ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη: Tο αίμα δεν είναι ούτε δεδομένο, ούτε ανεξάντλητο

Επικαιρότητα
UNSPLASH
Καράτσι, Πακιστάν. Καλοκαίρι. Λίγα χρόνια πριν. Με βλέμμα σκυθρωπό και το κεφάλι κατεβασμένο, η γυναίκα περίμενε υπομονετικά να έρθει η σειρά τους. Κρατούσε σφιχτά το παιδί από το χέρι. Ήταν δεν ήταν 7-8 χρονών, ένα πλάσμα καχεκτικό και χλωμό.
Πέμπτη, 13/06/2024 - 14:58
— Photo: UNSPLASH
News4Health Team News4Health Team

Οι ελλείψεις σε αίμα που είχαν σημειωθεί πρόσφατα στην επαρχία, άρχισαν ήδη να επηρεάζουν τη Μονάδα. Τα αποθέματα στέρευαν, αντιστρόφως ανάλογα με τις ανάγκες πολλών ανθρώπων που έπρεπε να λάβουν αίμα για να καταφέρουν να ζήσουν και την επόμενη μέρα. Το παιδί, παρά την κατάστασή του, βρήκε τη δύναμη να μου χαρίσει ένα δειλό χαμόγελο. Ένα χαμόγελο που δε θα ξεχάσω ποτέ.

Οι μνήμες τρέχουν και μπλέκονται με άλλες, πιο πρόσφατες. 2023, στο Κέντρο Θαλασσαιμίας της Λευκωσίας. Άνθρωποι διάφορων ηλικιών καταφθάνουν για το προγραμματισμένο τους ραντεβού για μετάγγιση. Είναι ευδιάθετοι και προσηνείς. Μοιράζονται τα νέα τους με το προσωπικό και τους γιατρούς. Άλλωστε, σχεδόν όλοι γνωρίζονται καλά μεταξύ τους. Η ώρα περνάει, οι ασθενείς λαμβάνουν τη θεραπεία τους και το σκηνικό επαναλαμβάνεται.

Γράφει η Δρ Ανδρούλλα Ελευθερίου*

ELEFTHERIOY

Η πραγματική αξία του αίματος υπό κανονικές συνθήκες δε γίνεται συχνά αντιληπτή στους περισσότερους από εμάς. Τα δεδομένα αλλάζουν άρδην όταν το χρειαστούμε, είτε λόγω μιας έκτακτης συνθήκης που αφορά εμάς ή τους οικείους μας, είτε για τη θεραπεία μιας ασθένειας όπως συμβαίνει στη περίπτωση της θαλασσαιμίας και άλλων νόσων, με τους πάσχοντες να ζουν συχνά με την αγωνία της επάρκειας αίματος που θα τους εξασφαλίσει τις υπερπολύτιμες μεταγγίσεις που χρειάζονται για να επιβιώσουν και να συνεχίσουν την καθημερινότητά τους. Και αποτελεί ίσως οξύμωρο ότι το αίμα δεν είναι ούτε δεδομένο, ούτε ανεξάντλητο, παρότι υπάρχει σε αφθονία μέσα σε όλους μας.

Η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη που εορτάζεται στις 14 Ιουνίου, έρχεται να μας υπενθυμίσει εμφατικά τη σημασία της εθελοντικής προσφοράς αίματος και των προϊόντων του και να ευαισθητοποιήσει το κοινό σε παγκόσμιο επίπεδο γύρω από την ανάγκη της επαρκούς και ασφαλούς διάθεσής τους. Παράλληλα, η ημέρα αυτή συνιστά μια πρώτης τάξεως αφορμή για να αναγνωριστεί η συνεισφορά των απανταχού αιμοδοτών, χάρη στην αλληλεγγύη και ευαισθησία των οποίων προσφέρεται ζωή και ελπίδα σε αμέτρητους άλλους ανθρώπους.
Η δε φετινή ημέρα σηματοδοτεί την επέτειο των 20 χρόνων από την καθιέρωση του θεσμού, συνοδευόμενη από το μήνυμα «20 χρόνια προσφοράς: Σας ευχαριστούμε, αιμοδότες!» και αποσκοπεί στην επιτάχυνση της προόδου προς ένα μέλλον όπου η ασφαλής μετάγγιση αίματος θα είναι επιτέλους καθολικά προσβάσιμη.

Παρότι η μη αμειβόμενη αιμοδοσία έχει αναδειχθεί εδώ και χρόνια ως προμετωπίδα του εθελοντισμού στην Κύπρο, χάρη στην κοινωνική ευαισθησία των συμπολιτών μας, τις ακαταπόνητες προσπάθειες του Κέντρου Αίματος και πρωτίστως της ίδιας της Πολιτείας, καθιστώντας εν πολλοίς τη χώρα μας αυτάρκη στην κάλυψη των αναγκών της σε αίμα, οι ανισότητες που εξακολουθούν να υφίστανται στην πρόσβαση, κυρίως των χρόνιων ασθενών, σε ασφαλές και επαρκές αίμα παγκοσμίως είναι σημαντικές.

Οι διαρκώς εντεινόμενες ανάγκες για αίμα, ως απόρροια των ραγδαίων επιστημονικών εξελίξεων και νέων πρακτικών κλινικής διαχείρισης ασθενειών που συμπεριλαμβάνουν την αιμοθεραπεία στα πρωτοκολλά τους, οι υγειονομικές κρίσεις που διαταράσσουν τη ροή της αιμοδοσίας, αλλά και η μείωση του αριθμού των εθελοντών αιμοδοτών ανά τον κόσμο επιτάσσουν αυξημένη εγρήγορση σε διεθνές, αλλά και σε εθνικό επίπεδο.

Είμαστε αναντίλεκτα τυχεροί που ζούμε στην Ευρώπη καθώς η προστιθέμενη αξία των πολιτικών της ΕΕ επί σειράς ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της υγείας και ακόμη ειδικότερα του αίματος, είναι τεράστια αν και συχνά είτε την υποτιμάμε, είτε την αγνοούμε παντελώς.

Ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για το αίμα, τους ιστούς, τα κύτταρα και άλλες ουσίες ανθρώπινης προέλευσης (SoHO), ο οποίος και υιοθετήθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο τον περασμένο Απρίλιο, άνοιξε τον δρόμο για τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση του υφιστάμενου πλαισίου που ρυθμίζει τη συλλογή, εποπτεία και διάθεση του αίματος στα κράτη-μέλη της ΕΕ και αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στην αντιμετώπιση των ελλείψεων, την ενίσχυση της ασφάλειας και ποιότητας του αίματος, την προστασία αιμοδοτών και αιμοληπτών, αλλά και την καλύτερη διαχείριση των αποθεμάτων αίματος προς αποφυγή αχρείαστης σπατάλης τους.

Τόσο τα οφέλη του νέου κανονισμού και η εφαρμογή του στη χώρα μας, το νεοσύστατο Εθνικό Συμβούλιο Αίματος και η Εθνική Στρατηγική για το Αίμα που βρίσκεται υπό ανάπτυξη, καθώς και ποικίλα άλλα ζητήματα που σχετίζονται με τη διασφάλιση της ποιότητας και της επάρκειας του αίματος σε Κύπρο και Ευρώπη, θα βρεθούν στο επίκεντρο της εκδήλωσης που διοργανώνουν η Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ) και το Κέντρο Αίματος, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, την Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2024, στο Σπίτι της Ευρώπης, στη Λευκωσία, για την οποία θα είναι σύντομα διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες.

Εκπροσωπώντας τόσο της ΔΟΘ όσο και την Εθνική Επιτροπή Θαλασσαιμίας, απευθύνω ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλους τους εθελοντές αιμοδότες που με την απαράμιλλη γενναιοδωρία τους χαρίζουν απλόχερα ζωή και ελπίδα στους πάσχοντες συνανθρώπους μας. Οφείλουμε τόσο σε εκείνους, όσο και σε όλους όσους έχουν ανάγκη από αίμα, να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να προστατεύσουμε αυτό το υπερπολύτιμο αγαθό.

Ως ΔΟΘ, περνάμε το μήνυμα και τις εγκάρδιες ευχές μας για ένα καλύτερο οικοσύστημα αίματος σε παγκόσμιο επίπεδο, και ιδίως σε χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος, εκεί όπου πάνω από το 70% των ανθρώπων με θαλασσαιμία δε λαμβάνουν επαρκές και κατάλληλα επεξεργασμένο αίμα για τις ανάγκες τους με αποτέλεσμα να είναι αντιμέτωποι με πολλές και σύνθετες επιπλοκές για την υγεία τους ή ακόμη και με πρόωρη κατάληξη.

*H Δρ. Ανδρούλλα Ελευθερίου, BSC, MSc, PhD είναι Εκτελεστική Διευθύντρια Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας, Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Θαλασσαιμίας, Πρώην Επικεφαλής του Κέντρου Αναφοράς Ιογενών Παθήσεων του Υπουργείου Υγείας της Κύπρου, Πρώην Διευθύντρια του Συνεργαζόμενου Κέντρου Θαλασσαιμίας της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας στην Κύπρο και Πρώην Πρόεδρος Παγκύπριας Συμμαχίας Σπανίων Παθήσεων

Τελευταία τροποποίηση στις 13/06/2024 - 16:39
  • ΑΡΘΡΟ
  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΑΙΜΟΔΟΤΗ
  • ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ
  • ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ
  • ΑΙΜΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη στο Προεδρικό Μέγαρο - Γιορτάζοντας 20 χρόνια προσφοράς
Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη στο Προεδρικό Μέγαρο - Γιορτάζοντας 20 χρόνια προσφοράς 13 Ιουνίου 2024
Νέος θάνατος από ευλογιά των πιθήκων στη Νότια Αφρική 13 Ιουνίου 2024
Νέος θάνατος από ευλογιά των πιθήκων στη Νότια Αφρική

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΟΘΑ-ΕΣΑμεΑ.: Δραματική η ανεπάρκεια αίματος στη χώρα και αναβολές στις μεταγγίσεις σε ασθενείς
Patient Talk
03/02/2026 - 16:23

ΕΟΘΑ-ΕΣΑμεΑ.: Δραματική η ανεπάρκεια αίματος στη χώρα και αναβολές στις μεταγγίσεις σε ασθενείς

Ο ΕΕΣ συγκέντρωσε 16.070 μονάδες αίματος και 5.536 δείγματα μυελού των οστών το 2025
Επικαιρότητα
18/01/2026 - 13:22

Ο ΕΕΣ συγκέντρωσε 16.070 μονάδες αίματος και 5.536 δείγματα μυελού των οστών το 2025

Θεσσαλονίκη: Εθελοντική αιμοδοσία από 15 δημοτικά σχολεία - Το μήνυμα που στέλνουν οι μαθητές
Επικαιρότητα
16/01/2026 - 18:03

Θεσσαλονίκη: Εθελοντική αιμοδοσία από 15 δημοτικά σχολεία - Το μήνυμα που στέλνουν οι μαθητές

Εθελοντική αιμοδοσία στο Σύνταγμα στις 19 και 20 Ιανουαρίου
Επικαιρότητα
13/01/2026 - 17:00

Εθελοντική αιμοδοσία στο Σύνταγμα στις 19 και 20 Ιανουαρίου

ΕΚΕΑ: Τα φετινά Χριστούγεννα δίνουμε αίμα και ελπίδα
Επικαιρότητα
29/12/2025 - 18:27

ΕΚΕΑ: Τα φετινά Χριστούγεννα δίνουμε αίμα και ελπίδα

Θεσσαλονίκη: 25 φιάλες αίματος συγκεντρώθηκαν σε εθελοντική αιμοδοσία του ΙΣΘ
Επικαιρότητα
23/12/2025 - 15:12

Θεσσαλονίκη: 25 φιάλες αίματος συγκεντρώθηκαν σε εθελοντική αιμοδοσία του ΙΣΘ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μαζί για το Παιδί: Στους δρόμους της Αττικής τα 30 χρόνια προσφοράς και δράσης
Επικαιρότητα
08/02/2026 - 15:04
Οι σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της αποχής από το σεξ
Ψυχική Υγεία
08/02/2026 - 14:44
Πλήρης οδηγός: Το «big 8» των αλλεργιογόνων τροφίμων - Μπορούν να γίνουν απειλητικές για τη ζωή
Διατροφή
08/02/2026 - 14:33
Το μοριακό προφίλ του όγκου «κλειδί» για την επικουρική θεραπεία του καρκίνου του ενδομητρίου
Health Talk
08/02/2026 - 14:17
Άριελ, μια γλυκύτατη σκυλίτσα σε ρόλο «βοηθού» οδοντίατρου με σκούφο και γιλέκο
Επικαιρότητα
08/02/2026 - 13:58
Νέα έρευνα ανοίγει το δρόμο σε πιο αποτελεσματική και ασφαλή θεραπεία κακοηθειών και αυτοάνοσων
Υγεία
07/02/2026 - 09:09
Μπορεί το ξύπνημα νωρίς το πρωί ή το ξενύχτι, να επηρεάζουν την απώλεια βάρους και τη μυϊκή μας δύναμη;
Fitness
06/02/2026 - 19:24
Δωρεά ωαρίων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διαδικασία
Health Talk
06/02/2026 - 18:30
Παγκόσμια Ημέρα Επιληψίας: Ζωή σε Κίνηση με τη δύναμη της επιστήμης και της ...τέχνης!
Υγεία
06/02/2026 - 17:30
Αλτσχάιμερ: Ερευνητές ανακάλυψαν μια νέα μέθοδο επιβράδυνσης της εξέλιξής του
Υγεία
06/02/2026 - 16:30
Ένοχος ο γιατρός του Ιπποκράτειου για φακελάκι 3.000 ευρώ
Επικαιρότητα
06/02/2026 - 16:09
Πρόληψη εξαρτήσεων και παραβατικότητας στους νέους: Το πρόγραμμα CHAMPS του ΟΗΕ στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
06/02/2026 - 15:36
Καφές και υπέρταση: Ποια είναι η ασφαλής ποσότητα για την υγεία σας
Υγεία
06/02/2026 - 15:30
Η καύση ξύλων για θέρμανση τριπλασιάζει την έκθεση των παιδιών στη ρύπανση μέσα στο ίδιο τους το σπίτι
Υγεία
06/02/2026 - 14:30
Jet lag τέλος; Επιστήμονες αναπτύσσουν φάρμακο που μπορεί να «επαναρυθμίσει» το βιολογικό ρολόι
Υγεία
06/02/2026 - 13:30
Παθήσεις του αμφιβληστροειδούς: Θεραπείες τελευταίας γενιάς που διατηρούν την όραση μακροπρόθεσμα
Pharma News
06/02/2026 - 13:06
EFSA για ευλογιά των προβάτων: Περίπλοκη η ελληνική περίπτωση για τον εμβολιασμό
Πολιτική Υγείας
06/02/2026 - 12:23
Προστατεύει η ασπιρίνη τους ηλικιωμένους από τον καρκίνο; Τι δείχνει η μεγάλη μελέτη ASPREE
Υγεία
06/02/2026 - 11:30
Στατίνες: Οι περισσότερες παρενέργειες που τούς αποδίδονται δεν προκαλούνται από αυτές
Υγεία
06/02/2026 - 10:30
ΕΟΦ: Ανάκληση παρτίδων βρεφικού γάλακτος
Υγεία
06/02/2026 - 10:16
Ειδικός εξηγεί πως η χρήση κινητού και υπολογιστή επιβαρύνουν τον αυχένα και τη μοίρα της σπονδυλικής στήλης
Health Talk
06/02/2026 - 09:49
Οι καπνοί από τις φωτιές σκοτώνουν κάθε χρόνο περισσότερους από 24.000 πολίτες στις ΗΠΑ
Υγεία
06/02/2026 - 07:22
Βρετανία: Συμπτώματα δηλητηρίασης από μολυσμένο γάλα εμφάνισαν 36 βρέφη
Επικαιρότητα
06/02/2026 - 03:36
Πρωτοποριακή επέμβαση διαδερμικής σύγκλεισης μεσοκολπικής επικοινωνίας στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας
Υπηρεσίες Υγείας
06/02/2026 - 00:07
Ανδρουλάκης: «Προτάσσουμε ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για τον καρκίνο»
Επικαιρότητα
05/02/2026 - 23:51
Κίνδυνος για 250 ασθενείς με πνευμονική υπέρταση: Εξαντλήθηκε κάθε απόθεμα ειδικού φαρμάκου
Patient Talk
05/02/2026 - 23:34
Φορητός αισθητήρας υπερήχων μπορεί να ανιχνεύσει έγκαιρα τον καρκίνο του μαστού
Υγεία
05/02/2026 - 23:01
Καμπανάκι ειδικού για τα social media: «Λειτουργούν εθιστικά όπως το αλκοόλ, τα ναρκωτικά ή το τσιγάρο»
Ψυχική Υγεία
05/02/2026 - 22:09
Πόσο επηρεάζει τη ζωή μιας γυναίκας η ξηρότητα και η ατροφία κόλπου
Health Talk
05/02/2026 - 21:42
Αναζωογόνηση προσώπου και σώματος χωρίς χειρουργείο
Ομορφιά
05/02/2026 - 21:17

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο μικροσκόπιο οι νέες αμερικάνικες οδηγίες διατροφής - Ποιότητα τροφής, πρωτεΐνη και... αντιρρήσεις
Διατροφή
05/02/2026 - 20:52
Πρωτοποριακή επέμβαση διαδερμικής σύγκλεισης μεσοκολπικής επικοινωνίας στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας
Υπηρεσίες Υγείας
06/02/2026 - 00:07
EFSA για ευλογιά των προβάτων: Περίπλοκη η ελληνική περίπτωση για τον εμβολιασμό
Πολιτική Υγείας
06/02/2026 - 12:23
Παθήσεις του αμφιβληστροειδούς: Θεραπείες τελευταίας γενιάς που διατηρούν την όραση μακροπρόθεσμα
Pharma News
06/02/2026 - 13:06
Πρόληψη εξαρτήσεων και παραβατικότητας στους νέους: Το πρόγραμμα CHAMPS του ΟΗΕ στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
06/02/2026 - 15:36
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo