ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θεσσαλονίκη: Μαθήματα αναγνώρισης ποιοτικού ελαιολάδου

Διατροφή
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα γυάλινα ποτήρια στημένα το ένα δίπλα στο άλλο στον πάγκο περιέχουν μικρή ποσότητα λαδιού και με την πρώτη ματιά μοιάζουν να μην έχουν διαφορές.
Δευτέρα, 04/12/2023 - 15:44
— Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
News4Health Team News4Health Team

Στην πραγματικότητα αυτές υπάρχουν και μάλιστα είναι μεγάλες, καθώς αφορούν στη γνησιότητα του περιεχομένου. Οι διαφορές κρίνονται στη λεπτομέρεια και στις περισσότερες περιπτώσεις μόνο το μάτι του ειδικού μπορεί να τις εντοπίσει. Τη γνώση και τις πρακτικές για το πώς μπορεί να ξεχωρίζει κάποιος το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο διαθέτει η Θεσσαλονικιά Ειρήνη Κοκολάκη, που διοργανώνει σεμινάρια εκπαιδεύοντας κόσμο. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι είναι οι μαθητές που σπεύδουν να καθήσουν στα θρανία, για να αποκτήσουν την πολύτιμη γνώση καθώς πληθαίνουν τα περιστατικά νοθείας.

Η κυρία Κοκολάκη, εμπειρογνώμων δοκιμάστρια παρθένων ελαιόλαδων, διπλωματούχος του πανεπιστήμιου Χαεν της Ισπανίας και ειδική στη διαχείριση υποπροϊόντων ελαιώνα και συναφών βιομηχανιών, πτυχιούχος και του διεθνούς πανεπιστήμιου Ανδαλουσίας, εξηγεί μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι για να μάθει κάποιος τα μυστικά του ελαιόλαδου πρέπει αρχικά να έχει ενεργοποιημένες τις αισθήσεις του με κυρίαρχες τη γεύση και την όσφρηση.

SEMINARIO 1

«Οι συμμετέχοντες στη διαδικασία της αναγνώρισης θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τον καφέ τους μισή ώρα τουλάχιστον πριν το μάθημα και να αποφύγουν να φορούν αρώματα ή κρέμες που αποσπούν την όσφρηση. Το πρώτο που κάνουμε είναι να ζεστάνουμε το ποτήρι στη χούφτα μας, έπειτα το μυρίζουμε και στη συνέχεια δοκιμάζουμε. Αυτές είναι οι τρεις κινήσεις», εξηγεί και σημειώνει ότι τα ποιοτικά ελαιόλαδα μυρίζουν μόνο φρούτα και λαχανικά και επομένως το καλό λάδι αρχικά ξεχωρίζει από τα αρώματά του.

Απόφοιτος της γαλλικής φιλολογίας, κάτοχος και μεταπτυχιακού δεν βρήκε δουλειά κατά τη διάρκεια της κρίσης πριν από δέκα χρόνια και μετακόμισε στην Κρήτη όπου ο πατέρας της διατηρεί ελαιώνες. Η ενασχόλησή της με την αγροτική παραγωγή μπορεί να μην ήταν αυτό που ήθελε αλλά σύντομα διαπίστωσε ότι η τεχνογνωσία και η μελέτη της ελιάς και των παραγώγων της ήταν ο προορισμός της. «Αυτό που διέκρινα ήταν ότι υπήρχε ένα πολύ μεγάλο κενό, μια έλλειψη σε τεχνογνωσία και ήταν αυτό που με οδήγησε στο να το ψάξω και να ασχοληθώ με το συγκεκριμένο αντικείμενο, οπότε σύντομα βρέθηκα στο εξωτερικό και έκανα πολυετείς σπουδές και σεμινάρια για να αποκτήσω τις γνώσεις γύρω από την ελιά» λέει η κυρία Κοκολάκη.

SEMINARIO 2

Τα σεμινάριά της, σε όλη τη χώρα έχουν συνήθως προ-κλεισμένες θέσεις και το ενδιαφέρον είναι μεγάλο. Στη Θεσσαλονίκη όπου διοργανώθηκε πριν από λίγες ημέρες το τελευταίο, συμμετείχαν από επαγγελματίες εστιάτορες μέχρι πολίτες που θέλουν να μην πέφτουν θύματα εξαπάτησης και να ξεχωρίζουν το αγνό παρθένο λάδι, που, όπως λένε, έχει τσουχτερή τιμή, ώστε τουλάχιστον να είναι σίγουροι για την αγορά του σωστού προϊόντος.

Ανάμεσα στους μαθητές ήταν και ο Στάθης Παντελίδης, ιδιοκτήτης εστιατορίου στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης, ο οποίος μάλιστα είναι λίγο πριν το… πτυχίο. Ο ίδιος, μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ, επισημαίνει ότι ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια τα μαθήματα και δεν χάνει κανένα σεμινάριο, καθώς θεωρεί ότι η συγκεκριμένη γνώση είναι μεγάλο εφόδιο στο χώρο της εστίασης.

«Το καλό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είναι από τα σημαντικότερα στοιχεία στη γεύση και στα πιάτα, από τη σαλάτα μέχρι το φαγητό. Παρακολουθώντας τα μαθήματα μπορώ να προμηθευτώ για το εστιατόριο σε συνεργασία με τον σεφ την καλύτερη δυνατή επιλογή. Τίποτε δεν μπαίνει στη κουζίνα μας χωρίς πρώτα να περάσει από τον… έλεγχό μας. Είμαστε βέβαιοι πως μετά τα μαθήματα και ο καλύτερος… απατεώνας δεν θα μπορέσει να μας εξαπατήσει, οπότε είμαι σίγουρος για την ποιότητα που καταλήγει στο τραπέζι του κόσμου» σημειώνει ο κ. Παντελίδης.

SEMINARIO 3

Κρατήσεις από Ολλανδούς και Γερμανούς

Τα σεμινάρια της νεαρής εκπαιδεύτριας όπως όλα δείχνουν θα τα παρακολουθήσουν σύντομα και ευρωπαίοι, καθώς η Ειρήνη Κοκολάκη τους τελευταίους μήνες ασχολείται και με τον ελαιοτουρισμό και είναι όπως λέει η μοναδική στη χώρα μας που μυεί τους ξένους αποκλειστικά στα μυστικά και τον μαγικό κόσμο της ελιάς.

Ήδη αρκετοί Γερμανοί και Ολλανδοί αλλά και άνθρωποι από όλη την υπόλοιπη Ευρώπη έχουν κλείσει θέσεις για να ξεναγηθούν σε ελαιώνες, να δοκιμάσουν τα υποπροϊόντα και να μάθουν τα πάντα για τις ελιές.

SEMINARIO 4

«Έχω κάνει ήδη επικοινωνία με τουριστικά γραφεία άλλων χωρών και γνωρίζουν ότι το ταξίδι θα περιλαμβάνει ξεναγήσεις στις περιοχές παραγωγής, επαφή με αγρότες και παραγωγούς στα κτήματα ανάλογα με τις διαδικασίες που θα έχει τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Θα τους εξηγούμε τα πάντα για τις ελιές και τον κύκλο παραγωγής, από το χωράφι μέχρι να φτάσουμε στην παραγωγή του λαδιού, αν φυσικά θέλουν θα μάθουν και εκείνοι να ξεχωρίζουν το παρθένο ελαιόλαδο από το νοθευμένο παρακολουθώντας τα σεμινάριά μου» σημειώνει η κυρία Κοκολάκη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Chiquita παρουσιάζει την πρωτοβουλία «Yelloway» για μπανάνα ανθεκτική στις ασθένειες
Η Chiquita παρουσιάζει την πρωτοβουλία «Yelloway» για μπανάνα ανθεκτική στις ασθένειες 04 Δεκεμβρίου 2023
Καφές: Το «φάρμακο» που κρύβεται στο ντουλάπι της κουζίνας μας 05 Δεκεμβρίου 2023
Καφές: Το «φάρμακο» που κρύβεται στο ντουλάπι της κουζίνας μας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΛΕΜΕΔ: Ρεκόρ συμμετοχής στο 38ο Πανελλήνιο Συνέδριο - Διαβήτης και παχυσαρκία στο επίκεντρο
Επικαιρότητα
22/11/2025 - 12:44

ΕΛΕΜΕΔ: Ρεκόρ συμμετοχής στο 38ο Πανελλήνιο Συνέδριο - Διαβήτης και παχυσαρκία στο επίκεντρο

Βρέθηκαν μοσχεύματα για το ζευγάρι στη Θεσσαλονίκη που υπέστη ηπατική ανεπάρκεια από μανιτάρια
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 13:48

Βρέθηκαν μοσχεύματα για το ζευγάρι στη Θεσσαλονίκη που υπέστη ηπατική ανεπάρκεια από μανιτάρια

Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»: Σε λειτουργία τέθηκε ο νέος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός
Πολιτική Υγείας
19/11/2025 - 21:43

Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»: Σε λειτουργία τέθηκε ο νέος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός

Θεσσαλονίκη: Χίλια self test ανίχνευσης αλκοόλ μοιράστηκαν σε οδηγούς από τον ΦΣΘ και τον ΣΥΦΑ
Επικαιρότητα
14/11/2025 - 19:03

Θεσσαλονίκη: Χίλια self test ανίχνευσης αλκοόλ μοιράστηκαν σε οδηγούς από τον ΦΣΘ και τον ΣΥΦΑ

Θεσσαλονίκη: Ενημερωτική δράση για τον σακχαρώδη διαβήτη από τον ΕΕΣ
Επικαιρότητα
12/11/2025 - 17:41

Θεσσαλονίκη: Ενημερωτική δράση για τον σακχαρώδη διαβήτη από τον ΕΕΣ

GestalTango: Μια διαφορετική ψυχοθεραπευτική προσέγγιση
Ψυχική Υγεία
08/11/2025 - 13:11

GestalTango: Μια διαφορετική ψυχοθεραπευτική προσέγγιση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μαγνήσιο: Το θαυματουργό μέταλλο για τον οργανισμό και οι τύποι του - Σε ποιες τροφές θα το βρούμε
Διατροφή
22/11/2025 - 17:13
Πέντε βραβεία για το Γ.Ν. Παπαγεωργίου στα Healthcare Business Awards 2025
Επικαιρότητα
22/11/2025 - 15:49
Όμιλος ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ και Siemens Healthineers παρουσιάζουν την καινοτόμο πλατφόρμα Digital Pathology
Digital Health
22/11/2025 - 15:11
Προειδοποίηση ΠΟΥ για την εκτόξευση της αντοχής της γονόρροιας στα αντιβιοτικά
Υγεία
22/11/2025 - 13:56
ΕΛΕΜΕΔ: Ρεκόρ συμμετοχής στο 38ο Πανελλήνιο Συνέδριο - Διαβήτης και παχυσαρκία στο επίκεντρο
Επικαιρότητα
22/11/2025 - 12:44
Τρεις βασικοί κανόνες για να αποφύγουμε δηλητηρίαση από μανιτάρια
Επικαιρότητα
22/11/2025 - 11:57
Οξεία ιογενής γαστρεντερίτιδα: Πόσο διαρκεί και πότε χρειάζεται ιατρική φροντίδα;
Health Talk
22/11/2025 - 11:29
Ο ιδανικός ξηρός καρπός για την υγεία του εντέρου - Ο ρόλος του στην καταπολέμηση της φλεγμονής
Διατροφή
22/11/2025 - 09:40
Εποχική γρίπη - Στέλεχος Κ: Βαρύτερη νόσηση σε ηλικιωμένους και άτομα με συννοσηρότητες
Υγεία
22/11/2025 - 09:22
ΙΑΣΩ Θεσσαλίας: Επιστημονική εκδήλωση για την ολοκληρωμένη φροντίδα της καρδιάς
Υπηρεσίες Υγείας
22/11/2025 - 07:27
«Athens MIH Symposium»: Η κορυφαία συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Παιδοδοντιατρικής στην Αθήνα
Επικαιρότητα
22/11/2025 - 03:49
Ευρωπαϊκή Ημέρα Κυστικής Ίνωσης – Στο επίκεντρο η ενημέρωση, η πρόληψη και η πρόσβαση στη μεταμόσχευση πνευμόνων
Patient Talk
22/11/2025 - 00:22
Τρία βραβεία για τη Boehringer Ingelheim Hellas στα Smart Manufacturing Awards 2025
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 23:11
Δανία: Αποζημίωση σε ασθενείς που έχασαν την όρασή τους από φάρμακα αδυνατίσματος και διαβήτη
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 22:37
Σημείο αναφοράς η ζωντανή μετάδοση σωτήριας επέμβασης για εγκεφαλικό επεισόδιο
Υγεία
21/11/2025 - 21:52
Η UBER ενισχύει το έργο της ΕΠΑΨΥ - Θα χρηματοδοτήσει και την καμπάνια «Μίλα, it’s ok!»
Ψυχική Υγεία
21/11/2025 - 21:23
ΔΥΠΑ: Μέχρι τις 26 Νοεμβρίου οι αιτήσεις 1.300 προσλήψεων ατόμων 55 και άνω στη δημόσια υγεία
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 20:48
Παρέμβαση εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για παραβίαση των μέτρων κατά της ευλογιάς των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 20:24
Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου ΠΡΟ.ΠΟ και ΕΟΠΑΕ για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων στα σωφρονιστικά καταστήματα
Ψυχική Υγεία
21/11/2025 - 20:02
Ηπατίτιδα C και καρκίνος του παγκρέατος: Νέος κρίκος στην αλυσίδα της πρόληψης
Υγεία
21/11/2025 - 19:37
Στον Άρειο Πάγο η ΕΙΝΑΠ για την ακούσια εξέταση φερόμενων ως ψυχικά ασθενών σε Δημόσιες Δομές Υγείας
Πολιτική Υγείας
21/11/2025 - 19:19
Ευρωπαϊκή Ημέρα αφιερωμένη στην Κυστική Ίνωση: Η πρόοδος στη θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου
Patient Talk
21/11/2025 - 18:47
Ενημέρωση της Be-Live για την υπογεννητικότητα και την υπογονιμότητα στην Αλεξανδρούπολη
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 18:24
Ξεκινάει η Orange Week Athens 2025 του Δήμου Αθηναίων για την έμφυλη βία
Ψυχική Υγεία
21/11/2025 - 18:13
Η μακροζωία δεν είναι πολυτέλεια για λίγους - Forum για τις σύγχρονες εξελίξεις στη βιολογία της γήρανσης
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 17:48
Επιστολή ΙΣΑ σε Αγαπηδάκη για την αποζημίωση των κατ' οίκων επισκέψεων από τους προσωπικούς ιατρούς
Πολιτική Υγείας
21/11/2025 - 17:21
H πρωτοβουλία «Who’s That Type 1?» ανοίγει τον δημόσιο διάλογο για τον Διαβήτη Τύπου 1
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 17:03
Healthcare Business Awards 2025: Δύο βραβεία για τη Νοσηλευτική Υπηρεσία του «Παπανικολάου»
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 16:49
Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Εθνικό συνέδριο για τις νέες εξελίξεις στην καρδιοχειρουργική
Υπηρεσίες Υγείας
21/11/2025 - 16:37
Αντισυλληπτικά: Ποια αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού
Υγεία
21/11/2025 - 16:21

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρκίνος μαστού: Η σύγχρονη προσέγγιση σε μια παλιά νόσο
Health Talk
20/11/2025 - 10:00
Θάνατος 13χρονου παιδιού σε ειδικό σχολείο του Πειραιά - Πνίγηκε με το φαγητό του
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 12:11
Κορυφαίο νοσοκομείο για το 2025 το Αντικαρκινικό του Πειραιά «Μεταξά»
Επικαιρότητα
20/11/2025 - 23:04
Τσιρότο υπόσχεται επούλωση της καρδιάς μετά από έμφραγμα
Υγεία
20/11/2025 - 13:00
Μήνυση της ΕΙΝΑΠ στον Άρειο Πάγο για τα ράντζα στο Αττικόν
Πολιτική Υγείας
20/11/2025 - 19:11
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo