ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υπ' αριθμόν 1 απειλή για εκατομμύρια ανθρώπους τα υπερεπξεργασμένα τρόφιμα και το junk food

Διατροφή
PIXABAY
Η διατροφική καθημερινότητα που περιλαμβάνει την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων αποτελεί πολύ σοβαρό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία, καθώς μπορεί να προκληθούν σοβαρές βλάβες σε κάθε ζωτικό όργανο ή μέρος του σώματος, σύμφωνα με μια μεγάλη ανασκόπηση ερευνών.
Κυριακή, 03/03/2024 - 10:18
— Photo: PIXABAY
News4Health Team News4Health Team

Η κατανάλωση έτοιμων γευμάτων, ζαχαρούχων δημητριακών και το συσκευασμένου ψωμιού, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης 32 προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου, του διαβήτη τύπου 2 ακόμα και διαταραχών ψυχικής υγείας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail.

Πλούσια σε λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη και χαμηλά σε βιταμίνες και φυτικές ίνες τα επεξεργασμένα τρόφιμα, οδήγησαν τους ερευνητές να βρουν «πειστικές» απαντήσεις στο γιατί η υψηλότερη κατανάλωσή τους συνδέεται με 50% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Στη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα ανάλυση στοιχείων, που αφορούσε 10.000.000 ανθρώπους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν περισσότερο είχαν από 40% έως και 66% αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις. Είχαν, επίσης, σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με παχυσαρκία, πνευμονικές παθήσεις και διαταραχές ύπνου. Επιπλέον, οι ειδικοί επισήμαναν ότι «οι δημόσιες πολιτικές και δράσεις είναι απαραίτητες» για τον περιορισμό της πρόσληψης τέτοιου είδους τροφίμων και κάλεσαν τους αξιωματούχους της δημόσιας υγείας να αναπτύξουν επειγόντως κατευθυντήριες γραμμές και «βέλτιστες πρακτικές» για τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα.

JUNK FOOD 1

Η σημασία της σήμανσης

Οι ερευνητές προτείνουν οι ουσίες των υπερεπεξεργασμένων τοφίμων να επισημαίνονται με σαφήνεια. Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα αναφέρονται σε είδη που περιέχουν συστατικά που οι άνθρωποι συνήθως δεν προσθέτουν όταν μαγειρεύουν σπιτικό φαγητό. Αυτές οι προσθήκες μπορεί να περιλαμβάνουν χημικές ουσίες, χρωστικές ουσίες, γλυκαντικά και συντηρητικά που παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των προϊόντων.

Θα πρέπει να τεθούν περιορισμοί στη διαφήμιση και να απαγορευτούν οι πωλήσεις «μέσα ή κοντά σε σχολεία και νοσοκομεία» λένε οι ειδικοί και τονίζουν με έμφαση ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να υιοθετήσουν εθνικές διατροφικές οδηγίες που θα συνιστούν ποικιλίες ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων και παράλληλα να ληφθούν μέτρα για να κάνουν τα φρεσκομαγειρεμένα γεύματα φθηνότερα και πιο προσιτά σε όλους.

Τα πλούσια σε επεξεργασία τρόφιμα συχνά περιέχουν χρώματα, γαλακτωματοποιητές, αρώματα και άλλα πρόσθετα, ενώ συνήθως υφίστανται πολλαπλές βιομηχανικές διεργασίες, οι οποίες, σύμφωνα με έρευνες, υποβαθμίζουν τη φυσική δομή των τροφίμων, καθιστώντας την απορρόφησή τους γρήγορη. Αυτό με τη σειρά του αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα, μειώνει τον κορεσμό και βλάπτει το μικροβίωμα, την «κοινότητα των φιλικών βακτηρίων» που ζουν μέσα μας και από τα οποία εξαρτάται η καλή υγεία μας.

Τα πρόσθετα τροφίμων, όπως τα μη θρεπτικά γλυκαντικά, τα τροποποιημένα άμυλα, τα κόμμεα και οι γαλακτωματοποιητές, φαίνεται επίσης να επηρεάζουν το μικροβίωμα, τα επίπεδα φλεγμονής του εντέρου και τις μεταβολικές αντιδράσεις στα τρόφιμα, γεγονός που μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

JUNK FOOD 2

Τα αποτελέσματα των ερευνών

Ακαδημαϊκοί στην Αυστραλία ανέλυσαν 14 έρευνες για τα τρόφιμα και τη διατροφή που δημοσιεύθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια και τα οποία συσχετίζουν την κατανάλωση των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με διάφορα προβλήματα υγείας.

Τα αποδεικτικά στοιχεία βαθμολογήθηκαν ως πειστικά, άκρως ενδεικτικά, υποδηλωτικά, αδύναμα ή καθόλου αποδεικτικά.

Υπήρχαν πειστικές αποδείξεις ότι η υψηλότερη πρόσληψη υπερεπεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με 50% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα, 12% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και 48-53% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης άγχους.

Υπήρχαν «πολύ πειστικές» ενδείξεις ότι η κατανάλωση περισσότερων υπερεπεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά ένα πέμπτο, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο BMJ.

Αυτό ίσχυε επίσης όταν επρόκειτο για παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2, προβλήματα ύπνου και θάνατο από καρδιακές παθήσεις, τα οποία εμφάνιζαν από 40% έως 66% αυξημένο κίνδυνο.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Deakin της Αυστραλίας διαπίστωσαν επίσης 22% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης και 21% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Τα στοιχεία μεταξύ της πρόσληψης UPF και του άσθματος, της γαστρεντερικής υγείας, ορισμένων μορφών καρκίνου και ενδιάμεσων καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου παραμένουν περιορισμένα, δήλωσαν.

Σε ένα συνοδευτικό κύριο άρθρο, ακαδημαϊκοί από το Σάο Πάολο της Βραζιλίας δήλωσαν: «Συνολικά, οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να είναι επιβλαβείς για τα περισσότερα -ίσως για όλα- τα συστήματα του σώματος. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι μπορούν να προσαρμοστούν πλήρως σε αυτά τα προϊόντα. Ο οργανισμός μπορεί να αντιδράσει σε αυτά ως άχρηστα ή επιβλαβή, οπότε τα συστήματά του μπορεί να εξασθενήσουν ή να καταστραφούν, ανάλογα με την ευπάθειά τους και την ποσότητα των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων που καταναλώνονται».

{https://twitter.com/bmj_latest/status/1763098276239220884}

Ζητούμενο μια νέα σύμβαση πλαίσιο

Πολλοί ακαδημαϊκοί ανά τον κόσμο επισημαίνουν την αναγκαιότητα «ο ΟΗΕ, σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη, να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν μια σύμβαση-πλαίσιο για τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα».

Περαιτέρω έρευνα για τον προσδιορισμό των διαφορετικών μηχανισμών με τους οποίους αυτά τα τρόφιμα επηρεάζουν την υγεία είναι επίσης ζωτικής σημασίας, είπαν, αλλά δεν θα πρέπει να καθυστερήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής από το να προβούν σε επείγουσες αλλαγές.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι υπήρχαν περιορισμοί στη μελέτη, συμπεριλαμβανομένων των ασυνεπών μεθόδων συλλογής δεδομένων στην αρχική έρευνα.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης, ο Gunter Kuhnle, καθηγητής Διατροφής και Επιστήμης Τροφίμων του Πανεπιστημίου του Reading, στη Βρετανία, δήλωσε: «Πολλές μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολλά υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα έχουν, επίσης, συνολικά ανθυγιεινό τρόπο ζωής και, ως εκ τούτου, υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών».

Τελευταία τροποποίηση στις 02/03/2024 - 22:30
  • ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
  • ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
  • JUNK FOOD

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εκδήλωση για τον ρόλο της διατροφής στην εμφάνιση και τη διαχείριση των ΙΦΝΕ
Εκδήλωση για τον ρόλο της διατροφής στην εμφάνιση και τη διαχείριση των ΙΦΝΕ 01 Μαρτίου 2024
Οι πρωτοβουλίες της βιομηχανίας τροφίμων για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας 04 Μαρτίου 2024
Οι πρωτοβουλίες της βιομηχανίας τροφίμων για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η μείωση της βλάβης από το κάπνισμα ως πυλώνας δημόσιας υγείας
Υγεία
09/10/2025 - 06:56

Η μείωση της βλάβης από το κάπνισμα ως πυλώνας δημόσιας υγείας

Η δίαιτα που θα σώσει τον πλανήτη και 40.000 ζωές ημερησίως
Διατροφή
03/10/2025 - 09:00

Η δίαιτα που θα σώσει τον πλανήτη και 40.000 ζωές ημερησίως

Σε τέσσερα άρθρα οι ενστάσεις της ΕΕΠΕ στο νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία
Πολιτική Υγείας
02/10/2025 - 14:28

Σε τέσσερα άρθρα οι ενστάσεις της ΕΕΠΕ στο νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία

ΕΛΕΦΕΠ: Στο επίκεντρο η αναγκαιότητα της φαρμακοεπιδημιολογικής έρευνας στην Ελλάδα
Pharma Policy
29/09/2025 - 15:22

ΕΛΕΦΕΠ: Στο επίκεντρο η αναγκαιότητα της φαρμακοεπιδημιολογικής έρευνας στην Ελλάδα

Παρατηρητήριο για τις πολιτικές και την οργάνωση της Δημόσιας Υγείας από το Ίδρυμα Μποδοσάκη
Επικαιρότητα
24/09/2025 - 17:17

Παρατηρητήριο για τις πολιτικές και την οργάνωση της Δημόσιας Υγείας από το Ίδρυμα Μποδοσάκη

«Ερρίκος Ντυνάν»: Πρεμιέρα εκπαιδευτικού προγράμματος με θωράκιση της δημόσιας υγείας στη μετά Covid εποχή
Υπηρεσίες Υγείας
23/09/2025 - 13:39

«Ερρίκος Ντυνάν»: Πρεμιέρα εκπαιδευτικού προγράμματος με θωράκιση της δημόσιας υγείας στη μετά Covid εποχή

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Επικίνδυνο χημικό σε πιπίλες - Συνδέεται με καρκίνο, παχυσαρκία και υπογονιμότητα
Υγεία
18/10/2025 - 10:38
H Α’ Ογκολογική Κλινική του Metropolitan Hospital σε κλινική μελέτη για το μεταστατικό μελάνωμα
Υπηρεσίες Υγείας
18/10/2025 - 10:22
Η Brains ICS στη νέα ψηφιακή εποχή - Συνδέει τη στρατηγική με την τεχνητή νοημοσύνη και την Υγεία
Digital Health
18/10/2025 - 07:12
Θεσσαλονίκη: Οι θεματικές ενότητες στο 15ο Συνέδριο επεμβατικής καρδιολογίας και ηλεκτροφυσιολογίας
Επικαιρότητα
18/10/2025 - 03:31
Η φαρμακοβιομηχανία Merck ανακοίνωσε μειώσεις σε σκευάσματά της που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ
Pharma News
18/10/2025 - 00:06
Πενικιλίνη: Η πραγματικότητα για την αλλεργία
Health Talk
17/10/2025 - 19:38
Κατάθλιψη και καρδιομεταβολικά νοσήματα: Νέα μελέτη αναδεικνύει τη μεταξύ τους σύνδεση
Υγεία
17/10/2025 - 19:07
ΕΛΕΤΕΜ: Το «κλειδί» κάθε γυναίκας για υγεία και ευεξία στην εμμηνόπαυση
Υγεία
17/10/2025 - 17:53
Ο Δήμος Αθηναίων συμμετέχει στις δράσεις πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού
Πολιτική Υγείας
17/10/2025 - 17:37
Σύλληψη 60χρονου για απόπειρα παράνομης εισαγωγής εμβολίων κατά της ευλογιάς των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
17/10/2025 - 17:13
O ΕΦΕΤ ανακαλεί από την αγορά παρτίδα γνωστού κέικ σταφίδας
Επικαιρότητα
17/10/2025 - 16:52
Patients’ Summit 2025 – Η γιορτή των ασθενών επιστρέφει για τρίτη συνεχή χρονιά!
Patient Talk
17/10/2025 - 16:38
ΕΟΜ: Στους 15.000 οι νέοι δωρητές οργάνων μέσα σε δέκα ημέρες
Πολιτική Υγείας
17/10/2025 - 16:26
Aνακαλύφθηκε νέος τύπος διαβήτη σε μωρά πριν από την ηλικία των 6 μηνών
Υγεία
17/10/2025 - 16:04
Ο ΕΜΑ ενέκρινε την πρώτη θεραπεία για σοβαρή χρόνια πνευμονική νόσο
Pharma Policy
17/10/2025 - 15:42
Ένα βήμα πριν από την φαρμακευτική αντιμετώπιση της υπνικής άπνοιας
Pharma News
17/10/2025 - 15:13
Απάντηση ΠΙΣ στην ΠΑΝΔΗΚΙ: «Ψεύδη ότι στο ερωτηματολόγιο υπάρχει αναφορά στο ψευδοκράτος»
Επικαιρότητα
17/10/2025 - 14:51
Εκδήλωση των φυσικοθεραπευτών στο Περιστέρι για το «Έτος Υγιούς Γήρανσης»
Υγεία
17/10/2025 - 14:34
Γιατί οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από σκλήρυνση κατά πλάκας και Αλτσχάιμερ
Υγεία
17/10/2025 - 14:17
Τα γενέθλια του Κέντρου Ημέρας «Ανάσα» με επιστημονική εκδήλωση για τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής
Patient Talk
17/10/2025 - 13:54
ΠΙΣ: «Καταδικάζουμε την επέμβαση της Αστυνομίας στο Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ»
Επικαιρότητα
17/10/2025 - 13:31
Η Ιουλία Τσέτη παρούσα και στο 9ο Sustainability Summit του ECONOMIST
Pharma News
17/10/2025 - 13:18
Πρόγραμμα χαλάρωσης μέσω smartphone βοηθάει σημαντικά ασθενείς με οξεία ημικρανία
Digital Health
17/10/2025 - 13:00
Γιατί ο βαθύς αναστεναγμός κάνει καλό - Πώς προκύπτει η ανακούφιση
Υγεία
17/10/2025 - 12:00
Φάρμακα για τον διαβήτη βελτιώνουν την υγεία του εγκεφάλου σε πρώιμο στάδιο Αλτσχάιμερ
Pharma News
17/10/2025 - 11:00
Ξεκινά η διάθεση φαρμάκων υψηλού κόστους από ιδιωτικά φαρμακεία
Πολιτική Υγείας
17/10/2025 - 10:30
Θεμιστοκλέους: Πώς θα είναι το νέο Νοσοκομείο Σπάρτης
Πολιτική Υγείας
17/10/2025 - 10:16
Είστε πρωϊνός τύπος, νυχτοπούλι ή...«αρκούδα»; Το ωράριο του ύπνου σας και πως μπορείτε να το αλλάξετε
Υγεία
17/10/2025 - 10:00
Οι καλύτερες ασκήσεις για την αντιμετώπιση του πόνου στο γόνατο
Fitness
17/10/2025 - 09:00
Οι ιδανικοί συνδυασμοί για αυγά στο πρωινό γεύμα - Ο τρόπος μαγειρέματος που πρέπει να αποφεύγετε!
Διατροφή
17/10/2025 - 07:13

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η ενασχόληση με τους σκύλους επιβραδύνει τη βιολογική γήρανση στις γυναίκες μέσης ηλικίας
Υγεία
16/10/2025 - 10:00
Νταϊάν Κίτον: Ο θάνατος από πνευμονία και η μάχη με τον καρκίνο του δέρματος και τη βουλιμία
Επικαιρότητα
16/10/2025 - 10:34
Κρέμα χωρίς συνταγογράφηση από το φαρμακείο μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του καρκίνου του δέρματος
Υγεία
15/10/2025 - 12:00
Eli Lilly: Φάρμακο για τον διαβήτη με εντυπωσιακά αποτελέσματα σε δύο κλινικές δοκιμές
Pharma News
15/10/2025 - 19:27
The Birth Center: Εγκαινιάστηκε το πρώτο ανεξάρτητο κέντρο φυσικού τοκετού - Τι υπηρεσίες προσφέρει
Υπηρεσίες Υγείας
15/10/2025 - 18:16
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo