ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

13ο Συνέδριο για τις κλινικές μελέτες: Τα επόμενα βήματα του Υπουργείου Υγείας και οι προκλήσεις

Επικαιρότητα
13ο Συνέδριο για τις κλινικές μελέτες: Τα επόμενα βήματα του Υπουργείου Υγείας και οι προκλήσεις
Την αύξηση κατά 74% των αιτήσεων των κλινικών μελετών στην χώρας το 2024 ανακοίνωσε η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, του Υπουργείου Υγείας Λίλιαν Βιλδιρίδη στο 13th Clinical Research Conference που αναδεικνύει τις προκλήσεις που παραμένουν στον χώρο των κλινικών μελετών.
Πέμπτη, 05/12/2024 - 15:57
News4Health Team News4Health Team

Με στόχο την διευθέτηση του πλαισίου των κλινικών μελετών προκειμένου η χώρα μας να καταστεί ανταγωνιστική στον χώρο αυτό, η κυβέρνηση ετοιμάζει Κοινή Υπουργική Απόφαση για την πρωτοτυποποίηση εγγράφων και συμβάσεων για την υποβολή των αιτήσεων, όπως επεσήμανε η κυρία Λίλιαν Βιλδιρίδη. Τις διαδικασίες εκτιμάται ότι θα διευκολύνει η λειτουργία της πλατφόρμας του Μητρώου Βιοιατρικών Μελετών, η οποία αναμένεται ότι θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του 2025.

Το 13th Clinical Research Conference διοργανώνεται από την ethosEVENTS, τον ενημερωτικό ιστότοπο υγείας virus.com.gr και το περιοδικό πολιτικής της υγείας Pharma & Health Business. Το συνέδριο διεξάγεται με φυσική παρουσία στο ξενοδοχείο Divani Caravel και με παράλληλη online μετάδοση των εργασιών του από το LiveOn Expo Complex.

Η κυρία Βιλδιρίδη επεσήμανε την προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας για αναβάθμιση πλαισίου διεξαγωγής. Αρχικά, για τα δεδομένα των κλινικών μελετών που διεξάγονται στην χώρα το 2023 και το 2024 η γενική γραμματέας τόνισε πως το ποσοστό αιτήσεων που κατατέθηκε αυξήθηκε κατά 74%. Αναλυτικά, το 2023 είχαν κατατεθεί 298 αιτήσεις για φάρμακα έως το 2024 είχαν εγκριθεί 154. Το 2024 κατατέθηκαν 519 μελέτες και εγκρίθηκαν 219, οι υπόλοιπες είναι υπό αξιολόγηση. Η ανοδική τάση συνδέεται με νομοθετικές παρεμβάσεις, όπως υποστήριξε η
Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας.

KLINIKES MELETES 3
.
Σε ότι αφορά την σύσταση των γραφείων κλινικών μελετών στα νοσοκομεία, τονίστηκε πως οι υγειονομικές δομές θα πρέπει να πληρούν τι προϋποθέσεις, δηλαδή να είναι νοσοκομεία άνω 200 κλινών και ήδη να διεξάγονται σε αυτά 30 κλινικές μελέτες. Με βάση τους όρους αυτούς, εκτιμάται για παράδειγμα από τα 16 μεγάλα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ, έξι θα μπορέσουν να προχωρήσουν στην σύσταση γραφείων. Μεταξύ αυτών είναι το Κωνσταντοπούλειο, το Λαϊκό, ο Ευαγγελισμός κ.ά.

Επίσης, η ΚΥΑ είναι σε τελική φάση, με την οποία προβλέπεται η πρωτοτυποποίηση για τα έγγραφα και δικαιολογητικά καθώς και για τη σύμβαση με την οποία θα υπογράφεται με ηλεκτρονικό τρόπο από τον ερευνητή και τον χορηγό. Τα έγγραφα στη συνέχεια θα αποστέλλονται σε ΥΠΕ και θα είναι διαθέσιμα σε όλες υπηρεσίες. Θα υπάρχουν πρωτοποιημένες συμβάσεις ανά κατηγορία για να διασφαλιστεί ένα συνεκτικό πλαίσιο.
Ακόμη η κυρία Βιλδιρίδη ανακοίνωσε ότι το Μητρώο Βιοιατρικών Μελετών θα είναι έτοιμο έως το τέλος του 2025 και θα είναι διασυνδεμένο με το Ευρωπαϊκό CTIS. Το ελληνικό μητρώο ως πλατφόρμα θα περιέχει επιπλέον και οικονομικά στοιχεία, τα οποία δεν διαθέτει το Ευρωπαϊκό.

Κατά την συζήτηση του Panel με θέμα «Προώθηση κλινικών μελετών στο ΕΣΥ: Πού βρισκόμαστε;» ο Αθανάσιος - Μελέτιος Δημόπουλος, Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας, Διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα), Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών περιέγραψε τη διαδικασία όταν μια πολυεθνική εταιρεία που έχει καινοτόμο φάρμακο και επιθυμεί να προχωρήσει σε κλινική μελέτη. Ο καθηγητής επεσήμανε ότι για την επιλογή της χώρας μας χρειάζονται αξιόπιστα κέντρα εξειδίκευσης και αριστείας, ενώ επεσήμανε την συμβολή των αξιόλογων ερευνητών. Ο κ. Δημόπουλος υποστήριξε ότι η Πολιτεία δεν θα πρέπει να προκαλεί «αναχώματα» στην προσπάθεια των κέντρων και ανέφερε ότι η στελέχωση των γραφείων κλινικών μελετών θα έχει νόημα εφόσον στελεχωθούν με καταρτισμένο προσωπικό.

KLINIKES MELETES 1

Ο κ. Ιωάννης Χονδρέλης PhD, Διευθυντής Ιατρικού Τμήματος, ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ – ΛΙΛΛΥ, Συντονιστής Ομάδας Κλινικών Μελετών ΣΦΕΕ τόνισε ότι «αυτό που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή για να είμαστε ως χώρα ανταγωνιστική πέρα από κέντρα εξειδικευμένα και αριστείας. Χρειαζόμαστε τη ταχύτητα, να γίνουμε πιο γρήγοροι στην λήψη απόφασης και υλοποίησης. Όλη αυτή η ταχύτητα να αντικατοπτρίζεται σε πλαίσιο θεσμικό». Ο κ. Χονδρέλης πρόσθεσε με νόημα ότι «δεν μπορεί τρία χρονιά μετά να έχουμε θεσμικό πλαίσιο που αφορά παλαιότερη κατάσταση». Επίσης ο κ. Χονδρέλης σχολίασε την χρονοτριβή για την θεσμοθέτηση σύστασης γραφείων κλινικών μελετών στα νοσοκομεία. Μάλιστα, ο ίδιος υπογράμμισε στα λεγόμενά του ότι η Ελλάδα λόγω υποχρεωτικών επιστροφών που έφθασαν στο 83% στα νοσοκομειακά φάρμακα δημιουργεί ένα κλίμα μη ευνοϊκό για την καινοτομία. Το επενδυτικό claw back όταν προωτοεφαρμόστηκε λειτούργησε, όταν εντάχθηκε στο Ταμείο Ανακαμψης δεν ταίριαζε με διαδικασία για τις κλινικές μελέτες, όπως περιέγραψε ο κ. Χονδρέλης, σημειώνοντας ότι ως κίνητρο χρειάζεται να αλλάξει. Πρόταση κατέθεσε ο ίδιος για την δημιουργία του γραφείου κλινικών μελετών στο Υπουργείο, κάτω από την Γενική Γραμματέα, προς διευκόλυνση των διαδικασιών.

Η κυρία Ευαγγελία Κοράκη, Πρόεδρος, Hellenic Association of CROs – HACRO, Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος, CORONIS Research σχετικά με την ανάγκη να ολοκληρωθεί το μητρώο Βιοιατρικής Έρευνας εξήγησε ότι η Ευρώπη για να επιταχύνει δημιούργησε το CTIS, αλλά ζήτησε να δημιουργηθεί και εθνικό σύστημα σε κάθε χώρα, για το οποίο η Ελλάδα έχει δεσμευτεί. Η εθνική πλατφόρμα θα αφορά την πρόσβαση, την ηλεκτρονική υποβολή και την επίβλεψη όλων των σταδίων καθώς και τα metrix. Ως παράδειγμα η κ. Κοράκη έφερε ότι προς το παρόν δεν έχουμε εικόνα πόσοι ασθενείς είναι σε on going. Η ίδια εκτίμησε ότι πλατφόρμα θα λύσει θέματα παρακολούθησης και απολογιστικά, καθώς θα αναφέρει και οικονομικά στοιχεία, ενώ θα έχουν πρόσβαση και οι ασθενείς. Το έργο ήδη «ακούμπησε» στην ΗΔΙΚΑ και έχει ανατεθεί, αλλά θα είναι έτοιμο το τέλος του 2025.

Από την πλευρά ο κ. Νίκος Κωστάρας, Γενικός Διευθυντής IQVIA Hellas, Πρόεδρος εταιριών ομίλου IQVIA στην Ελλάδα: Bioaxis, Accurate επεσήμανε ότι «η ταχύτητα είναι το μεγάλο μας αγκάθι». Ο κ. Κωστάρας προβάδισμα δεν έδωσε τόσο στη λειτουργία της πλατφόρμας όσο στους ανθρώπους που θέλουν να υλοποιήσουν το εγχείρημα. Ακόμη, ο κ. Κωστάρας τόνισε το θετικό βήμα ότι έχει δρομολογηθεί η πρωτοτυποίηση συμβάσεων. Στο δε θέμα των γραφείων κλινικών μελετών στα νοσοκομεία, επεσήμανε ότι θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα στη στελέχωση, στα χρονοδιαγράμματά και την στόχευση για να εξασφαλιστούν οι πιο γρήγορες εγκρίσεις. Με στόχο να βελτιωθεί η θέση της Ελλάδας στο διεθνές στερέωμα των κλινικών μελετών, ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να συμβάλλει, αλλά θα πρέπει να διασφαλιστεί η δέσμευση από πλευράς της Πολιτείας στις υποσχέσεις της, όπως τόνισε ο κ. Κωστάρας, γιατί πρέπει να εξασφαλιστεί η αξιοπιστία της χώρας μας.

Τελευταία τροποποίηση στις 05/12/2024 - 15:59
  • ΣΥΝΕΔΡΙΟ
  • ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΛΙΛΙΑΝ ΒΙΛΔΙΡΙΔΗ
  • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συνέδριο φυσικοθεραπευτών για την πρόληψη και τη συμβουλευτική
Συνέδριο φυσικοθεραπευτών για την πρόληψη και τη συμβουλευτική 04 Δεκεμβρίου 2024
Ισραηλινές βόμβες χτύπησαν νοσοκομείο στη Βόρεια Γάζα - Λειτουργεί στο ελάχιστο επίπεδο 06 Δεκεμβρίου 2024
Ισραηλινές βόμβες χτύπησαν νοσοκομείο στη Βόρεια Γάζα - Λειτουργεί στο ελάχιστο επίπεδο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο ΕΣΠΑ η ενεργειακή αναβάθμιση των Νοσοκομείων Πειραιά «Μεταξά», Χανίων και Πέλλας
Πολιτική Υγείας
28/08/2025 - 10:59

Στο ΕΣΠΑ η ενεργειακή αναβάθμιση των Νοσοκομείων Πειραιά «Μεταξά», Χανίων και Πέλλας

«Απόλυτα διασφαλισμένη η ασφάλεια ασθενών και προσωπικού στον "Άγιο Σάββα"»
Πολιτική Υγείας
26/08/2025 - 17:02

«Απόλυτα διασφαλισμένη η ασφάλεια ασθενών και προσωπικού στον "Άγιο Σάββα"»

Γεωργιάδης: Η κατανομή του κονδυλίου 1,5 δισ. για τα 50 έργα του υπουργείου Υγείας
Πολιτική Υγείας
25/08/2025 - 07:46

Γεωργιάδης: Η κατανομή του κονδυλίου 1,5 δισ. για τα 50 έργα του υπουργείου Υγείας

Εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας με μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τις πυρκαγιές
Πολιτική Υγείας
14/08/2025 - 16:44

Εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας με μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τις πυρκαγιές

Υπουργείο Υγείας: Πως έγινε η διαχείριση περιστατικού ανηλίκου με οδοντιατρικό τραυματισμό
Πολιτική Υγείας
13/08/2025 - 03:27

Υπουργείο Υγείας: Πως έγινε η διαχείριση περιστατικού ανηλίκου με οδοντιατρικό τραυματισμό

Και επίσημα ιδιώτες γιατροί σε νοσοκομεία και φορείς του ΕΣΥ - Τι προβλέπει η ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε
Πολιτική Υγείας
12/08/2025 - 18:41

Και επίσημα ιδιώτες γιατροί σε νοσοκομεία και φορείς του ΕΣΥ - Τι προβλέπει η ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γεωργιάδης: Τρία ψέματα και μισή αλήθεια για το ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
31/08/2025 - 08:32
Ένας μήνας αξιολόγησης των νοσοκομείων του ΕΣΥ - Ποιοι τομείς έχουν υψηλές και ποιοι χαμηλές βαθμολογίες
Πολιτική Υγείας
31/08/2025 - 08:22
Πώς το hair styling με θερμότητα επιβαρύνει τους πνεύμονες όσο η παραμονή στην μποτιλιαρισμένη Κηφισίας
Ομορφιά
30/08/2025 - 08:53
ΗΔΙΚΑ: Προσωρινή διακοπή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης λόγω αναβάθμισης
Digital Health
30/08/2025 - 08:30
Ο σωστός και ποιοτικός ύπνος «κλειδί» για τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης Αλτσχάιμερ
Υγεία
29/08/2025 - 21:07
Προστατεύουν όλα τα είδη άσκησης από την οστεοαρθρίτιδα γόνατος; Τι δείχνουν νέες μελέτες!
Health Talk
29/08/2025 - 20:38
Αθλητισμός και ντόπινγκ: Ουσίες που προκαλούν επικίνδυνη υπερδιέγερση και νοθευμένα ρεκόρ
Fitness
29/08/2025 - 20:04
Η πρωταθλήτρια του τένις Μόνικα Σέλες πάσχει από μυασθένεια Gravis – Τι είναι και πώς επηρεάζει ασθενείς
Υγεία
29/08/2025 - 18:07
Παρουσία Δαβάκη η τελετή αποφοίτησης Ανθυπολοχαγών της Σχολής Εφαρμογής Υγειονομικού
Επικαιρότητα
29/08/2025 - 17:41
Τι είναι το πτερύγιο στο μάτι και πώς αντιμετωπίζεται
Health Talk
29/08/2025 - 16:52
Επηρεάζουν τα φάρμακα για το αδυνάτισμα τα γυναικεία γεννητικά όργανα; Τι λένε οι ειδικοί
Υγεία
29/08/2025 - 16:28
Ο ΠΦΣ καταγγέλλει απάτη με στόχο τα φαρμακεία σε ολόκληρη τη χώρα
Pharma Policy
29/08/2025 - 16:07
Πρωτοποριακό χάπι αυξάνει το προσδόκιμο ζωής ασθενών με καρκίνο του μαστού
Pharma News
29/08/2025 - 15:39
Οι απλές συνήθειες που, σύμφωνα με την επιστήμη, κάνουν τους νέους πιο χαρούμενους
Ψυχική Υγεία
29/08/2025 - 15:04
Η μικροδισκεκτομή ως λύση στον πόνο από δισκοκήλη - Πως γίνεται η επέμβαση
Health Talk
29/08/2025 - 14:41
ΕΕΣ: Ξεκίνησαν οι εγγραφές για νέους Εθελοντές Σαμαρείτες - Διασώστες
Επικαιρότητα
29/08/2025 - 14:12
Κετογονική δίαιτα: Ωφελεί τις γυναίκες περισσότερο από τους άνδρες
Διατροφή
29/08/2025 - 13:58
ΕΚΕΑ: Στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου η τρίτη και τελευταία καλοκαιρινή αιμοδοσία
Επικαιρότητα
29/08/2025 - 13:32
Οστεοπόρωση στους άνδρες: Μια σιωπηλή απειλή που δεν πρέπει να αγνοούμε
Υγεία
29/08/2025 - 13:17
Πιο αποτελεσματικό το χειρουργείο στην αντιμετώπιση της χρόνιας ιγμορίτιδας από τις αντιβιώσεις
Υγεία
29/08/2025 - 13:00
Γεωργιάδης: Επιτελείται στο ΕΣΥ το μεγαλύτερο πρόγραμμα κτιριολογικής ανακαίνισης όλων των εποχών
Πολιτική Υγείας
29/08/2025 - 11:47
Το εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων και σε νέους ανθρώπους
Pharma News
29/08/2025 - 11:00
Δυσφαγία: Όταν η κατάποση γίνεται πολύπλοκη υπόθεση
Υγεία
29/08/2025 - 09:59
Νέος επικεφαλής του CDC ο υφυπουργός Υγείας των ΗΠΑ, Τζιμ Ο'Νιλ
Πολιτική Υγείας
29/08/2025 - 09:00
Επιτυχημένη λήψη κερατοειδών από 38χρονη δότρια που κατέληξε στη ΜΕΘ του «Βενιζέλειου»
Υγεία
28/08/2025 - 19:26
Τέσσερις θάνατοι ηλικιωμένων από E.Coli σε οίκο ευγηρίας στο Βέλγιο
Επικαιρότητα
28/08/2025 - 18:47
Πώς η μουσική μπορεί βελτιώσει τον ύπνο μας - Πόση ώρα πρέπει να ακούσουμε πριν πέσουμε
Ψυχική Υγεία
28/08/2025 - 18:29
Κένεντι: «Τα CDC πρέπει να εφαρμόσουν την ατζέντα Τραμπ»
Πολιτική Υγείας
28/08/2025 - 18:08
ΦΣΘ: Αίτημα Ευγενίδη σε Μητσοτάκη για τη δωρεάν διάθεση των ΦΥΚ!
Pharma Policy
28/08/2025 - 17:23
Τι μπορεί να κρύβουν οι ξαφνικές λάμψεις και τα αυξημένα «μυγάκια» στα μάτια
Health Talk
28/08/2025 - 16:51

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η πρωταθλήτρια του τένις Μόνικα Σέλες πάσχει από μυασθένεια Gravis – Τι είναι και πώς επηρεάζει ασθενείς
Υγεία
29/08/2025 - 18:07
Το εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων και σε νέους ανθρώπους
Pharma News
29/08/2025 - 11:00
Οστεοπόρωση στους άνδρες: Μια σιωπηλή απειλή που δεν πρέπει να αγνοούμε
Υγεία
29/08/2025 - 13:17
Πρωτοποριακό χάπι αυξάνει το προσδόκιμο ζωής ασθενών με καρκίνο του μαστού
Pharma News
29/08/2025 - 15:39
Κετογονική δίαιτα: Ωφελεί τις γυναίκες περισσότερο από τους άνδρες
Διατροφή
29/08/2025 - 13:58
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo