ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκδήλωση από τα «Παιδικά Χωριά SOS» ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Επικαιρότητα
INTIME
Ειδική εκδήλωση με θέμα «Τα δικαιώματα του παιδιού στην οικογένεια και τη σημασία της πρόληψης απέναντι στη βία και την παραμέληση», πραγματοποιήθηκε από τον οργανισμό «Παιδικά Χωριά SOS», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Δευτέρα, 18/11/2024 - 19:14
— Photo: INTIME
News4Health Team News4Health Team

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, υπολογίζεται ότι 491.000 παιδιά στην Ελλάδα, βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, γεγονός που καθιστά αναγκαία την ενίσχυση των οικογενειακών δομών και της προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών. Παράλληλα, όπως επισημάνθηκε στην εκδήλωση, τα περιστατικά που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης από τις αρμόδιες αρχές για υποψία παραμέλησης ή κακοποίησης, το 2023, τριπλασιάστηκαν σε σχέση με τον μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας.

«Από το 2018 έως το 2024, έχουμε αποκαταστήσει, μέσα από την επανένωση με τη βιολογική οικογένεια, την αναδοχή και την υιοθεσία, 454 παιδιά, ενώ μέσω των προγραμμάτων πρόληψης βοηθάμε στην έγκαιρη και ουσιαστική αντιμετώπιση των κινδύνων που απειλούν τη συνοχή τής οικογένειας και την ασφάλεια των παιδιών», δήλωσε ο Γιώργος Πρωτόπαπας, γενικός διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS, και υπογράμμισε ότι «κάθε παιδί έχει δικαίωμα και πρέπει να μεγαλώνει σε μία οικογένεια με αγάπη, σεβασμό και ασφάλεια».

Μιλώντας για τον οργανισμό, ο γενικός διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS ανέφερε: «Είμαστε εδώ και προσπαθούμε με τα Παιδικά Χωριά SOS, σαν ένα σημείο αναφοράς σε περιπτώσεις που μια οικογένεια δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί από μόνη της, έχοντας δημιουργήσει τα τελευταία 10 χρόνια, πολλά προγράμματα πρόληψης, στα Κέντρα Στήριξης παιδιού και οικογένειας, ή τα Εκπαιδευτικά Κέντρα, όπου εκεί προσφέρουμε αυτό που πραγματικά χρειάζεται, ώστε μια οικογένεια να παραμείνει ενωμένη» , αναδεικνύοντας το δικαίωμα κάθε παιδιού να μεγαλώνει σε ένα ασφαλές και υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον.

Για την «Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού», ο κ. Πρωτόπαπας είπε χαρακτηριστικά: «Αν και επίσημα γιορτάζεται μεθαύριο, για μένα, κάθε μέρα και όλες τις ημέρες του χρόνου είναι γιορτή, για τα δικαιώματα του παιδιού. Γιατί τα δικαιώματα του παιδιού πρέπει να είναι συνέχεια, όχι μόνο στη μνήμη μας, αλλά και στη βούλησή μας , να δουλεύουμε και να προσπαθούμε ώστε αυτά τα δικαιώματα να μπορούν να γίνονται πραγματικότητα.»

Κατά την εκδήλωση υπογραμμίστηκε η επιτακτική ανάγκη για ολιστικού τύπου υπηρεσίες για τη στήριξη της οικογένειας στην κοινότητα, με στόχο την προστασία των παιδιών από τη βία, τη φτώχεια και τις κοινωνικές ανισότητες.

Η κυρία Δανάη Σεραφειμίδη υπεύθυνη συνηγορίας των Παιδικών Χωριών SOS, κατά την ομιλία της, αναφερόμενη σε στοιχεία, επεσήμανε τα εξής: «Το 2024, τα Κέντρα των Παιδικών Χωριών SOS εξυπηρέτησαν 1.250 οικογένειες και 3.500 παιδιά. Το ίδιο έτος, δεχθήκαμε 800 νέα αιτήματα υποστήριξης οικογενειών με παιδιά σε ανάγκη πανελλαδικώς, με 450 αιτήματα να είναι σε αναμονή. Το 2023, τα περιστατικά που καταγράψαμε και έχρηζαν περαιτέρω διερεύνησης από τις αρμόδιες αρχές για υποψία σοβαρής παραμέλησης ή κακοποίησης ήταν τριπλάσια σε σχέση με τον μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας. Το 35% (κατά μέσο όρο) των περιπτώσεων που εξυπηρετούνται από τα Κέντρα μας, διαχρονικά, έχουν προσέλθει κατόπιν εισαγγελικής εντολής».

Τα Παιδικά Χωριά SOS παρέχοντας «οικογενειακού τύπου» φροντίδα και υλοποιώντας προγράμματα πρόληψης και αποϊδρυματοποίησης σε όλη την Ελλάδα, στηρίζει την οικογένεια, που αποτελεί τη βάση για την πρόληψη φαινομένων, όπως η βία, η κακοποίηση, η παραμέληση και η παιδική παραβατικότητα.

Ο κ. Δημήτρης Ντζούρας, υπεύθυνος των προγραμμάτων πρόληψης και του τμήματος τεκμηρίωσης του οργανισμού, κατά την ομιλία του ανέφερε: « Στεκόμαστε στο κομμάτι πρόληψη, καθώς αποτελεί βασική αρχή και προτεραιότητά μας, όσον αφορά την υλοποίηση ή τον σχεδιασμό των προγραμμάτων μας. Όταν μιλάμε για πρόληψη, αναφερόμαστε στην έγκαιρη και έγκυρη ανίχνευση των δυσλειτουργιών που παρατηρούνται μέσα σε μια οικογένεια και των συνεπειών που μπορεί να έχουν σε όλα τα επίπεδα (αναπτυξιακό, κοινωνικό κτλ), για τα παιδιά».

Στο τέλος της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν οι προτάσεις των «Παιδικών Χωριών SOS» για την παιδική προστασία και ενίσχυση της οικογένειας που είναι οι εξής: η διαμόρφωση μιας ενιαίας και συνεκτικής Εθνικής Στρατηγικής Παιδικής Προστασίας με διασφαλισμένους πόρους για την υλοποίηση και τη βιωσιμότητά της και με προτεραιότητα την πρόληψη της κακοποίησης, την έγκαιρη παρέμβαση και εντοπισμό περιστατικών, καθώς και την υποστήριξη των οικογενειών σε κίνδυνο. Η προτεραιοποίηση και εξασφάλιση χρηματοδότησης για την παιδική προστασία από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό. Η προώθηση και ενίσχυση της αναδοχής καθώς και την επέκταση της επαγγελματικής αναδοχής ως προτιμητέας μορφής παιδικής φροντίδας αντί των ιδρυμάτων. Η ενίσχυση της εκπαίδευσης των επαγγελματιών και της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων - υπηρεσιών (νομικές, ιατρικές, αστυνομικές υπηρεσίες) για την αποτελεσματική διαχείριση περιστατικών βίας και παραμέλησης παιδιών. Η υλοποίηση ενός ενιαίου, εθνικού συστήματος αναφοράς, κακοποίησης και παραμέλησης παιδιών, όπως προβλέπεται από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση (2022).

Σημειώνεται ότι τα Παιδικά Χωριά SOS, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, υλοποιούν συντονισμένες εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, που θα πραγματοποιηθούν από όλα τα προγράμματα του Οργανισμού στην Ελλάδα. Σκοπός των δράσεων είναι να ενημερώσουν, να ευαισθητοποιήσουν και να εκπαιδεύσουν το ευρύτερο κοινό, καθώς και ομάδες πληθυσμού που έχουν ειδικό ενδιαφέρον για θέματα που αφορούν την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού.

  • ΕΚΔΗΛΩΣΗ
  • ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΩΡΙΑ SOS
  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ
  • ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
  • ΠΑΙΔΙ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΟΕΝΓΕ: «Απεργούμε αντιδρώντας στα αντιλαϊκά αντιδραστικά νομοθετήματα που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ»
ΟΕΝΓΕ: «Απεργούμε αντιδρώντας στα αντιλαϊκά αντιδραστικά νομοθετήματα που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ» 19 Νοεμβρίου 2024
Έκκληση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης από τον ΕΕΣ για τα δικαιώματα του παιδιού και την κακοποίηση 19 Νοεμβρίου 2024
Έκκληση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης από τον ΕΕΣ για τα δικαιώματα του παιδιού και την κακοποίηση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παγκόσμια Ημέρα Διπολικής Διαταραχής: Δωρεάν webinar από το Μητροπολιτικό Κολλέγιο
Ψυχική Υγεία
27/03/2026 - 03:39

Παγκόσμια Ημέρα Διπολικής Διαταραχής: Δωρεάν webinar από το Μητροπολιτικό Κολλέγιο

Λιποπρωτεΐνη (a): Ο «σιωπηλός» δείκτης καρδιαγγειακού κινδύνου που πρέπει να γνωρίζουμε
Υγεία
20/03/2026 - 18:12

Λιποπρωτεΐνη (a): Ο «σιωπηλός» δείκτης καρδιαγγειακού κινδύνου που πρέπει να γνωρίζουμε

Θεσσαλονίκη: Ο Λευκός Πύργος γίνεται κόκκινος την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Πολλαπλούν Μυέλωμα
Patient Talk
20/03/2026 - 16:48

Θεσσαλονίκη: Ο Λευκός Πύργος γίνεται κόκκινος την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Πολλαπλούν Μυέλωμα

Ενημερωτική καμπάνια από την ΕΕΜΗ για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικής Ηπατικής Υγείας
Υγεία
18/03/2026 - 21:26

Ενημερωτική καμπάνια από την ΕΕΜΗ για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικής Ηπατικής Υγείας

Ποδηλατοδρομία ευαισθητοποίησης για τα νεανικά ρευματικά νοσήματα στη Θεσσαλονίκη στις 22 Μαρτίου.
Patient Talk
18/03/2026 - 19:02

Ποδηλατοδρομία ευαισθητοποίησης για τα νεανικά ρευματικά νοσήματα στη Θεσσαλονίκη στις 22 Μαρτίου.

Φωταγωγήθηκε το κοινοβούλιο για την Παγκόσμια Ημέρα Γλαυκώματος
Επικαιρότητα
11/03/2026 - 00:04

Φωταγωγήθηκε το κοινοβούλιο για την Παγκόσμια Ημέρα Γλαυκώματος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μεγαλώνοντας υγιή παιδιά: Από τα τα εμβόλια έως τις καθημερινές συνήθειές τους
Health Talk
18/04/2026 - 10:21
Τι ώρα πρέπει να ασκούμαστε για να ωφελούμε την καρδιά μας
Fitness
18/04/2026 - 09:30
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας με μεγάλη δράση στο Σύνταγμα
Επικαιρότητα
18/04/2026 - 08:09
Υπαρξιακή απειλή για την Αϊτή η πείνα με 6 εκατ. ανθρώπους να κινδυνεύουν άμεσα
Επικαιρότητα
18/04/2026 - 03:44
Εργαζόμενοι στο Θριάσιο: «Σταγόνα στον ωκεανό» οι προσλήψεις 1.654 νοσηλευτών
Πολιτική Υγείας
18/04/2026 - 00:07
Παγκόσμια Ημέρα Αιμορροφιλίας: Σπάνια κληρονομική διαταραχή με μεγάλο ποσοστό αδιάγνωστων ασθενών
Pharma News
17/04/2026 - 23:21
Ηράκλειο: Σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης για το νέο νοσοκομείο Ρεθύμνου
Πολιτική Υγείας
17/04/2026 - 22:09
Μυτιλήνη: Κρίσιμη σύσκεψη των κτηνοτρόφων το Σάββατο για το μέλλον των κινητοποιήσεων
Επικαιρότητα
17/04/2026 - 21:16
Επιστημονικό «θαύμα»: Νέο κύμα ανοσοθεραπείας φαίνεται να εξολοθρεύει τους καρκίνους
Υγεία
17/04/2026 - 20:43
Webinar του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για τη φυματίωση
Επικαιρότητα
17/04/2026 - 20:18
Ο ΕΟΠΑΕ στο ECOSOC Youth Forum στη Νέα Υόρκη για την πρωτοβουλία CHAMPS κατά των εξαρτήσεων
Ψυχική Υγεία
17/04/2026 - 19:38
Εύκολοι τρόποι για να εντάξουμε τα προβιοτικά στην καθημερινή μας διατροφή
Διατροφή
17/04/2026 - 18:54
ΕΟΔΥ: «Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και ασφαλή για κάθε γενιά και έχουν σώσει εκατομμύρια ζωές»
Υγεία
17/04/2026 - 18:26
«Πράσινο» από τον ΕΜΑ για το πρώτο κτηνιατρικό εμβόλιο τεχνολογίας RNA
Pet
17/04/2026 - 17:43
Θεμιστοκλέους: «Ο χρόνος αναμονής στα επείγοντα των νοσοκομείων έχει περιοριστεί στις 4,5 ώρες»
Πολιτική Υγείας
17/04/2026 - 17:17
Η μοναξιά μπορεί να επηρεάσει τη μνήμη αλλά δεν είναι κρίσιμος παράγοντας για την ανάπτυξη άνοιας
Ψυχική Υγεία
17/04/2026 - 16:57
Επιτυχής επέμβαση αποκατάστασης για τον Νίκο Χουγκάζ του ΠΑΟΚ στο Metropolitan Hospital
Υπηρεσίες Υγείας
17/04/2026 - 16:29
Τα εμβόλια κατά της Covid-19 δεν συνδέονται με επιδείνωση πρόδρομης μορφής του πολλαπλού μυελώματος
Health Talk
17/04/2026 - 16:11
11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Πλούσια ατζέντα για τις σύγχρονες προκλήσεις και την επόμενη ημέρα στην υγεία
Επικαιρότητα
17/04/2026 - 15:43
Τέσσερις λόγοι που δικαιώνουν όσους αγαπούν τη βροχή - Τα οφέλη σε σώμα και ψυχή
Υγεία
17/04/2026 - 15:00
Γεωργιάδης για Μυλωνάκη: Κάθε ώρα που περνάει χωρίς επιπλοκές, αυξάνει τις καλές πιθανότητες για αυτόν
Επικαιρότητα
17/04/2026 - 14:18
Η κλιματική αλλαγή εκτοξεύει την ποσότητα της γύρης και κάνει τις αλλεργίες όλο και πιο επικίνδυνες
Υγεία
17/04/2026 - 14:00
Νέα έρευνα για τα GLP-1: Η σεμαγλουτίδη μπορεί να προστατεύει καλύτερα τη μυϊκή μάζα από τη τιρζεπατίδη
Υγεία
17/04/2026 - 13:01
Νέο αντιθρομβωτικό φάρμακο μειώνει τον κίνδυνο νέου εγκεφαλικού επεισοδίου
Υγεία
17/04/2026 - 12:00
Βλάβες στις αρθρώσεις: «Ζωντανά» εμφυτεύματα χόνδρου δημιουργούνται σε εργαστήριο του ΑΠΘ
Υγεία
17/04/2026 - 11:58
Νέο ανακοινωθέν για Μυλωνάκη: Η κατάστασή του παραμένει σταθερή
Επικαιρότητα
17/04/2026 - 10:52
Νέα θεραπεία για τον τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού σχεδόν διπλασιάζει την επιβίωση
Υγεία
17/04/2026 - 10:00
Το θαλασσινό νερό που διεισδύει στον υδροφόρο ορίζοντα αυξάνει την πίεση όσο και ο καθιστικός τρόπος ζωής
Υγεία
17/04/2026 - 08:59
Μουντό τοπίο από τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στη χώρα, σταδιακή ύφεση από το βράδυ του Σαββάτου
Επικαιρότητα
16/04/2026 - 22:32
ΙΣΑ κατά Τσίμαρη για τις εκλογές στον ΠΙΣ: «Θέλει να φιμώσει τη φωνή των 28.000 μελών μας;»
Επικαιρότητα
16/04/2026 - 22:04

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

9 διατροφικές συνήθειες για την υγεία της καρδιάς και τη μακροζωία
Διατροφή
15/04/2026 - 14:00
Πειραματικό φάρμακο επιτυγχάνει σταθερή αύξηση τριχοφυΐας σε άνδρες με κοινή μορφή φαλάκρας
Pharma News
15/04/2026 - 15:00
Στη λίστα «The Most Sustainable Companies in Greece 2026» η Chiesi Hellas
Pharma News
15/04/2026 - 16:59
Τις πρώτες 100 επεμβάσεις με το Da Vinci SP ολοκλήρωσε το Metropolitan Hospital
Υπηρεσίες Υγείας
15/04/2026 - 16:37
Εγκυμοσύνη: Τα θρεπτικά συστατικά που κάνουν τη διαφορά από την πρώτη μέρα
Pharma News
15/04/2026 - 21:08
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo