ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

13ο Συνέδριο για τις κλινικές μελέτες: Τα επόμενα βήματα του Υπουργείου Υγείας και οι προκλήσεις

Επικαιρότητα
13ο Συνέδριο για τις κλινικές μελέτες: Τα επόμενα βήματα του Υπουργείου Υγείας και οι προκλήσεις
Την αύξηση κατά 74% των αιτήσεων των κλινικών μελετών στην χώρας το 2024 ανακοίνωσε η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, του Υπουργείου Υγείας Λίλιαν Βιλδιρίδη στο 13th Clinical Research Conference που αναδεικνύει τις προκλήσεις που παραμένουν στον χώρο των κλινικών μελετών.
Πέμπτη, 05/12/2024 - 15:57
News4Health Team News4Health Team

Με στόχο την διευθέτηση του πλαισίου των κλινικών μελετών προκειμένου η χώρα μας να καταστεί ανταγωνιστική στον χώρο αυτό, η κυβέρνηση ετοιμάζει Κοινή Υπουργική Απόφαση για την πρωτοτυποποίηση εγγράφων και συμβάσεων για την υποβολή των αιτήσεων, όπως επεσήμανε η κυρία Λίλιαν Βιλδιρίδη. Τις διαδικασίες εκτιμάται ότι θα διευκολύνει η λειτουργία της πλατφόρμας του Μητρώου Βιοιατρικών Μελετών, η οποία αναμένεται ότι θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του 2025.

Το 13th Clinical Research Conference διοργανώνεται από την ethosEVENTS, τον ενημερωτικό ιστότοπο υγείας virus.com.gr και το περιοδικό πολιτικής της υγείας Pharma & Health Business. Το συνέδριο διεξάγεται με φυσική παρουσία στο ξενοδοχείο Divani Caravel και με παράλληλη online μετάδοση των εργασιών του από το LiveOn Expo Complex.

Η κυρία Βιλδιρίδη επεσήμανε την προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας για αναβάθμιση πλαισίου διεξαγωγής. Αρχικά, για τα δεδομένα των κλινικών μελετών που διεξάγονται στην χώρα το 2023 και το 2024 η γενική γραμματέας τόνισε πως το ποσοστό αιτήσεων που κατατέθηκε αυξήθηκε κατά 74%. Αναλυτικά, το 2023 είχαν κατατεθεί 298 αιτήσεις για φάρμακα έως το 2024 είχαν εγκριθεί 154. Το 2024 κατατέθηκαν 519 μελέτες και εγκρίθηκαν 219, οι υπόλοιπες είναι υπό αξιολόγηση. Η ανοδική τάση συνδέεται με νομοθετικές παρεμβάσεις, όπως υποστήριξε η
Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας.

KLINIKES MELETES 3
.
Σε ότι αφορά την σύσταση των γραφείων κλινικών μελετών στα νοσοκομεία, τονίστηκε πως οι υγειονομικές δομές θα πρέπει να πληρούν τι προϋποθέσεις, δηλαδή να είναι νοσοκομεία άνω 200 κλινών και ήδη να διεξάγονται σε αυτά 30 κλινικές μελέτες. Με βάση τους όρους αυτούς, εκτιμάται για παράδειγμα από τα 16 μεγάλα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ, έξι θα μπορέσουν να προχωρήσουν στην σύσταση γραφείων. Μεταξύ αυτών είναι το Κωνσταντοπούλειο, το Λαϊκό, ο Ευαγγελισμός κ.ά.

Επίσης, η ΚΥΑ είναι σε τελική φάση, με την οποία προβλέπεται η πρωτοτυποποίηση για τα έγγραφα και δικαιολογητικά καθώς και για τη σύμβαση με την οποία θα υπογράφεται με ηλεκτρονικό τρόπο από τον ερευνητή και τον χορηγό. Τα έγγραφα στη συνέχεια θα αποστέλλονται σε ΥΠΕ και θα είναι διαθέσιμα σε όλες υπηρεσίες. Θα υπάρχουν πρωτοποιημένες συμβάσεις ανά κατηγορία για να διασφαλιστεί ένα συνεκτικό πλαίσιο.
Ακόμη η κυρία Βιλδιρίδη ανακοίνωσε ότι το Μητρώο Βιοιατρικών Μελετών θα είναι έτοιμο έως το τέλος του 2025 και θα είναι διασυνδεμένο με το Ευρωπαϊκό CTIS. Το ελληνικό μητρώο ως πλατφόρμα θα περιέχει επιπλέον και οικονομικά στοιχεία, τα οποία δεν διαθέτει το Ευρωπαϊκό.

Κατά την συζήτηση του Panel με θέμα «Προώθηση κλινικών μελετών στο ΕΣΥ: Πού βρισκόμαστε;» ο Αθανάσιος - Μελέτιος Δημόπουλος, Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας, Διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα), Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών περιέγραψε τη διαδικασία όταν μια πολυεθνική εταιρεία που έχει καινοτόμο φάρμακο και επιθυμεί να προχωρήσει σε κλινική μελέτη. Ο καθηγητής επεσήμανε ότι για την επιλογή της χώρας μας χρειάζονται αξιόπιστα κέντρα εξειδίκευσης και αριστείας, ενώ επεσήμανε την συμβολή των αξιόλογων ερευνητών. Ο κ. Δημόπουλος υποστήριξε ότι η Πολιτεία δεν θα πρέπει να προκαλεί «αναχώματα» στην προσπάθεια των κέντρων και ανέφερε ότι η στελέχωση των γραφείων κλινικών μελετών θα έχει νόημα εφόσον στελεχωθούν με καταρτισμένο προσωπικό.

KLINIKES MELETES 1

Ο κ. Ιωάννης Χονδρέλης PhD, Διευθυντής Ιατρικού Τμήματος, ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ – ΛΙΛΛΥ, Συντονιστής Ομάδας Κλινικών Μελετών ΣΦΕΕ τόνισε ότι «αυτό που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή για να είμαστε ως χώρα ανταγωνιστική πέρα από κέντρα εξειδικευμένα και αριστείας. Χρειαζόμαστε τη ταχύτητα, να γίνουμε πιο γρήγοροι στην λήψη απόφασης και υλοποίησης. Όλη αυτή η ταχύτητα να αντικατοπτρίζεται σε πλαίσιο θεσμικό». Ο κ. Χονδρέλης πρόσθεσε με νόημα ότι «δεν μπορεί τρία χρονιά μετά να έχουμε θεσμικό πλαίσιο που αφορά παλαιότερη κατάσταση». Επίσης ο κ. Χονδρέλης σχολίασε την χρονοτριβή για την θεσμοθέτηση σύστασης γραφείων κλινικών μελετών στα νοσοκομεία. Μάλιστα, ο ίδιος υπογράμμισε στα λεγόμενά του ότι η Ελλάδα λόγω υποχρεωτικών επιστροφών που έφθασαν στο 83% στα νοσοκομειακά φάρμακα δημιουργεί ένα κλίμα μη ευνοϊκό για την καινοτομία. Το επενδυτικό claw back όταν προωτοεφαρμόστηκε λειτούργησε, όταν εντάχθηκε στο Ταμείο Ανακαμψης δεν ταίριαζε με διαδικασία για τις κλινικές μελέτες, όπως περιέγραψε ο κ. Χονδρέλης, σημειώνοντας ότι ως κίνητρο χρειάζεται να αλλάξει. Πρόταση κατέθεσε ο ίδιος για την δημιουργία του γραφείου κλινικών μελετών στο Υπουργείο, κάτω από την Γενική Γραμματέα, προς διευκόλυνση των διαδικασιών.

Η κυρία Ευαγγελία Κοράκη, Πρόεδρος, Hellenic Association of CROs – HACRO, Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος, CORONIS Research σχετικά με την ανάγκη να ολοκληρωθεί το μητρώο Βιοιατρικής Έρευνας εξήγησε ότι η Ευρώπη για να επιταχύνει δημιούργησε το CTIS, αλλά ζήτησε να δημιουργηθεί και εθνικό σύστημα σε κάθε χώρα, για το οποίο η Ελλάδα έχει δεσμευτεί. Η εθνική πλατφόρμα θα αφορά την πρόσβαση, την ηλεκτρονική υποβολή και την επίβλεψη όλων των σταδίων καθώς και τα metrix. Ως παράδειγμα η κ. Κοράκη έφερε ότι προς το παρόν δεν έχουμε εικόνα πόσοι ασθενείς είναι σε on going. Η ίδια εκτίμησε ότι πλατφόρμα θα λύσει θέματα παρακολούθησης και απολογιστικά, καθώς θα αναφέρει και οικονομικά στοιχεία, ενώ θα έχουν πρόσβαση και οι ασθενείς. Το έργο ήδη «ακούμπησε» στην ΗΔΙΚΑ και έχει ανατεθεί, αλλά θα είναι έτοιμο το τέλος του 2025.

Από την πλευρά ο κ. Νίκος Κωστάρας, Γενικός Διευθυντής IQVIA Hellas, Πρόεδρος εταιριών ομίλου IQVIA στην Ελλάδα: Bioaxis, Accurate επεσήμανε ότι «η ταχύτητα είναι το μεγάλο μας αγκάθι». Ο κ. Κωστάρας προβάδισμα δεν έδωσε τόσο στη λειτουργία της πλατφόρμας όσο στους ανθρώπους που θέλουν να υλοποιήσουν το εγχείρημα. Ακόμη, ο κ. Κωστάρας τόνισε το θετικό βήμα ότι έχει δρομολογηθεί η πρωτοτυποίηση συμβάσεων. Στο δε θέμα των γραφείων κλινικών μελετών στα νοσοκομεία, επεσήμανε ότι θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα στη στελέχωση, στα χρονοδιαγράμματά και την στόχευση για να εξασφαλιστούν οι πιο γρήγορες εγκρίσεις. Με στόχο να βελτιωθεί η θέση της Ελλάδας στο διεθνές στερέωμα των κλινικών μελετών, ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να συμβάλλει, αλλά θα πρέπει να διασφαλιστεί η δέσμευση από πλευράς της Πολιτείας στις υποσχέσεις της, όπως τόνισε ο κ. Κωστάρας, γιατί πρέπει να εξασφαλιστεί η αξιοπιστία της χώρας μας.

Τελευταία τροποποίηση στις 05/12/2024 - 15:59
  • ΣΥΝΕΔΡΙΟ
  • ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΛΙΛΙΑΝ ΒΙΛΔΙΡΙΔΗ
  • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συνέδριο φυσικοθεραπευτών για την πρόληψη και τη συμβουλευτική
Συνέδριο φυσικοθεραπευτών για την πρόληψη και τη συμβουλευτική 04 Δεκεμβρίου 2024
Ισραηλινές βόμβες χτύπησαν νοσοκομείο στη Βόρεια Γάζα - Λειτουργεί στο ελάχιστο επίπεδο 06 Δεκεμβρίου 2024
Ισραηλινές βόμβες χτύπησαν νοσοκομείο στη Βόρεια Γάζα - Λειτουργεί στο ελάχιστο επίπεδο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι κατευθύνσεις πολιτικής που προέκυψαν από το 9ο συνέδριο του ΠΣΕΥ - «Η Δημόσια Υγεία κρίνεται στην κοινότητα...»
Επικαιρότητα
05/03/2026 - 00:04

Οι κατευθύνσεις πολιτικής που προέκυψαν από το 9ο συνέδριο του ΠΣΕΥ - «Η Δημόσια Υγεία κρίνεται στην κοινότητα...»

Προσφυγή στο ΣτΕ από την ΕΑΕ κατά της απόφασης για την ειδικότητα της «Νευροεπεμβατικής Ιατρικής»
Πολιτική Υγείας
04/03/2026 - 19:19

Προσφυγή στο ΣτΕ από την ΕΑΕ κατά της απόφασης για την ειδικότητα της «Νευροεπεμβατικής Ιατρικής»

ΕΟΠΕ-ΣΦΕΕ: Πρωτοβουλίες και συντονισμός δράσεων με επίκεντρο τον ογκολογικό ασθενή
Επικαιρότητα
03/03/2026 - 13:41

ΕΟΠΕ-ΣΦΕΕ: Πρωτοβουλίες και συντονισμός δράσεων με επίκεντρο τον ογκολογικό ασθενή

Εξελίξεις στη διάγνωση και τη θεραπεία της αμυλοείδωσης
Υγεία
03/03/2026 - 14:00

Εξελίξεις στη διάγνωση και τη θεραπεία της αμυλοείδωσης

«ΡΙΣΠΕΚΤ στο σώμα σου»: Εθνικό Πρόγραμμα για την ισότιμη πρόσβαση των μαθητριών σε προϊόντα υγιεινής περιόδου
Πολιτική Υγείας
02/03/2026 - 12:12

«ΡΙΣΠΕΚΤ στο σώμα σου»: Εθνικό Πρόγραμμα για την ισότιμη πρόσβαση των μαθητριών σε προϊόντα υγιεινής περιόδου

Καταγγελία σε σκληρή γλώσσα των νεφροπαθών για το κλείσιμο της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού Αίγινας
Patient Talk
27/02/2026 - 14:47

Καταγγελία σε σκληρή γλώσσα των νεφροπαθών για το κλείσιμο της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού Αίγινας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Almond Mom: Όταν το ενδιαφέρον για σωστή διατροφή μπορεί να καταλήξει σε εμμονή
Διατροφή
06/03/2026 - 17:12
Πρόγραμμα «Όλοι Digital» για την ψηφιακή ενδυνάμωση ηλικιωμένων και ΑμεΑ
Επικαιρότητα
06/03/2026 - 15:54
Με δωρεά 11 εκατ. ευρώ η ανακατασκευή της Σχολής και του Οίκου Αδελφών στο Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός»
Επικαιρότητα
06/03/2026 - 15:21
Θεσσαλονίκη: Διημερίδα με τίτλο Δρώμενα Αιματολογίας στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου»
Επικαιρότητα
06/03/2026 - 14:57
Menarini Hellas: Καινοτόμες προτάσεις για την υγεία της γυναίκας σε κλιμακτήριο και εμμηνόπαυση
Pharma News
06/03/2026 - 14:33
Ο πυρετός δεν είναι μόνο σύμπτωμα, εξαντλεί τον οργανισμό - Ποια δραστική ουσία ανακουφίζει τον ασθενή
Health Talk
06/03/2026 - 14:06
Ρόκα: Η θρεπτική αξία, τα πολυάριθμα οφέλη της στην υγεία και οι παρενέργειες
Διατροφή
06/03/2026 - 13:49
ΕΦΕΧ: Πακέτο προτάσεων για τη μετατροπή φαρμάκων σε Μη Συνταγογραφούμενα
Pharma Policy
06/03/2026 - 13:07
Βαρύ πρόστιμο σε άνδρα που εγκατέλειψε κουτάβια στη Θεσσαλονίκη
Pet
06/03/2026 - 12:34
Προληπτικός έλεγχος για καρκίνο του μαστού σε κρατούμενες στον Κορυδαλλό από τον ΕΕΣ
Επικαιρότητα
06/03/2026 - 12:17
Eπείγουσα εγκύκλιος του ΕΟΔΥ για την (τοξική) πικροδάφνη στις αυλές των σχολείων
Υγεία
06/03/2026 - 11:48
Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία: Στρατηγική συνεργασία με τη Europa Uomo Hellas για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη
Επικαιρότητα
06/03/2026 - 11:07
Δωρεά ενίσχυσης της δημόσιας υγείας από το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Στέλιος Χατζηιωάννου
Επικαιρότητα
06/03/2026 - 10:49
ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Πρόληψη και ενημέρωση στην κοινότητα της Σαντορίνης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη
Patient Talk
06/03/2026 - 10:21
Νοσοκομείο «Παπανικολάου»: Δώρα ζωής από 50χρονο άνδρα που κατέληξε στη ΜΕΘ
Επικαιρότητα
06/03/2026 - 09:57
Νέος οδηγός για τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας στην ΕΕ
Πολιτική Υγείας
06/03/2026 - 09:39
Παγκόσμιοι κολοσσοί του φαρμάκου παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στη φλεγόμενη Μέση Ανατολή
Pharma News
06/03/2026 - 09:18
Διατροφή, diet tube και λιποαναρρόφηση: Ολιστική προσέγγιση στην αναμόρφωση σώματος
Health Talk
06/03/2026 - 08:43
Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα: Εξίσου εθιστικά με τον καπνό
Διατροφή
05/03/2026 - 19:00
Η πιο αραιή χορήγηση GLP1 βοηθά στην απώλεια βάρους αλλά και την απώλεια λίπους
Υγεία
05/03/2026 - 18:00
Παχυσαρκία: Απαραίτητες η ιατρική αξιολόγηση, η εξατομικευμένη θεραπεία και η μακροχρόνια παρακολούθηση
Υγεία
05/03/2026 - 17:00
Το ΑΙ μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού τα επόμενα τέσσερα χρόνια
Digital Health
05/03/2026 - 16:00
Αρώματα: Οι αλλεργικές αντιδράσεις και τα "συνήθη" θύματα
Ομορφιά
05/03/2026 - 15:00
Μετά τα 65 μπορεί κανείς να ξανανιώσει! - Τι δείχνει έρευνα του Yale
Υγεία
05/03/2026 - 14:00
Εμφύτευμα υδρογέλης μπορεί να φέρει επανάσταση στην αποκατάσταση των οστών
Υγεία
05/03/2026 - 13:00
Νέο φάρμακο μειώνει κατά 91% τις επιληπτικές κρίσεις σε παιδιά με σύνδρομο Dravet
Υγεία
05/03/2026 - 12:00
Θεραπεία με CAR-T κύτταρα στοχεύει δύσκολα θεραπεύσιμους συμπαγείς όγκους
Υγεία
05/03/2026 - 10:59
Γιατί ο οργανισμός μπορεί να επιβαρυνθεί περισσότερο μετά την παύση των ενέσεων απώλειας βάρους
Υγεία
05/03/2026 - 10:00
Η απώλεια φαιάς ουσίας στην εγκυμοσύνη θολώνει το μυαλό αλλά βοηθάει το δεσμό μαμάς- παιδιού
Υγεία
05/03/2026 - 09:00
Θεσσαλονίκη: Το έλκος που ξηραίνει τα πλατάνια εμφανίστηκε στον ποταμό Λουδία
Επικαιρότητα
05/03/2026 - 07:23

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑΣΕΠ: Έως και την Τετάρτη 18 Μαρτίου οι αιτήσεις για την προκήρυξη 2Κ/2026 και τις 1.696 θέσεις σε νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
03/03/2026 - 20:01
ΙΑΣΩ Γενική Κλινική: Διεπιστημονική συνεργασία για την επιτυχή εφαρμογή της τεχνικής LECS
Υπηρεσίες Υγείας
03/03/2026 - 20:34
Όταν η ενημέρωση γίνεται βίωμα: Μια νέα προσέγγιση στην παχυσαρκία
Pharma News
04/03/2026 - 11:39
Servier Hellas: Νέα, ανανεωμένη εκπαιδευτική πλατφόρμα για ασθενείς με χρόνια νοσήματα
Pharma News
04/03/2026 - 16:24
Προσφυγή στο ΣτΕ από την ΕΑΕ κατά της απόφασης για την ειδικότητα της «Νευροεπεμβατικής Ιατρικής»
Πολιτική Υγείας
04/03/2026 - 19:19
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo