ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υπ' αριθμόν 1 απειλή για εκατομμύρια ανθρώπους τα υπερεπξεργασμένα τρόφιμα και το junk food

Διατροφή
PIXABAY
Η διατροφική καθημερινότητα που περιλαμβάνει την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων αποτελεί πολύ σοβαρό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία, καθώς μπορεί να προκληθούν σοβαρές βλάβες σε κάθε ζωτικό όργανο ή μέρος του σώματος, σύμφωνα με μια μεγάλη ανασκόπηση ερευνών.
Κυριακή, 03/03/2024 - 10:18
— Photo: PIXABAY
News4Health Team News4Health Team

Η κατανάλωση έτοιμων γευμάτων, ζαχαρούχων δημητριακών και το συσκευασμένου ψωμιού, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης 32 προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου, του διαβήτη τύπου 2 ακόμα και διαταραχών ψυχικής υγείας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail.

Πλούσια σε λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη και χαμηλά σε βιταμίνες και φυτικές ίνες τα επεξεργασμένα τρόφιμα, οδήγησαν τους ερευνητές να βρουν «πειστικές» απαντήσεις στο γιατί η υψηλότερη κατανάλωσή τους συνδέεται με 50% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Στη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα ανάλυση στοιχείων, που αφορούσε 10.000.000 ανθρώπους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν περισσότερο είχαν από 40% έως και 66% αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις. Είχαν, επίσης, σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με παχυσαρκία, πνευμονικές παθήσεις και διαταραχές ύπνου. Επιπλέον, οι ειδικοί επισήμαναν ότι «οι δημόσιες πολιτικές και δράσεις είναι απαραίτητες» για τον περιορισμό της πρόσληψης τέτοιου είδους τροφίμων και κάλεσαν τους αξιωματούχους της δημόσιας υγείας να αναπτύξουν επειγόντως κατευθυντήριες γραμμές και «βέλτιστες πρακτικές» για τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα.

JUNK FOOD 1

Η σημασία της σήμανσης

Οι ερευνητές προτείνουν οι ουσίες των υπερεπεξεργασμένων τοφίμων να επισημαίνονται με σαφήνεια. Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα αναφέρονται σε είδη που περιέχουν συστατικά που οι άνθρωποι συνήθως δεν προσθέτουν όταν μαγειρεύουν σπιτικό φαγητό. Αυτές οι προσθήκες μπορεί να περιλαμβάνουν χημικές ουσίες, χρωστικές ουσίες, γλυκαντικά και συντηρητικά που παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των προϊόντων.

Θα πρέπει να τεθούν περιορισμοί στη διαφήμιση και να απαγορευτούν οι πωλήσεις «μέσα ή κοντά σε σχολεία και νοσοκομεία» λένε οι ειδικοί και τονίζουν με έμφαση ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να υιοθετήσουν εθνικές διατροφικές οδηγίες που θα συνιστούν ποικιλίες ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων και παράλληλα να ληφθούν μέτρα για να κάνουν τα φρεσκομαγειρεμένα γεύματα φθηνότερα και πιο προσιτά σε όλους.

Τα πλούσια σε επεξεργασία τρόφιμα συχνά περιέχουν χρώματα, γαλακτωματοποιητές, αρώματα και άλλα πρόσθετα, ενώ συνήθως υφίστανται πολλαπλές βιομηχανικές διεργασίες, οι οποίες, σύμφωνα με έρευνες, υποβαθμίζουν τη φυσική δομή των τροφίμων, καθιστώντας την απορρόφησή τους γρήγορη. Αυτό με τη σειρά του αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα, μειώνει τον κορεσμό και βλάπτει το μικροβίωμα, την «κοινότητα των φιλικών βακτηρίων» που ζουν μέσα μας και από τα οποία εξαρτάται η καλή υγεία μας.

Τα πρόσθετα τροφίμων, όπως τα μη θρεπτικά γλυκαντικά, τα τροποποιημένα άμυλα, τα κόμμεα και οι γαλακτωματοποιητές, φαίνεται επίσης να επηρεάζουν το μικροβίωμα, τα επίπεδα φλεγμονής του εντέρου και τις μεταβολικές αντιδράσεις στα τρόφιμα, γεγονός που μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

JUNK FOOD 2

Τα αποτελέσματα των ερευνών

Ακαδημαϊκοί στην Αυστραλία ανέλυσαν 14 έρευνες για τα τρόφιμα και τη διατροφή που δημοσιεύθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια και τα οποία συσχετίζουν την κατανάλωση των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με διάφορα προβλήματα υγείας.

Τα αποδεικτικά στοιχεία βαθμολογήθηκαν ως πειστικά, άκρως ενδεικτικά, υποδηλωτικά, αδύναμα ή καθόλου αποδεικτικά.

Υπήρχαν πειστικές αποδείξεις ότι η υψηλότερη πρόσληψη υπερεπεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με 50% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα, 12% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και 48-53% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης άγχους.

Υπήρχαν «πολύ πειστικές» ενδείξεις ότι η κατανάλωση περισσότερων υπερεπεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά ένα πέμπτο, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο BMJ.

Αυτό ίσχυε επίσης όταν επρόκειτο για παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2, προβλήματα ύπνου και θάνατο από καρδιακές παθήσεις, τα οποία εμφάνιζαν από 40% έως 66% αυξημένο κίνδυνο.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Deakin της Αυστραλίας διαπίστωσαν επίσης 22% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης και 21% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Τα στοιχεία μεταξύ της πρόσληψης UPF και του άσθματος, της γαστρεντερικής υγείας, ορισμένων μορφών καρκίνου και ενδιάμεσων καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου παραμένουν περιορισμένα, δήλωσαν.

Σε ένα συνοδευτικό κύριο άρθρο, ακαδημαϊκοί από το Σάο Πάολο της Βραζιλίας δήλωσαν: «Συνολικά, οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να είναι επιβλαβείς για τα περισσότερα -ίσως για όλα- τα συστήματα του σώματος. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι μπορούν να προσαρμοστούν πλήρως σε αυτά τα προϊόντα. Ο οργανισμός μπορεί να αντιδράσει σε αυτά ως άχρηστα ή επιβλαβή, οπότε τα συστήματά του μπορεί να εξασθενήσουν ή να καταστραφούν, ανάλογα με την ευπάθειά τους και την ποσότητα των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων που καταναλώνονται».

https://twitter.com/bmj_latest/status/1763098276239220884

Ζητούμενο μια νέα σύμβαση πλαίσιο

Πολλοί ακαδημαϊκοί ανά τον κόσμο επισημαίνουν την αναγκαιότητα «ο ΟΗΕ, σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη, να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν μια σύμβαση-πλαίσιο για τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα».

Περαιτέρω έρευνα για τον προσδιορισμό των διαφορετικών μηχανισμών με τους οποίους αυτά τα τρόφιμα επηρεάζουν την υγεία είναι επίσης ζωτικής σημασίας, είπαν, αλλά δεν θα πρέπει να καθυστερήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής από το να προβούν σε επείγουσες αλλαγές.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι υπήρχαν περιορισμοί στη μελέτη, συμπεριλαμβανομένων των ασυνεπών μεθόδων συλλογής δεδομένων στην αρχική έρευνα.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης, ο Gunter Kuhnle, καθηγητής Διατροφής και Επιστήμης Τροφίμων του Πανεπιστημίου του Reading, στη Βρετανία, δήλωσε: «Πολλές μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολλά υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα έχουν, επίσης, συνολικά ανθυγιεινό τρόπο ζωής και, ως εκ τούτου, υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών».

Τελευταία τροποποίηση στις 02/03/2024 - 22:30
  • ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
  • ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
  • JUNK FOOD

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εκδήλωση για τον ρόλο της διατροφής στην εμφάνιση και τη διαχείριση των ΙΦΝΕ
Εκδήλωση για τον ρόλο της διατροφής στην εμφάνιση και τη διαχείριση των ΙΦΝΕ 01 Μαρτίου 2024
Οι πρωτοβουλίες της βιομηχανίας τροφίμων για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας 04 Μαρτίου 2024
Οι πρωτοβουλίες της βιομηχανίας τροφίμων για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέα έρευνα συνδέει τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με πρώιμα σημάδια της νόσου Πάρκινσον
Υγεία
15/05/2025 - 17:53

Νέα έρευνα συνδέει τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με πρώιμα σημάδια της νόσου Πάρκινσον

Σε εξέλιξη οι ψεκασμοί για τα κουνούπια στην Αττική
Πολιτική Υγείας
22/04/2025 - 13:37

Σε εξέλιξη οι ψεκασμοί για τα κουνούπια στην Αττική

ΚΕΠΕ: Σε νέες βάσεις ο δημόσιος διάλογος για το δημογραφικό με ενσωμάτωση της δημόσιας υγείας!
Επικαιρότητα
08/04/2025 - 00:04

ΚΕΠΕ: Σε νέες βάσεις ο δημόσιος διάλογος για το δημογραφικό με ενσωμάτωση της δημόσιας υγείας!

ΕΟΦ: Κίνδυνος για τη δημόσια Υγεία τα μη αδειδοτούμενα φάρμακα προηγμένων θεραπειών
Pharma Policy
19/03/2025 - 15:04

ΕΟΦ: Κίνδυνος για τη δημόσια Υγεία τα μη αδειδοτούμενα φάρμακα προηγμένων θεραπειών

Τα CDC Ευρώπης και Αφρικής ενισχύουν τη συνεργασία τους για την παγκόσμια ασφάλεια της υγείας
Πολιτική Υγείας
18/03/2025 - 16:44

Τα CDC Ευρώπης και Αφρικής ενισχύουν τη συνεργασία τους για την παγκόσμια ασφάλεια της υγείας

Η επίδραση της αφρικανικής σκόνης στην υγεία - Συστάσεις της ΕΠΕ προς τους πολίτες
Υγεία
14/03/2025 - 08:21

Η επίδραση της αφρικανικής σκόνης στην υγεία - Συστάσεις της ΕΠΕ προς τους πολίτες

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο δωδεκάλογος των μέτρων....απόστασης από τα κουνούπια!
Υγεία
19/05/2025 - 16:00
Πώς μια φωτογραφία του νυχιού μπορεί να διαγνώσει αναιμία
Digital Health
19/05/2025 - 15:00
Φαρμακοποιοί για υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση: Ανέφικτες οι προθεσμίες - Θα μείνουν τιμολόγια απλήρωτα
Pharma Policy
19/05/2025 - 14:25
Μεταμόσχευση ήπατος από ζώντα δότη ρομποτικά για πρώτη φορά σε ελληνικό δημόσιο νοσοκομείο
Υγεία
19/05/2025 - 13:19
Η θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 μπορεί να κρίνεται στον εγκέφαλο
Υγεία
19/05/2025 - 13:16
Ιερέας στη Λήμνο έσωσε δίχρονο παιδί εφαρμόζοντας την εκπαίδευση Πρώτων Βοηθειών από τον Ερυθρό Σταυρό
Υγεία
19/05/2025 - 12:39
Παραιτήθηκε ο μοναδικός παιδίατρος της Ίου
Πολιτική Υγείας
19/05/2025 - 12:28
Γεωργιάδης: Το "βραχιολάκι" όταν δουλέψει θα αλλάξει την εμπειρία της εφημερίας στην Ελλάδα 100%
Πολιτική Υγείας
19/05/2025 - 12:25
Επέμβαση με ριπές νερού για καλοήθη υπερπλασία προστάτη
Health Talk
19/05/2025 - 12:00
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εξέτασης 2025: Δράσεις για τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα από τον ΕΟΔΥ
Πολιτική Υγείας
19/05/2025 - 11:30
78η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας: Το στοίχημα της Παγκόσμιας Συμφωνίας για τις Πανδημίες
Πολιτική Υγείας
19/05/2025 - 11:00
Αντίθετοι με την εκχώρηση σε ξένες εταιρείες DNA των παιδιών οι νοσοκομειακοί γιατροί
Πολιτική Υγείας
19/05/2025 - 10:30
Ο ύπνος «θρέφει» την άνοια - Πόσες ώρες ανάπαυσης είναι οι ασφαλείς
Υγεία
19/05/2025 - 10:02
Νοσοκομείο Ρόδου: Καταγγελία για "λουκέτο" στη Νευροχειρουργική κλινική
Πολιτική Υγείας
19/05/2025 - 09:39
Ερευνητές της Mayo Clinic αναζητούν στα κόπρανα το μυστικό για εξατομικευμένη αντιμετώπιση του καρκίνου
Υγεία
19/05/2025 - 09:00
Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Προσωρινή αναστολή κινητοποιήσεων και δικαστικής διαδικασίας στο Συμβούλιο της Επικρατείας
Πολιτική Υγείας
19/05/2025 - 08:49
Με μεταστατικό καρκίνο του προστάτη ο Τζο Μπάιντεν - Η λύση της ορμονοθεραπείας
Επικαιρότητα
19/05/2025 - 07:47
Τα τρόφιμα με τα περισσότερα ίχνη φυτοφαρμάκων - Τι έδειξε έρευνα
Διατροφή
18/05/2025 - 09:26
Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης: Ο «σιωπηλός δολοφόνος» που ευθύνεται για 11 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους
Υγεία
17/05/2025 - 11:02
Ηλιακά εγκαύματα παιδιών... μελάνωμα ενηλίκων: Η μάχη κατά του καρκίνου του δέρματος πρέπει να ξεκινάει νωρίς
Υγεία
17/05/2025 - 09:07
Χειρουργική μιας ημέρας: Πολλαπλά τα οφέλη για ασθενείς και σύστημα υγείας
Health Talk
17/05/2025 - 08:53
Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης: Μεγάλη ενημερωτική δράση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στο Σύνταγμα
Υγεία
17/05/2025 - 06:46
Γάζα: Εκτός λειτουργίας και το τελευταίο νοσοκομείο που απέμενε για τους καρκινοπαθείς
Επικαιρότητα
17/05/2025 - 03:29
Ειδικο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του δήμου Κορδελιού- Ευόσμου: «Η διατροφή πάει σχολείο»
Διατροφή
17/05/2025 - 00:07
Εννέα πράγματα που δεν γνωρίζετε για τις μαγνητικές τομογραφίες - Σωματική και ψυχική προετοιμασία
Υγεία
16/05/2025 - 17:51
Νοσηλεύτρια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού έσωσε μια ζωή στο Πρωτοδικείο Αθηνών
Επικαιρότητα
16/05/2025 - 17:34
Παρουσία Γεωργιάδη τα εγκαίνια της νέας πτέρυγας του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας
Πολιτική Υγείας
16/05/2025 - 17:22
Πρωτοβουλίες του TikTok για την αναβάθμιση των λειτουργιών ψυχικής υγείας και ευεξίας της πλατφόρμας
Ψυχική Υγεία
16/05/2025 - 16:56
Μπαρμπετάκη: «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος φαρμακευτικής καινοτομίας»
Pharma News
16/05/2025 - 16:08
Τσάι και σοκολάτα μπορούν να μειώσουν την πίεση - Το κοινό αντιυπερτασικό τους συστατικό
Διατροφή
16/05/2025 - 16:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρουσία Γεωργιάδη τα εγκαίνια της νέας πτέρυγας του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας
Πολιτική Υγείας
16/05/2025 - 17:22
Ειδικο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του δήμου Κορδελιού- Ευόσμου: «Η διατροφή πάει σχολείο»
Διατροφή
17/05/2025 - 00:07
Τα τρόφιμα με τα περισσότερα ίχνη φυτοφαρμάκων - Τι έδειξε έρευνα
Διατροφή
18/05/2025 - 09:26
Ηλιακά εγκαύματα παιδιών... μελάνωμα ενηλίκων: Η μάχη κατά του καρκίνου του δέρματος πρέπει να ξεκινάει νωρίς
Υγεία
17/05/2025 - 09:07
Εννέα πράγματα που δεν γνωρίζετε για τις μαγνητικές τομογραφίες - Σωματική και ψυχική προετοιμασία
Υγεία
16/05/2025 - 17:51
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo