ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεταμοσχεύσεις: Πως οι δημοσιογράφοι μπορούν να κάνουν τη διαφορά

Επικαιρότητα
Μεταμοσχεύσεις: Πως οι δημοσιογράφοι μπορούν να κάνουν τη διαφορά
Το σεμινάριο διοργανώθηκε από το Υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο του επιμορφωτικού προγράμματος Organmeetings.
Τετάρτη, 30/04/2025 - 16:18
News4Health Team News4Health Team

Την Τρίτη 29 Απριλίου δημοσιογράφοι Υγείας, αλλά και εργαζόμενοι σε εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Υγείας, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν σε βάθος για τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις από τον Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, να μάθουν περισσότερα για τις τεχνικές ευαισθητοποίησης και τα σύγχρονα εργαλεία επικοινωνίας που αναπτύσσονται γύρω από αυτό το πολύ ιδιαίτερο ζήτημα δημόσιας υγείας, και έγιναν μέρος μιας μεγάλης αλυσίδας ζωής, που δημιουργεί εδώ και 2 χρόνια το επιμορφωτικό πρόγραμμα Organmeetings.

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και φιλοξενήθηκε στο Ωνάσειο Νοσοκομείο, το οποίο αποτελεί και επιστημονικό εταίρο του προγράμματος. Τα Organmeetings αποτελούν μια ενημερωτική δράση του Ιδρύματος Ωνάση, η οποία υλοποιείται υπό την επιστημονική αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και του Ωνάσειου Νοσοκομείου.

{https://twitter.com/AdonisGeorgiadi/status/1917522089579266141}

Σε αυτή τη συμμαχία ζωής που έχει αναπτυχθεί, ο ρόλος των δημοσιογράφων είναι πολύ σημαντικός καθώς συμβάλλουν καθοριστικά στη σωστή και επαρκή ενημέρωση των πολιτών συνδράμοντας στην εξοικείωσή τους με τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις και ξεδιαλύνοντας μύθους και στερεότυπα του παρελθόντος τα οποία οδηγούν στην παραπληροφόρηση των πολιτών. Με αυτό το σκεπτικό, το Υπουργείο Υγείας, ανέλαβε την πρωτοβουλία και προσκάλεσε τους δημοσιογράφους Υγείας, αλλά και εργαζομένους σε εποπτευόμενούς του οργανισμούς να συμμετέχουν στο σεμινάριο και να μάθουν περισσότερα για τη δωρεά οργάνων.

Δημοσιογράφοι από όλη τη χώρα, καθώς είχε προβλεφθεί και διαδικτυακή μετάδοση, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις νεότερες εξελίξεις του τομέα των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας, αλλά και να εντρυφήσουν σε ειδικές έννοιες της μεταμοσχευτικής διαδικασίας, με στόχο τη βέλτιστη επικοινωνία των θεμάτων δωρεάς και μεταμόσχευσης οργάνων στου πολίτες.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σήμερα στο Ωνάσειο Νοσοκομείο, που αποτελεί φωτεινό παράδειγμα, για το πώς η αφοσίωση, η αριστεία και η αλληλεγγύη μπορούν να μετατρέψουν το ακατόρθωτο σε πραγματικότητα, είδαμε ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα στον τομέα των μεταμοσχεύσεων με παρεμβάσεις από το Υπουργείο Υγείας και τον συντονισμό του ΕΟΜ. Το 2024 στη χώρα μας πραγματοποιήθηκαν 367 μεταμοσχεύσεις από αποβιώσαντες και ζώντες δότες, σημειώσαμε αύξηση άνω του 60% στους δότες οργάνων και υπερδιπλασιάσαμε τις μεταμοσχεύσεις σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Και ήδη το 2025 όλα δείχνουν ότι βαδίζουμε προς ένα νέο ιστορικό ρεκόρ, αφού μέχρι τις 15 Απριλίου, έχουν πραγματοποιηθεί 103 μεταμοσχεύσεις.
Η μεταμοσχευτική δραστηριότητα αποτελεί Εθνική προτεραιότητα για το Υπουργείο Υγείας και φυσικά για τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και είμαστε πολύ χαρούμενοι που σε αυτή την προσπάθεια έχουμε έναν πολύ σημαντικό σύμμαχο, το Ίδρυμα Ωνάση, που με τις πρωτοβουλίες του έχει συνδράμει το έργο όλων μας και στην ανάπτυξη ρεκόρ των μεταμοσχεύσεων μέχρι σήμερα για τη χώρα μας. Και η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται. Σύντομα, θα αποσταλεί ενημερωτικό email από την ΗΔΙΚΑ σε όλους τους πολίτες και θα υπάρχει σχετική ειδοποίηση και μέσω του myHealth App, για την εγγραφή στο Εθνικό Μητρώο Δωρητών Οργάνων και Ιστών. Η έγκυρη ενημέρωση σώζει ζωές. Ο ΕΟΜ βρίσκεται στη διάθεσή σας αδιάκοπα για κάθε πληροφορία. Ας ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας για να χτίσουμε μια Ελλάδα που επιλέγει τη ζωή.»

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του ΕΟΜ, Καθηγητής Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης ανέφερε: «Οι δημοσιογράφοι, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Κοινωνικής Δικτύωσης, αποτελούν σημαντικό κρίκο της αλυσίδας ζωής, που είναι η δωρεά οργάνων προς μεταμόσχευση. Μέσα από την υπεύθυνη ενημέρωση, οι πολίτες εξοικειώνονται με την έννοια και τις διαδικασίες της δωρεάς οργάνων, εμπιστεύονται το σύστημα των μεταμοσχεύσεων, αφήνοντας πίσω τις αμφιβολίες και τους δισταγμούς του παρελθόντος. Καλούμε όλους τους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης να συνδράμουν σε αυτή τη Συμμαχία Ζωής και να αναδεικνύουν με κάθε ευκαιρία τον θεσμό της δωρεάς, ως φωτεινό παράδειγμα κοινωνικής αλληλεγγύης και ανιδιοτελούς προσφοράς. Ο ΕΟΜ θα βρίσκεται πάντα δίπλα τους.»

Τέλος, από τη μεριά του, ο Πρόεδρος του Ωνάσειου Νοσοκομείου Ιωάννης Μπολέτης μεταξύ άλλων τόνισε: «Το τοπίο των μεταμοσχεύσεων έχει αλλάξει ουσιωδώς την τελευταία πενταετία, ως αποτέλεσμα της συστηματικής συνεργασίας του Υπουργείου Υγείας και του Υπεύθυνου για τις Μεταμοσχεύσεις Φορέα, τον Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, το Ωνάσειο Νοσοκομείο και όλη την Ιατρική Κοινότητα, κυρίως τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τις Μονάδες Μεταμοσχεύσεων. Το καινούργιο αυτής της πενταετίας είναι η υποστήριξη -και όχι μόνο υλική- όλων των δραστηριοτήτων από το ‘Ιδρυμα Ωνάση. Ο υπερδιπλασιασμός των δωρητών οργάνων την τελευταία τετραετία είναι ο καλύτερος δείκτης αυτής της προόδου αλλά είναι ακόμα το ήμισυ του μέσου ευρωπαϊκού όρου δωρητών. Η προσπάθεια συνεχίζεται».

Την εκδήλωση συντόνισε ο Υπεύθυνος Προγραμμάτων Υγείας του Ιδρύματος Ωνάση, Αλέξανδρος Μωρέλλας.

Επόμενο Organmeetings, με αμιγώς διαδικτυακή μορφή θα πραγματοποιηθεί στις 25 Ιουνίου και, όπως πάντα, απευθύνεται σε Μέσα Ενημέρωσης, Φορείς, Οργανισμούς –ιδιωτικούς ή δημόσιους–, Συλλόγους με κοινωνικό έργο και Εταιρείες/ Επιχειρήσεις, οι οποίες θα ήθελαν να συνδέσουν τη CSR πολιτική τους με την ενημέρωση γύρω από τη δωρεά οργάνων. Περισσότερα θα ανακοινωθούν σύντομα στο eom.gr & onassis.org.

Τελευταία τροποποίηση στις 30/04/2025 - 16:31
  • ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
  • ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ
  • ΩΝΑΣΕΙΟ
  • ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ
  • ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θύμα απάτης και ο Γιώργος Πατούλης: Διαφήμιση σκευάσματος με ψευδή «πιστοποίηση» του
Θύμα απάτης και ο Γιώργος Πατούλης: Διαφήμιση σκευάσματος με ψευδή «πιστοποίηση» του 30 Απριλίου 2025
Δικηγόρος αποκάλυψε ότι επιδικάστηκε αποζημίωση σε ασθενή με σοβαρό σύνδρομο από το εμβόλιο της AstraZeneca 30 Απριλίου 2025
Δικηγόρος αποκάλυψε ότι επιδικάστηκε αποζημίωση σε ασθενή με σοβαρό σύνδρομο από το εμβόλιο της AstraZeneca

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στρατηγική συνεργασία του Ωνάσειου Νοσοκομείου με το 251 ΓΝΑ
Υπηρεσίες Υγείας
04/06/2026 - 13:58

Στρατηγική συνεργασία του Ωνάσειου Νοσοκομείου με το 251 ΓΝΑ

Επιστρέφει στις 24 Ιουνίου το πρόγραμμα Organmeetings για τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις
Υγεία
27/05/2026 - 19:24

Επιστρέφει στις 24 Ιουνίου το πρόγραμμα Organmeetings για τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις

Έκκληση ψυχιάτρων για υπεύθυνη ενημέρωση και ενίσχυση της ψυχικής υγείας των νέων
Ψυχική Υγεία
15/05/2026 - 10:57

Έκκληση ψυχιάτρων για υπεύθυνη ενημέρωση και ενίσχυση της ψυχικής υγείας των νέων

Δωρεάν επιμορφωτικό σεμινάριο για την ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στο Διαδίκτυο
Επικαιρότητα
05/05/2026 - 23:24

Δωρεάν επιμορφωτικό σεμινάριο για την ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στο Διαδίκτυο

Λογισμικό Ελλήνων επιστημόνων ανιχνεύει καρδιακά προβλήματα
Digital Health
06/04/2026 - 09:00

Λογισμικό Ελλήνων επιστημόνων ανιχνεύει καρδιακά προβλήματα

Ερρίκος Ντυνάν: «Γέφυρα ζωής» με δωρεά οργάνων σε πέντε ασθενείς
Υπηρεσίες Υγείας
02/04/2026 - 15:38

Ερρίκος Ντυνάν: «Γέφυρα ζωής» με δωρεά οργάνων σε πέντε ασθενείς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σύλλογος Φλόγα: Έως 90 παιδιά διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα με όγκο εγκεφάλου!
Patient Talk
04/06/2026 - 17:52
Γεωργιάδης από Θεσσαλονίκη: «Το Ιπποκράτειο είναι μακράν ο ηγέτης των μεταμοσχεύσεων στη Βόρεια Ελλάδα»
Πολιτική Υγείας
04/06/2026 - 17:34
Έκθεση KPMG: Ελληνική πρωτιά στη μείωση της κατανάλωσης λαθραίων τσιγάρων και το 2025
Επικαιρότητα
04/06/2026 - 16:53
Μελέτη της Κομισιόν για την ασφάλεια και την καλή διαβίωση των ζώων κατά τη μεταφορά τους
Pet
04/06/2026 - 16:19
ΕΕΣ και ΣΦΦΕ στη Λευκάδα για την κοινωνική πρωτοβουλία «προΣfΕΕρουμε»
Pharma News
04/06/2026 - 16:01
Η Novo Nordisk στο BeWell Festival το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Ιουνίου στο ΟΑΚΑ
Pharma News
04/06/2026 - 15:44
Θεμιστοκλέους: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα συμβάλει σημαντικά στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας»
Πολιτική Υγείας
04/06/2026 - 15:21
Καρκίνος του προστάτη: Αντιμετώπιση με σύγχρονη ρομποτική τεχνική
Health Talk
04/06/2026 - 14:49
Προειδοποίηση από το ECDC για εξάπλωση στην Ελλάδα κουνουπιού που είναι φορέας της ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας
Υγεία
04/06/2026 - 14:16
Στρατηγική συνεργασία του Ωνάσειου Νοσοκομείου με το 251 ΓΝΑ
Υπηρεσίες Υγείας
04/06/2026 - 13:58
Medochemie: 50 χρόνια προσφοράς στον χώρο του φαρμάκου
Pharma News
04/06/2026 - 13:37
Δέκα τροφές που κάνουν τον εγκέφαλο να παίρνει περισσότερες... στροφές
Διατροφή
04/06/2026 - 13:04
Ο ΙΣΑ ζητάει άμεση εξόφληση των ιατρών, που συμμετέχουν στο «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» για τα καρδιαγγειακά νοσήματα
Πολιτική Υγείας
04/06/2026 - 12:38
Ο ΕΕΣ γιορτάζει 149 έτη προσφοράς με μεγάλη εθελοντική αιμοδοσία στο Σύνταγμα
Επικαιρότητα
04/06/2026 - 12:12
ΕΟΠΕ: Αισιόδοξες οι εξελίξεις στη σύγχρονη ογκολογία, απαιτείται υπεύθυνη ενημέρωση
Υγεία
04/06/2026 - 11:47
Αναπνευστικές διαταραχές: Η «σιωπηλή επιδημία» που επηρεάζει εκατομμύρια Έλληνες
Υγεία
04/06/2026 - 11:28
Ένα μικρόβιο του εντέρου μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των κιλών μετά από δίαιτα
Υγεία
04/06/2026 - 11:11
Πόνος στον αντίχειρα: Πρακτικές συμβουλές για την ανακούφισή του
Health Talk
04/06/2026 - 10:28
ΠΟΥ: Τα μολυσμένα τρόφιμα προκαλούν 1,5 εκατ. θανάτους ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο
Διατροφή
04/06/2026 - 10:09
Νέο φάρμακο αλλάζει το κλινικό τοπίο στη θεραπεία του καρκίνου παγκρέατος
Υγεία
04/06/2026 - 09:51
Θεμιστοκλέους: «Στα κινητά των ασθενών οι αναμονές στα εφημερεύοντα νοσοκομεία έως το τέλος του έτους»
Πολιτική Υγείας
03/06/2026 - 16:46
Αγαπηδάκη: «Εμβληματικό έργο το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Δημόσιας Υγείας»
Digital Health
03/06/2026 - 16:12
Πρόπτωση πυελικών οργάνων: Συμπτώματα και αντιμετώπιση του προβλήματος στις γυναίκες
Health Talk
03/06/2026 - 15:51
Ενημερωτική εκδήλωση για τη διακοπή του καπνίσματος στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου»
Υγεία
03/06/2026 - 15:27
Ρεκόρ θανάτων λόγω καύσωνα σημειώθηκε τον Μάιο στην Ισπανία
Επικαιρότητα
03/06/2026 - 15:03
Δώδεκα ώρες στο νερό για τη σκλήρυνση κατά πλάκας
Patient Talk
03/06/2026 - 14:27
Mέλι: Η φυσική πηγή ενέργειας που χρειαζόμαστε για την καθημερινή μας άσκηση
Διατροφή
03/06/2026 - 13:54
BrainReGain: Νέο μοντέλο διασύνδεσης της πατρίδας μας με το παγκόσμιο ελληνικό ταλέντο
Επικαιρότητα
03/06/2026 - 13:21
Συνεργασία Affidea-Novo Nordisk για τα μεταβολικά νοσήματα με πέντε βασικούς πυλώνες
Υπηρεσίες Υγείας
03/06/2026 - 12:56
Το Ευρωκοινοβούλιο ζητεί από την Κομισιόν προσλήψεις 1 εκατ. επαγγελματιών στον χώρο της Υγείας έως το 2030
Πολιτική Υγείας
03/06/2026 - 12:29

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γεωργιάδης: «Το ΕΣΥ είναι καλύτερο επί των ημερών μας»
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 11:18
Κομισιόν: Σε τρεις πυλώνες η (σταδιακή) κατάργηση των δοκιμών χημικής ασφαλείας σε ζώα
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 12:57
Μητσοτάκης: Στο επίκεντρο η επέκταση του «Προσωπικού Βοηθού» και η στήριξη των ΑμεΑ
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 14:04
Αγαπηδάκη: «Από το "Προλαμβάνω" αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα περισσότεροι από 200.000 πολίτες με ευρήματα»
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 15:08
Καμπάνια για την πρόληψη των πνιγμών: Το ενδιαφέρον στους πολίτες άνω των 60 ετών
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 16:14
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo