ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γεωργιάδης: «Σε όλη την ΕΕ αποζημιώνεται το φθηνότερο γενόσημο - Δεν υπάρχει μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης»

Επικαιρότητα
INTIME
Σε επίκαιρη ερώτηση για τα γενόσημα φάρμακα και τις τιμές τους απάντησε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.
Τρίτη, 27/02/2024 - 01:46
— Photo: INTIME
News4Health Team News4Health Team

Συγκεκριμένα, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης απευθυνόμενος στον ερωτώντα βουλευτή της «Νίκης», Νίκο Βρεττό, ανέφερε πως «από τα περίπου 2.400 συνολικά γενόσημα φάρμακα που κυκλοφορούν, στα 2.100 περίπου, οι διαφορές που προέκυψαν ήταν πάρα πολύ μικρές. Έτσι, χωρίς να αυξήσουμε τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ, βελτιώσαμε την επιβάρυνση των πολιτών».

Ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι «ο ΕΟΠΥΥ αποζημίωνε από το 2012 που ιδρύθηκε, έως το 2018, με τον τρόπο που αποζημιώνει και σήμερα, δηλαδή το φθηνότερο γενόσημο ανά θεραπευτική κατηγορία. Το 2018, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στα πλαίσια υποστήριξης της πολιτικής διεισδύσεως των γενοσήμων φαρμάκων άλλαξε τον τρόπο αποζημίωσης και αποζημίωνε όλη την διαφορά τιμής, ανεξαρτήτως της τιμής του γενόσημου, γιατί έτσι πίστευε ότι περισσότεροι πολίτες θα επέλεγαν τα γενόσημα φάρμακα και θα υπήρχε εξοικονόμηση της δαπάνης. Το μέτρο αυτό, όμως, αποδείχθηκε πως δεν δούλεψε. Έτσι, το 2022, ο τότε υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, βλέποντας και ότι ενώ ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει πολλά δεκάδες εκατομμύρια παραπάνω στην βιομηχανία των γενοσήμων -γιατί η διαφορά αυτών των χρημάτων πηγαίνει στην φαρμακοβιομηχανία των γενοσήμων- εισηγήθηκε στην Βουλή και ψηφίσθηκε με νόμο ο παλαιός τρόπος τιμολόγησης, δηλαδή να αποζημιώνεται το φθηνότερο γενόσημο, με ημερομηνία έναρξης του μέτρου την 1η Ιουλίου του 2023. Ο διάδοχός του υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τον Ιούλιο του 2023 έκρινε ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος ενημέρωσης του κοινού και εξέδωσε υπουργική απόφαση για εφαρμογή του μέτρου με το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, δηλαδή μετά την 31η Ιανουαρίου του 2024».

«Εγώ», συνέχισε ο κ. Γεωργιάδης «δεν άλλαξα τίποτα από όσα έχουν προνομοθετηθεί. Από τα περίπου 2.400 συνολικά γενόσημα φάρμακα που κυκλοφορούν, στα 2.100 περίπου οι διαφορές που προέκυψαν ήταν πάρα πολύ μικρές. Σε δύο όμως κατηγορίες, στις στατίνες και στις θεραπείες για ψυχιατρικές νόσους, διαπιστώθηκε ότι υπήρξαν περιπτώσεις που οι διαφορές έφτασαν σε δέκα, δώδεκα και δεκαπέντε ευρώ παραπάνω. Όταν αυτό έγινε αντιληπτό, αυτομάτως εξέδωσα νέα υπουργική απόφαση που δεν επιτρέπεται να πληρώνει κάποιος πάνω από 3 ευρώ, και το επιπλέον ποσό θα πληρώνεται από το κράτος». «Το πλαφόν των 3 ευρώ» είπε ο υπουργός «αφορά περίπου σε 180 φάρμακα, καθώς σ' όλα τα υπόλοιπα από τα συνολικά 2.400 φάρμακα, η διαφορά που προκύπτει είναι κάτω των 3 ευρώ. Έτσι, χωρίς να αυξήσουμε τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ, βελτιώσαμε την επιβάρυνση των πολιτών».

Ο υπουργός, τόνισε πως «όλα τα κράτη ενδιαφέρονται να πωλούνται τα φθηνά γενόσημα φάρμακα, γιατί έτσι εξοικονομούνται χρήματα για το δημόσιο σύστημα Υγείας» και «γι' αυτό και σε όλα τα κράτη της ΕΕ αποζημιώνεται το φθηνότερο γενόσημο φάρμακο. Είμασταν οι μόνοι που κάναμε το αντίθετο και αυτό ήταν μια ανορθογραφία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που δεν δούλεψε». Ο κ. Γεωργιάδης, πάντως, αναγνώρισε πως και το πλαφόν των 3 ευρώ που έθεσε «πάλι είναι μια εξαίρεση από αυτά που ισχύουν στα άλλα κράτη, αλλά τέθηκε ως μια ενδιάμεση μεταβατική περίοδος μεταξύ των δύο τρόπων τιμολόγησης».

Ο υπουργός είπε περαιτέρω, πως είναι «ψευδές ότι μειώνεται η φαρμακευτική δαπάνη, καθώς η δαπάνη για φαρμακεία και νοσοκομεία το 2023 ήταν 2.600.000 ευρώ και η αντίστοιχη για το 2024 είναι 3.150.000 ευρώ, δηλαδή 450 εκατ. ευρώ περισσότερα, σύμφωνα με τον νόμο που έχει ψηφιστεί και προβλέπει ότι η φαρμακευτική δαπάνη ετησίως αυξάνει κατά την αύξηση του ΑΕΠ». Όπως σημείωσε, αυτό έχει αποφασιστεί «γιατί οι οικονομικές ανάγκες της Ελλάδας για υπηρεσίες Υγείας και φάρμακα διαρκώς αυξάνονται γιατί ο πληθυσμός μας γηράσκει (άρα έχουμε περισσότερες ασθένειες) και δεύτερον γιατί ευτυχώς έχουμε νέες καινοτόμες θεραπείες και φάρμακα που σώζουν ζωές αλλά είναι πανάκριβες». Γι αυτό, πρόσθεσε ο υπουργός «όλα τα κράτη, και η Ελλάδα, αυτό που προσπαθούν είναι να εξοικονομίσουν χρήματα ωθώντας τους πολίτες σε γενόσημα φάρμακα καθημερινής χρήσεως, για να μένουν περισσότερα χρήματα για την αγορά και διάθεση των ακριβότερων φαρμάκων».

Ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε, πως «ο λόγος για τον οποίο θέλουμε να μειώσουμε το claw Back, δεν είναι γιατί θέλουμε να κάνουμε δώρο στην βιομηχανία, αλλά γιατί θέλουμε να τους πείσουμε να φέρνουν τα καινοτόμα φάρμακα στην Ελλάδα για τον ασθενή που το έχει ανάγκη»

Τέλος, για το «επενδυτικό» Claw back του Ταμείου Ανάκαμψης, ο υπουργός ανέφερε ότι «δεν ωφελούνται σχεδόν καθόλου οι πολυεθνικές, γιατί οι δαπάνες που μπορεί να υποβληθούν προς επιδότηση είναι το 75% πηγαίνει για παραγωγικές μονάδες (για εργοστάσια) και το 25% σε κλινικές μελέτες. Οι πολυεθνικές εταιρείες, δυστυχώς πλην μίας ή δύο, δεν έχουν εργοστάσια στην χώρα μας. Στην Ελλάδα έχουν εργοστάσια οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, συνεπώς το επενδυτικό Claw back δεν πηγαίνει ως δώρο τις πολυεθνικές εταιρείες. αλλά για να ενισχύσει την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, τις εξαγωγές και την εργασία στην Ελλάδα».

Ο βουλευτής της «Νίκης»¬, Νίκος Βρεττός, χαρακτήρισε το πλαφόν των τριών ευρώ για τα γενόσημα ως «μέτρο ασπιρίνη». Υποστήριξε ότι ο στόχος είναι η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης από το κράτος και την μετακύληση του κόστους στους ασθενείς. Έκανε λόγο για «δώρα» της κυβέρνησης στις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες μέσω και του Ταμείου Ανάκαμψης.

  • ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
  • ΓΕΝΟΣΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
  • ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΠΟΕΔΗΝ: Στάση εργασίας και πορεία στο Σύνταγμα την Ημέρα της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου
ΠΟΕΔΗΝ: Στάση εργασίας και πορεία στο Σύνταγμα την Ημέρα της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου 27 Φεβρουαρίου 2024
Θεσσαλονίκη: Συμβολική τρίωρη στάση εργασίας των φαρμακείων για την τραγωδία στα Τέμπη, την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2024
Θεσσαλονίκη: Συμβολική τρίωρη στάση εργασίας των φαρμακείων για την τραγωδία στα Τέμπη, την Τετάρτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνάντηση Γεωργιάδη Αγαπηδάκη με τη διοίκηση του ΕΚΠΑ
Πολιτική Υγείας
30/07/2026 - 20:34

Συνάντηση Γεωργιάδη Αγαπηδάκη με τη διοίκηση του ΕΚΠΑ

Καταγγελίες Παπανικολάου κατά Γεωργιάδη για ελλείψεις, σπατάλη και αυταρχικές πρακτικές στο ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
30/07/2026 - 19:09

Καταγγελίες Παπανικολάου κατά Γεωργιάδη για ελλείψεις, σπατάλη και αυταρχικές πρακτικές στο ΕΣΥ

Στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για τη δευτερογενή χρήση των δεδομένων υγείας
Πολιτική Υγείας
29/07/2026 - 20:14

Στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για τη δευτερογενή χρήση των δεδομένων υγείας

Γεωργιάδης από Λήμνο: «Δεν αφήσαμε την ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης να πάει χαμένη»
Πολιτική Υγείας
29/07/2026 - 15:34

Γεωργιάδης από Λήμνο: «Δεν αφήσαμε την ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης να πάει χαμένη»

Το ΚΚΕ καταγγέλλει την παρέμβαση Γεωργιάδη στην εσωτερική λειτουργία του ΠΙΣ
Πολιτική Υγείας
29/07/2026 - 03:42

Το ΚΚΕ καταγγέλλει την παρέμβαση Γεωργιάδη στην εσωτερική λειτουργία του ΠΙΣ

Γεωργιάδης: Τα μέλη της προσωρινής διοικούσας επιτροπής του ΠΙΣ - Πρόεδρος η Ματίνα Παγώνη
Πολιτική Υγείας
27/07/2026 - 17:43

Γεωργιάδης: Τα μέλη της προσωρινής διοικούσας επιτροπής του ΠΙΣ - Πρόεδρος η Ματίνα Παγώνη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Έκτακτη δράση υποστήριξης των αστέγων του Πειραιά υλοποίησε ο ΕΕΣ
Επικαιρότητα
31/07/2026 - 00:07
Παπαθεοδωρίδης: «Στόχος μας μέχρι το 2030 να αξιοποιούμε τουλάχιστον 200 αποβιώσαντες δότες οργάνων»
Υγεία
30/07/2026 - 21:09
Συνάντηση Γεωργιάδη Αγαπηδάκη με τη διοίκηση του ΕΚΠΑ
Πολιτική Υγείας
30/07/2026 - 20:34
Ιδρώτας και διατροφή: Πώς σαμποτάρουν το δέρμα μας το καλοκαίρι
Health Talk
30/07/2026 - 20:13
ΠΟΥ: Το πιο υποσχόμενο εμβόλιο μίας δόσης κατά του Έμπολα θα αναπτυχθεί από όμιλο της Σιγκαπούρης
Pharma News
30/07/2026 - 19:46
Καταγγελίες Παπανικολάου κατά Γεωργιάδη για ελλείψεις, σπατάλη και αυταρχικές πρακτικές στο ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
30/07/2026 - 19:09
Καμπανάκι από τον ΕΟΔΥ: «Έντονη η κυκλοφορία του ιού Δυτικού Νείλου στην Αττική»
Υγεία
30/07/2026 - 18:14
Ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ σε ετοιμότητα στα πύρινα μέτωπα σε Ρέθυμνο, Άνδρο, Κάλυμνο και Πάρο
Επικαιρότητα
30/07/2026 - 17:49
Λίγη σκόπιμη δυσκολία στην καθημερινότητά μας βγάζει τον εγκέφαλο από τον «αυτόματο πιλότο»
Υγεία
30/07/2026 - 17:27
Ηλεκτρολύτες για ενυδάτωση το καλοκαίρι: Πότε χρειάζονται, σε ποιες τροφές και υγρά βρίσκονται
Διατροφή
30/07/2026 - 17:01
Νέος θεραπευτικός συνδυασμός για τον μυοδιηθητικό καρκίνο της ουροδόχου κύστης
Υγεία
30/07/2026 - 16:34
«Λουτρό δάσους»: Μόλις 20 λεπτά στη φύση μειώνουν το στρες και ωφελούν την υγεία
Ψυχική Υγεία
30/07/2026 - 16:00
Ανάκληση παρτίδας νευρολογικού φαρμάκου από τον ΕΟΦ
Pharma Policy
30/07/2026 - 15:28
Τα αποδημητικά πουλιά κινδυνεύουν: Τι σημαίνει αυτό για την ισορροπία του οικοσυστήματος του πλανήτη
Pet
30/07/2026 - 15:09
Καφεΐνη και ανοσοποιητικό σύστημα: Η σχέση με τα αυτοάνοσα νοσήματα
Health Talk
30/07/2026 - 14:44
Χιλιάδες θάνατοι σε Βρετανία και Γερμανία συνδέονται με τον καύσωνα
Επικαιρότητα
30/07/2026 - 14:18
Χρόνια νεφρική νόσος στην εγκυμοσύνη: Ο χυμός παντζαριού δείχνει να προσφέρει προστασία
Διατροφή
30/07/2026 - 14:00
Καμπανάκι από το ECDC: Οι καύσωνες αυξάνουν τις λοιμώξεις - Οι βασικότερες απειλές
Υπηρεσίες Υγείας
30/07/2026 - 13:00
10 συνηθισμένα λάθη που κάνουμε όταν πίνουμε νερό
Διατροφή
30/07/2026 - 12:00
Έμπολα: Νέο πειραματικό εμβόλιο για το στέλεχος Bundibugyo μπαίνει σε τροχιά κλινικών δοκιμών
Pharma News
30/07/2026 - 11:00
Έκζεμα: Τα αντιισταμινικά δεν προσφέρουν ουσιαστικό όφελος και ενδέχεται να αυξάνουν τις παρενέργειες
Υγεία
30/07/2026 - 10:00
Σάουνα: Μπορεί η "προπόνηση στη ζέστη" να κάνει τον οργανισμό πιο ανθεκτικό στον καύσωνα;
Υγεία
30/07/2026 - 09:00
Πρώτη ρομποτική γυναικολογική επέμβαση μίας οπής Single-Port στην Ελλάδα
Health Talk
30/07/2026 - 08:19
Κινητοποίηση εργαζομένων στο Νοσοκομείο Νίκαιας για τις ελλείψεις σε υλικά και τρόφιμα
Πολιτική Υγείας
30/07/2026 - 07:26
ΕΕΣ: Τι πρέπει να περιέχει ένα πλήρες φαρμακείο διακοπών
Υγεία
30/07/2026 - 03:49
Smart Health Europe: Eυρωπαϊκή έκθεση για την ψηφιακή υγεία στο Βερολίνο στα τέλη Οκτωβρίου
Digital Health
30/07/2026 - 00:19
Κάθε γυναίκα που βρίσκεται στην εμμηνόπαυση αξίζει ένα καλοκαίρι χωρίς ενοχές
Health Talk
29/07/2026 - 23:07
ΕΟΔΥ: Τέσσερις θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου
Υγεία
29/07/2026 - 22:34
Meteo: Οι ισχυροί βοριάδες «φούντωσαν» τη φωτιά στο Ρέθυμνο
Επικαιρότητα
29/07/2026 - 22:07
Καλοκαίρι και τσιμπήματα από μέλισσες, σφήκες ή μέδουσες: Οι δύο πρώτες κινήσεις που πρέπει να κάνουμε
Υγεία
29/07/2026 - 21:49

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Υπ. Υγείας: Επεκτείνεται η αξιολόγηση από τους ασθενείς και σε ογκολογικά- παιδιατρικά νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 12:51
«Προλαμβάνω»:Τροπολογία εντός της εβδομάδας για τις εκκρεμότητες
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 13:34
ΕΟΠΑΕ: Πανελλαδικό πρόγραμμα φέρνει πιο κοντά τον στόχο εξάλειψης της ηπατίτιδας C
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 15:00
Αγαπηδάκη: «Το πρόγραμμα ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ συνεχίζεται έως το 2030»
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 15:22
Δωρεάν διαμονή για γιατρούς και νοσηλευτές σε πέντε νησιά του Αιγαίου
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 12:15
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo