ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΚΠΑ: Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης Σπάνιων και Πολύπλοκων Νοσημάτων για την Αμυλοείδωση

Επικαιρότητα
ΕΚΠΑ: Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης Σπάνιων και Πολύπλοκων Νοσημάτων για την Αμυλοείδωση
Η Μονάδα Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ αναγνωρίστηκε ως Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης Σπάνιων και Πολύπλοκων Νοσημάτων για την Αμυλοείδωση.
Τρίτη, 16/05/2023 - 13:02
— Photo: Φωτογραφία από Karolina Grabowska - pexels
News4Health Team News4Health Team

Η Μονάδα Διάγνωσης και Θεραπείας των Αμυλοειδώσεων της Θεραπευτικής Κλινικής (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιατρική Σχολή, Νοσοκομείο "Αλεξάνδρα"), αποτελεί κέντρο αναφοράς για την διάγνωση και αντιμετώπιση της αμυλοείδωσης στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 2745/25-4-2023, τεύχος Β, η Μονάδα Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ αναγνωρίστηκε ως Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης Σπάνιων και Πολύπλοκων Νοσημάτων για την Αμυλοείδωση, στο πεδίο των Σπάνιων Αιματολογικών Νοσημάτων (ΑL) και των Σπάνιων Καρδιολογικών Νοσημάτων (ΑTTR).

Η Μονάδα Διάγνωσης και Θεραπείας των Αμυλοειδώσεων της Θεραπευτικής Κλινικής προσφέρει σύγχρονη διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση της αμυλοείδωσης εντός δομημένων διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων και επίσης στο πλαίσιο προοπτικών κλινικών δοκιμών.

H Μονάδα συνεργάζεται με τα μεγαλύτερα Ευρωπαϊκά Κέντρα στην Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Γαλλία και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Μυελώματος (European Myeloma Network), της Διεθνούς Ομάδας για την Αμυλοείδωση (International Society of Amyloidosis – ISA) και συμμετέχει σε κλινικές μελέτες που προσφέρουν νέες θεραπευτικές επιλογές.

Η Μονάδα Αμυλοειδώσεων έχει αναπτύξει στρατηγικές διάγνωσης και διαχείρισης για την αμυλοείδωση AL και την Αμυλοείδωση ATTR.

Η μεγάλη βάση δεδομένων με προοπτική και συστηματική συλλογή κλινικών δεδομένων και βιολογικού υλικού παρέχουν τους πόρους για περαιτέρω έρευνα στην AL και στην ATTR αμυλοείδωση.

Οι διεθνείς συνεργασίες και οι δημοσιεύσεις στον τομέα έχουν καθιερώσει το κέντρο μεταξύ των μεγάλων κέντρων τους Ευρώπης και των ΗΠΑ στο πεδίο τους αμυλοείδωσης και των πλασματοκυτταρικών δυσκρασιών.

Επιπλέον το τμήμα τους αναπτύσσει συνεργασίες με κέντρα στην Ελλάδα που διαθέτουν πρωτοποριακή τεχνολογία στον τομέα τους πρωτεωμικής ανάλυσης που αποτελεί είναι ένα μεγάλο βήμα για την παροχή νέων διαγνωστικών εργαλείων για τους Έλληνες ασθενείς αλλά ανοίγει και νέους δρόμους για την έρευνα στον τομέα.

Οι υπηρεσίες που προσφέρει η μονάδα των Αμυλοειδώσεων

Η πολυεπιστημονική ομάδα της Μονάδας Αμυλοειδώσεων περιλαμβάνει επιστήμονες με εξειδίκευση και αναγνωρισμένη συνεισφορά στον τομέα της αμυλοείδωσης και της πρωτεωμικής στην Ελλάδα και διεθνώς, όπως αντικατοπτρίζεται απεικονίζεται από την ερευνητική τους δραστηριότητα, τις διεθνείς δημοσιεύσεις και την επιτυχή διεξαγωγή πολλών κλινικών ερευνητικών έργων και βασικής έρευνας.

Η Μονάδα σε συνεργασία με συνεργαζόμενα τμήματα προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες που αφορούν: 1. στην κλινική και διαγνωστική εκτίμηση από έμπειρους και εξειδικευμένους γιατρούς (Αιματολόγοι, Ογκολόγοι-Παθολόγοι, Καρδιολόγοι, Παθολόγοι, Νεφρολόγοι), 2. Λήψη βιοπτικού υλικού, 3. Διάγνωση του βιοπτικού υλικού, 4. Διαγνωστικός έλεγχος με βιοχημικές και ανοσολογικές εξετάσεις, 5. Ειδική απεικόνιση (καρδιά , αγγεία) στο τμήμα υπερήχων και στο τμήμα της Πυρηνικής Ιατρικής του νοσοκομείου, 6. Γενετικό έλεγχο, 7. Ειδική θεραπεία, αναλόγως του τύπου της αμυλοείδωσης.

Η ερευνητική ομάδα περιλαμβάνει επίσης νέους ερευνητές με εξειδίκευση στον τομέα της βιολογίας, της πρωτεωμικής και της ιατρικής απεικόνισης.

Κάθε χρόνο στην Μονάδα προσέρχονται περισσότεροι από 80-100 νέοι ασθενείς με την διάγνωση αμυλοείδωσης ενώ περισσότεροι από 250 βρίσκονται υπό παρακολούθηση ή λαμβάνουν θεραπεία για διάφορες μορφές αμυλοείδωσης.

Επιπλέον στην Μονάδα διεξάγονται πολλές κλινικές μελέτες που προσφέρουν στους ασθενείς με AL και με ATTR αμυλοείδωση πρόσβαση στις πιο σύγχρονες και ελπιδοφόρες θεραπείες.

Σήμερα 6 κλινικές μελέτες που αφορούν σε ασθενείς με AL αμυλοείδωση και 2 σε ασθενείς με ATTR αμυλοείδωση βρίσκονται σε εξέλιξη ενώ σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν νέες μελέτες με νεότερες ανοσοθεραπείες για την νόσο.

Η αμυλοείδωση στο επίκεντρο των διεθνή επιστημονικών περιοδικών

Ενδεικτικό της επιστημονικής παραγωγής της Μονάδας είναι οι περισσότερες από 90 δημοσιεύσεις στο πεδίο της αμυλοείδωσης σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά του υψηλότερου κύρους όπως New England Journal of Medicine, Journal of Clinical Oncology, Blood, Circulation Research, Leukemia, Blood Cancer Journal, American Journal of Hematology, Haematologica κ.α. και η συμμετοχή στην διαμόρφωση και την συγγραφή των Διεθνών οδηγιών για την θεραπεία της νόσου.

Ενδεικτικά, η εργασία για την μοναδική εγκεκριμένη θεραπεία στην AL αμυλοείδωση που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό με το υψηλότερο κύρος, το New England Journal of Medicine, έχει δυο συγγράφεις από την Μονάδα και σαν πρώτο συγγραφέα τον επιστημονικό υπεύθυνο της Μονάδας.

Τα σημαντικότερα όμως επιτεύγματα της Μονάδας είναι:

Α) Η συνεργασία μεταξύ γιατρών πολλών και διαφορετικών ειδικοτήτων για να προσφέρουν την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση σε ασθενείς που πάσχουν από αμυλοείδωση ή που χρειάζεται ν υποβληθούν σε ειδικό έλεγχο επειδή υπάρχει η υποψία της νόσου.

Β) Η εκπαίδευση πολλών νέων γιατρών διαφορετικών ειδικοτήτων πάνω στην διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου.

Γ) Η ευαισθητοποίηση της ιατρικής κοινότητας για την νόσο, με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση.

Δ) Η οργάνωση ενός δικτύου επικοινωνίας των γιατρών άλλων νοσοκομείων, κέντρων υγείας ή ιδιωτών με την Μονάδα, ώστε να διευκολύνεται η διάγνωση και η αντιμετώπιση της νόσου, με την μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία για τους ασθενείς.

Τα μέλη της πολυεπιστημονικής ομάδας

Μέλη της Πολυεπιστημονικής ομάδας της Μονάδας Αμυλοειδώσεων είναι ο Καθηγητής Ευαγγελος Τέρπος (Αιματολόγος), η Καθηγήτρια Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Παθολόγος), ο Καθηγητής Κίμων Σταματελόπουλος (Καρδιολόγος), η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μαρία Γαβριατοπούλου (Παθολόγος-Ογκολόγος), η Διευθύντρια ΕΣΥ Ερασμία Ψημένου (Νεφρολόγος), ο Επίκουρός Καθηγητής Αλέξανδρος Μπριασούλης (Καρδιολόγος), ο Επιμελητής Α’ ΕΣΥ Ευάγγελος Ρεπάσος (Καρδιολόγος), η Πανεπιστημιακή Υπότροφος Δρ. Δέσποινα Φωτίου (Αιματολόγος), η Διευθύντρια ΕΣΥ Μαίρηλυν Σπυροπούλου-Βλάχου (Ανοσολόγος), η Επιμελήτρια Α’ ΕΣΥ Χάιδω Σκιαδαρέση (Πυρηνική Γιατρός).

Μέλη της συνεργαζόμενης Πολυεπιστημονικής ομάδας εκτός του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα είναι η Διευθύντρια ΕΣΥ Ασημίνα Παπανικολάου (Αιμοπαθολογοανατόμος – Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»), ο Αναπληρωτής Καθηγητής Γεώργιος Κούτσης (Νευρολόγος, Νοσοκομείο «Αιγινήτειο»), ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παναγιώτης Κοκότης (Νευρολόγος, Νοσοκομείο «Αιγινήτειο»), η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γεωργία Καραδήμα (Βιολόγος).

Διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής είναι ο Καθηγητής και Πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της Μονάδας Αμυλοειδώσεων είναι ο Καθηγητής Ευστάθιος Καστρίτης.

Με την Μονάδα συνεργάζονται ακόμη η Καθηγήτρια Ανοσολογίας Ουρανία Τσιτσιλώνη (Τμήμα Βιολογίας ΕΚΠΑ), η Καθηγήτρια Φαρμακευτικής Χημείας Ιωάννα Ανδρεάδου (Τμήμα Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ), ο Καθηγητής Βιολογίας Ζωικού Κυττάρου & Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας Ιωάννης Τρουγκάκος (Τμήμα Βιολογίας ΕΚΠΑ), η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βασιλική Οικονομίδου (Τμήμα Βιολογίας ΕΚΠΑ), η Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Δρ. Παναγιώτα Νικολάου (Τμήμα Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ).

Στην Μονάδα Αμυλοειδώσεων παρέχουν υποστήριξη και υπηρεσίες βιολόγοι, νοσηλεύτριες και νοσηλευτές, data managers, διατροφολόγος, τεχνολόγοι.

Διαβάστε επίσης⇒ Το ΕΚΠΑ πρωτοστατεί στην Κλινική Έρευνα για την έγκριση νέας θεραπείας για την Αμυλοείδωση

  • ΕΚΠΑ
  • ΑΜΥΛΟΕΙΔΩΣΗ
  • ΝΟΣΗΜΑΤΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παίδων «Αγία Σοφία»: «Έκκληση» για μόνιμες προσλήψεις στο Ανοσολογικό - Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι
Παίδων «Αγία Σοφία»: «Έκκληση» για μόνιμες προσλήψεις στο Ανοσολογικό - Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι 16 Μαϊος 2023
Αιφνιδιαστική επίσκεψη Πλεύρη στο «Ιπποκράτειο»: «Άλλη μία εφημερία χωρίς ράντζα» 16 Μαϊος 2023
Αιφνιδιαστική επίσκεψη Πλεύρη στο «Ιπποκράτειο»: «Άλλη μία εφημερία χωρίς ράντζα»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καρκίνος μαστού: Ώριμα δεδομένα από την παρακολούθηση μελετών για την καταστολή της ωοθηκικής λειτουργίας
Υγεία
24/07/2026 - 19:43

Καρκίνος μαστού: Ώριμα δεδομένα από την παρακολούθηση μελετών για την καταστολή της ωοθηκικής λειτουργίας

Νέος διευθυντής της Β΄ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ ο Θεόκλης Ζαούτης
Υγεία
20/07/2026 - 19:53

Νέος διευθυντής της Β΄ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ ο Θεόκλης Ζαούτης

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ανακουφιστική φροντίδα για παιδιά στο Αρεταίειο
Υγεία
20/07/2026 - 08:09

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ανακουφιστική φροντίδα για παιδιά στο Αρεταίειο

Νέα γενιά θεραπειών για τον καρκίνο του πνεύμονα - Ελπίδες από τους αναστολείς KRAS
Health Talk
13/07/2026 - 14:00

Νέα γενιά θεραπειών για τον καρκίνο του πνεύμονα - Ελπίδες από τους αναστολείς KRAS

Σύμπραξη HACRO και ΕΚΠΑ για την εκπαίδευση της επόμενης γενιάς επαγγελματιών της κλινικής έρευνας
Υγεία
07/07/2026 - 07:23

Σύμπραξη HACRO και ΕΚΠΑ για την εκπαίδευση της επόμενης γενιάς επαγγελματιών της κλινικής έρευνας

Κοινό μεταπτυχιακό ΕΚΠΑ και Υale στις επιστήμες περιβάλλοντος και την παγκόσμια δημόσια υγεία
Επικαιρότητα
23/06/2026 - 23:27

Κοινό μεταπτυχιακό ΕΚΠΑ και Υale στις επιστήμες περιβάλλοντος και την παγκόσμια δημόσια υγεία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παρέμβαση της Greenpeace και προτάσεις για την υπερθέρμανση των σπιτιών και του αστικού περιβάλλοντος
Επικαιρότητα
25/07/2026 - 07:32
ΠΑΝΔΗΚΙ – Νέα Αρχή: Ευθύνες της διοίκησης του ΠΙΣ για το θεσμικό αδιέξοδο
Πολιτική Υγείας
25/07/2026 - 03:47
Κορυφαίοι επιστήμονες συζήτησαν το μέλλον της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής
Υγεία
25/07/2026 - 00:06
Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική: Λιγότερο τραύμα, μεγαλύτερη ασφάλεια, ταχύτερη ανάρρωση
Health Talk
24/07/2026 - 22:19
Φρίκη στην Καλλιθέα με την άγρια κακοποίηση τυφλής εγκύου που τελικά έχασε το έμβρυο
Επικαιρότητα
24/07/2026 - 21:54
Οι έμπειρες νοσηλεύτριες του ΕΕΣ συνεχίζουν το έργο τους στη Βενεζουέλα
Επικαιρότητα
24/07/2026 - 21:33
Εθελοντής έλαβε το πρώτο πειραματικό εμβόλιο για το στέλεχος Μπουντιμπούγκιο του Έμπολα
Υγεία
24/07/2026 - 20:56
Σφοδρή νεροποντή και μπουρίνια έπληξαν την Αττική - Σε κόκκινο συναγερμό 11 περιοχές της χώρας
Επικαιρότητα
24/07/2026 - 20:04
Καρκίνος μαστού: Ώριμα δεδομένα από την παρακολούθηση μελετών για την καταστολή της ωοθηκικής λειτουργίας
Υγεία
24/07/2026 - 19:43
ΠΦΣ: «Η αυτοφροντίδα προϋποθέτει σωστή ενημέρωση και υπεύθυνες επιλογές»
Pharma Policy
24/07/2026 - 18:29
Πρόγραμμα επτά ασκήσεων με ειδικό λάστιχο αντίστασης για πιο δυνατά χέρια και ώμους
Fitness
24/07/2026 - 18:03
Γιατί η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση επιδεινώνεται το καλοκαίρι
Health Talk
24/07/2026 - 17:34
Συνεργασία για τη δημόσια υγεία μεταξύ του δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου
Υγεία
24/07/2026 - 17:09
Πράσινο φως από τον EMA για 12 νέα φάρμακα - Οκτώ ακόμη πήραν έγκριση επέκτασης των θεραπευτικών ενδείξεων
Pharma Policy
24/07/2026 - 16:34
Ψεκασμοί από αέρος για τα κουνούπια στους ορυζώνες Θεσσαλονίκης και Ημαθίας
Πολιτική Υγείας
24/07/2026 - 16:17
Γιατί όλο και περισσότερες γυναίκες μέσης ηλικίας το ξαναρίχνουν στον χορό
Ψυχική Υγεία
24/07/2026 - 16:00
Έρχονται αυστηρές κυρώσεις και πρόστιμα σε διαιτολογικά γραφεία και εργαστήρια αισθητικής
Πολιτική Υγείας
24/07/2026 - 15:36
Η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών κατά την παιδική ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης
Διατροφή
24/07/2026 - 15:00
Παγκόσμια μελέτη: Σχεδόν όλες οι χώρες κάνουν υπερβολική χρήση ισχυρών αντιβιοτικών
Πολιτική Υγείας
24/07/2026 - 14:05
Τα φάρμακα GLP-1 για την παχυσαρκία συνδέονται με σημαντική μείωση των αναρρωτικών αδειών
Υγεία
24/07/2026 - 13:28
Βρουξισμός: Γιατί σφίγγουμε ή τρίζουμε τα δόντια μας
Health Talk
24/07/2026 - 12:30
Matcha και σίδηρος: Επηρεάζει πραγματικά την απορρόφησή του; Τι απαντούν οι ειδικοί
Διατροφή
24/07/2026 - 11:30
Πεπτίδια: Συμβουλευτική επιτροπή του FDA ψήφισε υπέρ της χαλάρωσης των περιορισμών
Pharma Policy
24/07/2026 - 10:30
Οι μακροχρόνιες οικονομικές δυσκολίες γερνούν πιο γρήγορα τον εγκέφαλο
Ψυχική Υγεία
24/07/2026 - 09:30
Συναγερμός στην Καστοριά για κρούσματα σαλμονέλας σε νεαρά άτομα και παιδιά
Επικαιρότητα
24/07/2026 - 08:30
ΕΕΣ και Δήμος Παλαιού Φαλήρου διοργανώνουν δράση ενημέρωσης στην παραλία Εδέμ για την ασφάλεια στο νερό
Επικαιρότητα
24/07/2026 - 07:34
Συνάντηση Αγαπηδάκη με εργαζομένους στην ΠΦΥ για στελέχωση, προσλήψεις και αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας
Πολιτική Υγείας
24/07/2026 - 03:46
ΕΣΚ Τυφλών: «Καμία δέσμευση, καμία απάντηση από τον πρωθυπουργό στα μεγάλα προβλήματά μας»
Patient Talk
24/07/2026 - 00:13
Σύρος: Συνελήφθη ζευγάρι για τη θανάσιμη μαχαιριά στην 42χρονη διασώστρια του ΕΚΑΒ
Επικαιρότητα
23/07/2026 - 23:34
Με... προσωρινό μέτρο η προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση στο διαδίκτυο
Ψυχική Υγεία
23/07/2026 - 23:19

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θεμιστοκλέους: «Το ΕΣΥ διαθέτει πλέον διπλάσιες ΜΕΘ και το περισσότερο προσωπικό που είχε ποτέ»
Πολιτική Υγείας
23/07/2026 - 19:34
Νέος CEO της AstraZeneca Ελλάδας & Κύπρου στη θέση της Έλενας Χουλιάρα ο Σταύρος Ντογιάκος
Pharma News
23/07/2026 - 20:17
Συνάντηση Αγαπηδάκη με εργαζομένους στην ΠΦΥ για στελέχωση, προσλήψεις και αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας
Πολιτική Υγείας
24/07/2026 - 03:46
Matcha και σίδηρος: Επηρεάζει πραγματικά την απορρόφησή του; Τι απαντούν οι ειδικοί
Διατροφή
24/07/2026 - 11:30
Παγκόσμια μελέτη: Σχεδόν όλες οι χώρες κάνουν υπερβολική χρήση ισχυρών αντιβιοτικών
Πολιτική Υγείας
24/07/2026 - 14:05
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo