ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υπ' αριθμόν 1 απειλή για εκατομμύρια ανθρώπους τα υπερεπξεργασμένα τρόφιμα και το junk food

Διατροφή
PIXABAY
Η διατροφική καθημερινότητα που περιλαμβάνει την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων αποτελεί πολύ σοβαρό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία, καθώς μπορεί να προκληθούν σοβαρές βλάβες σε κάθε ζωτικό όργανο ή μέρος του σώματος, σύμφωνα με μια μεγάλη ανασκόπηση ερευνών.
Κυριακή, 03/03/2024 - 10:18
— Photo: PIXABAY
News4Health Team News4Health Team

Η κατανάλωση έτοιμων γευμάτων, ζαχαρούχων δημητριακών και το συσκευασμένου ψωμιού, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης 32 προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου, του διαβήτη τύπου 2 ακόμα και διαταραχών ψυχικής υγείας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail.

Πλούσια σε λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη και χαμηλά σε βιταμίνες και φυτικές ίνες τα επεξεργασμένα τρόφιμα, οδήγησαν τους ερευνητές να βρουν «πειστικές» απαντήσεις στο γιατί η υψηλότερη κατανάλωσή τους συνδέεται με 50% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Στη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα ανάλυση στοιχείων, που αφορούσε 10.000.000 ανθρώπους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν περισσότερο είχαν από 40% έως και 66% αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις. Είχαν, επίσης, σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με παχυσαρκία, πνευμονικές παθήσεις και διαταραχές ύπνου. Επιπλέον, οι ειδικοί επισήμαναν ότι «οι δημόσιες πολιτικές και δράσεις είναι απαραίτητες» για τον περιορισμό της πρόσληψης τέτοιου είδους τροφίμων και κάλεσαν τους αξιωματούχους της δημόσιας υγείας να αναπτύξουν επειγόντως κατευθυντήριες γραμμές και «βέλτιστες πρακτικές» για τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα.

JUNK FOOD 1

Η σημασία της σήμανσης

Οι ερευνητές προτείνουν οι ουσίες των υπερεπεξεργασμένων τοφίμων να επισημαίνονται με σαφήνεια. Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα αναφέρονται σε είδη που περιέχουν συστατικά που οι άνθρωποι συνήθως δεν προσθέτουν όταν μαγειρεύουν σπιτικό φαγητό. Αυτές οι προσθήκες μπορεί να περιλαμβάνουν χημικές ουσίες, χρωστικές ουσίες, γλυκαντικά και συντηρητικά που παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των προϊόντων.

Θα πρέπει να τεθούν περιορισμοί στη διαφήμιση και να απαγορευτούν οι πωλήσεις «μέσα ή κοντά σε σχολεία και νοσοκομεία» λένε οι ειδικοί και τονίζουν με έμφαση ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να υιοθετήσουν εθνικές διατροφικές οδηγίες που θα συνιστούν ποικιλίες ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων και παράλληλα να ληφθούν μέτρα για να κάνουν τα φρεσκομαγειρεμένα γεύματα φθηνότερα και πιο προσιτά σε όλους.

Τα πλούσια σε επεξεργασία τρόφιμα συχνά περιέχουν χρώματα, γαλακτωματοποιητές, αρώματα και άλλα πρόσθετα, ενώ συνήθως υφίστανται πολλαπλές βιομηχανικές διεργασίες, οι οποίες, σύμφωνα με έρευνες, υποβαθμίζουν τη φυσική δομή των τροφίμων, καθιστώντας την απορρόφησή τους γρήγορη. Αυτό με τη σειρά του αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα, μειώνει τον κορεσμό και βλάπτει το μικροβίωμα, την «κοινότητα των φιλικών βακτηρίων» που ζουν μέσα μας και από τα οποία εξαρτάται η καλή υγεία μας.

Τα πρόσθετα τροφίμων, όπως τα μη θρεπτικά γλυκαντικά, τα τροποποιημένα άμυλα, τα κόμμεα και οι γαλακτωματοποιητές, φαίνεται επίσης να επηρεάζουν το μικροβίωμα, τα επίπεδα φλεγμονής του εντέρου και τις μεταβολικές αντιδράσεις στα τρόφιμα, γεγονός που μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

JUNK FOOD 2

Τα αποτελέσματα των ερευνών

Ακαδημαϊκοί στην Αυστραλία ανέλυσαν 14 έρευνες για τα τρόφιμα και τη διατροφή που δημοσιεύθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια και τα οποία συσχετίζουν την κατανάλωση των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με διάφορα προβλήματα υγείας.

Τα αποδεικτικά στοιχεία βαθμολογήθηκαν ως πειστικά, άκρως ενδεικτικά, υποδηλωτικά, αδύναμα ή καθόλου αποδεικτικά.

Υπήρχαν πειστικές αποδείξεις ότι η υψηλότερη πρόσληψη υπερεπεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με 50% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα, 12% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και 48-53% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης άγχους.

Υπήρχαν «πολύ πειστικές» ενδείξεις ότι η κατανάλωση περισσότερων υπερεπεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά ένα πέμπτο, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο BMJ.

Αυτό ίσχυε επίσης όταν επρόκειτο για παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2, προβλήματα ύπνου και θάνατο από καρδιακές παθήσεις, τα οποία εμφάνιζαν από 40% έως 66% αυξημένο κίνδυνο.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Deakin της Αυστραλίας διαπίστωσαν επίσης 22% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης και 21% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Τα στοιχεία μεταξύ της πρόσληψης UPF και του άσθματος, της γαστρεντερικής υγείας, ορισμένων μορφών καρκίνου και ενδιάμεσων καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου παραμένουν περιορισμένα, δήλωσαν.

Σε ένα συνοδευτικό κύριο άρθρο, ακαδημαϊκοί από το Σάο Πάολο της Βραζιλίας δήλωσαν: «Συνολικά, οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να είναι επιβλαβείς για τα περισσότερα -ίσως για όλα- τα συστήματα του σώματος. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι μπορούν να προσαρμοστούν πλήρως σε αυτά τα προϊόντα. Ο οργανισμός μπορεί να αντιδράσει σε αυτά ως άχρηστα ή επιβλαβή, οπότε τα συστήματά του μπορεί να εξασθενήσουν ή να καταστραφούν, ανάλογα με την ευπάθειά τους και την ποσότητα των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων που καταναλώνονται».

Error loading embed...

Ζητούμενο μια νέα σύμβαση πλαίσιο

Πολλοί ακαδημαϊκοί ανά τον κόσμο επισημαίνουν την αναγκαιότητα «ο ΟΗΕ, σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη, να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν μια σύμβαση-πλαίσιο για τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα».

Περαιτέρω έρευνα για τον προσδιορισμό των διαφορετικών μηχανισμών με τους οποίους αυτά τα τρόφιμα επηρεάζουν την υγεία είναι επίσης ζωτικής σημασίας, είπαν, αλλά δεν θα πρέπει να καθυστερήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής από το να προβούν σε επείγουσες αλλαγές.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι υπήρχαν περιορισμοί στη μελέτη, συμπεριλαμβανομένων των ασυνεπών μεθόδων συλλογής δεδομένων στην αρχική έρευνα.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης, ο Gunter Kuhnle, καθηγητής Διατροφής και Επιστήμης Τροφίμων του Πανεπιστημίου του Reading, στη Βρετανία, δήλωσε: «Πολλές μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολλά υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα έχουν, επίσης, συνολικά ανθυγιεινό τρόπο ζωής και, ως εκ τούτου, υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών».

Τελευταία τροποποίηση στις 02/03/2024 - 22:30
  • ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
  • ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
  • JUNK FOOD

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εκδήλωση για τον ρόλο της διατροφής στην εμφάνιση και τη διαχείριση των ΙΦΝΕ
Εκδήλωση για τον ρόλο της διατροφής στην εμφάνιση και τη διαχείριση των ΙΦΝΕ 01 Μαρτίου 2024
Οι πρωτοβουλίες της βιομηχανίας τροφίμων για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας 04 Μαρτίου 2024
Οι πρωτοβουλίες της βιομηχανίας τροφίμων για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ημερίδες του ΕΟΔΥ για την πρόληψη της νόσου των Λεγεωνάριων
Υγεία
23/05/2025 - 14:37

Ημερίδες του ΕΟΔΥ για την πρόληψη της νόσου των Λεγεωνάριων

Νέα έρευνα συνδέει τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με πρώιμα σημάδια της νόσου Πάρκινσον
Υγεία
15/05/2025 - 17:53

Νέα έρευνα συνδέει τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με πρώιμα σημάδια της νόσου Πάρκινσον

Σε εξέλιξη οι ψεκασμοί για τα κουνούπια στην Αττική
Πολιτική Υγείας
22/04/2025 - 13:37

Σε εξέλιξη οι ψεκασμοί για τα κουνούπια στην Αττική

ΚΕΠΕ: Σε νέες βάσεις ο δημόσιος διάλογος για το δημογραφικό με ενσωμάτωση της δημόσιας υγείας!
Επικαιρότητα
08/04/2025 - 00:04

ΚΕΠΕ: Σε νέες βάσεις ο δημόσιος διάλογος για το δημογραφικό με ενσωμάτωση της δημόσιας υγείας!

ΕΟΦ: Κίνδυνος για τη δημόσια Υγεία τα μη αδειδοτούμενα φάρμακα προηγμένων θεραπειών
Pharma Policy
19/03/2025 - 15:04

ΕΟΦ: Κίνδυνος για τη δημόσια Υγεία τα μη αδειδοτούμενα φάρμακα προηγμένων θεραπειών

Τα CDC Ευρώπης και Αφρικής ενισχύουν τη συνεργασία τους για την παγκόσμια ασφάλεια της υγείας
Πολιτική Υγείας
18/03/2025 - 16:44

Τα CDC Ευρώπης και Αφρικής ενισχύουν τη συνεργασία τους για την παγκόσμια ασφάλεια της υγείας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Επίσκεψη Αγγελή στην Γαλλία για το έργο TSI που αφορά την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας
Πολιτική Υγείας
04/06/2025 - 17:04
Ο ΕΜΑ συνέταξε νέο οδηγό για τη συμμετοχή εγκύων και γυναικών που θηλάζουν σε κλινικές δοκιμές
Pharma Policy
04/06/2025 - 16:34
Η κατανάλωση περισσότερων φυτοστερολών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη
Διατροφή
04/06/2025 - 16:13
Δεκάδες νέα νοσήματα εντοπίστηκαν στην πρώτη χρονιά εφαρμογής του Διευρυμένου Νεογνικού Ελέγχου
Υγεία
04/06/2025 - 15:52
ΕΣΑμεΑ: Συνάντηση Βαρδακαστάνη με την αντιπρόεδρο της Κομισιόν για τα ζητήματα των αναπήρων
Patient Talk
04/06/2025 - 15:37
Αγαπηδάκη: «Το πρόγραμμα "Προλαμβάνω" αλλάζει την εποχή στην Υγεία»
Πολιτική Υγείας
04/06/2025 - 15:19
Λευκό ψωμί και άλλες τροφές που «ταΐζουν» την φλεγμονή και τον καρκίνο
Διατροφή
04/06/2025 - 15:02
Οδηγός για ακαταμάχητα πόδια: Απαλλαχθείτε από τις ξηρές φτέρνες
Ομορφιά
04/06/2025 - 14:41
Τασούλας: «Η Πολιτεία τιμά τη μνήμη της και την προσφορά της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη»
Επικαιρότητα
04/06/2025 - 14:37
Σύμπραξη μεταξύ ΙΝΕΒ|ΕΚΕΤΑ και Cisco με συμμετοχή του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου»
Digital Health
04/06/2025 - 14:18
Πρωτεΐνες ψύλλων αποτρέπουν τη βακτηριακή λοίμωξη
Υγεία
04/06/2025 - 14:00
Πώς ένα ειδικό μαξιλάρι στην εντατική μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή σε καταστολή και τους νοσηλευτές
Υγεία
04/06/2025 - 13:00
Η κυβέρνηση Τραμπ κατάργησε το δικαίωμα στην άμβλωση ακόμα και όταν κρίνεται ιατρικά απαραίτητη
Πολιτική Υγείας
04/06/2025 - 12:00
Όταν στη δίαιτα εκτός από κιλά χάνεις και τα κέφια σου
Διατροφή
04/06/2025 - 11:00
Πονάτε στη μέση; Βγείτε στη Φύση!
Υγεία
04/06/2025 - 10:00
Το μάνγκο ασπίδα για την καρδιακή υγεία των γυναικών μετά την εμμηνόπαυση
Διατροφή
04/06/2025 - 08:59
Aurora για το ΕΣΥ: Ανακαίνιση-πρότυπο στη μονάδα μεταμόσχευσης μυελού των οστών του «Ευαγγελισμού»
Υπηρεσίες Υγείας
04/06/2025 - 06:54
Η Sobi δημοσίευσε την οικονομική έκθεση για το πρώτο τρίμηνο του 2025
Pharma News
04/06/2025 - 03:26
ΠΟΕΡΓΙ κατά Γεωργιάδη: «Ποιος είναι ο ανήθικος τελικά; Εμείς δεν εκβιάζουμε...»
Πολιτική Υγείας
04/06/2025 - 00:06
Αλεξανδρούπολη: Σύσταση ενόψει των αεροψεκασμών για την καταπολέμηση των κουνουπιών
Επικαιρότητα
03/06/2025 - 19:23
Πότε είναι ανησυχητική ή απειλητική η χωλότητα στα παιδιά
Health Talk
03/06/2025 - 18:17
Γεωργιάδης από Μύκονο: «Διευκολύνεται η απρόσκοπτη λειτουργία των δομών υγείας στο νησί»
Πολιτική Υγείας
03/06/2025 - 17:51
Πως μπορούν οι άνδρες να βελτιώσουν τη λίμπιντο και τις ερωτικές αντοχές τους
Υγεία
03/06/2025 - 17:21
ΠΙΣ: Όλα τα ηλεκτρονικά παραπεμπτικά εξετάσεων έχουν ημερομηνία λήξεως 60 ημερών
Health Talk
03/06/2025 - 17:02
Γεωργιάδης: «Σε 48 ώρες θα λειτουργήσει ξανά ο κλιματισμός στον Ευαγγελισμό»
Επικαιρότητα
03/06/2025 - 16:39
Επιστολή WWF προς ΥΠΕΝ για την προστασία της Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής της Γυάρου
Επικαιρότητα
03/06/2025 - 16:14
GSK Ελλάδος: Διπλή Διάκριση στην Ελλάδα στις λίστες Best Workplaces για το 2025
Pharma News
03/06/2025 - 15:57
Νέα καταγγελία του ΟΗΕ για τη Γάζα: Πιθανό έγκλημα πολέμου η παρεμπόδιση των αμάχων να λάβουν βοήθεια
Επικαιρότητα
03/06/2025 - 15:26
Παραπληροφόρηση στο Διαδίκτυο και καρκίνος: Από την φραπελιά στα... κλύσματα καφεΐνης
Health Talk
03/06/2025 - 15:08
Νέα έρευνα: Η κατανάλωση καφέ συνδέεται με την υγιή γήρανση στις γυναίκες
Διατροφή
03/06/2025 - 14:44

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΙΑΣΩ Παίδων: Check Up πάντα, για τους μικρούς μας πρωταγωνιστές!
Υπηρεσίες Υγείας
02/06/2025 - 17:01
Οι ερευνητές βρήκαν πώς μπορούμε να... ξεπλένουμε τον οργανισμό μας από τα αιώνια χημικά
Διατροφή
02/06/2025 - 15:02
Γεωργιάδης: «Διαθέσιμα και ηλεκτρονικά, εύκολα και δωρεάν τα ραντεβού ψυχικής υγείας»
Πολιτική Υγείας
02/06/2025 - 18:51
O Δημήτρης Παπαγεωργίου νέος Γενικός Διευθυντής της Takeda για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα
Pharma News
02/06/2025 - 15:48
Η μεσογειακή διατροφή προσφέρει ανακούφιση στους πάσχοντες από ευερέθιστο έντερο
Διατροφή
02/06/2025 - 14:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo