ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γεωργιάδης: «Σε όλη την ΕΕ αποζημιώνεται το φθηνότερο γενόσημο - Δεν υπάρχει μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης»

Επικαιρότητα
INTIME
Σε επίκαιρη ερώτηση για τα γενόσημα φάρμακα και τις τιμές τους απάντησε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.
Τρίτη, 27/02/2024 - 01:46
— Photo: INTIME
News4Health Team News4Health Team

Συγκεκριμένα, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης απευθυνόμενος στον ερωτώντα βουλευτή της «Νίκης», Νίκο Βρεττό, ανέφερε πως «από τα περίπου 2.400 συνολικά γενόσημα φάρμακα που κυκλοφορούν, στα 2.100 περίπου, οι διαφορές που προέκυψαν ήταν πάρα πολύ μικρές. Έτσι, χωρίς να αυξήσουμε τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ, βελτιώσαμε την επιβάρυνση των πολιτών».

Ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι «ο ΕΟΠΥΥ αποζημίωνε από το 2012 που ιδρύθηκε, έως το 2018, με τον τρόπο που αποζημιώνει και σήμερα, δηλαδή το φθηνότερο γενόσημο ανά θεραπευτική κατηγορία. Το 2018, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στα πλαίσια υποστήριξης της πολιτικής διεισδύσεως των γενοσήμων φαρμάκων άλλαξε τον τρόπο αποζημίωσης και αποζημίωνε όλη την διαφορά τιμής, ανεξαρτήτως της τιμής του γενόσημου, γιατί έτσι πίστευε ότι περισσότεροι πολίτες θα επέλεγαν τα γενόσημα φάρμακα και θα υπήρχε εξοικονόμηση της δαπάνης. Το μέτρο αυτό, όμως, αποδείχθηκε πως δεν δούλεψε. Έτσι, το 2022, ο τότε υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, βλέποντας και ότι ενώ ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει πολλά δεκάδες εκατομμύρια παραπάνω στην βιομηχανία των γενοσήμων -γιατί η διαφορά αυτών των χρημάτων πηγαίνει στην φαρμακοβιομηχανία των γενοσήμων- εισηγήθηκε στην Βουλή και ψηφίσθηκε με νόμο ο παλαιός τρόπος τιμολόγησης, δηλαδή να αποζημιώνεται το φθηνότερο γενόσημο, με ημερομηνία έναρξης του μέτρου την 1η Ιουλίου του 2023. Ο διάδοχός του υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τον Ιούλιο του 2023 έκρινε ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος ενημέρωσης του κοινού και εξέδωσε υπουργική απόφαση για εφαρμογή του μέτρου με το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, δηλαδή μετά την 31η Ιανουαρίου του 2024».

«Εγώ», συνέχισε ο κ. Γεωργιάδης «δεν άλλαξα τίποτα από όσα έχουν προνομοθετηθεί. Από τα περίπου 2.400 συνολικά γενόσημα φάρμακα που κυκλοφορούν, στα 2.100 περίπου οι διαφορές που προέκυψαν ήταν πάρα πολύ μικρές. Σε δύο όμως κατηγορίες, στις στατίνες και στις θεραπείες για ψυχιατρικές νόσους, διαπιστώθηκε ότι υπήρξαν περιπτώσεις που οι διαφορές έφτασαν σε δέκα, δώδεκα και δεκαπέντε ευρώ παραπάνω. Όταν αυτό έγινε αντιληπτό, αυτομάτως εξέδωσα νέα υπουργική απόφαση που δεν επιτρέπεται να πληρώνει κάποιος πάνω από 3 ευρώ, και το επιπλέον ποσό θα πληρώνεται από το κράτος». «Το πλαφόν των 3 ευρώ» είπε ο υπουργός «αφορά περίπου σε 180 φάρμακα, καθώς σ' όλα τα υπόλοιπα από τα συνολικά 2.400 φάρμακα, η διαφορά που προκύπτει είναι κάτω των 3 ευρώ. Έτσι, χωρίς να αυξήσουμε τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ, βελτιώσαμε την επιβάρυνση των πολιτών».

Ο υπουργός, τόνισε πως «όλα τα κράτη ενδιαφέρονται να πωλούνται τα φθηνά γενόσημα φάρμακα, γιατί έτσι εξοικονομούνται χρήματα για το δημόσιο σύστημα Υγείας» και «γι' αυτό και σε όλα τα κράτη της ΕΕ αποζημιώνεται το φθηνότερο γενόσημο φάρμακο. Είμασταν οι μόνοι που κάναμε το αντίθετο και αυτό ήταν μια ανορθογραφία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που δεν δούλεψε». Ο κ. Γεωργιάδης, πάντως, αναγνώρισε πως και το πλαφόν των 3 ευρώ που έθεσε «πάλι είναι μια εξαίρεση από αυτά που ισχύουν στα άλλα κράτη, αλλά τέθηκε ως μια ενδιάμεση μεταβατική περίοδος μεταξύ των δύο τρόπων τιμολόγησης».

Ο υπουργός είπε περαιτέρω, πως είναι «ψευδές ότι μειώνεται η φαρμακευτική δαπάνη, καθώς η δαπάνη για φαρμακεία και νοσοκομεία το 2023 ήταν 2.600.000 ευρώ και η αντίστοιχη για το 2024 είναι 3.150.000 ευρώ, δηλαδή 450 εκατ. ευρώ περισσότερα, σύμφωνα με τον νόμο που έχει ψηφιστεί και προβλέπει ότι η φαρμακευτική δαπάνη ετησίως αυξάνει κατά την αύξηση του ΑΕΠ». Όπως σημείωσε, αυτό έχει αποφασιστεί «γιατί οι οικονομικές ανάγκες της Ελλάδας για υπηρεσίες Υγείας και φάρμακα διαρκώς αυξάνονται γιατί ο πληθυσμός μας γηράσκει (άρα έχουμε περισσότερες ασθένειες) και δεύτερον γιατί ευτυχώς έχουμε νέες καινοτόμες θεραπείες και φάρμακα που σώζουν ζωές αλλά είναι πανάκριβες». Γι αυτό, πρόσθεσε ο υπουργός «όλα τα κράτη, και η Ελλάδα, αυτό που προσπαθούν είναι να εξοικονομίσουν χρήματα ωθώντας τους πολίτες σε γενόσημα φάρμακα καθημερινής χρήσεως, για να μένουν περισσότερα χρήματα για την αγορά και διάθεση των ακριβότερων φαρμάκων».

Ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε, πως «ο λόγος για τον οποίο θέλουμε να μειώσουμε το claw Back, δεν είναι γιατί θέλουμε να κάνουμε δώρο στην βιομηχανία, αλλά γιατί θέλουμε να τους πείσουμε να φέρνουν τα καινοτόμα φάρμακα στην Ελλάδα για τον ασθενή που το έχει ανάγκη»

Τέλος, για το «επενδυτικό» Claw back του Ταμείου Ανάκαμψης, ο υπουργός ανέφερε ότι «δεν ωφελούνται σχεδόν καθόλου οι πολυεθνικές, γιατί οι δαπάνες που μπορεί να υποβληθούν προς επιδότηση είναι το 75% πηγαίνει για παραγωγικές μονάδες (για εργοστάσια) και το 25% σε κλινικές μελέτες. Οι πολυεθνικές εταιρείες, δυστυχώς πλην μίας ή δύο, δεν έχουν εργοστάσια στην χώρα μας. Στην Ελλάδα έχουν εργοστάσια οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, συνεπώς το επενδυτικό Claw back δεν πηγαίνει ως δώρο τις πολυεθνικές εταιρείες. αλλά για να ενισχύσει την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, τις εξαγωγές και την εργασία στην Ελλάδα».

Ο βουλευτής της «Νίκης»¬, Νίκος Βρεττός, χαρακτήρισε το πλαφόν των τριών ευρώ για τα γενόσημα ως «μέτρο ασπιρίνη». Υποστήριξε ότι ο στόχος είναι η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης από το κράτος και την μετακύληση του κόστους στους ασθενείς. Έκανε λόγο για «δώρα» της κυβέρνησης στις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες μέσω και του Ταμείου Ανάκαμψης.

  • ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
  • ΓΕΝΟΣΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
  • ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΠΟΕΔΗΝ: Στάση εργασίας και πορεία στο Σύνταγμα την Ημέρα της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου
ΠΟΕΔΗΝ: Στάση εργασίας και πορεία στο Σύνταγμα την Ημέρα της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου 27 Φεβρουαρίου 2024
Θεσσαλονίκη: Συμβολική τρίωρη στάση εργασίας των φαρμακείων για την τραγωδία στα Τέμπη, την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2024
Θεσσαλονίκη: Συμβολική τρίωρη στάση εργασίας των φαρμακείων για την τραγωδία στα Τέμπη, την Τετάρτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργιάδης: «Άμεσα η έκδοση του ΦΕΚ για το Κέντρο Υγείας Αλοννήσου»
Πολιτική Υγείας
04/11/2026 - 16:36

Γεωργιάδης: «Άμεσα η έκδοση του ΦΕΚ για το Κέντρο Υγείας Αλοννήσου»

Ο ΕΟΠΥΥ περνά στο κινητό: Όλος ο ασφαλιστικός φάκελος, αποζημιώσεις και αξιολόγηση υπηρεσιών σε ένα κλικ
Πολιτική Υγείας
03/11/2026 - 12:59

Ο ΕΟΠΥΥ περνά στο κινητό: Όλος ο ασφαλιστικός φάκελος, αποζημιώσεις και αξιολόγηση υπηρεσιών σε ένα κλικ

Γεωργιάδης: Με το Ταμείο Ανάκαμψης ανακαινίστηκαν 170 κέντρα υγείας και 93 νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
02/11/2026 - 13:56

Γεωργιάδης: Με το Ταμείο Ανάκαμψης ανακαινίστηκαν 170 κέντρα υγείας και 93 νοσοκομεία

Γεωργιάδης: Μην δίνετε χρήματα σε διαδικτυακούς εράνους για θεραπείες στο εξωτερικό
Πολιτική Υγείας
02/11/2026 - 11:30

Γεωργιάδης: Μην δίνετε χρήματα σε διαδικτυακούς εράνους για θεραπείες στο εξωτερικό

Πρ. Εργαζομένων Βενιζέλειου: «Τα νοσοκομεία δεν στελεχώνονται με επιδόματα-μπαλώματα και τοπικές χορηγίες»
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 16:24

Πρ. Εργαζομένων Βενιζέλειου: «Τα νοσοκομεία δεν στελεχώνονται με επιδόματα-μπαλώματα και τοπικές χορηγίες»

Στις άγονες και προβληματικές περιοχές Α’ κατηγορίας εντάσσονται το νοσοκομείο Χανίων και τα Κέντρα Υγείας
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 16:00

Στις άγονες και προβληματικές περιοχές Α’ κατηγορίας εντάσσονται το νοσοκομείο Χανίων και τα Κέντρα Υγείας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Έξι πολύτιμες συμβουλές για την ασφάλεια των δρομέων που θα συμμετάσχουν στον 43o Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθήνας
Επικαιρότητα
04/11/2026 - 18:24
Δέκα τρόποι με τους οποίους η μουσική αλλάζει την κλινική φροντίδα ασθενών με σοβαρές παθήσεις
Υγεία
04/11/2026 - 18:12
Μητρικός θηλασμός: Η διατροφική επιλογή που βάζει τα θεμέλια για τη βέλτιστη ανάπτυξη κάθε παιδιού
Διατροφή
04/11/2026 - 17:49
Θεμιστοκλέους από Νέα Μάκρη: «Χτίζουμε ένα ΕΣΥ με σύγχρονο εξοπλισμό και περισσότερο προσωπικό»
Πολιτική Υγείας
04/11/2026 - 17:31
Ο ΙΣΑ ζητάει την άμεση απόσυρση διαφημίσεων ιατρικών υπηρεσιών με προσφορές Black Friday
Πολιτική Υγείας
04/11/2026 - 17:13
Νέο σύστημα αξονικής τομογραφίας με καταμέτρηση φωτονίων στην Ελλάδα από την GE HealthCare
Υπηρεσίες Υγείας
04/11/2026 - 16:54
Γεωργιάδης: «Άμεσα η έκδοση του ΦΕΚ για το Κέντρο Υγείας Αλοννήσου»
Πολιτική Υγείας
04/11/2026 - 16:36
Κρυολόγημα ή κάτι πιο σοβαρό; 13 συμπτώματα που πρέπει να σάς κινητοποιήσουν
Υγεία
04/11/2026 - 15:57
Ηράκλειο: Κονδύλι 8,1 εκατ. ευρώ για τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό του ΠΑΓΝΗ
Πολιτική Υγείας
04/11/2026 - 15:23
Βρετανία: Οι οικογενειακοί γιατροί θα συνταγογραφούν αιματολογικές για έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου
Πολιτική Υγείας
04/11/2026 - 15:01
Γαλλία: Συναγερμός από επίθεση χάκερς σε ψυγεία φύλαξης αίματος
Επικαιρότητα
04/11/2026 - 14:19
Φάρμακα απώλειας βάρους: Γιατί εμπιστευόμαστε τις συμβουλές αγνώστων στα social media;
Ψυχική Υγεία
04/11/2026 - 14:00
Καταγγελίες των εργαζομένων για σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία της Κρήτης
Πολιτική Υγείας
04/11/2026 - 13:43
Οικιακό φαρμακείο: 7 συμβουλές για σωστή οργάνωση και ασφαλή φύλαξη των φαρμάκων
Υγεία
04/11/2026 - 13:00
ΠΟΥ: Έξι μέτρα για το κλίμα θα μπορούσαν να σώσουν 1,6 εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο
Πολιτική Υγείας
04/11/2026 - 12:00
Μητρικός θηλασμός: Οι μαίες του νοσοκομείου Παπαγεωργίου ενημερώνουν μελλοντικούς και νέους γονείς
Health Talk
04/11/2026 - 11:33
Pfizer Hellas: Νέα πρωτοβουλία για την ενημέρωση του κοινού γύρω από τις κλινικές μελέτες
Pharma News
04/11/2026 - 11:15
Η ώρα που πέφτουμε για ύπνο μπορεί να επηρεάζει το σωματικό βάρος
Υγεία
04/11/2026 - 11:00
Αναιμία στη ΜΕΘ: Το 64% των ασθενών την εμφανίζει κατά τη νοσηλεία – Πώς επηρεάζει την ανάρρωση
Υγεία
04/11/2026 - 10:00
Γιατί ο εγκέφαλος «μπλοκάρει» μετά από έντονη πνευματική προσπάθεια
Υγεία
04/11/2026 - 09:00
Ενημερωτική δράση στο Ρέθυμνο για τον μητρικό θηλασμό την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου
Υγεία
04/11/2026 - 07:26
Η Ελλάδα προσφέρει 600.000 ευρώ για τα νοσοκομεία των Ανατολικών Ιεροσολύμων
Επικαιρότητα
04/11/2026 - 03:44
Η ELPEN στο REBRAIN GREECE 2026 στο Μόναχο, στις 28 Νοεμβρίου
Pharma News
04/11/2026 - 00:04
Παρούσα σε δύο δράσεις πρόληψης και κοινωνικής προσφοράς η ΜΑΚΒΕΛ – EURIMAC
Επικαιρότητα
03/11/2026 - 22:48
Στο μικροσκόπιο του EMA φάρμακο για την κατάθλιψη και το άγχος με σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες
Pharma Policy
03/11/2026 - 22:11
ΕΚΕΑ: Εθελοντική αιμοδοσία στο Σεράφειο την Παρασκευή 6 Νομεβρίου
Υγεία
03/11/2026 - 21:24
Γιατί είναι κρίσιμες οι πρώτες 24 ώρες της ίωσης - Φροντίζουμε τον εαυτό μας χωρίς αναβολή
Health Talk
03/11/2026 - 20:51
Συναγερμός και στην Ελλάδα από τα κρούσματα γρίπης των πτηνών σε Βουλγαρία και Αλβανία
Επικαιρότητα
03/11/2026 - 20:09
Εντονη διαμαρτυρία της ΕΣΑΜΕΑ για τις υπομεταγγίσεις των θαλασσαιμικών στο Αγρίνιο
Patient Talk
03/11/2026 - 19:42
Μπορούν τα εγκεφαλογραφήματα να συμβάλουν στην πρόβλεψη του Αλτσχάιμερ;
Digital Health
03/11/2026 - 18:57

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Μην αφήσεις τον RSV να διακόψει τις στιγμές σου»
Pharma News
02/11/2026 - 10:48
Διαισθητική διατροφή: Πως πρέπει να προστατεύουμε τα παιδιά από τα γλυκά, χωρίς να τους τα απαγορεύουμε εντελώς
Διατροφή
02/11/2026 - 19:21
Δαβάκης: «Μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2026 η καταβολή των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία»
Πολιτική Υγείας
02/11/2026 - 20:17
Σε λειτουργία τέθηκε το Ιατρείο Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής του Δήμου Αθηναίων
Πολιτική Υγείας
03/11/2026 - 16:17
Θηλασμός: Πώς η σωστή διατροφή της μητέρας υποστηρίζει την υγεία της και την ανάπτυξη του μωρού
Διατροφή
03/11/2026 - 13:59
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo