ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο «Maestro» των χειρουργείων για λαπαροσκοπικές επεμβάσεις - Ρομποτικός βοηθός που λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη

Digital Health
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τον «βάφτισαν» Maestro και είναι ένα ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο μπαίνει στην αίθουσα του χειρουργείου και αναλαμβάνει με τους δύο του βραχίονες τον ρόλο βοηθού στις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις.
Παρασκευή, 27/09/2024 - 13:54
— Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
News4Health Team News4Health Team

Ο Maestro έχει μάθει να κρατάει την κάμερα σταθερή, να καθοδηγεί με ακριβείς πληροφορίες τον χειρουργό στην επέμβαση, και δείχνει ειδική φροντίδα για το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα. Το ρομπότ έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίξει χειρουργούς, προσωπικό χειρουργείου και ασθενείς στις εκατομμύρια χειρουργικές επεμβάσεις μαλακών ιστών, που πλέον γίνονται μέσω της Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής. Προσαρμόζεται στα λαπαροσκοπικά μηχανήματα των νοσοκομείων, παρέχοντας αυτονομία στον χειρουργό, ώστε να μη χρειάζεται τη βοήθεια προσωπικού για να διεκπεραιώσει μία επέμβαση. Έχει ενσωματωμένο έναν μεγάλο υπολογιστή που με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης επιτρέπει την σε πραγματικό χρόνο ανάπτυξη αλγορίθμων στο χειρουργείο, για άμεσα οφέλη κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Στη Θεσσαλονίκη η παρουσίαση

Ο ρομποτικός βοηθός παρουσιάστηκε χθες στη Θεσσαλονίκη στους γιατρούς που συμμετέχουν στο 19ο Επιστημονικό Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κολοπρωκτολογίας (ESCP), οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν στις 25/9 και ολοκληρώνονται σήμερα στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο. Η επίδειξη των δυνατοτήτων του Maestro, που ανέπτυξαν η ιδρυθείσα το 2019 στο Παρίσι εταιρεία ιατρικών συσκευών Moon Surgical και η ηγέτιδα βιομηχανία μικροεπεξεργαστών για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης Nvidia, έγινε από τον χώρο της εδρεύουσας στη Θεσσαλονίκη θερμοκοιτίδας επιχειρήσεων «i4G».

MAESTRO 2

Ο εμπορικός διευθυντής της Moon Surgical, Eric Ermenault μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το Maestro που «προσγείωθηκε» στη Θεσσαλονίκη για να δείξει το μέλλον της ρομποτικής χειρουργικής, μέλλον που είναι ήδη εδώ, καθώς χειρουργοί σε νοσοκομεία στη Γαλλία και στις ΗΠΑ έχουν κάνει εκατοντάδες επεμβάσεις αξιοποιώντας τον ρομποτικό βοηθό.

Σύμφωνα με τον κ. Ermenault παρά το ότι η λαπαροσκόπηση αποτέλεσε ορόσημο στην επεμβατική χειρουργική, η διδασκαλία και κατάκτηση των τεχνικών των παραδοσιακών ρομποτικών προσεγγίσεων παραμένει πρόκληση για τα συστήματα υγείας. «Με βάση την ανατροφοδότηση που έχουμε από γιατρούς η λαπαροσκόπηση είναι μια χειρουργική επέμβαση που μαθαίνεται δύσκολα, γιατί δεν είναι εύκολοι οι χειρισμοί ακριβείας, για παράδειγμα η κάμερα "τρέμει", με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δει ο χειρούργος καλά το σημείο που θέλει να επέμβει. Είναι δύσκολη η εκπαίδευση, προκειμένου να είναι ο γιατρός ικανός να κάνει αυτό το είδος της χειρουργικής επέμβασης, χρειάζονται χρόνια εκπαίδευσης», εξήγησε, προσθέτοντας ότι η ιδέα πίσω από τον σχεδιασμό του Maestro ήταν «να δώσουμε στον χειρουργό δύο χέρια ρομποτικά, τα οποία να μπορεί να χρησιμοποιήσει στην επέμβαση».

Το ρομποτικό σύστημα «κουμπώνει» στο ενδοσκόπιο και, όπως διευκρίνισε ο κ. Ermenault, «έτσι ο χειρουργός, αντί να χρειάζεται κάποιον να τον βοηθήσει, μπορεί να κάνει την επέμβαση μόνος του χωρίς τη βοήθεια νοσοκόμας ή κάποιου νεαρού χειρουργού. Ένα από τα πλεονεκτήματα είναι ότι η κάμερα είναι πραγματικά σταθερή κατά την επισκόπηση των ενδοκοιλιακών οργάνων, ενώ όταν κρατάει κάποιος την κάμερα είναι πολύ δύσκολο να ακολουθήσει τον γιατρό, καθώς μετακινεί τα εργαλεία» και διευκρίνισε ότι με το πάτημα ενός κουμπιού η συσκευή αντιστοιχείται με τα χειρουργικά εργαλεία, ακολουθώντας τα, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθεί.

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με την Nvidia, o κ. Ermenault διευκρίνισε πως «αναπτύξαμε έναν πολύ μεγάλο υπολογιστή που βρίσκεται μέσα σε αυτό το ρομποτικό σύστημα και κάποιον αλγόριθμο, τον οποίο χρησιμοποιούμε για να βοηθήσουμε ακόμη περισσότερο τον χειρουργό», ενώ «ένας από τους αλγορίθμους βασίζεται στην αναγνώριση εικόνας και έτσι έχουμε διδάξει στο ρομπότ να αναγνωρίζει ένα χειρουργικό εργαλείο, δείχνοντας του πολλές ώρες βίντεο».

MAESTRO 3

Πώς θα μειωθούν οι λίστες αναμονής στα χειρουργεία

Αναφερόμενος στα παράπλευρα οφέλη της αξιοποίησης του Maestro από τα νοσοκομεία ο κ. Ermenault σημείωσε: «Οι λίστες αναμονής για τις χειρουργικές επεμβάσεις γίνονται όλο και μεγαλύτερες. Γιατί; Επειδή δεν επαρκεί το νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό στα χειρουργεία. Με το Μaestro ο χειρουργός δε χρειάζεται να απασχολήσει νοσοκόμα στην λαπαροσκοπική επέμβαση και έτσι η νοσοκόμα μπορεί να βοηθήσει σε κάποια άλλου είδους χειρουργική επέμβαση, άρα μπορούν να γίνουν χειρουργικές επεμβάσεις σε περισσότερους ασθενείς κατά τη διάρκεια της ημέρας και οι ασθενείς δε χρειάζεται να έχουν μεγάλη αναμονή για μία χειρουργική επέμβαση».

Το Maestro έχει χρησιμοποιηθεί για 400 χειρουργικές επεμβάσεις σε δύο νοσοκομεία της Γαλλίας και σε δύο νοσοκομεία στις ΗΠΑ, κυρίως σε επεμβάσεις χειρουργικής αντιμετώπισης της παχυσαρκίας. Σε ό,τι αφορά την προοπτική περαιτέρω επέκτασης της χρήσης του από νοσοκομεία και άλλων χωρών ο κ. Ermenault σημείωσε πως το Maestro χρησιμοποιείται ήδη στην καθημερινή πρακτική και «ο λόγος για τον οποίο είμαστε εδώ, είναι επειδή η Θεσσαλονίκη φιλοξενεί ένα πολύ μεγάλο διεθνές συνέδριο, όπου μπορούμε να δείξουμε στους χειρουργούς την καινοτομία».

MAESTRO 4

Σχετικά με το κόστος των επεμβάσεων με το Maestro ο εμπορικός διευθυντής της Moon Surgical επισήμανε ότι «είναι αρκετά χαμηλό», εξηγώντας ότι η τιμή ανά χειρουργείο είναι περίπου 300 ευρώ, όταν με συστήματα ιατρικής ρομποτικής της αμερικανικής εταιρείας που ηγείται της αγοράς, φθάνει τα 3000 ευρώ ανά επέμβαση. Ερωτηθείς για το εύρος της διαφοράς στο κόστος απάντησε ότι συμβαίνει «επειδή το σύστημά μας είναι πολύ πιο απλό και επειδή περιορίσαμε την ποσότητα των εξαρτημάτων που απορρίπτονται στα σκουπίδια μετά το χειρουργείο και έτσι πολλά εργαλεία είναι επαναχρησιμοποιούμενα, κάτι που είναι επίσης καλό για το αποτύπωμα άνθρακα αυτής της συσκευής».

MAESTRO 5

«Ως ομάδα είμαστε πολύ χαρούμενοι που συμμετέχουμε στην προβολή ευρωπαϊκής τεχνολογίας από τη Θεσσαλονίκη σε όλο τον κόσμο. Φιλοξενήσαμε την εταιρεία, εξυπηρετώντας την στο μέγιστο δυνατό βαθμό», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της «i4G», Θεολόγης Προκοπίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ
  • ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
  • ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ
  • ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Όμιλος SOFMEDICA: Τρεις δεκαετίες καινοτομίας, με παρουσία σε 6 ευρωπαϊκές χώρες
Όμιλος SOFMEDICA: Τρεις δεκαετίες καινοτομίας, με παρουσία σε 6 ευρωπαϊκές χώρες 17 Σεπτεμβρίου 2024
Σταδιακή η λειτουργία των συστημάτων της ΗΔΙΚΑ που διαλειτουργούν με τον ΑΜΚΑ μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής 27 Σεπτεμβρίου 2024
Σταδιακή η λειτουργία των συστημάτων της ΗΔΙΚΑ που διαλειτουργούν με τον ΑΜΚΑ μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέο εργαλείο AI θα υποστηρίζει γιατρούς σε 100 χώρες - Η σημασία του σε χώρες χαμηλού εισοδήματος
Digital Health
23/09/2026 - 09:00

Νέο εργαλείο AI θα υποστηρίζει γιατρούς σε 100 χώρες - Η σημασία του σε χώρες χαμηλού εισοδήματος

Ρομποτική χειρουργική επινεφριδίων: Ακρίβεια, ασφάλεια και ελάχιστα επεμβατική αντιμετώπιση
Health Talk
22/09/2026 - 14:24

Ρομποτική χειρουργική επινεφριδίων: Ακρίβεια, ασφάλεια και ελάχιστα επεμβατική αντιμετώπιση

Λαπαροσκοπική-ρομποτική νεφρεκτομή: Χειρουργική τεχνική για ταχύτερη ανάρρωση
Health Talk
21/09/2026 - 08:27

Λαπαροσκοπική-ρομποτική νεφρεκτομή: Χειρουργική τεχνική για ταχύτερη ανάρρωση

Η Anthropic στήνει αθόρυβα εργαστήριο βιολογίας, ενισχύοντας το πρόγραμμα ανάπτυξης φαρμάκων με AI
Digital Health
18/09/2026 - 14:36

Η Anthropic στήνει αθόρυβα εργαστήριο βιολογίας, ενισχύοντας το πρόγραμμα ανάπτυξης φαρμάκων με AI

Υπ. Υγείας: Με τη συνδρομή της τεχνητής νοημοσύνης πλήρης έλεγχος σε ιατρεία και γιατρούς
Πολιτική Υγείας
18/09/2026 - 11:55

Υπ. Υγείας: Με τη συνδρομή της τεχνητής νοημοσύνης πλήρης έλεγχος σε ιατρεία και γιατρούς

Ο νέος αξονικός τομογράφος SOMATOM go.Top της Siemens Healthineers εγκαταστάθηκε στο Therapis General Hospital
Υπηρεσίες Υγείας
17/09/2026 - 17:17

Ο νέος αξονικός τομογράφος SOMATOM go.Top της Siemens Healthineers εγκαταστάθηκε στο Therapis General Hospital

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις στην Κίμωλο
Υπηρεσίες Υγείας
24/09/2026 - 11:04
Σημαντική αύξηση εγκεφαλικών επεισοδίων στους νέους ενήλικες στις ΗΠΑ τις τελευταίες τρεις δεκαετίες
Υγεία
24/09/2026 - 11:00
Κάτι μπήκε στο μάτι σας; Τι πρέπει να κάνετε και πότε χρειάζεται γιατρός
Υγεία
24/09/2026 - 10:00
Συνομοσπονδία Ιδιωτών Ιατρών: Καμία ιατρική διαφήμιση, από κανέναν και με κανένα πρόσχημα
Πολιτική Υγείας
24/09/2026 - 09:31
Χάρτης γονιδιακής δραστηριότητας στον εγκέφαλο ρίχνει νέο φως σε Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον και σχιζοφρένεια
Υγεία
24/09/2026 - 09:00
Εγκαινιάστηκε στη Ρώμη το Mediterranean Network for Haemoglobinopathies
Patient Talk
24/09/2026 - 07:27
ΠΑΣΟΚ κατά Γεωργιάδη: «Περιφέρεται στα κανάλια και παραδέχεται ότι υπήρχε διάτρητο καθεστώς ελέγχων»
Πολιτική Υγείας
24/09/2026 - 03:51
Ινστιτούτο Prolepsis: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για τα στάδια ανάπτυξης του λόγου και της επικοινωνίας
Ψυχική Υγεία
24/09/2026 - 00:09
Νέες δομές ψυχικής υγείας σε Κω και Σύρο με χρηματοδότηση 2,8 εκατ. ευρώ
Πολιτική Υγείας
23/09/2026 - 22:19
Καρδιακές αρρυθμίες: Πότε το «φτερούγισμα» είναι ύποπτο
Health Talk
23/09/2026 - 21:24
Κύπρος- Mountain Games 2026: Σωματική δραστηριότητα, μεσογειακή διατροφή και συμπερίληψη για πιο υγιή γήρανση»
Υγεία
23/09/2026 - 20:43
Επιστολή ΙΣΑ για τον προσδιορισμό των ιατρικών πράξεων και τον επιτρεπόμενο εξοπλισμό στους φορείς της ΠΦΥ
Πολιτική Υγείας
23/09/2026 - 19:58
Αντιμέτωποι με άγχος, κατάθλιψη και αυτοκτονικό ιδεασμό οι πάσχοντες από παθήσεις του αμφιβληστροειδούς
Patient Talk
23/09/2026 - 19:32
Η ανοσοθεραπεία αλλάζει τη θεραπευτική φιλοσοφία του καρκίνου του παγκρέατος
Υγεία
23/09/2026 - 18:56
Σημαντικό βήμα για τη δημόσια υγεία η εφαρμογή του «Προλαμβάνω» για τον καρκίνο του παχέος εντέρου
Πολιτική Υγείας
23/09/2026 - 18:29
Οι παράγοντες που αλλάζουν την όψη των αφτιών μας
Health Talk
23/09/2026 - 17:52
ΕΕΠΕ: «Να προστατευθούν οι πολίτες από μαγικά βότανα, κηραλοιφές και... νανοτεχνολογίες»
Υγεία
23/09/2026 - 17:34
ΣΦΕΕ: «Χαμένη ευκαιρία» για την κλινική έρευνα το επενδυτικό clawback
Pharma Policy
23/09/2026 - 17:11
ΕΣΑμεΑ: Στεγαστική φτώχεια και αναπηρία - Η Ελλάδα στην τελευταία θέση της ΕΕ
Patient Talk
23/09/2026 - 16:33
Οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης συρρικνώνουν τα λιποκύτταρα πριν φανεί απώλεια βάρους στη ζυγαριά
Fitness
23/09/2026 - 16:04
Η ΕΙΝΑΠ ζητάει άμεση λύση για τον ψηφιακό μαστογράφο του ΓΝ Νίκαιας
Πολιτική Υγείας
23/09/2026 - 15:46
Έπεσαν οι υπογραφές για την ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου Κιλκίς και του «Αλεξάνδρα»
Πολιτική Υγείας
23/09/2026 - 15:21
Μιλάτε στον ύπνο σας; Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο και τι σημαίνουν όσα λέτε
Υγεία
23/09/2026 - 15:00
Η κίρρωση του ήπατος μπορεί να επανακάμψει μετά από μεταμόσχευση
Υγεία
23/09/2026 - 14:00
ΠΟΥ: Νέες επιλογές αντισύλληψης – Τι προτείνει για χάπια, εμφυτεύματα και ανδρική αντισύλληψη
Πολιτική Υγείας
23/09/2026 - 13:30
Η χαμηλότερη οστική πυκνότητα συνδέεται με γνωστική έκπτωση
Υγεία
23/09/2026 - 13:00
Καμπανάκι από τις φαρμακευτικές: Η Ευρώπη κινδυνεύει να μείνει πίσω από ΗΠΑ και Κίνα
Pharma Policy
23/09/2026 - 12:53
Social media: Πώς επηρεάζουν την ψυχική υγεία των εφήβων– Οδηγοί διαχείρισης για τους γονείς
Ψυχική Υγεία
23/09/2026 - 12:00
Εμμηνόπαυση: Γιατί το κρύο μπορεί να κάνει τα συμπτώματα πιο έντονα
Υγεία
23/09/2026 - 11:00
Γεωργιάδης: Τι έδειξαν οι πρώτοι οκτώ έλεγχοι σε χώρους που παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες
Πολιτική Υγείας
23/09/2026 - 10:19

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γεωργιάδης: «Οι γιατροί του Μαζωνάκη τα έκαναν όλα λάθος»
Πολιτική Υγείας
21/09/2026 - 12:18
Η Astellas Ελλάδος σε ημερίδα στη ΔΕΘ για το σύστημα υγείας και το άμεσο μέλλον του
Pharma News
21/09/2026 - 13:52
ΕΑΔ: Πάνω από 4.000 πορίσματα ελέγχων στον τομέα της Υγείας
Πολιτική Υγείας
21/09/2026 - 15:09
Νευρική ορθορεξία: Όταν η υγιεινή διατροφή γίνεται εμμονή με επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία
Διατροφή
21/09/2026 - 16:03
Γεωργιάδης για τους ελέγχους στα ιατρεία: «Το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας δεν καταργήθηκε, μεταφέρθηκε στην ΕΑΔ»
Πολιτική Υγείας
21/09/2026 - 18:28
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo