ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εφιάλτης από το... μέλλον: Πόσο κοντά είμαστε στις τεχνολογίες ανάγνωσης και ελέγχου της σκέψης;

Digital Health
PIXABAY
Για πρώτη φορά, οι ερευνητές κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν το GPT1, την πρόδρομη τεχνολογία του AI chatbot ChatGPT, για να μεταφράσουν εικόνες μαγνητικής τομογραφίας σε κείμενο σε μια προσπάθεια να καταλάβουν τι σκέφτεται κάποιος.
Κυριακή, 31/12/2023 - 00:09
— Photo: PIXABAY
Παναγιώτης Σπανός Παναγιώτης Σπανός

Αυτή η πρόσφατη ανακάλυψη επέτρεψε στους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν να «διαβάσουν» τις σκέψεις κάποιου εξεταζόμενου ως μια συνεχή ροή κειμένου, με βάση το τι άκουγε, φανταζόταν ή έβλεπε.

Η ανακάλυψη αυτή εγείρει όπως είναι φυσιολογικό σημαντικές ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, την ελευθερία της σκέψης, ακόμη και την ελευθερία να ονειρεύεται κανείς χωρίς παρεμβάσεις ή υποκλοπές. Οι ανθρώπινοι νόμοι δεν είναι εξοπλισμένοι ώστε να αντιμετωπίσουν την ευρεία εμπορική χρήση της τεχνολογίας ανάγνωσης του νου, καθώς οι ισχύοντες νόμοι περί ελευθερίας του λόγου δεν διαθέτουν τις σχετικές πρόνοιες που αφορούν στην προστασία των σκέψεών μας.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη του Τέξας κλήθηκαν να ακούσουν ακουστικά κείμενα για 16 ώρες ενώ βρίσκονταν μέσα σε μαγνητικό τομογράφο. Ταυτόχρονα, ένας υπολογιστής «μάθαινε» πώς να συνδέει την εγκεφαλική τους δραστηριότητα από τη μαγνητική τομογραφία με αυτό που άκουγαν. Αφού εκπαιδεύτηκε, ο υπολογιστής-αποκωδικοποιητής θα μπορούσε να παράγει κείμενο από τις σκέψεις κάποιου, ενώ αυτός άκουγε μια νέα ιστορία ή φανταζόταν κάποια δική του.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η διαδικασία ήταν επίπονη και ο υπολογιστής κατάφερνε μόνο να πάρει την ουσία του τι σκεφτόταν ο ερευνώμενος. Τα ευρήματα, ωστόσο, εξακολουθούν να αποτελούν σημαντική πρόοδο στον τομέα των διεπαφών εγκεφάλου-μηχανής, οι οποίες, μέχρι σήμερα, βασίζονται σε επεμβατικά ιατρικά εμφυτεύματα. Οι προηγούμενες μη επεμβατικές συσκευές μπορούσαν να αποκρυπτογραφήσουν μόνο μια χούφτα λέξεις ή εικόνες.

Ας δούμε ένα παράδειγμα του τι άκουγε ένα από τα υποκείμενα από ένα ακουστικό βιβλίο: «Σηκώθηκα από το στρώμα αέρος και πίεσα το πρόσωπό μου στο τζάμι του παραθύρου του υπνοδωματίου, περιμένοντας να δω μάτια να με κοιτάζουν πίσω, αλλά αντ' αυτού βρήκα μόνο σκοτάδι».

Ας δούμε τώρα τι «διάβασε» ο υπολογιστής από την εγκεφαλική δραστηριότητα του υποκειμένου: «Απλά συνέχισα να περπατώ μέχρι το παράθυρο και να ανοίγω το τζάμι στάθηκα στα δάχτυλα των ποδιών μου και κοίταξα έξω δεν είδα τίποτα και κοίταξα ξανά ψηλά δεν είδα τίποτα».

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη έπρεπε να συνεργαστούν τόσο για την εκπαίδευση όσο και για την εφαρμογή του αποκωδικοποιητή, έτσι ώστε να διατηρηθεί η ιδιωτικότητα των σκέψεών τους. Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι «οι μελλοντικές εξελίξεις μπορεί να επιτρέψουν στους αποκωδικοποιητές να παρακάμψουν αυτές τις απαιτήσεις». Με άλλα λόγια, η τεχνολογία ανάγνωσης του νου θα μπορούσε μια μέρα να εφαρμοστεί σε ανθρώπους παρά τη θέλησή τους.

Η μελλοντική έρευνα μπορεί επίσης να επιταχύνει τη διαδικασία εκπαίδευσης και αποκωδικοποίησης. Ενώ χρειάστηκαν 16 ώρες για να εκπαιδευτεί η μηχανή να διαβάσει τι σκεφτόταν κάποιος στην τρέχουσα έκδοση, αυτό θα μειωθεί σημαντικά στις μελλοντικές ενημερώσεις. Και όπως έχουμε δει με άλλες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, ο αποκωδικοποιητής είναι επίσης πιθανό να γίνει πιο ακριβής με την πάροδο του χρόνου.

Υπάρχει και ένας ακόμα λόγος για τον οποίο η διαδικασία αυτή αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο βήμα αλλαγής. Οι ερευνητές εργάζονται εδώ και δεκαετίες στις διεπαφές εγκεφάλου-μηχανής σε έναν αγώνα δρόμου για τη δημιουργία τεχνολογιών ανάγνωσης του νου που μπορούν να αντιληφθούν τις σκέψεις κάποιου και να τις μετατρέψουν σε κείμενο ή εικόνες. Συνήθως, όμως, η έρευνα αυτή έχει επικεντρωθεί σε ιατρικά εμφυτεύματα, με επίκεντρο τη βοήθεια των ατόμων με ειδικές ανάγκες να μιλούν τις σκέψεις τους. Η Neuralink, η εταιρεία νευροτεχνολογίας που ιδρύθηκε από τον Elon Musk, αναπτύσσει ένα ιατρικό εμφύτευμα που μπορεί να «σας επιτρέψει να ελέγχετε έναν υπολογιστή ή μια κινητή συσκευή οπουδήποτε κι αν βρίσκεστε». Αλλά η ανάγκη να υποβληθεί κανείς σε χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο για να του εμφυτευτεί μια συσκευή είναι πιθανό να παραμείνει εμπόδιο στη χρήση μιας τέτοιας τεχνολογίας.

Ωστόσο, η βελτίωση της ακρίβειας αυτής της νέας μη επεμβατικής τεχνολογίας θα μπορούσε να την καταστήσει ένα παιχνίδι που θα αλλάξει τα δεδομένα. Για πρώτη φορά, η τεχνολογία ανάγνωσης του μυαλού φαίνεται βιώσιμη συνδυάζοντας δύο τεχνολογίες που είναι άμεσα διαθέσιμες -αν και με μια βαριά τιμή. Τα μηχανήματα μαγνητικής τομογραφίας κοστίζουν σήμερα μεταξύ 150.000 και 1 εκατομμυρίου δολαρίων ΗΠΑ (120.000 και 800.000 λίρες).

Νομικές και ηθικές προεκτάσεις

Η νομοθεσία για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των δεδομένων δεν θεωρεί επί του παρόντος τη σκέψη ως μορφή δεδομένων. Χρειαζόμαστε νέους νόμους που να αποτρέπουν την εμφάνιση εγκλημάτων σκέψης, παραβιάσεων δεδομένων σκέψης και ακόμη και μια μέρα, ίσως, την εμφύτευση ή τη χειραγώγηση της σκέψης. Η μετάβαση από την ανάγνωση της σκέψης στην εμφύτευσή της μπορεί να πάρει πολύ χρόνο ακόμη, αλλά και τα δύο απαιτούν προληπτική ρύθμιση και εποπτεία. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης υποστηρίζουν ένα νομικό δικαίωμα στη νοητική ακεραιότητα, το οποίο περιγράφουν ως εξής: Ένα δικαίωμα κατά της σημαντικής, μη συναινετικής παρέμβασης στο μυαλό κάποιου.

Άλλοι αρχίζουν να υπερασπίζονται ένα νέο ανθρώπινο δικαίωμα στην ελευθερία της σκέψης. Αυτό θα μπορούσε να επεκταθεί πέρα από τους παραδοσιακούς ορισμούς της ελευθερίας του λόγου, για να προστατεύσει την ικανότητά μας να συλλογιζόμαστε, να αναρωτιόμαστε και να ονειρευόμαστε.

Ένας κόσμος χωρίς ρυθμίσεις θα μπορούσε να γίνει δυστοπικός πολύ γρήγορα. Φανταστείτε ένα αφεντικό, έναν δάσκαλο ή έναν κρατικό αξιωματούχο να μπορεί να εισβάλλει στις προσωπικές σας σκέψεις - ή ακόμα χειρότερα, να μπορεί να τις αλλάζει και να τις χειραγωγεί.

Ήδη βλέπουμε τεχνολογίες ανίχνευσης ματιών να αναπτύσσονται στις σχολικές αίθουσες για να παρακολουθούν τις κινήσεις των ματιών των μαθητών κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, για να διαπιστώνουν αν προσέχουν. Τι θα συμβεί όταν οι τεχνολογίες ανάγνωσης του μυαλού είναι οι επόμενες;

Ομοίως, τι θα συμβεί στον εργασιακό χώρο όταν οι εργαζόμενοι δεν επιτρέπεται πλέον να σκέφτονται το δείπνο ή οτιδήποτε άλλο που δεν αφορά τη δουλειά τους; Το επίπεδο καταχρηστικού ελέγχου των εργαζομένων θα μπορούσε να ξεπεράσει οτιδήποτε είχε εφαρμοστεί στο παρελθόν, κι αυτό ανοίγει επικίνδυνους δρόμους.

Πηγή: THE CONVERSATION.COM

  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ
  • ΑΝΑΓΝΩΣΗ
  • ΣΚΕΨΗ
  • ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κυρανάκης στο Digital Economy Forum: Τεχνητή νοημοσύνη και εξυπηρέτηση του πολίτη
Κυρανάκης στο Digital Economy Forum: Τεχνητή νοημοσύνη και εξυπηρέτηση του πολίτη 18 Δεκεμβρίου 2023
Επιτροπή Βιοηθικής: Η χαρτογράφηση των ζητημάτων που εγείρουν οι εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Υγεία 10 Ιανουαρίου 2024
Επιτροπή Βιοηθικής: Η χαρτογράφηση των ζητημάτων που εγείρουν οι εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Υγεία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συντριπτική αποτυχία του AI στην διαφορική διάγνωση ασθενών
Digital Health
21/04/2026 - 10:32

Συντριπτική αποτυχία του AI στην διαφορική διάγνωση ασθενών

Οι επικίνδυνες απαντήσεις των chatbots για τις χημειοθεραπείες και η ανησυχία των ειδικών
Digital Health
21/04/2026 - 13:00

Οι επικίνδυνες απαντήσεις των chatbots για τις χημειοθεραπείες και η ανησυχία των ειδικών

ΠΟΥ Ευρώπης: Έκθεση για τη χρήση AI στην υγειονομική περίθαλψη στα κράτη μέλη της ΕΕ
Digital Health
20/04/2026 - 21:01

ΠΟΥ Ευρώπης: Έκθεση για τη χρήση AI στην υγειονομική περίθαλψη στα κράτη μέλη της ΕΕ

Η Novo Nordisk ξεκινάει συνεργασία με την OpenAI για επιτάχυνση της ανάπτυξης νέων φαρμάκων
Pharma News
14/04/2026 - 14:00

Η Novo Nordisk ξεκινάει συνεργασία με την OpenAI για επιτάχυνση της ανάπτυξης νέων φαρμάκων

Εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να προβλέψει την καρδιακή ανεπάρκεια πέντε χρόνια πριν εκδηλωθεί
Digital Health
09/04/2026 - 12:00

Εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να προβλέψει την καρδιακή ανεπάρκεια πέντε χρόνια πριν εκδηλωθεί

Λογισμικό Ελλήνων επιστημόνων ανιχνεύει καρδιακά προβλήματα
Digital Health
06/04/2026 - 09:00

Λογισμικό Ελλήνων επιστημόνων ανιχνεύει καρδιακά προβλήματα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Βρετανία: «Πέρασε» νόμος που απαγορεύει την πώληση τσιγάρων σε όσους γεννήθηκαν μετά το 2008
Επικαιρότητα
21/04/2026 - 21:24
Καρκίνος του όρχεος: Υψηλά ποσοστά ίασης υπό την προϋπόθεση της έγκαιρης διάγνωσης
Υγεία
21/04/2026 - 20:57
Ενημερωτική εκδήλωση της ΕΠΕ για τους ασθενείς με ΧΑΠ, τις σύγχρονες παρεμβάσεις και την ισότιμη πρόσβασή τους
Health Talk
21/04/2026 - 20:33
Επανεκλογή Αρκαδόπουλου, Τσιούφη στη διοίκηση της Ιατρικής Σχολής Αθηνών
Επικαιρότητα
21/04/2026 - 19:57
Health-IQ: Ξεκίνησαν τα εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα για επαγγελματίες υγείας στην Αθήνα
Πολιτική Υγείας
21/04/2026 - 19:26
Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού 2026: Κάθε λεπτό σώζονται έξι ζωές παγκοσμίως
Υγεία
21/04/2026 - 18:34
Κοινή δράση του ΕΟΠΑΕ και του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης για την κοινωνική ένταξη των ωφελούμενων
Ψυχική Υγεία
21/04/2026 - 18:08
Παγκόσμια Ημέρα Αιμορροφιλίας: Ο 15χρονος αθλητής Γιάννης Λούγγος ποδηλατεί πέρα από τη νόσο
Pharma News
21/04/2026 - 17:43
Η ΕΙΝΑΠ ζητεί την άμεση προκήρυξη δύο θέσεων ουρολόγων στο ΚΑΤ
Επικαιρότητα
21/04/2026 - 17:18
Μήνας ευαισθητοποίησης για τους καρκίνους κεφαλής & τραχήλου και των όρχεων ο Απρίλιος
Patient Talk
21/04/2026 - 17:02
Ανάστροφη αρθροπλαστική ώμου: Πλεονέκτημα η άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα
Health Talk
21/04/2026 - 16:44
Παγκόσμια πρωτιά και διάκριση για τη Μονάδα ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις από την ESHRE
Υπηρεσίες Υγείας
21/04/2026 - 16:21
Οι 20 κορυφαίες εταιρείες της φαρμακοβιομηχανίας βάσει εσόδων
Pharma News
21/04/2026 - 16:00
Bayer AG: Στρατηγικές επιλογές το ισχυρό χαρτοφυλάκιο στα φάρμακα και το πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης
Pharma News
21/04/2026 - 15:36
Επτά αιτήματα για το clawback σε επιστολή διαμαρτυρίας του ΙΣΑ και εννέα φορέων ΠΦΥ και ΔΦΥ
Πολιτική Υγείας
21/04/2026 - 15:16
Λέσβος: Σαράντα οκτώ κρούσματα αφθώδους πυρετού
Επικαιρότητα
21/04/2026 - 15:00
IgA νεφροπάθεια: Μονοκλωνικό για σπάνια αιματολογικά νοσήματα καταστέλλει τις πρωτεΐνες που την προκαλούν
Pharma News
21/04/2026 - 14:00
Οι επικίνδυνες απαντήσεις των chatbots για τις χημειοθεραπείες και η ανησυχία των ειδικών
Digital Health
21/04/2026 - 13:00
Γεωργιάδης στο SFEE Patient Think Tank: «Στόχος ένα διαφανές σύστημα με τον ασθενή στο επίκεντρο»
Pharma Policy
21/04/2026 - 12:34
Καρκίνος του παχέος εντέρου: Η προεγχειρητική ανοσοθεραπεία οδηγεί σε μηδενικό ποσοστό υποτροπών
Υγεία
21/04/2026 - 12:00
Πάρκινσον: Οι αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου ενδέχεται να αποτελούν ένδειξη κινδύνου
Υγεία
21/04/2026 - 11:00
ΚΕΣΥ: Λήξη της θητείας Μπούμπα - Το σενάριο για τη διαδοχή
Πολιτική Υγείας
21/04/2026 - 10:56
Συντριπτική αποτυχία του AI στην διαφορική διάγνωση ασθενών
Digital Health
21/04/2026 - 10:32
H Eli Lilly πιο κοντά στο «Ιερό Δισκοπότηρο» της κυτταρικής θεραπείας
Pharma News
21/04/2026 - 09:51
Μπορεί το στοματικό διάλυμα να κάνει κακό στην καρδιά; Τι λένε οι ειδικοί
Υγεία
21/04/2026 - 09:00
Φόρουμ Δελφών: Πρώτη φορά πάνελ για τις κλινικές μελέτες με πρωτοβουλία του HACRO
Επικαιρότητα
21/04/2026 - 07:24
ΠΑΝΔΗΚΙ: Τα δυο κόμματα που στηρίζουν το «πραξικόπημα» στον ΠΙΣ
Επικαιρότητα
21/04/2026 - 03:49
Σημαντικά ετήσια αποτελέσματα για τα ιατρεία διακοπής καπνίσματος και αντιμετώπισης παχυσαρκίας του ΕΔΟΕΑΠ
Υγεία
21/04/2026 - 00:07
ΟΗΕ-ΕΕ: Άνω των 71 δισ. δολαρίων τα κονδύλια για την ανοικοδόμηση της Γάζας έως το 2036
Επικαιρότητα
20/04/2026 - 23:24
Όλα όσα πρέπει να περιέχει ένα φαρμακείο Πρώτων Βοηθειών για το αυτοκίνητο
Επικαιρότητα
20/04/2026 - 21:42

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρκίνος πνεύμονα: Μπορεί η κατανάλωση περισσότερων λαχανικών και φρούτων να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο στους κάτω των 50;
Διατροφή
20/04/2026 - 09:00
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού: Τρεις χώρες επιτυγχάνουν τον στόχο του 90% για τον εμβολιασμό κατά του HPV
Πολιτική Υγείας
20/04/2026 - 11:00
Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία
Διατροφή
20/04/2026 - 12:00
Eli Lilly: Κοντά σε εξαγορά της Kelonia Therapeutics έναντι ποσού που θα ξεπεράσει τα 2 δισ.
Pharma News
20/04/2026 - 13:00
ΙΣΑ: «Εκρηκτικό μείγμα το clawback του 2023, τα παλαιότερα χρέη και η προείσπραξη του 2026»
Πολιτική Υγείας
20/04/2026 - 14:19
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo