ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θεσσαλονίκη: Μαθήματα αναγνώρισης ποιοτικού ελαιολάδου

Διατροφή
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα γυάλινα ποτήρια στημένα το ένα δίπλα στο άλλο στον πάγκο περιέχουν μικρή ποσότητα λαδιού και με την πρώτη ματιά μοιάζουν να μην έχουν διαφορές.
Δευτέρα, 04/12/2023 - 15:44
— Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
News4Health Team News4Health Team

Στην πραγματικότητα αυτές υπάρχουν και μάλιστα είναι μεγάλες, καθώς αφορούν στη γνησιότητα του περιεχομένου. Οι διαφορές κρίνονται στη λεπτομέρεια και στις περισσότερες περιπτώσεις μόνο το μάτι του ειδικού μπορεί να τις εντοπίσει. Τη γνώση και τις πρακτικές για το πώς μπορεί να ξεχωρίζει κάποιος το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο διαθέτει η Θεσσαλονικιά Ειρήνη Κοκολάκη, που διοργανώνει σεμινάρια εκπαιδεύοντας κόσμο. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι είναι οι μαθητές που σπεύδουν να καθήσουν στα θρανία, για να αποκτήσουν την πολύτιμη γνώση καθώς πληθαίνουν τα περιστατικά νοθείας.

Η κυρία Κοκολάκη, εμπειρογνώμων δοκιμάστρια παρθένων ελαιόλαδων, διπλωματούχος του πανεπιστήμιου Χαεν της Ισπανίας και ειδική στη διαχείριση υποπροϊόντων ελαιώνα και συναφών βιομηχανιών, πτυχιούχος και του διεθνούς πανεπιστήμιου Ανδαλουσίας, εξηγεί μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι για να μάθει κάποιος τα μυστικά του ελαιόλαδου πρέπει αρχικά να έχει ενεργοποιημένες τις αισθήσεις του με κυρίαρχες τη γεύση και την όσφρηση.

«Οι συμμετέχοντες στη διαδικασία της αναγνώρισης θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τον καφέ τους μισή ώρα τουλάχιστον πριν το μάθημα και να αποφύγουν να φορούν αρώματα ή κρέμες που αποσπούν την όσφρηση. Το πρώτο που κάνουμε είναι να ζεστάνουμε το ποτήρι στη χούφτα μας, έπειτα το μυρίζουμε και στη συνέχεια δοκιμάζουμε. Αυτές είναι οι τρεις κινήσεις», εξηγεί και σημειώνει ότι τα ποιοτικά ελαιόλαδα μυρίζουν μόνο φρούτα και λαχανικά και επομένως το καλό λάδι αρχικά ξεχωρίζει από τα αρώματά του.

Απόφοιτος της γαλλικής φιλολογίας, κάτοχος και μεταπτυχιακού δεν βρήκε δουλειά κατά τη διάρκεια της κρίσης πριν από δέκα χρόνια και μετακόμισε στην Κρήτη όπου ο πατέρας της διατηρεί ελαιώνες. Η ενασχόλησή της με την αγροτική παραγωγή μπορεί να μην ήταν αυτό που ήθελε αλλά σύντομα διαπίστωσε ότι η τεχνογνωσία και η μελέτη της ελιάς και των παραγώγων της ήταν ο προορισμός της. «Αυτό που διέκρινα ήταν ότι υπήρχε ένα πολύ μεγάλο κενό, μια έλλειψη σε τεχνογνωσία και ήταν αυτό που με οδήγησε στο να το ψάξω και να ασχοληθώ με το συγκεκριμένο αντικείμενο, οπότε σύντομα βρέθηκα στο εξωτερικό και έκανα πολυετείς σπουδές και σεμινάρια για να αποκτήσω τις γνώσεις γύρω από την ελιά» λέει η κυρία Κοκολάκη.

Τα σεμινάριά της, σε όλη τη χώρα έχουν συνήθως προ-κλεισμένες θέσεις και το ενδιαφέρον είναι μεγάλο. Στη Θεσσαλονίκη όπου διοργανώθηκε πριν από λίγες ημέρες το τελευταίο, συμμετείχαν από επαγγελματίες εστιάτορες μέχρι πολίτες που θέλουν να μην πέφτουν θύματα εξαπάτησης και να ξεχωρίζουν το αγνό παρθένο λάδι, που, όπως λένε, έχει τσουχτερή τιμή, ώστε τουλάχιστον να είναι σίγουροι για την αγορά του σωστού προϊόντος.

Ανάμεσα στους μαθητές ήταν και ο Στάθης Παντελίδης, ιδιοκτήτης εστιατορίου στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης, ο οποίος μάλιστα είναι λίγο πριν το… πτυχίο. Ο ίδιος, μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ, επισημαίνει ότι ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια τα μαθήματα και δεν χάνει κανένα σεμινάριο, καθώς θεωρεί ότι η συγκεκριμένη γνώση είναι μεγάλο εφόδιο στο χώρο της εστίασης.

«Το καλό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είναι από τα σημαντικότερα στοιχεία στη γεύση και στα πιάτα, από τη σαλάτα μέχρι το φαγητό. Παρακολουθώντας τα μαθήματα μπορώ να προμηθευτώ για το εστιατόριο σε συνεργασία με τον σεφ την καλύτερη δυνατή επιλογή. Τίποτε δεν μπαίνει στη κουζίνα μας χωρίς πρώτα να περάσει από τον… έλεγχό μας. Είμαστε βέβαιοι πως μετά τα μαθήματα και ο καλύτερος… απατεώνας δεν θα μπορέσει να μας εξαπατήσει, οπότε είμαι σίγουρος για την ποιότητα που καταλήγει στο τραπέζι του κόσμου» σημειώνει ο κ. Παντελίδης.

Κρατήσεις από Ολλανδούς και Γερμανούς

Τα σεμινάρια της νεαρής εκπαιδεύτριας όπως όλα δείχνουν θα τα παρακολουθήσουν σύντομα και ευρωπαίοι, καθώς η Ειρήνη Κοκολάκη τους τελευταίους μήνες ασχολείται και με τον ελαιοτουρισμό και είναι όπως λέει η μοναδική στη χώρα μας που μυεί τους ξένους αποκλειστικά στα μυστικά και τον μαγικό κόσμο της ελιάς.

Ήδη αρκετοί Γερμανοί και Ολλανδοί αλλά και άνθρωποι από όλη την υπόλοιπη Ευρώπη έχουν κλείσει θέσεις για να ξεναγηθούν σε ελαιώνες, να δοκιμάσουν τα υποπροϊόντα και να μάθουν τα πάντα για τις ελιές.

«Έχω κάνει ήδη επικοινωνία με τουριστικά γραφεία άλλων χωρών και γνωρίζουν ότι το ταξίδι θα περιλαμβάνει ξεναγήσεις στις περιοχές παραγωγής, επαφή με αγρότες και παραγωγούς στα κτήματα ανάλογα με τις διαδικασίες που θα έχει τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Θα τους εξηγούμε τα πάντα για τις ελιές και τον κύκλο παραγωγής, από το χωράφι μέχρι να φτάσουμε στην παραγωγή του λαδιού, αν φυσικά θέλουν θα μάθουν και εκείνοι να ξεχωρίζουν το παρθένο ελαιόλαδο από το νοθευμένο παρακολουθώντας τα σεμινάριά μου» σημειώνει η κυρία Κοκολάκη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Chiquita παρουσιάζει την πρωτοβουλία «Yelloway» για μπανάνα ανθεκτική στις ασθένειες
Η Chiquita παρουσιάζει την πρωτοβουλία «Yelloway» για μπανάνα ανθεκτική στις ασθένειες 04 Δεκεμβρίου 2023
Καφές: Το «φάρμακο» που κρύβεται στο ντουλάπι της κουζίνας μας 05 Δεκεμβρίου 2023
Καφές: Το «φάρμακο» που κρύβεται στο ντουλάπι της κουζίνας μας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Γιορτή αφιερωμένη στους μικρούς ήρωες που διδάσκουν δύναμη και χαμόγελο
Επικαιρότητα
23/12/2025 - 21:03

Θεσσαλονίκη: Γιορτή αφιερωμένη στους μικρούς ήρωες που διδάσκουν δύναμη και χαμόγελο

Εκπαιδευτική δράση στη χρήση απινιδωτή και ΚΑΡΠΑ για το προσωπικό της ΑΔΜΘ
Επικαιρότητα
23/12/2025 - 16:32

Εκπαιδευτική δράση στη χρήση απινιδωτή και ΚΑΡΠΑ για το προσωπικό της ΑΔΜΘ

Θεσσαλονίκη: 25 φιάλες αίματος συγκεντρώθηκαν σε εθελοντική αιμοδοσία του ΙΣΘ
Επικαιρότητα
23/12/2025 - 15:12

Θεσσαλονίκη: 25 φιάλες αίματος συγκεντρώθηκαν σε εθελοντική αιμοδοσία του ΙΣΘ

Ημέρα Καινοτομίας και Συνεργασίας 2025» από τη Pfizer στη Θεσσαλονίκη
Pharma News
22/12/2025 - 16:39

Ημέρα Καινοτομίας και Συνεργασίας 2025» από τη Pfizer στη Θεσσαλονίκη

Ινστιτούτο Ophthalmica: Συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 2.000 γυαλιά οράσεως για συνανθρώπους μας στην Αφρική
Επικαιρότητα
22/12/2025 - 14:53

Ινστιτούτο Ophthalmica: Συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 2.000 γυαλιά οράσεως για συνανθρώπους μας στην Αφρική

Θεσσαλονίκη: Αναβαθμίζεται η πυροπροστασία των νοσοκομείων Γιαννιτσών, Έδεσσας και Νάουσας
Πολιτική Υγείας
16/12/2025 - 17:43

Θεσσαλονίκη: Αναβαθμίζεται η πυροπροστασία των νοσοκομείων Γιαννιτσών, Έδεσσας και Νάουσας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι γάτες νιαουρίζουν πιο έντονα στους άντρες - Νέα έρευνα αποκαλύπτει γιατί συμβαίνει αυτό
Pet
26/12/2025 - 15:39
Επαναστατικό εμφύτευμα «μιλά» στον εγκέφαλο: Ενθαρρυντικά τα πειράματα σε ποντίκια
Υγεία
26/12/2025 - 15:22
Ωμοφαγία: Οφέλη και παρενέργειες - Πως θα βρούμε την απαιτούμενη ισορροπία
Διατροφή
26/12/2025 - 15:01
Γρίπη: Tα πιο πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα από Μεγάλη Βρετανία και Ευρώπη
Υγεία
26/12/2025 - 14:36
Χοληστερόλη και φόβος για τις στατίνες: Η επιστήμη έχει τις απαντήσεις
Υγεία
26/12/2025 - 14:14
Μόνος στο Σπίτι: Γιατί οι διαρρήκτες είναι ιατρικά θαύματα
Υγεία
26/12/2025 - 08:55
Θεσσαλονίκη: Ξημερώματα Χριστουγέννων ολοκληρώθηκε η δωρεά οργάνων από δότη 57 ετών
Επικαιρότητα
26/12/2025 - 08:40
Νέα συστηματική θεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος
Υγεία
24/12/2025 - 20:09
Σε έξαρση οι χειμερινές λοιμώξεις - Πυρετός, γρίπη και ιοί δοκιμάζουν τις αντοχές μας
Health Talk
24/12/2025 - 19:04
«Ξεχωριστό στομάχι»: Γιατί όσο κι αν φάμε πάντα υπάρχει χώρος για επιδόρπιο;
Διατροφή
24/12/2025 - 18:01
Βασικές πρώτες βοήθειες για τα οφθαλμολογικά ατυχήματα που προκύπτουν στις γιορτές
Health Talk
24/12/2025 - 16:49
Χριστουγεννιάτικες οικογενειακές μαζώξεις: Γιατί μάς βγάζουν τον κακομαθημένο μας εαυτό;
Ψυχική Υγεία
24/12/2025 - 16:00
Φόβοι για τους κινδύνους από ύπαρξη τοξικών αερίων στις καμπίνες αεροσκαφών
Υγεία
24/12/2025 - 15:03
Πως να αποφύγετε τις καούρες αυτά τα Χριστούγεννα
Διατροφή
24/12/2025 - 14:00
Αισιόδοξες επιστημονικές εξελίξεις για την υγεία τη δική μας και του πλανήτη
Επικαιρότητα
24/12/2025 - 13:04
ΠΑΝΣΥΝΟΨΥ: Προβληματισμός, θλίψη και ανησυχία για το περιστατικό με τη 16χρονη στην Κυψέλη
Επικαιρότητα
24/12/2025 - 12:47
Κολπική ξηρότητα: Τα συμπτώματα και μια νέα επιλογή για την αντιμετώπισή της
Υγεία
24/12/2025 - 12:22
Πατάτα: Η πιο ευέλικτη γαρνιτούρα - Πώς να τη διαχειριστείτε για να μην γίνει Βατερλώ θερμίδων
Διατροφή
24/12/2025 - 12:00
Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν έως και 33 αισθήσεις!
Υγεία
24/12/2025 - 11:00
Οι επιστήμονες δημιούργησαν ενδομήτριο στο εργαστήριο για να ρίξουν φως στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης
Υγεία
24/12/2025 - 10:00
Γιορτές: Ξεκούραση δεν είναι να αράζεις στον καναπέ - Η αξία της ενεργητικής ανάπαυσης
Ψυχική Υγεία
24/12/2025 - 09:00
ΑΡΣΙΣ: Αυξάνονται τα παιδιά που επαιτούν στις γιορτές - «Μη δίνετε χρήματα, βοηθήστε με εναλλακτικούς τρόπους»
Επικαιρότητα
24/12/2025 - 07:24
Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»: Επιτυχημένη διαδικασία δωρεάς οργάνων
Υγεία
24/12/2025 - 03:37
TÜV NORD Hellas: Παράδοση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου
Επικαιρότητα
24/12/2025 - 00:21
Νέα θητεία Ευγενίδη στην προεδρία του ΦΣΘ - Η σύνθεση του ΔΣ
Pharma Policy
23/12/2025 - 23:03
Ευλογιά αιγοπροβάτων: Σε 450.233 ανέρχονται τα θανατωμένα ζώα
Επικαιρότητα
23/12/2025 - 22:18
Θεσσαλονίκη: Γιορτή αφιερωμένη στους μικρούς ήρωες που διδάσκουν δύναμη και χαμόγελο
Επικαιρότητα
23/12/2025 - 21:03
Ο Δήμος Ασπροπύργου δώρισε 14 ηλεκτροκίνητα κρεβάτια νέας γενιάς στο «Θριάσιο» νοσοκομείο
Επικαιρότητα
23/12/2025 - 20:46
Νέο καινοτόμο εμβόλιο καλύπτει περισσότερους ορότυπους της Πνευμονίας
Pharma News
23/12/2025 - 20:19
Ανάγκη για έναν νέο οδικό χάρτη στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα
Patient Talk
23/12/2025 - 20:02

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ξεχωριστό στομάχι»: Γιατί όσο κι αν φάμε πάντα υπάρχει χώρος για επιδόρπιο;
Διατροφή
24/12/2025 - 18:01
Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν έως και 33 αισθήσεις!
Υγεία
24/12/2025 - 11:00
Αισιόδοξες επιστημονικές εξελίξεις για την υγεία τη δική μας και του πλανήτη
Επικαιρότητα
24/12/2025 - 13:04
Γιορτές: Ξεκούραση δεν είναι να αράζεις στον καναπέ - Η αξία της ενεργητικής ανάπαυσης
Ψυχική Υγεία
24/12/2025 - 09:00
Πατάτα: Η πιο ευέλικτη γαρνιτούρα - Πώς να τη διαχειριστείτε για να μην γίνει Βατερλώ θερμίδων
Διατροφή
24/12/2025 - 12:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo