ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη: Tο αίμα δεν είναι ούτε δεδομένο, ούτε ανεξάντλητο

Επικαιρότητα
UNSPLASH
Καράτσι, Πακιστάν. Καλοκαίρι. Λίγα χρόνια πριν. Με βλέμμα σκυθρωπό και το κεφάλι κατεβασμένο, η γυναίκα περίμενε υπομονετικά να έρθει η σειρά τους. Κρατούσε σφιχτά το παιδί από το χέρι. Ήταν δεν ήταν 7-8 χρονών, ένα πλάσμα καχεκτικό και χλωμό.
Πέμπτη, 13/06/2024 - 14:58
— Photo: UNSPLASH
News4Health Team News4Health Team

Οι ελλείψεις σε αίμα που είχαν σημειωθεί πρόσφατα στην επαρχία, άρχισαν ήδη να επηρεάζουν τη Μονάδα. Τα αποθέματα στέρευαν, αντιστρόφως ανάλογα με τις ανάγκες πολλών ανθρώπων που έπρεπε να λάβουν αίμα για να καταφέρουν να ζήσουν και την επόμενη μέρα. Το παιδί, παρά την κατάστασή του, βρήκε τη δύναμη να μου χαρίσει ένα δειλό χαμόγελο. Ένα χαμόγελο που δε θα ξεχάσω ποτέ.

Οι μνήμες τρέχουν και μπλέκονται με άλλες, πιο πρόσφατες. 2023, στο Κέντρο Θαλασσαιμίας της Λευκωσίας. Άνθρωποι διάφορων ηλικιών καταφθάνουν για το προγραμματισμένο τους ραντεβού για μετάγγιση. Είναι ευδιάθετοι και προσηνείς. Μοιράζονται τα νέα τους με το προσωπικό και τους γιατρούς. Άλλωστε, σχεδόν όλοι γνωρίζονται καλά μεταξύ τους. Η ώρα περνάει, οι ασθενείς λαμβάνουν τη θεραπεία τους και το σκηνικό επαναλαμβάνεται.

Γράφει η Δρ Ανδρούλλα Ελευθερίου*

ELEFTHERIOY

Η πραγματική αξία του αίματος υπό κανονικές συνθήκες δε γίνεται συχνά αντιληπτή στους περισσότερους από εμάς. Τα δεδομένα αλλάζουν άρδην όταν το χρειαστούμε, είτε λόγω μιας έκτακτης συνθήκης που αφορά εμάς ή τους οικείους μας, είτε για τη θεραπεία μιας ασθένειας όπως συμβαίνει στη περίπτωση της θαλασσαιμίας και άλλων νόσων, με τους πάσχοντες να ζουν συχνά με την αγωνία της επάρκειας αίματος που θα τους εξασφαλίσει τις υπερπολύτιμες μεταγγίσεις που χρειάζονται για να επιβιώσουν και να συνεχίσουν την καθημερινότητά τους. Και αποτελεί ίσως οξύμωρο ότι το αίμα δεν είναι ούτε δεδομένο, ούτε ανεξάντλητο, παρότι υπάρχει σε αφθονία μέσα σε όλους μας.

Η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη που εορτάζεται στις 14 Ιουνίου, έρχεται να μας υπενθυμίσει εμφατικά τη σημασία της εθελοντικής προσφοράς αίματος και των προϊόντων του και να ευαισθητοποιήσει το κοινό σε παγκόσμιο επίπεδο γύρω από την ανάγκη της επαρκούς και ασφαλούς διάθεσής τους. Παράλληλα, η ημέρα αυτή συνιστά μια πρώτης τάξεως αφορμή για να αναγνωριστεί η συνεισφορά των απανταχού αιμοδοτών, χάρη στην αλληλεγγύη και ευαισθησία των οποίων προσφέρεται ζωή και ελπίδα σε αμέτρητους άλλους ανθρώπους.
Η δε φετινή ημέρα σηματοδοτεί την επέτειο των 20 χρόνων από την καθιέρωση του θεσμού, συνοδευόμενη από το μήνυμα «20 χρόνια προσφοράς: Σας ευχαριστούμε, αιμοδότες!» και αποσκοπεί στην επιτάχυνση της προόδου προς ένα μέλλον όπου η ασφαλής μετάγγιση αίματος θα είναι επιτέλους καθολικά προσβάσιμη.

Παρότι η μη αμειβόμενη αιμοδοσία έχει αναδειχθεί εδώ και χρόνια ως προμετωπίδα του εθελοντισμού στην Κύπρο, χάρη στην κοινωνική ευαισθησία των συμπολιτών μας, τις ακαταπόνητες προσπάθειες του Κέντρου Αίματος και πρωτίστως της ίδιας της Πολιτείας, καθιστώντας εν πολλοίς τη χώρα μας αυτάρκη στην κάλυψη των αναγκών της σε αίμα, οι ανισότητες που εξακολουθούν να υφίστανται στην πρόσβαση, κυρίως των χρόνιων ασθενών, σε ασφαλές και επαρκές αίμα παγκοσμίως είναι σημαντικές.

Οι διαρκώς εντεινόμενες ανάγκες για αίμα, ως απόρροια των ραγδαίων επιστημονικών εξελίξεων και νέων πρακτικών κλινικής διαχείρισης ασθενειών που συμπεριλαμβάνουν την αιμοθεραπεία στα πρωτοκολλά τους, οι υγειονομικές κρίσεις που διαταράσσουν τη ροή της αιμοδοσίας, αλλά και η μείωση του αριθμού των εθελοντών αιμοδοτών ανά τον κόσμο επιτάσσουν αυξημένη εγρήγορση σε διεθνές, αλλά και σε εθνικό επίπεδο.

Είμαστε αναντίλεκτα τυχεροί που ζούμε στην Ευρώπη καθώς η προστιθέμενη αξία των πολιτικών της ΕΕ επί σειράς ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της υγείας και ακόμη ειδικότερα του αίματος, είναι τεράστια αν και συχνά είτε την υποτιμάμε, είτε την αγνοούμε παντελώς.

Ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για το αίμα, τους ιστούς, τα κύτταρα και άλλες ουσίες ανθρώπινης προέλευσης (SoHO), ο οποίος και υιοθετήθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο τον περασμένο Απρίλιο, άνοιξε τον δρόμο για τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση του υφιστάμενου πλαισίου που ρυθμίζει τη συλλογή, εποπτεία και διάθεση του αίματος στα κράτη-μέλη της ΕΕ και αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στην αντιμετώπιση των ελλείψεων, την ενίσχυση της ασφάλειας και ποιότητας του αίματος, την προστασία αιμοδοτών και αιμοληπτών, αλλά και την καλύτερη διαχείριση των αποθεμάτων αίματος προς αποφυγή αχρείαστης σπατάλης τους.

Τόσο τα οφέλη του νέου κανονισμού και η εφαρμογή του στη χώρα μας, το νεοσύστατο Εθνικό Συμβούλιο Αίματος και η Εθνική Στρατηγική για το Αίμα που βρίσκεται υπό ανάπτυξη, καθώς και ποικίλα άλλα ζητήματα που σχετίζονται με τη διασφάλιση της ποιότητας και της επάρκειας του αίματος σε Κύπρο και Ευρώπη, θα βρεθούν στο επίκεντρο της εκδήλωσης που διοργανώνουν η Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ) και το Κέντρο Αίματος, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, την Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2024, στο Σπίτι της Ευρώπης, στη Λευκωσία, για την οποία θα είναι σύντομα διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες.

Εκπροσωπώντας τόσο της ΔΟΘ όσο και την Εθνική Επιτροπή Θαλασσαιμίας, απευθύνω ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλους τους εθελοντές αιμοδότες που με την απαράμιλλη γενναιοδωρία τους χαρίζουν απλόχερα ζωή και ελπίδα στους πάσχοντες συνανθρώπους μας. Οφείλουμε τόσο σε εκείνους, όσο και σε όλους όσους έχουν ανάγκη από αίμα, να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να προστατεύσουμε αυτό το υπερπολύτιμο αγαθό.

Ως ΔΟΘ, περνάμε το μήνυμα και τις εγκάρδιες ευχές μας για ένα καλύτερο οικοσύστημα αίματος σε παγκόσμιο επίπεδο, και ιδίως σε χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος, εκεί όπου πάνω από το 70% των ανθρώπων με θαλασσαιμία δε λαμβάνουν επαρκές και κατάλληλα επεξεργασμένο αίμα για τις ανάγκες τους με αποτέλεσμα να είναι αντιμέτωποι με πολλές και σύνθετες επιπλοκές για την υγεία τους ή ακόμη και με πρόωρη κατάληξη.

*H Δρ. Ανδρούλλα Ελευθερίου, BSC, MSc, PhD είναι Εκτελεστική Διευθύντρια Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας, Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Θαλασσαιμίας, Πρώην Επικεφαλής του Κέντρου Αναφοράς Ιογενών Παθήσεων του Υπουργείου Υγείας της Κύπρου, Πρώην Διευθύντρια του Συνεργαζόμενου Κέντρου Θαλασσαιμίας της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας στην Κύπρο και Πρώην Πρόεδρος Παγκύπριας Συμμαχίας Σπανίων Παθήσεων

Τελευταία τροποποίηση στις 13/06/2024 - 16:39
  • ΑΡΘΡΟ
  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΑΙΜΟΔΟΤΗ
  • ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ
  • ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ
  • ΑΙΜΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη στο Προεδρικό Μέγαρο - Γιορτάζοντας 20 χρόνια προσφοράς
Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη στο Προεδρικό Μέγαρο - Γιορτάζοντας 20 χρόνια προσφοράς 13 Ιουνίου 2024
Νέος θάνατος από ευλογιά των πιθήκων στη Νότια Αφρική 13 Ιουνίου 2024
Νέος θάνατος από ευλογιά των πιθήκων στη Νότια Αφρική

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΑΣΠΑΜΑ: Προϋπόθεση ζωής για χιλιάδες ασθενείς με μεσογειακή αναιμία η ασφάλεια του αίματος
Patient Talk
08/05/2026 - 21:58

ΠΑΣΠΑΜΑ: Προϋπόθεση ζωής για χιλιάδες ασθενείς με μεσογειακή αναιμία η ασφάλεια του αίματος

Εθελοντική αιμοδοσία στο ΑΠΘ στις 11 Μαΐου με δυνατότητα δωρεάς αιμοπεταλίων
Επικαιρότητα
28/04/2026 - 00:09

Εθελοντική αιμοδοσία στο ΑΠΘ στις 11 Μαΐου με δυνατότητα δωρεάς αιμοπεταλίων

Μελέτη διαπιστώνει σχέση μεταξύ αχρωματοψίας και θανάτου από καρκίνο της ουροδόχου κύστης
Υγεία
11/03/2026 - 14:00

Μελέτη διαπιστώνει σχέση μεταξύ αχρωματοψίας και θανάτου από καρκίνο της ουροδόχου κύστης

To αίμα παιδιάτρων "κλειδί" για νέες θεραπείες για τον ιό του απλού κρυολογήματος και τον RSV
Υγεία
20/02/2026 - 18:00

To αίμα παιδιάτρων "κλειδί" για νέες θεραπείες για τον ιό του απλού κρυολογήματος και τον RSV

Ημέρα εθελοντικής αιμοδοσίας για τους εργαζόμενους της DEMO
Pharma News
20/02/2026 - 07:17

Ημέρα εθελοντικής αιμοδοσίας για τους εργαζόμενους της DEMO

Εικαστική έκθεση στη Θεσσαλονίκη από μαθητές που θέλουν να ευαισθητοποιήσουν για την εθελοντική αιμοδοσία
Επικαιρότητα
18/02/2026 - 15:46

Εικαστική έκθεση στη Θεσσαλονίκη από μαθητές που θέλουν να ευαισθητοποιήσουν για την εθελοντική αιμοδοσία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Υπογράφηκε στην Αθήνα η Ευρωπαϊκή Διακήρυξη για τη Στοματική Υγεία
Υγεία
15/05/2026 - 00:16
«Innovation Meets Industry»: Προτεραιότητες και θεσμικές προϋποθέσεις για την καινοτομία στην Υγεία
Pharma Policy
14/05/2026 - 23:37
Ενεργοποιήθηκε το ευρωπαϊκό εργαλείο IPCR για την παρακολούθηση της έξαρσης κρουσμάτων χανταϊού
Πολιτική Υγείας
14/05/2026 - 23:03
Κατέληξε στη ΜΕΘ του ΚΑΤ και η δεύτερη 17χρονη μαθήτρια που είχε βουτήξει στο κενό μαζί με τη φίλη της
Επικαιρότητα
14/05/2026 - 22:18
Ο ΟΦΕΤ στη Vitafoods Europe 2026 με προϊόντα εστιασμένα στη σύγχρονη πρόκληση της μακροζωίας
Pharma News
14/05/2026 - 21:46
Ένας στους τρεις Έλληνες έχει υπέρταση και συχνά δεν το γνωρίζει
Υγεία
14/05/2026 - 21:09
Γιατί οι δερματολόγοι προειδοποιούν ότι η αντηλιακή προστασία δεν είναι μόνο για την παραλία
Υγεία
14/05/2026 - 20:34
Tο διαχρονικό έργο των Εθελοντών Σαμαρειτών-Διασωστών του Ε.Ε.Σ. στο EKO Acropolis Rally
Επικαιρότητα
14/05/2026 - 20:12
Οι διαδερμικές επεμβάσεις βαλβίδων φέρνουν επανάσταση στην επεμβατική καρδιολογία
Health Talk
14/05/2026 - 19:47
Ανάκληση παξιμαδιών κανέλας ως «μη ασφαλή» από τον ΕΦΕΤ
Επικαιρότητα
14/05/2026 - 19:33
Γεωργιάδης: «Το Ταμείο Καινοτομίας διασφαλίζει πρόσβαση στα νέα φάρμακα χωρίς δημοσιονομικό εκτροχιασμό»
Πολιτική Υγείας
14/05/2026 - 19:17
Μειωμένος ο ρυθμός αύξησης της παχυσαρκίας σε παιδιά και ενήλικες στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια
Υγεία
14/05/2026 - 18:49
ΕΟΔΥ: Αυξημένα τα κρούσματα RSV παρά τα χαμηλά επίπεδα θετικότητας
Υγεία
14/05/2026 - 18:23
Ο ΕΟΠΥΥ ανοίγει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης για εξετάσεις βιοδεικτών
Πολιτική Υγείας
14/05/2026 - 17:49
Απάντηση Γεωργιάδη σε Πολάκη για το Ταμείο Καινοτομίας: «Συνωμοσιολογία» τα περί απαίτησης φαρμακευτικών των ΗΠΑ
Πολιτική Υγείας
14/05/2026 - 17:13
ΕΚΕ: Πανελλήνια καμπάνια για την καρδιακή ανεπάρκεια, την «αθόρυβη επιδημία»
Health Talk
14/05/2026 - 16:56
ΕΟΔΥ: Δωρεάν rapid tests και δράσεις ενημέρωσης για HIV και ΣΜΝ σε όλη την Ελλάδα
Υγεία
14/05/2026 - 16:33
Η σχέση των παιδιών με τα λαχανικά διαμορφώνεται από τη μήτρα
Διατροφή
14/05/2026 - 16:09
Ενημερωτική εκστρατεία της GSK Ελλάδος για τον διά βίου εμβολιασμό και τα οφέλη του στη δημόσια υγεία
Pharma News
14/05/2026 - 15:51
Επαγγελματίες ψυχικής υγείας σε συνεχείς επικοινωνίες με παιδιά ανά την Ελλάδα μετά την τραγωδία στην Ηλιούπολη
Ψυχική Υγεία
14/05/2026 - 15:29
Ο πολύς ή λίγος ύπνος συνδέεται με επιτάχυνση της γήρανσης
Υγεία
14/05/2026 - 15:11
Ο Ντύλαν, ο πρώτος σκύλος θεραπείας του ΕΣΥ, στο πλευρό ογκολογικών ασθενών στο Νοσοκομείο «Μεταξά»
Υγεία
14/05/2026 - 14:47
Πανελλήνιες και διαφήμιση: Έκκληση για υπεύθυνη επικοινωνία προς προστασία των μαθητών
Ψυχική Υγεία
14/05/2026 - 14:23
Μια εξαιρετικά επιδέξια τρύπα σε δόντι αποκαλύπτει ότι οι Νεάντερταλ ασκούσαν την οδοντιατρική πριν από 60.000 χρόνια
Υγεία
14/05/2026 - 14:00
Εκλογές στο PhARMA Innovation Forum: Οι υποψήφιότητες και τα κρίσιμα διακυβεύματα για την καινοτομία
Pharma Policy
14/05/2026 - 13:55
Μελέτη προειδοποιεί για επικίνδυνη ζέστη στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 - Τα μέτρα προστασίας των αθλητών
Υγεία
14/05/2026 - 13:00
Γεωργιάδης: Νέες κυβερνητικές παρεμβάσεις για τους νοσηλευτές προ των πυλών
Πολιτική Υγείας
14/05/2026 - 12:26
Γιατί είναι σημαντική η αλλαγή της ονομασίας του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών
Υγεία
14/05/2026 - 12:01
Το 30% αγνοεί την ύπαρξη προγράμματος εμβολιασμών για ενήλικες
Pharma Policy
14/05/2026 - 11:52
Αυτοκτονία: Όχι στον στιγματισμό, στις υπεραπλουστεύσεις και στη δημοσιοποίηση σημειωμάτων
Ψυχική Υγεία
14/05/2026 - 11:30

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Φρούτα και ένας καφές την ημέρα σχηματίζουν ασπίδα για την υγεία των κυττάρων
Διατροφή
12/05/2026 - 10:00
Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών: Η ενίσχυση των νοσηλευτών σώζει ζωές!
Πολιτική Υγείας
12/05/2026 - 10:23
Νέο τεστ αίματος για τη νόσο Αλτσχάιμερ εγκρίθηκε στην Ευρώπη
Pharma News
12/05/2026 - 11:00
Μητσοτάκης: Νέες παρεμβάσεις για μισθολογική στήριξη και θεσμική αναβάθμιση των νοσηλευτών
Πολιτική Υγείας
12/05/2026 - 12:44
Βιοτεχνολογική εταιρεία του Ζάκερμπεργκ εξαγόρασε κυτταρική θεραπεία της Novo Nordisk για το Πάρκινσον
Pharma News
12/05/2026 - 12:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo