ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκδήλωση από τα «Παιδικά Χωριά SOS» ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Επικαιρότητα
INTIME
Ειδική εκδήλωση με θέμα «Τα δικαιώματα του παιδιού στην οικογένεια και τη σημασία της πρόληψης απέναντι στη βία και την παραμέληση», πραγματοποιήθηκε από τον οργανισμό «Παιδικά Χωριά SOS», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Δευτέρα, 18/11/2024 - 19:14
— Photo: INTIME
News4Health Team News4Health Team

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, υπολογίζεται ότι 491.000 παιδιά στην Ελλάδα, βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, γεγονός που καθιστά αναγκαία την ενίσχυση των οικογενειακών δομών και της προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών. Παράλληλα, όπως επισημάνθηκε στην εκδήλωση, τα περιστατικά που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης από τις αρμόδιες αρχές για υποψία παραμέλησης ή κακοποίησης, το 2023, τριπλασιάστηκαν σε σχέση με τον μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας.

«Από το 2018 έως το 2024, έχουμε αποκαταστήσει, μέσα από την επανένωση με τη βιολογική οικογένεια, την αναδοχή και την υιοθεσία, 454 παιδιά, ενώ μέσω των προγραμμάτων πρόληψης βοηθάμε στην έγκαιρη και ουσιαστική αντιμετώπιση των κινδύνων που απειλούν τη συνοχή τής οικογένειας και την ασφάλεια των παιδιών», δήλωσε ο Γιώργος Πρωτόπαπας, γενικός διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS, και υπογράμμισε ότι «κάθε παιδί έχει δικαίωμα και πρέπει να μεγαλώνει σε μία οικογένεια με αγάπη, σεβασμό και ασφάλεια».

Μιλώντας για τον οργανισμό, ο γενικός διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS ανέφερε: «Είμαστε εδώ και προσπαθούμε με τα Παιδικά Χωριά SOS, σαν ένα σημείο αναφοράς σε περιπτώσεις που μια οικογένεια δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί από μόνη της, έχοντας δημιουργήσει τα τελευταία 10 χρόνια, πολλά προγράμματα πρόληψης, στα Κέντρα Στήριξης παιδιού και οικογένειας, ή τα Εκπαιδευτικά Κέντρα, όπου εκεί προσφέρουμε αυτό που πραγματικά χρειάζεται, ώστε μια οικογένεια να παραμείνει ενωμένη» , αναδεικνύοντας το δικαίωμα κάθε παιδιού να μεγαλώνει σε ένα ασφαλές και υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον.

Για την «Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού», ο κ. Πρωτόπαπας είπε χαρακτηριστικά: «Αν και επίσημα γιορτάζεται μεθαύριο, για μένα, κάθε μέρα και όλες τις ημέρες του χρόνου είναι γιορτή, για τα δικαιώματα του παιδιού. Γιατί τα δικαιώματα του παιδιού πρέπει να είναι συνέχεια, όχι μόνο στη μνήμη μας, αλλά και στη βούλησή μας , να δουλεύουμε και να προσπαθούμε ώστε αυτά τα δικαιώματα να μπορούν να γίνονται πραγματικότητα.»

Κατά την εκδήλωση υπογραμμίστηκε η επιτακτική ανάγκη για ολιστικού τύπου υπηρεσίες για τη στήριξη της οικογένειας στην κοινότητα, με στόχο την προστασία των παιδιών από τη βία, τη φτώχεια και τις κοινωνικές ανισότητες.

Η κυρία Δανάη Σεραφειμίδη υπεύθυνη συνηγορίας των Παιδικών Χωριών SOS, κατά την ομιλία της, αναφερόμενη σε στοιχεία, επεσήμανε τα εξής: «Το 2024, τα Κέντρα των Παιδικών Χωριών SOS εξυπηρέτησαν 1.250 οικογένειες και 3.500 παιδιά. Το ίδιο έτος, δεχθήκαμε 800 νέα αιτήματα υποστήριξης οικογενειών με παιδιά σε ανάγκη πανελλαδικώς, με 450 αιτήματα να είναι σε αναμονή. Το 2023, τα περιστατικά που καταγράψαμε και έχρηζαν περαιτέρω διερεύνησης από τις αρμόδιες αρχές για υποψία σοβαρής παραμέλησης ή κακοποίησης ήταν τριπλάσια σε σχέση με τον μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας. Το 35% (κατά μέσο όρο) των περιπτώσεων που εξυπηρετούνται από τα Κέντρα μας, διαχρονικά, έχουν προσέλθει κατόπιν εισαγγελικής εντολής».

Τα Παιδικά Χωριά SOS παρέχοντας «οικογενειακού τύπου» φροντίδα και υλοποιώντας προγράμματα πρόληψης και αποϊδρυματοποίησης σε όλη την Ελλάδα, στηρίζει την οικογένεια, που αποτελεί τη βάση για την πρόληψη φαινομένων, όπως η βία, η κακοποίηση, η παραμέληση και η παιδική παραβατικότητα.

Ο κ. Δημήτρης Ντζούρας, υπεύθυνος των προγραμμάτων πρόληψης και του τμήματος τεκμηρίωσης του οργανισμού, κατά την ομιλία του ανέφερε: « Στεκόμαστε στο κομμάτι πρόληψη, καθώς αποτελεί βασική αρχή και προτεραιότητά μας, όσον αφορά την υλοποίηση ή τον σχεδιασμό των προγραμμάτων μας. Όταν μιλάμε για πρόληψη, αναφερόμαστε στην έγκαιρη και έγκυρη ανίχνευση των δυσλειτουργιών που παρατηρούνται μέσα σε μια οικογένεια και των συνεπειών που μπορεί να έχουν σε όλα τα επίπεδα (αναπτυξιακό, κοινωνικό κτλ), για τα παιδιά».

Στο τέλος της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν οι προτάσεις των «Παιδικών Χωριών SOS» για την παιδική προστασία και ενίσχυση της οικογένειας που είναι οι εξής: η διαμόρφωση μιας ενιαίας και συνεκτικής Εθνικής Στρατηγικής Παιδικής Προστασίας με διασφαλισμένους πόρους για την υλοποίηση και τη βιωσιμότητά της και με προτεραιότητα την πρόληψη της κακοποίησης, την έγκαιρη παρέμβαση και εντοπισμό περιστατικών, καθώς και την υποστήριξη των οικογενειών σε κίνδυνο. Η προτεραιοποίηση και εξασφάλιση χρηματοδότησης για την παιδική προστασία από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό. Η προώθηση και ενίσχυση της αναδοχής καθώς και την επέκταση της επαγγελματικής αναδοχής ως προτιμητέας μορφής παιδικής φροντίδας αντί των ιδρυμάτων. Η ενίσχυση της εκπαίδευσης των επαγγελματιών και της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων - υπηρεσιών (νομικές, ιατρικές, αστυνομικές υπηρεσίες) για την αποτελεσματική διαχείριση περιστατικών βίας και παραμέλησης παιδιών. Η υλοποίηση ενός ενιαίου, εθνικού συστήματος αναφοράς, κακοποίησης και παραμέλησης παιδιών, όπως προβλέπεται από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση (2022).

Σημειώνεται ότι τα Παιδικά Χωριά SOS, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, υλοποιούν συντονισμένες εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, που θα πραγματοποιηθούν από όλα τα προγράμματα του Οργανισμού στην Ελλάδα. Σκοπός των δράσεων είναι να ενημερώσουν, να ευαισθητοποιήσουν και να εκπαιδεύσουν το ευρύτερο κοινό, καθώς και ομάδες πληθυσμού που έχουν ειδικό ενδιαφέρον για θέματα που αφορούν την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού.

  • ΕΚΔΗΛΩΣΗ
  • ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΩΡΙΑ SOS
  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ
  • ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
  • ΠΑΙΔΙ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΟΕΝΓΕ: «Απεργούμε αντιδρώντας στα αντιλαϊκά αντιδραστικά νομοθετήματα που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ»
ΟΕΝΓΕ: «Απεργούμε αντιδρώντας στα αντιλαϊκά αντιδραστικά νομοθετήματα που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ» 19 Νοεμβρίου 2024
Έκκληση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης από τον ΕΕΣ για τα δικαιώματα του παιδιού και την κακοποίηση 19 Νοεμβρίου 2024
Έκκληση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης από τον ΕΕΣ για τα δικαιώματα του παιδιού και την κακοποίηση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καρκίνος κεφαλής και τράχηλου: Παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα και ποσοστά πενταετούς επιβίωσης
Υγεία
28/07/2026 - 18:46

Καρκίνος κεφαλής και τράχηλου: Παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα και ποσοστά πενταετούς επιβίωσης

Παγκόσμια ημέρα Ιογενούς ηπατίτιδας: «Σιωπηλή» απειλή για τη δημόσια υγεία
Υγεία
27/07/2026 - 15:48

Παγκόσμια ημέρα Ιογενούς ηπατίτιδας: «Σιωπηλή» απειλή για τη δημόσια υγεία

ΠΦΣ: «Η αυτοφροντίδα προϋποθέτει σωστή ενημέρωση και υπεύθυνες επιλογές»
Pharma Policy
24/07/2026 - 18:29

ΠΦΣ: «Η αυτοφροντίδα προϋποθέτει σωστή ενημέρωση και υπεύθυνες επιλογές»

Παγκόσμια Ημέρα Sjögren η 23η Ιουλίου: Καμπάνια με τίτλο «κανείς δεν ακούει» από την ΕΛΕΑΝΑ
Patient Talk
22/07/2026 - 07:11

Παγκόσμια Ημέρα Sjögren η 23η Ιουλίου: Καμπάνια με τίτλο «κανείς δεν ακούει» από την ΕΛΕΑΝΑ

Καστοριά: Γιατροί και νοσηλευτές έσωσαν από τον θάνατο τετράχρονο παιδί που είχε υποστεί ανακοπή
Επικαιρότητα
13/07/2026 - 17:23

Καστοριά: Γιατροί και νοσηλευτές έσωσαν από τον θάνατο τετράχρονο παιδί που είχε υποστεί ανακοπή

Η Sarantis Health & Care επενδύει στις συνεργασίες και στο μέλλον του ελληνικού φαρμακείου
Pharma News
09/07/2026 - 00:07

Η Sarantis Health & Care επενδύει στις συνεργασίες και στο μέλλον του ελληνικού φαρμακείου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, λαπαροσκοπική ωοθηκεκτομή σε αρκούδες του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ
Pet
04/08/2026 - 11:31
Τι προκαλεί πρήξιμο στην κοιλιά και πότε κρύβει υποκείμενο νόσημα - Τα «ναι» και τα «όχι» στη διατροφή
Διατροφή
04/08/2026 - 11:04
Influencers, γιατροί AI και παραπληροφόρηση: Πέντε τρόποι για να αντιμετωπίσετε τον ψηφιακό κομπογιανιτισμό
Υγεία
04/08/2026 - 10:24
Πώς να προστατέψετε το δέρμα και τα μάτια σας από την ηλιακή ακτινοβολία
Υγεία
04/08/2026 - 09:52
ΑΙ: Πιο ακριβείς από ποτέ οι επεμβάσεις με laser για τα μάτια
Health Talk
04/08/2026 - 08:43
Ηπατίτιδα Β: Ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας που μπορεί να εξαλειφθεί
Υγεία
04/08/2026 - 07:58
Meteo: Περισσότερα από 480.000 στρέμματα γης κάηκαν στη δυτική Αττική τα τελευταία 9 χρόνια
Επικαιρότητα
04/08/2026 - 03:37
Θεσσαλονίκη: Αναβάθμιση εξοπλισμού στο Νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» με χρηματοδότηση 68.000 ευρώ
Πολιτική Υγείας
04/08/2026 - 00:11
Νέο πρόγραμμα της ΕΕ για την έγκαιρη ανίχνευση της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης
Υγεία
03/08/2026 - 23:11
Τα συμπτώματα που συνδέονται με δυσλειτουργίες του πυελικού εδάφους
Υγεία
03/08/2026 - 22:37
Χαλκιδική: Ακατάλληλο προς πόση το νερό στη Σίβηρη - Ανιχνεύθηκαν μικρόβια
Επικαιρότητα
03/08/2026 - 21:59
Η ψυχολογία της… αναμονής και η χαρά της προσδοκίας για τις διακοπές
Ψυχική Υγεία
03/08/2026 - 21:41
ΕΟΔΥ: Δράσεις στις παραλίες της Αττικής για την πρόληψη των πνιγμών και την προστασία από τον καύσωνα
Υγεία
03/08/2026 - 20:27
«Η φωτιά στο Ποικίλο Όρος έθεσε σε κίνδυνο εργαζόμενους και ασθενείς στο πρώην ΨΝΑ»
Πολιτική Υγείας
03/08/2026 - 20:04
EFPIA: Η Ιαπωνία με το εργαλείο «Honebuto» για τη φαρμακευτική καινοτομία στέλνει το μήνυμα στην Ευρώπη
Pharma Policy
03/08/2026 - 19:42
Πολύποδες χοληδόχου κύστης: Τύποι, αίτια, συμπτώματα και θεραπεία
Health Talk
03/08/2026 - 16:32
Meteo: Οι μέσες τιμές του υδράργυρου ανά την Ελλάδα τον Ιούλιο
Επικαιρότητα
03/08/2026 - 16:17
Lancet: Οι πυρκαγιές που τροφοδοτεί η κλιματική αλλαγή εξελίσσονται σε κρίση δημόσιας υγείας
Υγεία
03/08/2026 - 16:02
O ΕΕΣ καλεί τους πολίτες να ενισχύσουν οικονομικά τους πυρόπληκτους
Επικαιρότητα
03/08/2026 - 15:38
Tο Ίδρυμα ΑΜΚΕ ΚΛΕΩΝ ΤΣΕΤΗΣ δώρισε δύο απινιδωτές στο Λιμεναρχείο Μυκόνου
Pharma News
03/08/2026 - 15:31
Ο ΙΣΑ χαιρετίζει την πρωτοβουλία του Ιδρύματος Χατζηιωάννου για την οικονομική ενίσχυση των ιατρών σε άγονες περιοχές
Υγεία
03/08/2026 - 15:14
Στατίνες: Νέα ανακάλυψη εξηγεί γιατί προκαλούν μυϊκούς πόνους σε ορισμένους ασθενείς
Υγεία
03/08/2026 - 15:00
Τζανάκης: Τι μπορεί να προκαλέσει στο αναπνευστικό ο καπνός από τις πυρκαγιές και πως θα προστατευθούμε
Υγεία
03/08/2026 - 14:36
Πρωτεΐνη: Η μικρότερη κατανάλωση μπορεί να συνδέεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής
Διατροφή
03/08/2026 - 14:00
Το γρήγορο διαλειμματικό περπάτημα, έστω και μια φορά την εβδομάδα, μειώνει το λίπος στην κοιλιά
Fitness
03/08/2026 - 13:00
ΕΟΠΑΕ: Θεσμοθετούνται μονάδες «Safe Haven» για άτομα με εξαρτήσεις και αστεγία
Πολιτική Υγείας
03/08/2026 - 12:57
AstraZeneca και Bristol Myers Squibb συζητούν πιθανή συγχώνευση ύψους 400 δισ. δολαρίων
Pharma News
03/08/2026 - 12:15
Καύσωνας: Ποια πτηνά κινδυνεύουν περισσότερο
Pet
03/08/2026 - 12:00
Eρευνητές "έγιναν" δασοπυροσβέστες για να μελετήσουν τους κινδύνους για την υγεία τους
Υγεία
03/08/2026 - 11:00
Η «Οδύσσεια» φωτίζει μια λιγότερο γνωστή ψυχική πληγή: Τι είναι το ηθικό τραύμα
Ψυχική Υγεία
03/08/2026 - 10:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πειθαρχική διαδικασία στο ΨΝΑ προαναγγέλλει ο Υπ. Υγείας – «Πυρ ομαδόν» από γιατρούς και εργαζόμενους
Πολιτική Υγείας
02/08/2026 - 12:31
ΠΟΥ: Ο θηλασμός σώζει ζωές – Τα οφέλη του για μητέρα και παιδί
Πολιτική Υγείας
03/08/2026 - 09:00
AstraZeneca και Bristol Myers Squibb συζητούν πιθανή συγχώνευση ύψους 400 δισ. δολαρίων
Pharma News
03/08/2026 - 12:15
ΕΟΠΑΕ: Θεσμοθετούνται μονάδες «Safe Haven» για άτομα με εξαρτήσεις και αστεγία
Πολιτική Υγείας
03/08/2026 - 12:57
Πρωτεΐνη: Η μικρότερη κατανάλωση μπορεί να συνδέεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής
Διατροφή
03/08/2026 - 14:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo