ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

13ο Συνέδριο για τις κλινικές μελέτες: Τα επόμενα βήματα του Υπουργείου Υγείας και οι προκλήσεις

Επικαιρότητα
13ο Συνέδριο για τις κλινικές μελέτες: Τα επόμενα βήματα του Υπουργείου Υγείας και οι προκλήσεις
Την αύξηση κατά 74% των αιτήσεων των κλινικών μελετών στην χώρας το 2024 ανακοίνωσε η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, του Υπουργείου Υγείας Λίλιαν Βιλδιρίδη στο 13th Clinical Research Conference που αναδεικνύει τις προκλήσεις που παραμένουν στον χώρο των κλινικών μελετών.
Πέμπτη, 05/12/2024 - 15:57
News4Health Team News4Health Team

Με στόχο την διευθέτηση του πλαισίου των κλινικών μελετών προκειμένου η χώρα μας να καταστεί ανταγωνιστική στον χώρο αυτό, η κυβέρνηση ετοιμάζει Κοινή Υπουργική Απόφαση για την πρωτοτυποποίηση εγγράφων και συμβάσεων για την υποβολή των αιτήσεων, όπως επεσήμανε η κυρία Λίλιαν Βιλδιρίδη. Τις διαδικασίες εκτιμάται ότι θα διευκολύνει η λειτουργία της πλατφόρμας του Μητρώου Βιοιατρικών Μελετών, η οποία αναμένεται ότι θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του 2025.

Το 13th Clinical Research Conference διοργανώνεται από την ethosEVENTS, τον ενημερωτικό ιστότοπο υγείας virus.com.gr και το περιοδικό πολιτικής της υγείας Pharma & Health Business. Το συνέδριο διεξάγεται με φυσική παρουσία στο ξενοδοχείο Divani Caravel και με παράλληλη online μετάδοση των εργασιών του από το LiveOn Expo Complex.

Η κυρία Βιλδιρίδη επεσήμανε την προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας για αναβάθμιση πλαισίου διεξαγωγής. Αρχικά, για τα δεδομένα των κλινικών μελετών που διεξάγονται στην χώρα το 2023 και το 2024 η γενική γραμματέας τόνισε πως το ποσοστό αιτήσεων που κατατέθηκε αυξήθηκε κατά 74%. Αναλυτικά, το 2023 είχαν κατατεθεί 298 αιτήσεις για φάρμακα έως το 2024 είχαν εγκριθεί 154. Το 2024 κατατέθηκαν 519 μελέτες και εγκρίθηκαν 219, οι υπόλοιπες είναι υπό αξιολόγηση. Η ανοδική τάση συνδέεται με νομοθετικές παρεμβάσεις, όπως υποστήριξε η
Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας.

KLINIKES MELETES 3
.
Σε ότι αφορά την σύσταση των γραφείων κλινικών μελετών στα νοσοκομεία, τονίστηκε πως οι υγειονομικές δομές θα πρέπει να πληρούν τι προϋποθέσεις, δηλαδή να είναι νοσοκομεία άνω 200 κλινών και ήδη να διεξάγονται σε αυτά 30 κλινικές μελέτες. Με βάση τους όρους αυτούς, εκτιμάται για παράδειγμα από τα 16 μεγάλα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ, έξι θα μπορέσουν να προχωρήσουν στην σύσταση γραφείων. Μεταξύ αυτών είναι το Κωνσταντοπούλειο, το Λαϊκό, ο Ευαγγελισμός κ.ά.

Επίσης, η ΚΥΑ είναι σε τελική φάση, με την οποία προβλέπεται η πρωτοτυποποίηση για τα έγγραφα και δικαιολογητικά καθώς και για τη σύμβαση με την οποία θα υπογράφεται με ηλεκτρονικό τρόπο από τον ερευνητή και τον χορηγό. Τα έγγραφα στη συνέχεια θα αποστέλλονται σε ΥΠΕ και θα είναι διαθέσιμα σε όλες υπηρεσίες. Θα υπάρχουν πρωτοποιημένες συμβάσεις ανά κατηγορία για να διασφαλιστεί ένα συνεκτικό πλαίσιο.
Ακόμη η κυρία Βιλδιρίδη ανακοίνωσε ότι το Μητρώο Βιοιατρικών Μελετών θα είναι έτοιμο έως το τέλος του 2025 και θα είναι διασυνδεμένο με το Ευρωπαϊκό CTIS. Το ελληνικό μητρώο ως πλατφόρμα θα περιέχει επιπλέον και οικονομικά στοιχεία, τα οποία δεν διαθέτει το Ευρωπαϊκό.

Κατά την συζήτηση του Panel με θέμα «Προώθηση κλινικών μελετών στο ΕΣΥ: Πού βρισκόμαστε;» ο Αθανάσιος - Μελέτιος Δημόπουλος, Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας, Διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα), Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών περιέγραψε τη διαδικασία όταν μια πολυεθνική εταιρεία που έχει καινοτόμο φάρμακο και επιθυμεί να προχωρήσει σε κλινική μελέτη. Ο καθηγητής επεσήμανε ότι για την επιλογή της χώρας μας χρειάζονται αξιόπιστα κέντρα εξειδίκευσης και αριστείας, ενώ επεσήμανε την συμβολή των αξιόλογων ερευνητών. Ο κ. Δημόπουλος υποστήριξε ότι η Πολιτεία δεν θα πρέπει να προκαλεί «αναχώματα» στην προσπάθεια των κέντρων και ανέφερε ότι η στελέχωση των γραφείων κλινικών μελετών θα έχει νόημα εφόσον στελεχωθούν με καταρτισμένο προσωπικό.

KLINIKES MELETES 1

Ο κ. Ιωάννης Χονδρέλης PhD, Διευθυντής Ιατρικού Τμήματος, ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ – ΛΙΛΛΥ, Συντονιστής Ομάδας Κλινικών Μελετών ΣΦΕΕ τόνισε ότι «αυτό που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή για να είμαστε ως χώρα ανταγωνιστική πέρα από κέντρα εξειδικευμένα και αριστείας. Χρειαζόμαστε τη ταχύτητα, να γίνουμε πιο γρήγοροι στην λήψη απόφασης και υλοποίησης. Όλη αυτή η ταχύτητα να αντικατοπτρίζεται σε πλαίσιο θεσμικό». Ο κ. Χονδρέλης πρόσθεσε με νόημα ότι «δεν μπορεί τρία χρονιά μετά να έχουμε θεσμικό πλαίσιο που αφορά παλαιότερη κατάσταση». Επίσης ο κ. Χονδρέλης σχολίασε την χρονοτριβή για την θεσμοθέτηση σύστασης γραφείων κλινικών μελετών στα νοσοκομεία. Μάλιστα, ο ίδιος υπογράμμισε στα λεγόμενά του ότι η Ελλάδα λόγω υποχρεωτικών επιστροφών που έφθασαν στο 83% στα νοσοκομειακά φάρμακα δημιουργεί ένα κλίμα μη ευνοϊκό για την καινοτομία. Το επενδυτικό claw back όταν προωτοεφαρμόστηκε λειτούργησε, όταν εντάχθηκε στο Ταμείο Ανακαμψης δεν ταίριαζε με διαδικασία για τις κλινικές μελέτες, όπως περιέγραψε ο κ. Χονδρέλης, σημειώνοντας ότι ως κίνητρο χρειάζεται να αλλάξει. Πρόταση κατέθεσε ο ίδιος για την δημιουργία του γραφείου κλινικών μελετών στο Υπουργείο, κάτω από την Γενική Γραμματέα, προς διευκόλυνση των διαδικασιών.

Η κυρία Ευαγγελία Κοράκη, Πρόεδρος, Hellenic Association of CROs – HACRO, Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος, CORONIS Research σχετικά με την ανάγκη να ολοκληρωθεί το μητρώο Βιοιατρικής Έρευνας εξήγησε ότι η Ευρώπη για να επιταχύνει δημιούργησε το CTIS, αλλά ζήτησε να δημιουργηθεί και εθνικό σύστημα σε κάθε χώρα, για το οποίο η Ελλάδα έχει δεσμευτεί. Η εθνική πλατφόρμα θα αφορά την πρόσβαση, την ηλεκτρονική υποβολή και την επίβλεψη όλων των σταδίων καθώς και τα metrix. Ως παράδειγμα η κ. Κοράκη έφερε ότι προς το παρόν δεν έχουμε εικόνα πόσοι ασθενείς είναι σε on going. Η ίδια εκτίμησε ότι πλατφόρμα θα λύσει θέματα παρακολούθησης και απολογιστικά, καθώς θα αναφέρει και οικονομικά στοιχεία, ενώ θα έχουν πρόσβαση και οι ασθενείς. Το έργο ήδη «ακούμπησε» στην ΗΔΙΚΑ και έχει ανατεθεί, αλλά θα είναι έτοιμο το τέλος του 2025.

Από την πλευρά ο κ. Νίκος Κωστάρας, Γενικός Διευθυντής IQVIA Hellas, Πρόεδρος εταιριών ομίλου IQVIA στην Ελλάδα: Bioaxis, Accurate επεσήμανε ότι «η ταχύτητα είναι το μεγάλο μας αγκάθι». Ο κ. Κωστάρας προβάδισμα δεν έδωσε τόσο στη λειτουργία της πλατφόρμας όσο στους ανθρώπους που θέλουν να υλοποιήσουν το εγχείρημα. Ακόμη, ο κ. Κωστάρας τόνισε το θετικό βήμα ότι έχει δρομολογηθεί η πρωτοτυποίηση συμβάσεων. Στο δε θέμα των γραφείων κλινικών μελετών στα νοσοκομεία, επεσήμανε ότι θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα στη στελέχωση, στα χρονοδιαγράμματά και την στόχευση για να εξασφαλιστούν οι πιο γρήγορες εγκρίσεις. Με στόχο να βελτιωθεί η θέση της Ελλάδας στο διεθνές στερέωμα των κλινικών μελετών, ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να συμβάλλει, αλλά θα πρέπει να διασφαλιστεί η δέσμευση από πλευράς της Πολιτείας στις υποσχέσεις της, όπως τόνισε ο κ. Κωστάρας, γιατί πρέπει να εξασφαλιστεί η αξιοπιστία της χώρας μας.

Τελευταία τροποποίηση στις 05/12/2024 - 15:59
  • ΣΥΝΕΔΡΙΟ
  • ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΛΙΛΙΑΝ ΒΙΛΔΙΡΙΔΗ
  • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συνέδριο φυσικοθεραπευτών για την πρόληψη και τη συμβουλευτική
Συνέδριο φυσικοθεραπευτών για την πρόληψη και τη συμβουλευτική 04 Δεκεμβρίου 2024
Ισραηλινές βόμβες χτύπησαν νοσοκομείο στη Βόρεια Γάζα - Λειτουργεί στο ελάχιστο επίπεδο 06 Δεκεμβρίου 2024
Ισραηλινές βόμβες χτύπησαν νοσοκομείο στη Βόρεια Γάζα - Λειτουργεί στο ελάχιστο επίπεδο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ – The Athens Clinic: Συνέδριο-ταξίδι στον κόσμο της λαπαροσκοπικής και ρομποτικής χειρουργικής
Υπηρεσίες Υγείας
28/11/2025 - 12:29

ΛΕΥΚΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ – The Athens Clinic: Συνέδριο-ταξίδι στον κόσμο της λαπαροσκοπικής και ρομποτικής χειρουργικής

Νοσοκομείο Παπανικολάου: Στις 28 και 29 Νοεμβρίου το 4ο Συνέδριο «Σύγχρονα θέματα στα νοσήματα της Πνευμονικής Κυκλοφορίας»
Επικαιρότητα
26/11/2025 - 20:16

Νοσοκομείο Παπανικολάου: Στις 28 και 29 Νοεμβρίου το 4ο Συνέδριο «Σύγχρονα θέματα στα νοσήματα της Πνευμονικής Κυκλοφορίας»

Όμιλος ΗΜΙΤΗΕΑ: Η μεγάλη συνάντηση των νοσηλευτών στη Θεσσαλονίκη
Επικαιρότητα
27/11/2025 - 03:26

Όμιλος ΗΜΙΤΗΕΑ: Η μεγάλη συνάντηση των νοσηλευτών στη Θεσσαλονίκη

Νέα συνάντηση Υπουργείου Υγείας - ΣΦΕΕ για την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης
Pharma Policy
26/11/2025 - 12:42

Νέα συνάντηση Υπουργείου Υγείας - ΣΦΕΕ για την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης

Διήμερο συνέδριο στην Αθήνα για τις σημαντικότερες εξελίξεις του 2025 στην Οφθαλμολογία
Επικαιρότητα
25/11/2025 - 21:13

Διήμερο συνέδριο στην Αθήνα για τις σημαντικότερες εξελίξεις του 2025 στην Οφθαλμολογία

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στο ΕΣΥ – Συμφωνία με τις ΗΠΑ για τον Ψηφιακό Βοηθό Πολίτη
Πολιτική Υγείας
24/11/2025 - 12:53

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στο ΕΣΥ – Συμφωνία με τις ΗΠΑ για τον Ψηφιακό Βοηθό Πολίτη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Χυμός πορτοκαλιού: Οφέλη για την υγεία να τα πιεις στο ποτήρι!
Διατροφή
28/11/2025 - 18:09
ΚΚΕ: «Στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα των νοσηλευτών - Να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους»
Επικαιρότητα
28/11/2025 - 17:42
Αγαπηδάκη: «Περίπου 1.000 παιδιά και οικογένειες έχουν λάβει δωρεάν υποστήριξη κατά της παχυσαρκίας»
Πολιτική Υγείας
28/11/2025 - 17:24
Tο Κοινοβούλιο και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός τίμησαν τους εθελοντές αιμοδότες
Επικαιρότητα
28/11/2025 - 16:56
Ισπανία: Ανιχνεύθηκαν κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων - Είναι τα πρώτα από το 1994
Επικαιρότητα
28/11/2025 - 16:33
Παχυσαρκία και νεότερες αγωγές για την αντιμετώπισή της
Health Talk
28/11/2025 - 16:08
Ανοσμία: Συσκευή διδάσκει τον εγκέφαλο να μυρίζει μέσω άλλων αισθήσεων
Υγεία
28/11/2025 - 16:03
ΕΦΕΤ: Ανάκληση μη ασφαλούς νωπής μυζήθρας
Επικαιρότητα
28/11/2025 - 15:44
ACT FOR THE FUTURE III – Το «S» του ESG ξεκινά από τα παιδιά
Ψυχική Υγεία
28/11/2025 - 15:22
Μια συνηθισμένη διατροφική ανεπάρκεια μπορεί να βλάπτει σιωπηλά τους νεαρούς εγκεφάλους
Διατροφή
28/11/2025 - 15:01
Επιστολή εργαστηριακών ιατρών προς τον ΙΣΑ για το clawback και το rebate
Πολιτική Υγείας
28/11/2025 - 14:42
Παμψηφεί πρόεδρος του European Sepsis Alliance για τρίτη συνεχόμενη θητεία ο καθηγητής Γιαμαρέλλος
Επικαιρότητα
28/11/2025 - 14:16
Η γυμναστική με βάρη πάνω από 40 λεπτά αυξάνει τη γνωστική λειτουργία
Fitness
28/11/2025 - 14:02
PIF: Μύθοι και αλήθειες για τη φαρμακευτική καινοτομία στην Ελλάδα
Pharma Policy
28/11/2025 - 13:37
Η κλιματική αλλαγή κάνει τα τρόφιμα λιγότερο θρεπτικά
Υγεία
28/11/2025 - 13:00
ΛΕΥΚΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ – The Athens Clinic: Συνέδριο-ταξίδι στον κόσμο της λαπαροσκοπικής και ρομποτικής χειρουργικής
Υπηρεσίες Υγείας
28/11/2025 - 12:29
Η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώνει τα οφέλη για την υγεία από την άσκηση
Υγεία
28/11/2025 - 12:12
Ο ΠΟΥ έδωσε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα κατευθυντήριες γραμμές για την υπογονιμότητα
Πολιτική Υγείας
28/11/2025 - 11:47
ΕΟΠΑΕ: Οι δομές που είναι διαθέσιμες για την υποστήριξη των αστέγων εν μέσω κακοκαιρίας
Επικαιρότητα
28/11/2025 - 11:28
Νέα δραστική ουσία αποδεικνύεται αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του σοβαρού εκζέματος
Υγεία
28/11/2025 - 11:02
Εμμηνόπαυση: Πώς μπορούν να ξεπεραστούν τα ενοχλητικά συμπτώματα;
Health Talk
28/11/2025 - 10:44
Κακοκαιρία ADEL: Σε ποιες περιοχές θα συνεχιστούν βροχές και καταιγίδες και σήμερα
Επικαιρότητα
28/11/2025 - 10:27
Καταιγίδες και κεραυνοί: Πώς να καλμάρετε τον τετράποδο φίλο σας
Pet
28/11/2025 - 10:00
Το lockdown συνδέεται με την αύξηση των προβλημάτων στην ανάπτυξη των μικρών παιδιών
Υγεία
28/11/2025 - 09:00
Ινστιτούτο Παστέρ: Μια μετάλλαξη του ιού της γρίπης των πτηνών θα μπορούσε να προκαλέσει πανδημία χειρότερη της COVID
Υγεία
28/11/2025 - 08:00
ΦΣΘ: Την Κυριακή 30 Νοεμβρίου οι ηλεκτρονικές εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ
Επικαιρότητα
28/11/2025 - 07:24
ΕΕΔΑ: Κάθε δέκα λεπτά δολοφονείται μια γυναίκα - Οξυμένο το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας
Επικαιρότητα
28/11/2025 - 03:39
Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Ενημερωτική δράση και δωρεάν τεστ στα ΣΜΝ στο ΑΠΘ
Επικαιρότητα
28/11/2025 - 00:22
Ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων για την υποστελέχωση της δημόσιας υγείας
Επικαιρότητα
27/11/2025 - 23:09
Βουλή: Τρίτη εθελοντική αιμοδοσία των υπαλλήλων της μέσα στο 2025
Επικαιρότητα
27/11/2025 - 22:17

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ το κόστος της παχυσαρκίας στη χώρα μας
Πολιτική Υγείας
26/11/2025 - 14:38
Νέα συνάντηση Υπουργείου Υγείας - ΣΦΕΕ για την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης
Pharma Policy
26/11/2025 - 12:42
Αρεταίειο Νοσοκομείο: Τρία ρομποτικά χειρουργεία την ίδια ημέρα
Πολιτική Υγείας
26/11/2025 - 09:28
Η Κομισιόν ενέκρινε ενέσιμο φάρμακο ανοσοθεραπείας για ογκολογικούς ασθενείς
Pharma Policy
26/11/2025 - 14:23
Τι είναι η φωσφίνη, η χημική ουσία που ξεκλήρισε τετραμελή οικογένεια στην Κωνσταντινούπολη
Επικαιρότητα
26/11/2025 - 18:17
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo