ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΚΠΑ: Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης Σπάνιων και Πολύπλοκων Νοσημάτων για την Αμυλοείδωση

Επικαιρότητα
ΕΚΠΑ: Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης Σπάνιων και Πολύπλοκων Νοσημάτων για την Αμυλοείδωση
Η Μονάδα Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ αναγνωρίστηκε ως Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης Σπάνιων και Πολύπλοκων Νοσημάτων για την Αμυλοείδωση.
Τρίτη, 16/05/2023 - 13:02
— Photo: Φωτογραφία από Karolina Grabowska - pexels
News4Health Team News4Health Team

Η Μονάδα Διάγνωσης και Θεραπείας των Αμυλοειδώσεων της Θεραπευτικής Κλινικής (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιατρική Σχολή, Νοσοκομείο "Αλεξάνδρα"), αποτελεί κέντρο αναφοράς για την διάγνωση και αντιμετώπιση της αμυλοείδωσης στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 2745/25-4-2023, τεύχος Β, η Μονάδα Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ αναγνωρίστηκε ως Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης Σπάνιων και Πολύπλοκων Νοσημάτων για την Αμυλοείδωση, στο πεδίο των Σπάνιων Αιματολογικών Νοσημάτων (ΑL) και των Σπάνιων Καρδιολογικών Νοσημάτων (ΑTTR).

Η Μονάδα Διάγνωσης και Θεραπείας των Αμυλοειδώσεων της Θεραπευτικής Κλινικής προσφέρει σύγχρονη διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση της αμυλοείδωσης εντός δομημένων διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων και επίσης στο πλαίσιο προοπτικών κλινικών δοκιμών.

H Μονάδα συνεργάζεται με τα μεγαλύτερα Ευρωπαϊκά Κέντρα στην Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Γαλλία και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Μυελώματος (European Myeloma Network), της Διεθνούς Ομάδας για την Αμυλοείδωση (International Society of Amyloidosis – ISA) και συμμετέχει σε κλινικές μελέτες που προσφέρουν νέες θεραπευτικές επιλογές.

Η Μονάδα Αμυλοειδώσεων έχει αναπτύξει στρατηγικές διάγνωσης και διαχείρισης για την αμυλοείδωση AL και την Αμυλοείδωση ATTR.

Η μεγάλη βάση δεδομένων με προοπτική και συστηματική συλλογή κλινικών δεδομένων και βιολογικού υλικού παρέχουν τους πόρους για περαιτέρω έρευνα στην AL και στην ATTR αμυλοείδωση.

Οι διεθνείς συνεργασίες και οι δημοσιεύσεις στον τομέα έχουν καθιερώσει το κέντρο μεταξύ των μεγάλων κέντρων τους Ευρώπης και των ΗΠΑ στο πεδίο τους αμυλοείδωσης και των πλασματοκυτταρικών δυσκρασιών.

Επιπλέον το τμήμα τους αναπτύσσει συνεργασίες με κέντρα στην Ελλάδα που διαθέτουν πρωτοποριακή τεχνολογία στον τομέα τους πρωτεωμικής ανάλυσης που αποτελεί είναι ένα μεγάλο βήμα για την παροχή νέων διαγνωστικών εργαλείων για τους Έλληνες ασθενείς αλλά ανοίγει και νέους δρόμους για την έρευνα στον τομέα.

Οι υπηρεσίες που προσφέρει η μονάδα των Αμυλοειδώσεων

Η πολυεπιστημονική ομάδα της Μονάδας Αμυλοειδώσεων περιλαμβάνει επιστήμονες με εξειδίκευση και αναγνωρισμένη συνεισφορά στον τομέα της αμυλοείδωσης και της πρωτεωμικής στην Ελλάδα και διεθνώς, όπως αντικατοπτρίζεται απεικονίζεται από την ερευνητική τους δραστηριότητα, τις διεθνείς δημοσιεύσεις και την επιτυχή διεξαγωγή πολλών κλινικών ερευνητικών έργων και βασικής έρευνας.

Η Μονάδα σε συνεργασία με συνεργαζόμενα τμήματα προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες που αφορούν: 1. στην κλινική και διαγνωστική εκτίμηση από έμπειρους και εξειδικευμένους γιατρούς (Αιματολόγοι, Ογκολόγοι-Παθολόγοι, Καρδιολόγοι, Παθολόγοι, Νεφρολόγοι), 2. Λήψη βιοπτικού υλικού, 3. Διάγνωση του βιοπτικού υλικού, 4. Διαγνωστικός έλεγχος με βιοχημικές και ανοσολογικές εξετάσεις, 5. Ειδική απεικόνιση (καρδιά , αγγεία) στο τμήμα υπερήχων και στο τμήμα της Πυρηνικής Ιατρικής του νοσοκομείου, 6. Γενετικό έλεγχο, 7. Ειδική θεραπεία, αναλόγως του τύπου της αμυλοείδωσης.

Η ερευνητική ομάδα περιλαμβάνει επίσης νέους ερευνητές με εξειδίκευση στον τομέα της βιολογίας, της πρωτεωμικής και της ιατρικής απεικόνισης.

Κάθε χρόνο στην Μονάδα προσέρχονται περισσότεροι από 80-100 νέοι ασθενείς με την διάγνωση αμυλοείδωσης ενώ περισσότεροι από 250 βρίσκονται υπό παρακολούθηση ή λαμβάνουν θεραπεία για διάφορες μορφές αμυλοείδωσης.

Επιπλέον στην Μονάδα διεξάγονται πολλές κλινικές μελέτες που προσφέρουν στους ασθενείς με AL και με ATTR αμυλοείδωση πρόσβαση στις πιο σύγχρονες και ελπιδοφόρες θεραπείες.

Σήμερα 6 κλινικές μελέτες που αφορούν σε ασθενείς με AL αμυλοείδωση και 2 σε ασθενείς με ATTR αμυλοείδωση βρίσκονται σε εξέλιξη ενώ σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν νέες μελέτες με νεότερες ανοσοθεραπείες για την νόσο.

Η αμυλοείδωση στο επίκεντρο των διεθνή επιστημονικών περιοδικών

Ενδεικτικό της επιστημονικής παραγωγής της Μονάδας είναι οι περισσότερες από 90 δημοσιεύσεις στο πεδίο της αμυλοείδωσης σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά του υψηλότερου κύρους όπως New England Journal of Medicine, Journal of Clinical Oncology, Blood, Circulation Research, Leukemia, Blood Cancer Journal, American Journal of Hematology, Haematologica κ.α. και η συμμετοχή στην διαμόρφωση και την συγγραφή των Διεθνών οδηγιών για την θεραπεία της νόσου.

Ενδεικτικά, η εργασία για την μοναδική εγκεκριμένη θεραπεία στην AL αμυλοείδωση που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό με το υψηλότερο κύρος, το New England Journal of Medicine, έχει δυο συγγράφεις από την Μονάδα και σαν πρώτο συγγραφέα τον επιστημονικό υπεύθυνο της Μονάδας.

Τα σημαντικότερα όμως επιτεύγματα της Μονάδας είναι:

Α) Η συνεργασία μεταξύ γιατρών πολλών και διαφορετικών ειδικοτήτων για να προσφέρουν την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση σε ασθενείς που πάσχουν από αμυλοείδωση ή που χρειάζεται ν υποβληθούν σε ειδικό έλεγχο επειδή υπάρχει η υποψία της νόσου.

Β) Η εκπαίδευση πολλών νέων γιατρών διαφορετικών ειδικοτήτων πάνω στην διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου.

Γ) Η ευαισθητοποίηση της ιατρικής κοινότητας για την νόσο, με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση.

Δ) Η οργάνωση ενός δικτύου επικοινωνίας των γιατρών άλλων νοσοκομείων, κέντρων υγείας ή ιδιωτών με την Μονάδα, ώστε να διευκολύνεται η διάγνωση και η αντιμετώπιση της νόσου, με την μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία για τους ασθενείς.

Τα μέλη της πολυεπιστημονικής ομάδας

Μέλη της Πολυεπιστημονικής ομάδας της Μονάδας Αμυλοειδώσεων είναι ο Καθηγητής Ευαγγελος Τέρπος (Αιματολόγος), η Καθηγήτρια Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Παθολόγος), ο Καθηγητής Κίμων Σταματελόπουλος (Καρδιολόγος), η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μαρία Γαβριατοπούλου (Παθολόγος-Ογκολόγος), η Διευθύντρια ΕΣΥ Ερασμία Ψημένου (Νεφρολόγος), ο Επίκουρός Καθηγητής Αλέξανδρος Μπριασούλης (Καρδιολόγος), ο Επιμελητής Α’ ΕΣΥ Ευάγγελος Ρεπάσος (Καρδιολόγος), η Πανεπιστημιακή Υπότροφος Δρ. Δέσποινα Φωτίου (Αιματολόγος), η Διευθύντρια ΕΣΥ Μαίρηλυν Σπυροπούλου-Βλάχου (Ανοσολόγος), η Επιμελήτρια Α’ ΕΣΥ Χάιδω Σκιαδαρέση (Πυρηνική Γιατρός).

Μέλη της συνεργαζόμενης Πολυεπιστημονικής ομάδας εκτός του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα είναι η Διευθύντρια ΕΣΥ Ασημίνα Παπανικολάου (Αιμοπαθολογοανατόμος – Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»), ο Αναπληρωτής Καθηγητής Γεώργιος Κούτσης (Νευρολόγος, Νοσοκομείο «Αιγινήτειο»), ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παναγιώτης Κοκότης (Νευρολόγος, Νοσοκομείο «Αιγινήτειο»), η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γεωργία Καραδήμα (Βιολόγος).

Διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής είναι ο Καθηγητής και Πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της Μονάδας Αμυλοειδώσεων είναι ο Καθηγητής Ευστάθιος Καστρίτης.

Με την Μονάδα συνεργάζονται ακόμη η Καθηγήτρια Ανοσολογίας Ουρανία Τσιτσιλώνη (Τμήμα Βιολογίας ΕΚΠΑ), η Καθηγήτρια Φαρμακευτικής Χημείας Ιωάννα Ανδρεάδου (Τμήμα Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ), ο Καθηγητής Βιολογίας Ζωικού Κυττάρου & Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας Ιωάννης Τρουγκάκος (Τμήμα Βιολογίας ΕΚΠΑ), η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βασιλική Οικονομίδου (Τμήμα Βιολογίας ΕΚΠΑ), η Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Δρ. Παναγιώτα Νικολάου (Τμήμα Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ).

Στην Μονάδα Αμυλοειδώσεων παρέχουν υποστήριξη και υπηρεσίες βιολόγοι, νοσηλεύτριες και νοσηλευτές, data managers, διατροφολόγος, τεχνολόγοι.

Διαβάστε επίσης⇒ Το ΕΚΠΑ πρωτοστατεί στην Κλινική Έρευνα για την έγκριση νέας θεραπείας για την Αμυλοείδωση

  • ΕΚΠΑ
  • ΑΜΥΛΟΕΙΔΩΣΗ
  • ΝΟΣΗΜΑΤΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παίδων «Αγία Σοφία»: «Έκκληση» για μόνιμες προσλήψεις στο Ανοσολογικό - Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι
Παίδων «Αγία Σοφία»: «Έκκληση» για μόνιμες προσλήψεις στο Ανοσολογικό - Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι 16 Μαϊος 2023
Αιφνιδιαστική επίσκεψη Πλεύρη στο «Ιπποκράτειο»: «Άλλη μία εφημερία χωρίς ράντζα» 16 Μαϊος 2023
Αιφνιδιαστική επίσκεψη Πλεύρη στο «Ιπποκράτειο»: «Άλλη μία εφημερία χωρίς ράντζα»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέα γενιά ανοσοθεραπείας με τριειδικό αντίσωμα για το πολλαπλό μυέλωμα σε κλινικές μελέτες
Υγεία
06/10/2026 - 20:34

Νέα γενιά ανοσοθεραπείας με τριειδικό αντίσωμα για το πολλαπλό μυέλωμα σε κλινικές μελέτες

Νέα μελέτη για τα αστικά λύματα: Περιορισμένη η συμβολή των φαρμακευτικών ουσιών στο συνολικό τοξικό φορτίο
Pharma Policy
06/10/2026 - 12:10

Νέα μελέτη για τα αστικά λύματα: Περιορισμένη η συμβολή των φαρμακευτικών ουσιών στο συνολικό τοξικό φορτίο

Το νέο πλαίσιο για τον ορισμό της ίασης στο πολλαπλούν μυέλωμα
Υγεία
05/10/2026 - 12:12

Το νέο πλαίσιο για τον ορισμό της ίασης στο πολλαπλούν μυέλωμα

Μπορεί η απώλεια βάρους να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού; Ο ρόλος των GLP-1
Υγεία
02/10/2026 - 16:16

Μπορεί η απώλεια βάρους να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού; Ο ρόλος των GLP-1

Νέα δεδομένα για τη στόχευση του αναστολέα RAS στον καρκίνο του πνεύμονα
Υγεία
02/10/2026 - 11:37

Νέα δεδομένα για τη στόχευση του αναστολέα RAS στον καρκίνο του πνεύμονα

Smartphone από τα 12: Αυξημένος κίνδυνος για συμπτώματα διατροφικών διαταραχών
Υγεία
29/09/2026 - 11:00

Smartphone από τα 12: Αυξημένος κίνδυνος για συμπτώματα διατροφικών διαταραχών

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Συναγερμός στον ΙΣΑ: Στέλνει προς διερεύνηση 318 καταγγελίες για αδόκιμες θεραπείες και ιατρικές πρακτικές
Πολιτική Υγείας
07/10/2026 - 19:32
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το θρίλερ της Σιβηρίας - Η πνευμονική πανώλη και ο κίνδυνος μετάδοσής της στην Ευρώπη
Υγεία
07/10/2026 - 18:44
Εκδήλωση του ΠΣΦ στις 11 Οκτωβρίου: Η συμβολή της φυσικοθεραπείας στην ψυχική υγεία
Ψυχική Υγεία
07/10/2026 - 18:09
Αγαπηδάκη: «Σημαντική η πρόοδος της εθνικής δράσης κατά της παχυσαρκίας»
Πολιτική Υγείας
07/10/2026 - 17:24
Γεωργιάδης: «Φέρνουμε τροπολογία για πιο αποτελεσματικούς ελέγχους στα ιδιωτικά ιατρεία»
Πολιτική Υγείας
07/10/2026 - 16:48
Ρωσικές διαβεβαιώσεις για ανύπαρκτο κίνδυνο επιδημίας πανώλης - Οι τελευταίες εξελίξεις στο θρίλερ της Σιβηρίας
Επικαιρότητα
07/10/2026 - 16:22
Εξετάσεις αίματος: Είναι πραγματικά απαραίτητη η νηστεία πριν από την αιμοληψία;
Υγεία
07/10/2026 - 16:02
Θεσσαλονίκη: Στα μέσα Οκτωβρίου η ρίψη των εμβολίων-δολωμάτων κατά της λύσσας των άγριων ζώων
Πολιτική Υγείας
07/10/2026 - 15:39
Βλεφαροπλαστική: Μια εξατομικευμένη επέμβαση που ανανεώνει το βλέμμα
Health Talk
07/10/2026 - 15:24
Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Ελάχιστα επεμβατική τεχνική προσφέρει μακροχρόνια ανακούφιση
Υγεία
07/10/2026 - 15:00
Νέα επιστολή ΠΣΕ σε Γεωργιάδη για τις άδειες και τους ελέγχους στους χώρους εργοθεραπείας
Πολιτική Υγείας
07/10/2026 - 14:44
Άνοια: Πώς τα ηλικιωμένα σκυλιά μπορούν να διδάξουν "νέα κόλπα" στους ερευνητές
Pet
07/10/2026 - 14:02
Θάνατος σε εργαστήριο μελέτης πανώλης στη Σιβηρία: Ουάσινγκτον και ΠΟΥ ζητούν περισσότερες πληροφορίες
Υγεία
07/10/2026 - 13:00
ΠΙΣ: Μήνυση κατά των 7 μελών της διορισμένης διοίκησης και προσφυγή στο ΣτΕ από τους εκλεγμένους
Πολιτική Υγείας
07/10/2026 - 12:45
Γεωργιάδης: Επιτροπή ειδικών για τη διαμόρφωση πλαισίου αναγεννητικής ιατρικής
Πολιτική Υγείας
07/10/2026 - 12:15
Κορoνοϊός: Εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών στη Βρετανία – Στο επίκεντρο η νέα παραλλαγή XFG
Υγεία
07/10/2026 - 12:00
Ελληνική Οφθαλμολογική Εταιρεία: Γιατί δεν πρέπει να περιμένουμε να «θολώσει» η όραση
Υγεία
07/10/2026 - 11:00
ΠΟΥ: Νέες οδηγίες για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας σε παιδιά και εφήβους
Πολιτική Υγείας
07/10/2026 - 10:01
Νίκος Παπανδρέου και Τιμ Κουκ συνομίλησαν για την ψυχική υγεία και την ασφάλεια των ανηλίκων
Πολιτική Υγείας
07/10/2026 - 09:37
Ξεχάστε το πορτοκάλι! Οι τροφές που έχουν πολύ περισσότερη βιταμίνη C
Διατροφή
07/10/2026 - 09:00
Μήνυμα γνώσης πρώτων βοηθειών για τους τετράποδους φίλους μας από τον ΕΕΣ και τη Ντορέττα Παπαδημητρίου
Pet
07/10/2026 - 07:19
Εθελοντική αιμοδοσία στη Θεσσαλονίκη στις 9 και 10 Οκτωβρίου
Υγεία
07/10/2026 - 03:44
Τούτουζας: «Να ενισχυθούν η ενημέρωση και η πρόληψη για τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τους κινδύνους»
Health Talk
07/10/2026 - 00:13
Sleepmaxxing: «Κόλπα ύπνου» που κυκλοφορούν στα social media και πρέπει να δοκιμάσετε ή να αποφύγετε
Ψυχική Υγεία
06/10/2026 - 22:46
Εκπαιδευτικές δράσεις από τον Δήμου Ρεθύμνου για το Αλτσχάιμερ και το bullying στο σχολείο
Πολιτική Υγείας
06/10/2026 - 21:41
Ε.Σ.Α.Ε.: Αναλογική αξιολόγηση των καινοτόμων θεραπειών για τις Σπάνιες Παθήσεις
Patient Talk
06/10/2026 - 21:17
Φωταγωγήθηκε η Βουλή για Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικής Παράλυσης
Επικαιρότητα
06/10/2026 - 20:58
Νέα γενιά ανοσοθεραπείας με τριειδικό αντίσωμα για το πολλαπλό μυέλωμα σε κλινικές μελέτες
Υγεία
06/10/2026 - 20:34
Σε επιφυλακή το ECDC για το περιστατικό στη Σιβηρία με την υποψία πνευμονικής πανώλης
Πολιτική Υγείας
06/10/2026 - 20:12
Η σωστή και ποιοτική διατροφή μπορεί να συμβάλλει σε πιο υγιή βιολογική γήρανση
Διατροφή
06/10/2026 - 19:21

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τέσσερις μύθοι για τους υδατάνθρακες και το σάκχαρο που καταρρίπτουν οι διαιτολόγοι
Διατροφή
05/10/2026 - 08:57
«Χρυσή» η Merck στα Βραβεία Υγείας και Ασφάλειας 2026
Pharma News
05/10/2026 - 11:38
Συνταγές για εννέα σούπες πλούσιες σε πρωτεΐνη που θα σας κρατήσουν χορτάτους
Διατροφή
05/10/2026 - 14:47
Δέκα υποθέσεις παράνομης άσκησης του επαγγέλματος του διαιτολόγου-διατροφολόγου στον εισαγγελέα
Πολιτική Υγείας
05/10/2026 - 11:21
Ο Γεωργιάδης εγκαινίασε τον πρώτο αξονικό τομογράφο στο ΓΝ της Καρπάθου
Πολιτική Υγείας
05/10/2026 - 12:39
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo