.000 ευρώ και η αντίστοιχη για το 2024 είναι 3.150.000 ευρώ, δηλαδή 450 εκατ. ευρώ περισσότερα, σύμφωνα με τον νόμο που έχει ψηφιστεί και προβλέπει ότι η φαρμακευτική δαπάνη ετησίως αυξάνει κατά την αύξηση του ΑΕΠ». Όπως σημείωσε, αυτό έχει αποφασιστεί «γιατί οι οικονομικές ανάγκες της Ελλάδας για υπηρεσίες Υγείας και φάρμακα διαρκώς αυξάνονται γιατί ο πληθυσμός μας γηράσκει (άρα έχουμε περισσότερες ασθένειες) και δεύτερον γιατί ευτυχώς έχουμε νέες καινοτόμες θεραπείες και φάρμακα που σώζουν ζωές αλλά είναι πανάκριβες». Γι αυτό, πρόσθεσε ο υπουργός «όλα τα κράτη, και η Ελλάδα, αυτό που προσπαθούν είναι να εξοικονομίσουν χρήματα ωθώντας τους πολίτες σε γενόσημα φάρμακα καθημερινής χρήσεως, για να μένουν περισσότερα χρήματα για την αγορά και διάθεση των ακριβότερων φαρμάκων».

Ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε, πως «ο λόγος για τον οποίο θέλουμε να μειώσουμε το claw Back, δεν είναι γιατί θέλουμε να κάνουμε δώρο στην βιομηχανία, αλλά γιατί θέλουμε να τους πείσουμε να φέρνουν τα καινοτόμα φάρμακα στην Ελλάδα για τον ασθενή που το έχει ανάγκη»

Τέλος, για το «επενδυτικό» Claw back του Ταμείου Ανάκαμψης, ο υπουργός ανέφερε ότι «δεν ωφελούνται σχεδόν καθόλου οι πολυεθνικές, γιατί οι δαπάνες που μπορεί να υποβληθούν προς επιδότηση είναι το 75% πηγαίνει για παραγωγικές μονάδες (για εργοστάσια) και το 25% σε κλινικές μελέτες. Οι πολυεθνικές εταιρείες, δυστυχώς πλην μίας ή δύο, δεν έχουν εργοστάσια στην χώρα μας. Στην Ελλάδα έχουν εργοστάσια οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, συνεπώς το επενδυτικό Claw back δεν πηγαίνει ως δώρο τις πολυεθνικές εταιρείες. αλλά για να ενισχύσει την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, τις εξαγωγές και την εργασία στην Ελλάδα».

Ο βουλευτής της «Νίκης»¬, Νίκος Βρεττός, χαρακτήρισε το πλαφόν των τριών ευρώ για τα γενόσημα ως «μέτρο ασπιρίνη». Υποστήριξε ότι ο στόχος είναι η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης από το κράτος και την μετακύληση του κόστους στους ασθενείς. Έκανε λόγο για «δώρα» της κυβέρνησης στις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες μέσω και του Ταμείου Ανάκαμψης.

  • ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
  • ΓΕΝΟΣΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
  • ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΠΟΕΔΗΝ: Στάση εργασίας και πορεία στο Σύνταγμα την Ημέρα της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου
ΠΟΕΔΗΝ: Στάση εργασίας και πορεία στο Σύνταγμα την Ημέρα της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου 27 Φεβρουαρίου 2024
Θεσσαλονίκη: Συμβολική τρίωρη στάση εργασίας των φαρμακείων για την τραγωδία στα Τέμπη, την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2024
Θεσσαλονίκη: Συμβολική τρίωρη στάση εργασίας των φαρμακείων για την τραγωδία στα Τέμπη, την Τετάρτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέα εποχή στη συνταγογράφηση στα νοσοκομεία: Τι αλλάζει από σήμερα στο ΕΣΥ
Digital Health
01/09/2026 - 09:55

Νέα εποχή στη συνταγογράφηση στα νοσοκομεία: Τι αλλάζει από σήμερα στο ΕΣΥ

Νέος προσωρινός διοικητής στο Νοσοκομείο Ζακύνθου ο Τάσος Λιάσκος – Η απόφαση Γεωργιάδη
Πολιτική Υγείας
31/08/2026 - 16:28

Νέος προσωρινός διοικητής στο Νοσοκομείο Ζακύνθου ο Τάσος Λιάσκος – Η απόφαση Γεωργιάδη

Ιός του Δυτικού Νείλου: Έκκληση Γεωργιάδη για ψυχραιμία και μέτρα προστασίας
Πολιτική Υγείας
31/08/2026 - 12:05

Ιός του Δυτικού Νείλου: Έκκληση Γεωργιάδη για ψυχραιμία και μέτρα προστασίας

Γεωργιάδης: «Νέο έργο 1,5 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση των κλινικών του ΚΑΤ»
Πολιτική Υγείας
28/08/2026 - 21:47

Γεωργιάδης: «Νέο έργο 1,5 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση των κλινικών του ΚΑΤ»

Αττικόν: «Κανένα πρόβλημα με τον κλιματισμό», λέει η διοίκηση του νοσοκομείου
Πολιτική Υγείας
28/08/2026 - 10:22

Αττικόν: «Κανένα πρόβλημα με τον κλιματισμό», λέει η διοίκηση του νοσοκομείου

Γεωργιάδης: «Θα αξιοποιηθεί με κάθε τρόπο η "αόρατη" ακίνητη περιουσία του Υπουργείου Υγείας»
Πολιτική Υγείας
26/08/2026 - 15:14

Γεωργιάδης: «Θα αξιοποιηθεί με κάθε τρόπο η "αόρατη" ακίνητη περιουσία του Υπουργείου Υγείας»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Γ. Παπανικολάου»: Νέα πτέρυγα Κυτταρικών και Γονιδιακών Θεραπειών
Πολιτική Υγείας
01/09/2026 - 19:00
Τα κουνούπια γίνονται εξαιρετικά ανθεκτικά στα εντομοκτόνα και απειλούν τη Δημόσια Υγεία
Υγεία
01/09/2026 - 18:00
Σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις: Πώς μπορούν να απειλήσουν τα μάτια
Health Talk
01/09/2026 - 17:00
Ξεκίνησε η εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο
Πολιτική Υγείας
01/09/2026 - 16:48
Καρκίνος του ορθού: Αυξημένη επιβίωση και αποτροπή μεταστάσεων με νέα θεραπευτική στρατηγική
Υγεία
01/09/2026 - 16:00
Σωματείο εργαζομένων νοσοκομείου Κιλκίς: Επτά εστίες αμιάντου παραμένουν έναν χρόνο μετά την εισαγγελική παρέμβαση
Πολιτική Υγείας
01/09/2026 - 15:00
Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να εντοπίσει την καρδιακή ανεπάρκεια σε λιγότερο από δύο δευτερόλεπτα
Digital Health
01/09/2026 - 14:00
GLP-1: Απώλεια βάρους και με τις μικρότερες δόσεις
Υγεία
01/09/2026 - 13:00
Αγαπηδάκη: «Το Ταμείο Ανάκαμψης έφερε την υγεία σε κάθε σπίτι»
Πολιτική Υγείας
01/09/2026 - 12:48
Ιός Δυτικού Νείλου: Δύο τα κρούσματα που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο του Ηρακλείου
Επικαιρότητα
01/09/2026 - 12:45
Δήμος Αθηναίων: Δωρεάν δράσεις προληπτικής ιατρικής τον Σεπτέμβριο στα Δημοτικά Ιατρεία
Πολιτική Υγείας
01/09/2026 - 12:17
Καρκίνος του πνεύμονα: Ενθαρρυντικά δεδομένα από νέο συνδυασμό στοχευμένων θεραπειών
Pharma News
01/09/2026 - 12:00
Από τη ζήλια στο gaslighting: 5 σημάδια μιας κακοποιητικής σχέσης
Ψυχική Υγεία
01/09/2026 - 11:00
Νέα εποχή στη συνταγογράφηση στα νοσοκομεία: Τι αλλάζει από σήμερα στο ΕΣΥ
Digital Health
01/09/2026 - 09:55
Μυϊκές κράμπες: 14 τροφές που βοηθούν να τις αποφύγετε
Διατροφή
01/09/2026 - 09:00
Αφασία: Τι σημαίνει για τον ασθενή και πώς αντιμετωπίζεται
Health Talk
31/08/2026 - 19:00
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του στο πλαίσιο της ΔΕΘ
Υγεία
31/08/2026 - 18:02
ΠΙΣ: Περιθώριο δέκα ημερών στους διορισμένους να προκηρύξουν εκλογές δίνουν οι εκλεγμένοι
Πολιτική Υγείας
31/08/2026 - 17:32
Πιερρακάκης: Τέλος οι υπέρογκες επιβαρύνσεις ασφαλιστικής κάλυψης καταναλωτικών δανείων για πρώην καρκινοπαθείς
Πολιτική Υγείας
31/08/2026 - 17:11
Χάθηκε το κατοικίδιό σας; Τι πρέπει να κάνετε άμεσα – Η ψηφιακή δήλωση απώλειας
Pet
31/08/2026 - 17:00
Νέος προσωρινός διοικητής στο Νοσοκομείο Ζακύνθου ο Τάσος Λιάσκος – Η απόφαση Γεωργιάδη
Πολιτική Υγείας
31/08/2026 - 16:28
Πως η γειτονιά μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη στις γυναίκες
Υγεία
31/08/2026 - 16:00
Γιαννάκος για Κυψέλη: «Σε κακή κατάσταση τα παιδιά - Πιθανότατα κακοποιούνταν σεξουαλικά»
Επικαιρότητα
31/08/2026 - 15:17
Μπορούν τα φάρμακα απώλειας βάρους να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου;
Υγεία
31/08/2026 - 15:00
Η Novo Nordisk αναθέτει τη Γενική Διεύθυνση Ελλάδας και Κύπρου στη Myriam Mezher
Pharma News
31/08/2026 - 14:02
Αντιβιοτικά: Πρέπει τελικά να παίρνουμε πάντα όλη την αγωγή;
Υγεία
31/08/2026 - 14:00
Κυψέλη: Τα είδη σύφιλης και τα σενάρια για το πως εκτέθηκαν σε αυτήν τα παιδιά
Υγεία
31/08/2026 - 13:33
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπερδοσολογίας: Η ναλοξόνη έχει σώσει στην Ελλαδα 768 ζωές
Πολιτική Υγείας
31/08/2026 - 13:00
Κυψέλη: Εντοπίστηκε νεκρό βρέφος και δύο παιδιά με σύφιλη
Υγεία
31/08/2026 - 12:45
Ιός του Δυτικού Νείλου: Έκκληση Γεωργιάδη για ψυχραιμία και μέτρα προστασίας
Πολιτική Υγείας
31/08/2026 - 12:05

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»: Εντός της επόμενης εβδομάδας οι πληρωμές στους γιατρούς
Πολιτική Υγείας
31/08/2026 - 11:00
Κυψέλη: Τα είδη σύφιλης και τα σενάρια για το πως εκτέθηκαν σε αυτήν τα παιδιά
Υγεία
31/08/2026 - 13:33
Ιός του Δυτικού Νείλου: Έκκληση Γεωργιάδη για ψυχραιμία και μέτρα προστασίας
Πολιτική Υγείας
31/08/2026 - 12:05
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπερδοσολογίας: Η ναλοξόνη έχει σώσει στην Ελλαδα 768 ζωές
Πολιτική Υγείας
31/08/2026 - 13:00
Νέος προσωρινός διοικητής στο Νοσοκομείο Ζακύνθου ο Τάσος Λιάσκος – Η απόφαση Γεωργιάδη
Πολιτική Υγείας
31/08/2026 - 16:28
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo