ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γεωργιάδης: «Σε όλη την ΕΕ αποζημιώνεται το φθηνότερο γενόσημο - Δεν υπάρχει μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης»

Επικαιρότητα
INTIME
Σε επίκαιρη ερώτηση για τα γενόσημα φάρμακα και τις τιμές τους απάντησε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.
Τρίτη, 27/02/2024 - 01:46
— Photo: INTIME
News4Health Team News4Health Team

Συγκεκριμένα, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης απευθυνόμενος στον ερωτώντα βουλευτή της «Νίκης», Νίκο Βρεττό, ανέφερε πως «από τα περίπου 2.400 συνολικά γενόσημα φάρμακα που κυκλοφορούν, στα 2.100 περίπου, οι διαφορές που προέκυψαν ήταν πάρα πολύ μικρές. Έτσι, χωρίς να αυξήσουμε τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ, βελτιώσαμε την επιβάρυνση των πολιτών».

Ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι «ο ΕΟΠΥΥ αποζημίωνε από το 2012 που ιδρύθηκε, έως το 2018, με τον τρόπο που αποζημιώνει και σήμερα, δηλαδή το φθηνότερο γενόσημο ανά θεραπευτική κατηγορία. Το 2018, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στα πλαίσια υποστήριξης της πολιτικής διεισδύσεως των γενοσήμων φαρμάκων άλλαξε τον τρόπο αποζημίωσης και αποζημίωνε όλη την διαφορά τιμής, ανεξαρτήτως της τιμής του γενόσημου, γιατί έτσι πίστευε ότι περισσότεροι πολίτες θα επέλεγαν τα γενόσημα φάρμακα και θα υπήρχε εξοικονόμηση της δαπάνης. Το μέτρο αυτό, όμως, αποδείχθηκε πως δεν δούλεψε. Έτσι, το 2022, ο τότε υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, βλέποντας και ότι ενώ ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει πολλά δεκάδες εκατομμύρια παραπάνω στην βιομηχανία των γενοσήμων -γιατί η διαφορά αυτών των χρημάτων πηγαίνει στην φαρμακοβιομηχανία των γενοσήμων- εισηγήθηκε στην Βουλή και ψηφίσθηκε με νόμο ο παλαιός τρόπος τιμολόγησης, δηλαδή να αποζημιώνεται το φθηνότερο γενόσημο, με ημερομηνία έναρξης του μέτρου την 1η Ιουλίου του 2023. Ο διάδοχός του υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τον Ιούλιο του 2023 έκρινε ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος ενημέρωσης του κοινού και εξέδωσε υπουργική απόφαση για εφαρμογή του μέτρου με το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, δηλαδή μετά την 31η Ιανουαρίου του 2024».

«Εγώ», συνέχισε ο κ. Γεωργιάδης «δεν άλλαξα τίποτα από όσα έχουν προνομοθετηθεί. Από τα περίπου 2.400 συνολικά γενόσημα φάρμακα που κυκλοφορούν, στα 2.100 περίπου οι διαφορές που προέκυψαν ήταν πάρα πολύ μικρές. Σε δύο όμως κατηγορίες, στις στατίνες και στις θεραπείες για ψυχιατρικές νόσους, διαπιστώθηκε ότι υπήρξαν περιπτώσεις που οι διαφορές έφτασαν σε δέκα, δώδεκα και δεκαπέντε ευρώ παραπάνω. Όταν αυτό έγινε αντιληπτό, αυτομάτως εξέδωσα νέα υπουργική απόφαση που δεν επιτρέπεται να πληρώνει κάποιος πάνω από 3 ευρώ, και το επιπλέον ποσό θα πληρώνεται από το κράτος». «Το πλαφόν των 3 ευρώ» είπε ο υπουργός «αφορά περίπου σε 180 φάρμακα, καθώς σ' όλα τα υπόλοιπα από τα συνολικά 2.400 φάρμακα, η διαφορά που προκύπτει είναι κάτω των 3 ευρώ. Έτσι, χωρίς να αυξήσουμε τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ, βελτιώσαμε την επιβάρυνση των πολιτών».

Ο υπουργός, τόνισε πως «όλα τα κράτη ενδιαφέρονται να πωλούνται τα φθηνά γενόσημα φάρμακα, γιατί έτσι εξοικονομούνται χρήματα για το δημόσιο σύστημα Υγείας» και «γι' αυτό και σε όλα τα κράτη της ΕΕ αποζημιώνεται το φθηνότερο γενόσημο φάρμακο. Είμασταν οι μόνοι που κάναμε το αντίθετο και αυτό ήταν μια ανορθογραφία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που δεν δούλεψε». Ο κ. Γεωργιάδης, πάντως, αναγνώρισε πως και το πλαφόν των 3 ευρώ που έθεσε «πάλι είναι μια εξαίρεση από αυτά που ισχύουν στα άλλα κράτη, αλλά τέθηκε ως μια ενδιάμεση μεταβατική περίοδος μεταξύ των δύο τρόπων τιμολόγησης».

Ο υπουργός είπε περαιτέρω, πως είναι «ψευδές ότι μειώνεται η φαρμακευτική δαπάνη, καθώς η δαπάνη για φαρμακεία και νοσοκομεία το 2023 ήταν 2.600.000 ευρώ και η αντίστοιχη για το 2024 είναι 3.150.000 ευρώ, δηλαδή 450 εκατ. ευρώ περισσότερα, σύμφωνα με τον νόμο που έχει ψηφιστεί και προβλέπει ότι η φαρμακευτική δαπάνη ετησίως αυξάνει κατά την αύξηση του ΑΕΠ». Όπως σημείωσε, αυτό έχει αποφασιστεί «γιατί οι οικονομικές ανάγκες της Ελλάδας για υπηρεσίες Υγείας και φάρμακα διαρκώς αυξάνονται γιατί ο πληθυσμός μας γηράσκει (άρα έχουμε περισσότερες ασθένειες) και δεύτερον γιατί ευτυχώς έχουμε νέες καινοτόμες θεραπείες και φάρμακα που σώζουν ζωές αλλά είναι πανάκριβες». Γι αυτό, πρόσθεσε ο υπουργός «όλα τα κράτη, και η Ελλάδα, αυτό που προσπαθούν είναι να εξοικονομίσουν χρήματα ωθώντας τους πολίτες σε γενόσημα φάρμακα καθημερινής χρήσεως, για να μένουν περισσότερα χρήματα για την αγορά και διάθεση των ακριβότερων φαρμάκων».

Ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε, πως «ο λόγος για τον οποίο θέλουμε να μειώσουμε το claw Back, δεν είναι γιατί θέλουμε να κάνουμε δώρο στην βιομηχανία, αλλά γιατί θέλουμε να τους πείσουμε να φέρνουν τα καινοτόμα φάρμακα στην Ελλάδα για τον ασθενή που το έχει ανάγκη»

Τέλος, για το «επενδυτικό» Claw back του Ταμείου Ανάκαμψης, ο υπουργός ανέφερε ότι «δεν ωφελούνται σχεδόν καθόλου οι πολυεθνικές, γιατί οι δαπάνες που μπορεί να υποβληθούν προς επιδότηση είναι το 75% πηγαίνει για παραγωγικές μονάδες (για εργοστάσια) και το 25% σε κλινικές μελέτες. Οι πολυεθνικές εταιρείες, δυστυχώς πλην μίας ή δύο, δεν έχουν εργοστάσια στην χώρα μας. Στην Ελλάδα έχουν εργοστάσια οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, συνεπώς το επενδυτικό Claw back δεν πηγαίνει ως δώρο τις πολυεθνικές εταιρείες. αλλά για να ενισχύσει την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, τις εξαγωγές και την εργασία στην Ελλάδα».

Ο βουλευτής της «Νίκης»¬, Νίκος Βρεττός, χαρακτήρισε το πλαφόν των τριών ευρώ για τα γενόσημα ως «μέτρο ασπιρίνη». Υποστήριξε ότι ο στόχος είναι η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης από το κράτος και την μετακύληση του κόστους στους ασθενείς. Έκανε λόγο για «δώρα» της κυβέρνησης στις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες μέσω και του Ταμείου Ανάκαμψης.

  • ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
  • ΓΕΝΟΣΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
  • ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΠΟΕΔΗΝ: Στάση εργασίας και πορεία στο Σύνταγμα την Ημέρα της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου
ΠΟΕΔΗΝ: Στάση εργασίας και πορεία στο Σύνταγμα την Ημέρα της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου 27 Φεβρουαρίου 2024
Θεσσαλονίκη: Συμβολική τρίωρη στάση εργασίας των φαρμακείων για την τραγωδία στα Τέμπη, την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2024
Θεσσαλονίκη: Συμβολική τρίωρη στάση εργασίας των φαρμακείων για την τραγωδία στα Τέμπη, την Τετάρτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργιάδης για την παιδίατρο: «Έκανε πέντε μέρες εφημερία on call, από το σπίτι της - Δεν θα γίνει ΕΔΕ»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 15:51

Γεωργιάδης για την παιδίατρο: «Έκανε πέντε μέρες εφημερία on call, από το σπίτι της - Δεν θα γίνει ΕΔΕ»

Γεωργιάδης: «Άνοιξαν όλες οι κατηγορίες για την διανομή των ΦΥΚ από ιδιωτικά φαρμακεία»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 12:58

Γεωργιάδης: «Άνοιξαν όλες οι κατηγορίες για την διανομή των ΦΥΚ από ιδιωτικά φαρμακεία»

Παρέμβαση Γεωργιάδη για την ειδικευόμενη παιδίατρο: «Καμία υπερεργασία, καμία υπερεφημέρευση»
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 20:36

Παρέμβαση Γεωργιάδη για την ειδικευόμενη παιδίατρο: «Καμία υπερεργασία, καμία υπερεφημέρευση»

Συνάντηση Γεωργιάδη - Πατούλη για το clawback των διαγνωστικών: Ανακοινώθηκε μετάθεση των δόσεων
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 14:44

Συνάντηση Γεωργιάδη - Πατούλη για το clawback των διαγνωστικών: Ανακοινώθηκε μετάθεση των δόσεων

Γεωργιάδης: Προκήρυξη δύο θέσεων παιδιάτρου για το νοσοκομείο της Ζακύνθου
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 09:10

Γεωργιάδης: Προκήρυξη δύο θέσεων παιδιάτρου για το νοσοκομείο της Ζακύνθου

Ξενάγηση Γεωργιάδη στο Κέντρο Υγείας Μεγαλόπολης και στο Γ. Ν. Τρίπολης
Πολιτική Υγείας
28/04/2026 - 17:04

Ξενάγηση Γεωργιάδη στο Κέντρο Υγείας Μεγαλόπολης και στο Γ. Ν. Τρίπολης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους: Η δύσκολη καθημερινότητα με την αόρατη αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα
Patient Talk
30/04/2026 - 16:42
Γεωργιάδης για την παιδίατρο: «Έκανε πέντε μέρες εφημερία on call, από το σπίτι της - Δεν θα γίνει ΕΔΕ»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 15:51
Γιατί ο εγκέφαλός μας «στρέφεται εναντίον μας» όταν τσακωνόμαστε
Ψυχική Υγεία
30/04/2026 - 15:24
Θεμιστοκλέους: «Την επόμενη εβδομάδα η προκήρυξη για 1.000 μόνιμες θέσεις γιατρών στα νοσοκομεία της χώρας»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 14:19
Εμβολιασμοί ενηλίκων: Τα πιο απλά και αποτελεσματικά μέσα πρόληψης και προστασίας
Υγεία
30/04/2026 - 13:34
Γεωργιάδης: «Άνοιξαν όλες οι κατηγορίες για την διανομή των ΦΥΚ από ιδιωτικά φαρμακεία»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 12:58
Χουλιάρα από το Φόρουμ των Δελφών: «Σε μη βιώσιμα επίπεδα το clawback και το rebate»
Pharma Policy
30/04/2026 - 12:26
Περισσότερα από 150 παιδιά έχουν τραυματιστεί το πρώτο τρίμηνο οδηγώντας ηλεκτρικά πατίνια
Υγεία
30/04/2026 - 11:38
Διεθνής έρευνα για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην υγεία: Κρίση που βαθαίνει όλο και πιο πολύ
Υγεία
30/04/2026 - 11:03
Μελάνωμα: Πέντε «γκρίζες ζώνες» και απλοί τρόποι αποτροπής ενός ηλιακού εγκαύματος την άνοιξη
Health Talk
30/04/2026 - 10:36
Πατούλης για δημογραφικό: «Εθνική και ευρωπαϊκή πρόκληση για το μέλλον των κοινωνιών»
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 10:11
Η εμμηνόπαυση γερνάει ανομοιόμορφα τα όργανα του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος
Υγεία
30/04/2026 - 09:43
Η ΕΝΑΣΕΛ στη Βουλή: «Η ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών περνά μέσα από τη θεσμική συμμετοχή»
Patient Talk
30/04/2026 - 08:47
Παρεμβάσεις σε κυβέρνηση, κόμματα και φορείς από τους εργαζόμενους για το μέλλον των κέντρων πρόληψης
Ψυχική Υγεία
30/04/2026 - 07:22
Παρέμβαση της Brains I.C.S στο συνέδριο του Economist: «Η μάχη κατά του καρκίνου ξεκινά πολύ πριν από το νοσοκομείο»
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 03:37
Ο Νίκος Παπανδρέου υποψήφιος για το βραβείο One Health
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 00:02
Όταν οι αμυγδαλές δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από τα οφέλη τους
Health Talk
29/04/2026 - 23:46
Η Γερμανία από το 2028 θα επιβάλει φόρο στα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 23:18
Ραντεβού και σε μονάδες Ψυχικής Υγείας με λίγα «κλικ» μέσω του myHealth app
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 23:01
Ο ΕΕΣ και η Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. στήριξαν 312 παιδιά τις Ημέρες του Πάσχα
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 22:44
Μεσοθεραπεία σώματος: Στοχευμένη λύση για κυτταρίτιδα και τοπικό λίπος
Ομορφιά
29/04/2026 - 22:21
Αποκάλυψη Τέντρος: «Οι ΗΠΑ δεν έχουν πληρώσει ακόμη όσα οφείλουν στον ΠΟΥ για να αποχωρήσουν»
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 21:18
Ο ΕΟΦ απαγόρευσε πέντε γνωστά προϊόντα που υπόσχονταν «θεραπείες» για σειρά παθήσεων
Υγεία
29/04/2026 - 20:52
Παρέμβαση Γεωργιάδη για την ειδικευόμενη παιδίατρο: «Καμία υπερεργασία, καμία υπερεφημέρευση»
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 20:36
«Τροφή για Δράση»: Πρωτοβουλία 13 πανεπιστημίων για την παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα
Υγεία
29/04/2026 - 20:13
Είναι το μέλλον στην επιστήμη της διαιτολογίας η προσωποποιημένη διατροφή;
Διατροφή
29/04/2026 - 19:29
Μονάδες ολικής φροντίδας για άτομα με αυτισμό και νευροεκφυλιστικές παθήσεις σε Ρέθυμνο και Λασίθι
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 19:11
Εκδικάζεται από το ΣτΕ η προσφυγή του ΠΣΦ για το rebate και το clawback
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 18:48
ΠΕΦ: Στρατηγικής σημασίας οι επενδύσεις στην Τρίπολη - Στιγμιότυπα από την επίσκεψη Μητσοτάκη
Pharma Policy
29/04/2026 - 18:02
Σύνδρομο «ραγισμένης» καρδιάς: Και όμως υπάρχει…
Health Talk
29/04/2026 - 17:24

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τσέτη από Φόρουμ Δελφών: «Συνέχεια και συνέπεια η βιωσιμότητα - Σύμμαχοί μας οι εργαζόμενοι»
Pharma News
27/04/2026 - 18:37
Γεωργιάδης: «Με την Ένωση Ασθενών ξεκινήσαμε τη μεγάλη μεταρρύθμιση μέσα στα νοσοκομεία»
Πολιτική Υγείας
27/04/2026 - 19:04
ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ: Εντάσσει τις θεραπείες για την παχυσαρκία στα ομαδικά ασφαλιστήρια των εργαζομένων της
Pharma News
27/04/2026 - 19:31
Στην περιφέρεια τα νοσοκομεία που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος των νοσηλειών το 2025
Πολιτική Υγείας
27/04/2026 - 21:03
6ο Ετήσιο Συνέδριο για τον Καρκίνο: Προκλήσεις, πολιτικές και η ανάγκη για συνεργασία
Pharma News
27/04/2026 - 21:59
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo