ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γάζα: Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις διαβλέπουν σοβαρά εμπόδια στη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας παρά την εκεχειρία

Επικαιρότητα
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς γέννησε ελπίδες ότι θα αυξηθεί σημαντικά η ανθρωπιστική βοήθεια που φτάνει στους Παλαιστίνιους, όμως οι ανθρωπιστικές οργανώσεις από την πλευρά τους ανησυχούν ότι θα αντιμετωπίσουν σοβαρά εμπόδια.
Σάββατο, 18/01/2025 - 06:46
— Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
News4Health Team News4Health Team

Εκατοντάδες φορτηγά περιμένουν στην αιγυπτιακή πλευρά των συνόρων με τη Λωρίδα της Γάζας και το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε χθες Πέμπτη την άμεση διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) Τομ Φλέτσερ χαρακτήρισε τη συμφωνία εκεχειρίας «στιγμή ελπίδας και ευκαιρίας», όμως πρόσθεσε ότι «δεν θα πρέπει να έχουμε αυταπάτες σχετικά με τις δυσκολίες στην παροχή βοήθειας στους επιζώντες».

Στον πυκνοκατοικημένο παλαιστινιακό θύλακα, όπου σχεδόν το σύνολο των 2,4 εκατ. κατοίκων έχει εκτοπιστεί τουλάχιστον μία φορά, οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις ανησυχούν ότι η βοήθεια δεν θα αρκεί για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες του πληθυσμού.

«Καταστράφηκαν τα πάντα, τα παιδιά βρίσκονται στους δρόμους, δεν μπορούμε να επικεντρωθούμε σε μία μόνο προτεραιότητα», δήλωσε η Αμάντ Μπαζερόλ, συντονίστρια των Γιατρών χωρίς Σύνορα (MSF) σε τηλεφωνική της επικοινωνία από τη Γάζα.

«Όλος ο κόσμος είναι εξαντλημένος, περιλαμβανομένων των ντόπιων εργαζόμενων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις οι οποίοι εργάζονται ασταμάτητα εδώ και 15 μήνες, την ώρα που είναι και οι ίδιοι εκτοπισμένοι», υπογράμμισε ο Μοχάμεντ Χάτιμπ, αναπληρωτής διευθυντής επιχειρήσεων της οργάνωσης Medical Aid for Palestine από τη Χαν Γιούνις της Γάζας.

Στα αυτοσχέδια καταλύματα που έχουν δημιουργηθεί σε σχολεία, στα βομβαρδισμένα σπίτια και τα νεκροταφεία εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι δεν διαθέτουν καν «πλαστικές λινάτσες» για να προστατευθούν από τις καταιγίδες, εξήγησε ο Γκάβιν Κέλεχερ του Νορβηγικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (NRC).

Η οργάνωσή του θα πρέπει να επικεντρωθεί κυρίως στην παροχή «πλαστικής λινάτσας, σκοινιού και εξοπλισμού για να κλείσουν τρύπες» στα καταλύματα.

«Τουλάχιστον να πάψουμε να βλέπουμε παιδιά να πεθαίνουν από υποθερμία», τόνισε μιλώντας από τη Γάζα.

Την προηγούμενη εβδομάδα τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την υποθερμία -τέσσερα νεογέννητα, τρία βρέφη και ένας ενήλικας- στο κεντρικό και νότιο τμήμα της Γάζας, σύμφωνα με ανακοίνωση του παλαιστινιακού υπουργείο Υγείας.

Την Τετάρτη το αιγυπτιακό μέσο ενημέρωσης al Qahera μετέδωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την επαναλειτουργία του περάσματος της Ράφα, το οποίο έκλεισε τον Μάιο όταν οι ισραηλινές αρχές έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την παλαιστινιακή πλευρά του.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν ήδη στείλει ιατρική εφόδια για περισσότερους από 600.000 ανθρώπους, ενώ ο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) επεσήμανε χθες ότι διαθέτει αρκετά τρόφιμα για ένα εκατομμύριο ανθρώπους.

Στην αιγυπτιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα περιμένουν «από 700 ως 1.000 φορτηγά», δήλωσε πηγή του αιγυπτιακού Ερυθρού Σταυρού.

Όμως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα που δεν σταματούν προκαλούν ανησυχία στους εργαζόμενους στις ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με τη Μπαζερόλ, η υπόσχεση για την είσοδο στη Γάζα 600 φορτηγών ημερησίως, δηλαδή περισσότερα από όσα πριν το ξέσπασμα του πολέμου, «δεν είναι τεχνικά εφικτή».

«Από τότε που καταστράφηκε η Ράφα οι υποδομές δεν μπορούν να αντέξουν αυτό το επίπεδο» βοήθειας, πρόσθεσε.

Η βοήθεια που φτάνει στη Γάζα συχνά γίνεται στόχος λεηλασιών από ένοπλες ομάδες και απελπισμένους πολίτες. «Οι Ισραηλινοί έχουν στοχοθετήσει την αστυνομία, κατά συνέπεια δεν υπάρχει κανείς για να προστατεύσει τα φορτία», υπογράμμισε η Μπαζερόλ.

Από την πλευρά του ο Ρικ Πεέπερκορν, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, δήλωσε ότι θα πρέπει να επιτραπεί στο υγειονομικό προσωπικό στη Γάζα να κάνει τη δουλειά του, ενώ πρόσθεσε ότι θα χρειαστούν επιπλέον επαγγελματίες υγείας.

Η κατάσταση είναι ακόμη πιο καταστροφική στο βόρειο τμήμα της Γάζας, όπου οι ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι το Ισραήλ έχει απορρίψει σχεδόν όλα τα αιτήματά τους να μεταβούν εκεί, την ώρα που παραμένουν εγκλωβισμένοι περίπου 10.000 άνθρωποι.

Η Μπαζερόλ τόνισε ότι οι MSF ελπίζουν να καταφέρουν να στείλουν στην περιοχή ομάδες «για να αποκτήσουμε τουλάχιστον πρόσβαση στους ασθενείς».

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το μοναδικό νοσοκομείο στη βόρεια Γάζα που λειτουργεί εν μέρει, το αλ Άουντα, γίνεται συστηματικά στόχος επιθέσεων.

Όμως οι περισσότεροι από τους εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους από τη βόρεια Γάζα ελπίζουν να καταφέρουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, περιλαμβανομένου του Χάτιμπ, ο οποίος αναμένει «μια μαζική μετακίνηση πληθυσμού», αν τηρηθεί η εκεχειρία.

Πολλοί, εξηγεί, «θα δουν ότι η συνοικία τους έχει καταστραφεί εντελώς» και δεν διαθέτει βασικές υπηρεσίες πόσιμου νερού, στέγης ή τροφίμων.

«Γνωρίζουμε ότι θα δεινά θα συνεχιστούν, ότι κλείνουμε ένα κεφάλαιο πόνου και ανοίγουμε ένα άλλο, όμως τουλάχιστον υπάρχει η ελπίδα να δούμε να σταματά το αιματοκύλισμα», τόνισε.

  • ΓΑΖΑ
  • ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ
  • ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο εκατομμυριούχος που αναζητούσε την αιώνια νιότη έκοψε «μαχαίρι» το φάρμακο για τη μακροζωία
Ο εκατομμυριούχος που αναζητούσε την αιώνια νιότη έκοψε «μαχαίρι» το φάρμακο για τη μακροζωία 17 Ιανουαρίου 2025
Οι θέσεις της ΕΑΕΕ σχετικά με τη διάταξη για την αναπροσαρμογή ασφαλίστρων υγείας 18 Ιανουαρίου 2025
Οι θέσεις της ΕΑΕΕ σχετικά με τη διάταξη για την αναπροσαρμογή ασφαλίστρων υγείας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γάζα: Τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι πέθαναν περιμένοντας εκκένωση για λόγους υγείας από το καλοκαίρι του 2024
Επικαιρότητα
19/12/2025 - 19:00

Γάζα: Τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι πέθαναν περιμένοντας εκκένωση για λόγους υγείας από το καλοκαίρι του 2024

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: «Παραμένει δύσκολο το έργο του νοσηλευτικού προσωπικού στη Γάζα παρά την εκεχειρία»
Επικαιρότητα
08/12/2025 - 20:06

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: «Παραμένει δύσκολο το έργο του νοσηλευτικού προσωπικού στη Γάζα παρά την εκεχειρία»

Γάζα: Όχημα του πάπα Φραγκίσκου μετατράπηκε σε κινητή μονάδα υγείας για τα παιδιά
Επικαιρότητα
26/11/2025 - 00:09

Γάζα: Όχημα του πάπα Φραγκίσκου μετατράπηκε σε κινητή μονάδα υγείας για τα παιδιά

Γάζα: Η GHF που υποστηριζόταν από Ισραήλ και ΗΠΑ τερματίζει την αποστολή της
Επικαιρότητα
25/11/2025 - 03:44

Γάζα: Η GHF που υποστηριζόταν από Ισραήλ και ΗΠΑ τερματίζει την αποστολή της

Γάζα: Εμβολιαστικό σαφάρι σε περισσότερα από 40.000 παιδιά ετοιμάζει ΠΟΥ
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 03:43

Γάζα: Εμβολιαστικό σαφάρι σε περισσότερα από 40.000 παιδιά ετοιμάζει ΠΟΥ

Οργανισμοί του ΟΗΕ προειδοποιούν ότι εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από λιμό
Επικαιρότητα
12/11/2025 - 14:42

Οργανισμοί του ΟΗΕ προειδοποιούν ότι εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από λιμό

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι γάτες νιαουρίζουν πιο έντονα στους άντρες - Νέα έρευνα αποκαλύπτει γιατί συμβαίνει αυτό
Pet
26/12/2025 - 15:39
Επαναστατικό εμφύτευμα «μιλά» στον εγκέφαλο: Ενθαρρυντικά τα πειράματα σε ποντίκια
Υγεία
26/12/2025 - 15:22
Ωμοφαγία: Οφέλη και παρενέργειες - Πως θα βρούμε την απαιτούμενη ισορροπία
Διατροφή
26/12/2025 - 15:01
Γρίπη: Tα πιο πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα από Μεγάλη Βρετανία και Ευρώπη
Υγεία
26/12/2025 - 14:36
Χοληστερόλη και φόβος για τις στατίνες: Η επιστήμη έχει τις απαντήσεις
Υγεία
26/12/2025 - 14:14
Μόνος στο Σπίτι: Γιατί οι διαρρήκτες είναι ιατρικά θαύματα
Υγεία
26/12/2025 - 08:55
Θεσσαλονίκη: Ξημερώματα Χριστουγέννων ολοκληρώθηκε η δωρεά οργάνων από δότη 57 ετών
Επικαιρότητα
26/12/2025 - 08:40
Νέα συστηματική θεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος
Υγεία
24/12/2025 - 20:09
Σε έξαρση οι χειμερινές λοιμώξεις - Πυρετός, γρίπη και ιοί δοκιμάζουν τις αντοχές μας
Health Talk
24/12/2025 - 19:04
«Ξεχωριστό στομάχι»: Γιατί όσο κι αν φάμε πάντα υπάρχει χώρος για επιδόρπιο;
Διατροφή
24/12/2025 - 18:01
Βασικές πρώτες βοήθειες για τα οφθαλμολογικά ατυχήματα που προκύπτουν στις γιορτές
Health Talk
24/12/2025 - 16:49
Χριστουγεννιάτικες οικογενειακές μαζώξεις: Γιατί μάς βγάζουν τον κακομαθημένο μας εαυτό;
Ψυχική Υγεία
24/12/2025 - 16:00
Φόβοι για τους κινδύνους από ύπαρξη τοξικών αερίων στις καμπίνες αεροσκαφών
Υγεία
24/12/2025 - 15:03
Πως να αποφύγετε τις καούρες αυτά τα Χριστούγεννα
Διατροφή
24/12/2025 - 14:00
Αισιόδοξες επιστημονικές εξελίξεις για την υγεία τη δική μας και του πλανήτη
Επικαιρότητα
24/12/2025 - 13:04
ΠΑΝΣΥΝΟΨΥ: Προβληματισμός, θλίψη και ανησυχία για το περιστατικό με τη 16χρονη στην Κυψέλη
Επικαιρότητα
24/12/2025 - 12:47
Κολπική ξηρότητα: Τα συμπτώματα και μια νέα επιλογή για την αντιμετώπισή της
Υγεία
24/12/2025 - 12:22
Πατάτα: Η πιο ευέλικτη γαρνιτούρα - Πώς να τη διαχειριστείτε για να μην γίνει Βατερλώ θερμίδων
Διατροφή
24/12/2025 - 12:00
Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν έως και 33 αισθήσεις!
Υγεία
24/12/2025 - 11:00
Οι επιστήμονες δημιούργησαν ενδομήτριο στο εργαστήριο για να ρίξουν φως στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης
Υγεία
24/12/2025 - 10:00
Γιορτές: Ξεκούραση δεν είναι να αράζεις στον καναπέ - Η αξία της ενεργητικής ανάπαυσης
Ψυχική Υγεία
24/12/2025 - 09:00
ΑΡΣΙΣ: Αυξάνονται τα παιδιά που επαιτούν στις γιορτές - «Μη δίνετε χρήματα, βοηθήστε με εναλλακτικούς τρόπους»
Επικαιρότητα
24/12/2025 - 07:24
Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»: Επιτυχημένη διαδικασία δωρεάς οργάνων
Υγεία
24/12/2025 - 03:37
TÜV NORD Hellas: Παράδοση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου
Επικαιρότητα
24/12/2025 - 00:21
Νέα θητεία Ευγενίδη στην προεδρία του ΦΣΘ - Η σύνθεση του ΔΣ
Pharma Policy
23/12/2025 - 23:03
Ευλογιά αιγοπροβάτων: Σε 450.233 ανέρχονται τα θανατωμένα ζώα
Επικαιρότητα
23/12/2025 - 22:18
Θεσσαλονίκη: Γιορτή αφιερωμένη στους μικρούς ήρωες που διδάσκουν δύναμη και χαμόγελο
Επικαιρότητα
23/12/2025 - 21:03
Ο Δήμος Ασπροπύργου δώρισε 14 ηλεκτροκίνητα κρεβάτια νέας γενιάς στο «Θριάσιο» νοσοκομείο
Επικαιρότητα
23/12/2025 - 20:46
Νέο καινοτόμο εμβόλιο καλύπτει περισσότερους ορότυπους της Πνευμονίας
Pharma News
23/12/2025 - 20:19
Ανάγκη για έναν νέο οδικό χάρτη στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα
Patient Talk
23/12/2025 - 20:02

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ξεχωριστό στομάχι»: Γιατί όσο κι αν φάμε πάντα υπάρχει χώρος για επιδόρπιο;
Διατροφή
24/12/2025 - 18:01
Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν έως και 33 αισθήσεις!
Υγεία
24/12/2025 - 11:00
Αισιόδοξες επιστημονικές εξελίξεις για την υγεία τη δική μας και του πλανήτη
Επικαιρότητα
24/12/2025 - 13:04
Σε έξαρση οι χειμερινές λοιμώξεις - Πυρετός, γρίπη και ιοί δοκιμάζουν τις αντοχές μας
Health Talk
24/12/2025 - 19:04
Πατάτα: Η πιο ευέλικτη γαρνιτούρα - Πώς να τη διαχειριστείτε για να μην γίνει Βατερλώ θερμίδων
Διατροφή
24/12/2025 - 12:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo