ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι προοπτικές και τα οφέλη του εμβολιασμού - Ο σημαντικός ρόλος του κατά την πανδημία

Επικαιρότητα
Οι προοπτικές και τα οφέλη του εμβολιασμού - Ο σημαντικός ρόλος του κατά την πανδημία
Οι προοπτικές και τα οφέλη της πρόληψης μέσω του εμβολιασμού για την οικονομία και την κοινωνία καθώς και ο σημαντικός ρόλος που είχε κατά την πανδημία, ήταν το βασικό θέμα συζήτησης του Delphi Economic Forum.
Τρίτη, 02/05/2023 - 19:01
News4Health Team News4Health Team

Στις προοπτικές και τα οφέλη της πρόληψης μέσω του εμβολιασμού για την οικονομία και την κοινωνία, όσο και ευρύτερα για τον τομέα της υγείας, εστίασε το πάνελ συζήτησης Health, Economic and Social Perspectives of Vaccines, το οποίο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του φετινού Delphi Economic Forum την Πέμπτη 27 Απριλίου.

Στο πάνελ συμμετείχαν η κυρία Βασίλεια Παπαγιαννοπούλου, Government Affairs & Market Access Director της GSK Ελλάδος, ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας, ο κ. Κυριάκος Σουλιώτης, Καθηγητής Πολιτικής Υγείας Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ο κ. Γιώργος Καλαμίτσης, Πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» και Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος και ο κ. Νικόλαος Σύψας, Καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας-Λοιμωξιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ συντονιστής της συζήτησης ήταν ο κ. Αντώνης Φουρλής, δημοσιογράφος του Huffpost Greece και Antenna TV.

Όλοι οι ομιλητές μίλησαν για τα διδάγματα και την πολύτιμη τεχνογνωσία που κερδίσαμε από την πανδημία, ανέλυσαν τα πολλαπλά οφέλη που έχει ο εμβολιασμός και η πρόληψη για την οικονομία, την κοινωνία και τη δημόσια υγεία και σημείωσαν τα βήματα που χρειάζονται να γίνουν για να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο δράσης για τον εμβολιασμό με συγκεκριμένους στόχους και κριτήρια.

Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στην πολύτιμη εμπειρία και στην τεχνογνωσία που αποκόμισε ο κλάδος της υγείας από την πανδημία του covid, η οποία βοήθησε το έργο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, μέσα από την καλύτερη οργάνωσή της.

Όπως σημείωσε, μέσω του εμβολιαστικού εθνικού προγράμματος κατάφεραν να μπουν οι βάσεις ώστε να αλλάξει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και η αντίληψη των πολιτών για το τι θέλουν από ένα Σύστημα Υγείας, ενώ δημιουργήθηκε το εθνικό μητρώο για τον εμβολιασμό, όπου θα μπορούσαν να ενταχθούν και άλλα νοσήματα πλην του κορονοϊού.

Παράλληλα, ανέφερε πως η Ελλάδα έχει ένα ισχυρό εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού για παιδιά και για άλλα εμβόλια που είναι απαραίτητα για μεγαλύτερες ηλικίες, ωστόσο χρειάζεται μεγαλύτερη οργάνωση, παρακολούθηση και data, ώστε η πολιτική υγείας να κατευθύνεται ακόμα καλύτερα και πιο στοχευμένα.

Ο κ. Σύψας μίλησε για τα οφέλη του εμβολιασμού, τόσο κατά την πανδημία του covid, αλλά και γενικά, σημειώνοντας πως το προσδόκιμο ζωής έχει μεγαλώσει λόγω των εμβολίων και ο κόσμος έχει απαλλαγεί από πολλά επώδυνα νοσήματα.

Παράλληλα, σημείωσε πως σε θέματα εμβολιασμού, κάθε επένδυση που μπορεί να γίνει, πρέπει να γίνει, καθώς πέρα από τις όποιες οικονομικές προεκτάσεις, ο εμβολιασμός βοηθάει τον ίδιο τον άνθρωπο να ζήσει καλύτερα, χωρίς πόνο και χωρίς να επιβαρύνεται το σύστημα υγείας.

Ο κ. Καλαμίτσης σημείωσε ότι η κοινωνία των πολιτών οφείλει να παρεμβαίνει σε θέματα δημόσιας υγείας όπου απαιτείται κοινωνική συναίνεση για να υπάρχει άμεση πρόσβαση σε θέματα πρόληψης.

Επιπλέον, ανέφερε ότι το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής έχει έρθει μέσα από παρεμβάσεις δημόσιας υγείας και πως τα εμβόλια έχουν βοηθήσει να εκλείψουν ασθένειες του παρελθόντος, ενώ ο εμβολιασμός είναι μία απαραίτητη υπηρεσία υγείας στην οποία θα πρέπει να έχει πρόσβαση ο κάθε πολίτης.

Η κα. Παπαγιαννοπούλου επισήμανε πως η συζήτηση είναι πολύ επίκαιρη καθώς πραγματοποιείται μέσα στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού, η οποία έχει ως πρωταρχικό της στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για την αξία των εμβολίων και να επισημάνει τη συλλογική δράση που απαιτείται από όλους τους φορείς ώστε να υπάρξουν καλά δομημένα και τεκμηριωμένα Εθνικά Σχέδια Δράσης για τον Εμβολιασμό.

Παράλληλα, ανέφερε πως ο εμβολιασμός είναι από τις πιο οικονομικά αποδοτικές παρεμβάσεις δημόσιας υγείας και αποτέλεσε τη σωσίβια λέμβο όλων των κοινωνιών κατά την πανδημία, δίνοντας πρωτοφανή διδάγματα για την αξία του εμβολιασμού.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε ανταγωνιστική θέση στον χρόνο που απαιτείται σε σχέση με άλλες χώρες για την πρόσβαση του πληθυσμού σε νέα εμβόλια, ωστόσο, είναι αναγκαίο να επιταχυνθούν οι χρόνοι εισαγωγής, να υπάρχει καταγραφή βάσει του εθνικού μητρώου και να τεθούν συγκεκριμένοι εμβολιαστικοί στόχοι ώστε να επιτευχθεί καλύτερη πρόληψη.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στα οφέλη που θα είχε το ίδιο το κράτος μέσω της πρόληψης και του εμβολιασμού, καθώς για κάθε 1 ευρώ που επενδύει σε εμβόλια, 4 ευρώ αποδίδονται στα έσοδα της κυβέρνησης, ενώ τόνισε πως είναι απαραίτητη η συνεργασία μεταξύ όλων των φορέων – πολιτείας, υπουργείου, ασθενών, γιατρών, ακαδημαϊκών και βιομηχανίας – για να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο δράσης για τον εμβολιασμό με οφέλη για όλη την κοινωνία.

Τέλος, ο κ. Σουλιώτης μίλησε για την ανάγκη αξιοποίησης της τεχνολογίας και ύπαρξης λογικής αλληλουχίας μεταξύ των επιτροπών, προτεραιοποιώντας τα κριτήρια και θέτοντας συγκεκριμένα χρονικά όρια, προκειμένου να έχουμε τα αποτελέσματα που επιθυμούμε.

Επιπλέον, ανέφερε πως τώρα που είμαστε στη δύση της πανδημίας, μπορούμε να επενδύσουμε αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και σημείωσε πως ο εμβολιασμός είναι η πιο αποτελεσματική μορφή παρέμβασης, συνεπώς, είναι ανάγκη οι κυβερνήσεις να επενδύουν στην πρόληψη και στον εμβολιασμό ακόμη κι αν τα πλεονεκτήματα φανούν στο μακροπρόθεσμο μέλλον.

Διαβάστε επίσης=> Vaccines Europe για τις αλλαγές στη φαρμακευτική νομοθεσία: Κίνδυνος να υπονομευθεί η έρευνα και η ανάπτυξη εμβολίων

Τελευταία τροποποίηση στις 17/05/2023 - 18:07
  • ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ
  • ΕΜΒΟΛΙΑ
  • ΠΑΝΔΗΜΙΑ
  • COVID 19
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΔΕΛΦΩΝ
  • ΟΦΕΛΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Massimo Andolina: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πρώτη χώρα «πρότυπο» χωρίς τσιγάρο μέχρι το 2030
Massimo Andolina: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πρώτη χώρα «πρότυπο» χωρίς τσιγάρο μέχρι το 2030 02 Μαϊος 2023
Εθελοντική αιμοδοσία σήμερα στο Κοινωνικό Ιατρείο του ΙΣΑ 03 Μαϊος 2023
Εθελοντική αιμοδοσία σήμερα στο Κοινωνικό Ιατρείο του ΙΣΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Mpox: Παγκόσμια πρωτοβουλία για καλύτερη πρόσβαση σε εμβόλια
Πολιτική Υγείας
03/09/2026 - 15:30

Mpox: Παγκόσμια πρωτοβουλία για καλύτερη πρόσβαση σε εμβόλια

Γρίπη: Πόσο δυνατά αναμένεται να χτυπήσει φέτος; Οι πρώτες εκτιμήσεις
Υγεία
03/09/2026 - 15:00

Γρίπη: Πόσο δυνατά αναμένεται να χτυπήσει φέτος; Οι πρώτες εκτιμήσεις

Νόσος Lyme: Η κούρσα των επιστημόνων για νέα εμβόλια και θεραπείες
Υγεία
02/09/2026 - 10:00

Νόσος Lyme: Η κούρσα των επιστημόνων για νέα εμβόλια και θεραπείες

Σπάνια έξαρση ιλαράς στη Σουηδία έπειτα από φεστιβάλ μουσικής
Επικαιρότητα
19/08/2026 - 20:09

Σπάνια έξαρση ιλαράς στη Σουηδία έπειτα από φεστιβάλ μουσικής

Αντίδραση του ΠΟΥ για το νέο διάταγμα Τραμπ σχετικά με τα εμβόλια
Πολιτική Υγείας
12/08/2026 - 14:44

Αντίδραση του ΠΟΥ για το νέο διάταγμα Τραμπ σχετικά με τα εμβόλια

Εμβολιασμός πτηνών κατά του στελέχους Η5 της γρίπης στην Αυστραλία
Επικαιρότητα
11/08/2026 - 12:18

Εμβολιασμός πτηνών κατά του στελέχους Η5 της γρίπης στην Αυστραλία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Προμηθέας»: Η ψυχική υγεία και η καθημερινότητα στο επίκεντρο του 3ου webinar του MyPBCVoice
Patient Talk
15/09/2026 - 00:12
Τα αποτελέσματα της πρώτης πανελλαδικής έρευνας για την εφαρμογή των μέτρων επιβεβαίωσης ηλικίας στα προϊόντα νικοτίνης
Επικαιρότητα
14/09/2026 - 23:33
ΙΣΘ: Χάσματα, ελλείψεις και παραλείψεις στην ψηφιακή εποχή της Υγείας - Ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης
Υγεία
14/09/2026 - 22:54
Στα 50 δεν τελειώνει τίποτα: Η αλήθεια για την εμμηνόπαυση και τη γήρανση
Health Talk
14/09/2026 - 22:24
Παγκόσμια διάκριση της Περιφέρειας Κρήτης για πρόγραμμα προληπτικών δράσεων στοματικής υγείας
Πολιτική Υγείας
14/09/2026 - 21:57
Δωρεάν η είσοδος σε μεγάλη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο για την ειρήνη, την ελπίδα και τον ανθρωπισμό
Επικαιρότητα
14/09/2026 - 21:33
Η ΕΕΠΑΟ για τον Χρυσό Σεπτέμβρη: «Κατάκτηση το ότι 8 στα 10 παιδιά μπορούν να θεραπευθούν από καρκίνο»
Υγεία
14/09/2026 - 21:16
Διαμαρτυρία ασθενών με Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο για την υπομετάγγιση και τις ελλείψεις αίματος
Patient Talk
14/09/2026 - 20:48
Τα ευρήματα νέας μελέτης της διαΝΕΟσις για την έρευνα και την καινοτομία στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
14/09/2026 - 20:26
Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ: Μπορεί η νόσος να επηρεάσει την όραση των ασθενών;
Health Talk
14/09/2026 - 19:53
Η Novo Nordisk αλλάζει το brand της και τη στρατηγική της για τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας
Pharma News
14/09/2026 - 19:26
Απαντήσεις από τον ΙΣΑ στα ερωτήματα για την αδειοδότηση των ιατρείων και τους ελέγχους
Πολιτική Υγείας
14/09/2026 - 18:37
Ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο αντιμετωπίζουν οι δύο γιατροί για τον θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη!
Επικαιρότητα
14/09/2026 - 17:53
Περισσότεροι από 1.700 πολίτες στη Δυτική Αττική επωφελήθηκαν από δωρεάν ιατρικές εξετάσεις
Πολιτική Υγείας
14/09/2026 - 17:37
Κρήτη: Στη Μονάδα Νεογνών του «Βενιζέλειου», βρέφος 17ημερών με κρανιογεκεφαλικές κακώσεις
Επικαιρότητα
14/09/2026 - 17:22
Γιατί το «αργό τζόκινγκ» μοιάζει ιδανική μορφή άσκησης για όσους θέλουν να σηκωθούν... από τον καναπέ
Fitness
14/09/2026 - 17:03
ΕΟΟ: Καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για τις παραπλανητικές διαφημίσεις οδοντιατρικών θεραπειών
Υγεία
14/09/2026 - 16:28
«Ελληνισμός Εν Δράσει» και SAPJH σε στρατηγική συνεργασία για τη νέα γενιά Ελλήνων στη Γαλλία
Επικαιρότητα
14/09/2026 - 16:17
O "λογαριασμός" της νέας πολιτικής Τραμπ για τις τιμές των φαρμάκων θα περάσει τον Ατλαντικό
Pharma Policy
14/09/2026 - 16:04
Europa Uomo Hellas: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο πρώτος αγώνας δρόμου για τον καρκίνο του προστάτη
Patient Talk
14/09/2026 - 15:38
Νέα στοχευμένη θεραπεία αλλάζει τα δεδομένα στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού
Υγεία
14/09/2026 - 15:16
Η συγγνώμη του Γεωργιάδη προς την οικογένεια του Γιώργου Μαζωνάκη: «Το σύστημα δεν μπόρεσε να τον προστατεύσει»
Επικαιρότητα
14/09/2026 - 14:51
Υψηλές επιδόσεις για το Νοσοκομείο «Παπανικολάου» στη δωρεά οργάνων το 2025
Υγεία
14/09/2026 - 14:33
Burnout: Πώς εκδηλώνεται και τέσσερα βήματα για να το αντιμετωπίσετε
Ψυχική Υγεία
14/09/2026 - 14:14
Σκολίωση στην παιδική ηλικία: Συμπτώματα, διάγνωση και αντιμετώπιση
Health Talk
14/09/2026 - 13:48
Επτά τροφές που χορταίνουν περισσότερο και μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του βάρους
Διατροφή
14/09/2026 - 13:00
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Πρώτες Βοήθειες για την αντιμετώπιση πνιγμονής σε βρέφος
Υγεία
14/09/2026 - 12:00
Detox, αντιγήρανση και βλαστοκύτταρα: 153 πάροχοι στην Αττική στην γκρίζα ζώνη των θεραπειών
Επικαιρότητα
14/09/2026 - 11:34
Μαζωνάκης: Διευκρινίσεις από την οργανωτική επιτροπή ιατρικού συνεδρίου όπου μίλησε η κατηγορούμενη γιατρός
Επικαιρότητα
14/09/2026 - 11:30
Καρκίνος του Προστάτη: Τι προβλέπουν οι σύγχρονες ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες
Υγεία
14/09/2026 - 11:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Επτά τροφές που χορταίνουν περισσότερο και μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του βάρους
Διατροφή
14/09/2026 - 13:00
ΙΣΑ: Οι τρεις παρεμβάσεις για την προστασία των ασθενών στο θολό τοπίο των υπηρεσιών μακροζωίας
Πολιτική Υγείας
14/09/2026 - 08:39
Συμπληρώματα για την εμμηνόπαυση: Πόσο βοηθούν, ποιους κινδύνους ενέχουν
Υγεία
12/09/2026 - 07:41
Νέο μικροσκόπιο "υπόσχεται" να αποκαλύψει τη ρίζα της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου
Digital Health
14/09/2026 - 09:00
Γεωργιάδης: Οι πολίτες θα βλέπουν μέσω app ποιες ιατρικές πράξεις επιτρέπεται να κάνει κάθε γιατρός
Υγεία
14/09/2026 - 10:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo