ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θεσσαλονίκη: Μαθήματα αναγνώρισης ποιοτικού ελαιολάδου

Διατροφή
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα γυάλινα ποτήρια στημένα το ένα δίπλα στο άλλο στον πάγκο περιέχουν μικρή ποσότητα λαδιού και με την πρώτη ματιά μοιάζουν να μην έχουν διαφορές.
Δευτέρα, 04/12/2023 - 15:44
— Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
News4Health Team News4Health Team

Στην πραγματικότητα αυτές υπάρχουν και μάλιστα είναι μεγάλες, καθώς αφορούν στη γνησιότητα του περιεχομένου. Οι διαφορές κρίνονται στη λεπτομέρεια και στις περισσότερες περιπτώσεις μόνο το μάτι του ειδικού μπορεί να τις εντοπίσει. Τη γνώση και τις πρακτικές για το πώς μπορεί να ξεχωρίζει κάποιος το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο διαθέτει η Θεσσαλονικιά Ειρήνη Κοκολάκη, που διοργανώνει σεμινάρια εκπαιδεύοντας κόσμο. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι είναι οι μαθητές που σπεύδουν να καθήσουν στα θρανία, για να αποκτήσουν την πολύτιμη γνώση καθώς πληθαίνουν τα περιστατικά νοθείας.

Η κυρία Κοκολάκη, εμπειρογνώμων δοκιμάστρια παρθένων ελαιόλαδων, διπλωματούχος του πανεπιστήμιου Χαεν της Ισπανίας και ειδική στη διαχείριση υποπροϊόντων ελαιώνα και συναφών βιομηχανιών, πτυχιούχος και του διεθνούς πανεπιστήμιου Ανδαλουσίας, εξηγεί μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι για να μάθει κάποιος τα μυστικά του ελαιόλαδου πρέπει αρχικά να έχει ενεργοποιημένες τις αισθήσεις του με κυρίαρχες τη γεύση και την όσφρηση.

SEMINARIO 1

«Οι συμμετέχοντες στη διαδικασία της αναγνώρισης θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τον καφέ τους μισή ώρα τουλάχιστον πριν το μάθημα και να αποφύγουν να φορούν αρώματα ή κρέμες που αποσπούν την όσφρηση. Το πρώτο που κάνουμε είναι να ζεστάνουμε το ποτήρι στη χούφτα μας, έπειτα το μυρίζουμε και στη συνέχεια δοκιμάζουμε. Αυτές είναι οι τρεις κινήσεις», εξηγεί και σημειώνει ότι τα ποιοτικά ελαιόλαδα μυρίζουν μόνο φρούτα και λαχανικά και επομένως το καλό λάδι αρχικά ξεχωρίζει από τα αρώματά του.

Απόφοιτος της γαλλικής φιλολογίας, κάτοχος και μεταπτυχιακού δεν βρήκε δουλειά κατά τη διάρκεια της κρίσης πριν από δέκα χρόνια και μετακόμισε στην Κρήτη όπου ο πατέρας της διατηρεί ελαιώνες. Η ενασχόλησή της με την αγροτική παραγωγή μπορεί να μην ήταν αυτό που ήθελε αλλά σύντομα διαπίστωσε ότι η τεχνογνωσία και η μελέτη της ελιάς και των παραγώγων της ήταν ο προορισμός της. «Αυτό που διέκρινα ήταν ότι υπήρχε ένα πολύ μεγάλο κενό, μια έλλειψη σε τεχνογνωσία και ήταν αυτό που με οδήγησε στο να το ψάξω και να ασχοληθώ με το συγκεκριμένο αντικείμενο, οπότε σύντομα βρέθηκα στο εξωτερικό και έκανα πολυετείς σπουδές και σεμινάρια για να αποκτήσω τις γνώσεις γύρω από την ελιά» λέει η κυρία Κοκολάκη.

SEMINARIO 2

Τα σεμινάριά της, σε όλη τη χώρα έχουν συνήθως προ-κλεισμένες θέσεις και το ενδιαφέρον είναι μεγάλο. Στη Θεσσαλονίκη όπου διοργανώθηκε πριν από λίγες ημέρες το τελευταίο, συμμετείχαν από επαγγελματίες εστιάτορες μέχρι πολίτες που θέλουν να μην πέφτουν θύματα εξαπάτησης και να ξεχωρίζουν το αγνό παρθένο λάδι, που, όπως λένε, έχει τσουχτερή τιμή, ώστε τουλάχιστον να είναι σίγουροι για την αγορά του σωστού προϊόντος.

Ανάμεσα στους μαθητές ήταν και ο Στάθης Παντελίδης, ιδιοκτήτης εστιατορίου στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης, ο οποίος μάλιστα είναι λίγο πριν το… πτυχίο. Ο ίδιος, μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ, επισημαίνει ότι ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια τα μαθήματα και δεν χάνει κανένα σεμινάριο, καθώς θεωρεί ότι η συγκεκριμένη γνώση είναι μεγάλο εφόδιο στο χώρο της εστίασης.

«Το καλό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είναι από τα σημαντικότερα στοιχεία στη γεύση και στα πιάτα, από τη σαλάτα μέχρι το φαγητό. Παρακολουθώντας τα μαθήματα μπορώ να προμηθευτώ για το εστιατόριο σε συνεργασία με τον σεφ την καλύτερη δυνατή επιλογή. Τίποτε δεν μπαίνει στη κουζίνα μας χωρίς πρώτα να περάσει από τον… έλεγχό μας. Είμαστε βέβαιοι πως μετά τα μαθήματα και ο καλύτερος… απατεώνας δεν θα μπορέσει να μας εξαπατήσει, οπότε είμαι σίγουρος για την ποιότητα που καταλήγει στο τραπέζι του κόσμου» σημειώνει ο κ. Παντελίδης.

SEMINARIO 3

Κρατήσεις από Ολλανδούς και Γερμανούς

Τα σεμινάρια της νεαρής εκπαιδεύτριας όπως όλα δείχνουν θα τα παρακολουθήσουν σύντομα και ευρωπαίοι, καθώς η Ειρήνη Κοκολάκη τους τελευταίους μήνες ασχολείται και με τον ελαιοτουρισμό και είναι όπως λέει η μοναδική στη χώρα μας που μυεί τους ξένους αποκλειστικά στα μυστικά και τον μαγικό κόσμο της ελιάς.

Ήδη αρκετοί Γερμανοί και Ολλανδοί αλλά και άνθρωποι από όλη την υπόλοιπη Ευρώπη έχουν κλείσει θέσεις για να ξεναγηθούν σε ελαιώνες, να δοκιμάσουν τα υποπροϊόντα και να μάθουν τα πάντα για τις ελιές.

SEMINARIO 4

«Έχω κάνει ήδη επικοινωνία με τουριστικά γραφεία άλλων χωρών και γνωρίζουν ότι το ταξίδι θα περιλαμβάνει ξεναγήσεις στις περιοχές παραγωγής, επαφή με αγρότες και παραγωγούς στα κτήματα ανάλογα με τις διαδικασίες που θα έχει τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Θα τους εξηγούμε τα πάντα για τις ελιές και τον κύκλο παραγωγής, από το χωράφι μέχρι να φτάσουμε στην παραγωγή του λαδιού, αν φυσικά θέλουν θα μάθουν και εκείνοι να ξεχωρίζουν το παρθένο ελαιόλαδο από το νοθευμένο παρακολουθώντας τα σεμινάριά μου» σημειώνει η κυρία Κοκολάκη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Chiquita παρουσιάζει την πρωτοβουλία «Yelloway» για μπανάνα ανθεκτική στις ασθένειες
Η Chiquita παρουσιάζει την πρωτοβουλία «Yelloway» για μπανάνα ανθεκτική στις ασθένειες 04 Δεκεμβρίου 2023
Καφές: Το «φάρμακο» που κρύβεται στο ντουλάπι της κουζίνας μας 05 Δεκεμβρίου 2023
Καφές: Το «φάρμακο» που κρύβεται στο ντουλάπι της κουζίνας μας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επιπλέον ενίσχυση του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 13:23

Επιπλέον ενίσχυση του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό

Θεσσαλονίκη: Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε κτηνοτροφικές μονάδες για τα τσιμπούρια
Επικαιρότητα
02/07/2025 - 16:48

Θεσσαλονίκη: Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε κτηνοτροφικές μονάδες για τα τσιμπούρια

Το εξελιγμένο ρομποτικό σύστημα Da Vinci Xi στην Κλινική Γένεσις, στην Θεσσαλονίκη
Υπηρεσίες Υγείας
02/07/2025 - 14:34

Το εξελιγμένο ρομποτικό σύστημα Da Vinci Xi στην Κλινική Γένεσις, στην Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη: Περισσότεροι από εκατό ασθενείς περιμένουν για μεταμόσχευση κερατοειδούς στο ΑΧΕΠΑ
Health Talk
23/06/2025 - 18:04

Θεσσαλονίκη: Περισσότεροι από εκατό ασθενείς περιμένουν για μεταμόσχευση κερατοειδούς στο ΑΧΕΠΑ

Θεσσαλονίκη: Ενημερωτική δράση του ΕΕΣ για το μελάνωμα και τις επιπτώσεις του καύσωνα
Επικαιρότητα
19/06/2025 - 09:18

Θεσσαλονίκη: Ενημερωτική δράση του ΕΕΣ για το μελάνωμα και τις επιπτώσεις του καύσωνα

Εθελοντές του ΕΕΣ εντόπισαν και διέσωσαν αγνοούμενο ηλικιωμένο στον Σταυρό Θεσσαλονίκης
Επικαιρότητα
18/06/2025 - 15:18

Εθελοντές του ΕΕΣ εντόπισαν και διέσωσαν αγνοούμενο ηλικιωμένο στον Σταυρό Θεσσαλονίκης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η SkinCeuticals παρουσιάζει καινότομο προϊόν για επαναστατική ανόρθωση και σύσφιξη
Pharma News
05/07/2025 - 06:52
ΟΕΝΓΕ: «Η αστυνομία σε ρόλο γιατρού κάνει ιατρικές γνωματεύσεις»
Επικαιρότητα
05/07/2025 - 03:24
ΕΕΣ και ΣΦΕΕ υποστηρίζουν ευάλωτους συνανθρώπους μας στη Μυτιλήνη
Επικαιρότητα
05/07/2025 - 00:04
UCB: Δεδομένα τριετίας για φάρμακο κατά της ψωριασικής αρθρίτιδας και της αξονικής σπονδυλαρθρίτιδας
Pharma News
04/07/2025 - 17:54
Επίσκεψη εργασίας κλιμακίου εμπειρογνωμόνων του ECDC στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 17:36
Θεσσαλονίκη: Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεύτερη σημαντικότερη αιτία καρκίνου του πνεύμονα παγκοσμίως
Υγεία
04/07/2025 - 17:02
Επτά απλά κόλπα για να πίνουμε -μικροί και μεγάλοι- όσο νερό χρειαζόμαστε καθημερινά
Διατροφή
04/07/2025 - 15:51
Γάζα: Ο ΟΗΕ έχει καταγράψει 613 φόνους Παλαιστίνιων σε σημεία διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας
Επικαιρότητα
04/07/2025 - 15:27
Εμμηνόπαυση και υγεία των οστών - Οι πέντε δραματικές αλλαγές στη ζωή κάθε γυναίκας
Health Talk
04/07/2025 - 15:04
Διάρροια: Οδηγίες άμεσης δράσης για να την αντιμετωπίσουμε στο σπίτι
Υγεία
04/07/2025 - 14:31
Διαμαρτυρία στου Ζωγράφου για τη δωρεάν δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 13:58
Επιπλέον ενίσχυση του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 13:23
Lavipharm A.E.: Νέα πρόεδρος διοικητικού συμβουλίου και διανομή μερίσματος έπειτα από 18 χρόνια
Pharma News
04/07/2025 - 13:09
Σοβαρό τροχαίο στη Βούλα με σύγκρουση λεωφορείων του ΟΑΣΑ και 47 τραυματίες - Εικόνες από το σημείο
Επικαιρότητα
04/07/2025 - 12:47
Μοχλός ανάπτυξης και αυτονομίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό πλαίσιο η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία
Pharma Policy
04/07/2025 - 12:22
Τι είναι το φαινόμενο του θερμικού θόλου που φέρνει θερμοκρασίες... Σαχάρας τις επόμενες μέρες!
Επικαιρότητα
04/07/2025 - 11:57
EFPIA: Ευπρόσδεκτο βήμα προς τα εμπρός η στρατηγική της ΕΕ για τις βιοεπιστήμες
Pharma News
04/07/2025 - 11:24
Νόσος του Κολυμβητή: Όταν το καλοκαίρι γίνεται επώδυνο για τα αυτιά μας
Health Talk
04/07/2025 - 10:57
Ανακαλύφθηκαν 473 γονίδια-διακόπτες που «φωτίζουν» σοβαρές ασθένειες προτού εκδηλωθούν
Υγεία
04/07/2025 - 10:34
Ψηφίστηκε ο νόμος-μέγγενη για την πώληση καπνού και αλκοόλ σε ανηλίκους
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 10:09
Τμήμα στρατοπέδου παραχωρείται στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - Ελπίδα»
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 21:36
Τετράμηνη παράταση στους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς για την αποστολή DNA ή στείρωση
Pet
03/07/2025 - 21:14
ECONOMIST IMPACT-Θεμιστοκλέους: Σημαντική πρόοδος στις κλινικές μελέτες από το 201
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 20:58
Η Ελλάδα στην εποχή του EHDS: Διάλογος για την καινοτομία στην ογκολογική φροντίδα
Patient Talk
03/07/2025 - 19:32
Την ανώτατη διάκριση DIAMOND του Εθνικού Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης-CR Index απέσπασε η GENESIS Pharma
Pharma News
03/07/2025 - 19:11
Σε λειτουργία η γραμμή 1135 του ΕΟΔΥ για τη συμβουλευτική υποστήριξη των καπνιστών
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 18:52
ΕΟΔΥ: Ένας θάνατος από covid-19 και 107 εισαγωγές την εβδομάδα 23-29 Ιουνίου
Υγεία
03/07/2025 - 18:34
H μουσική κατά την οδήγηση μειώνει το άγχος του οδηγού
Ψυχική Υγεία
03/07/2025 - 18:18
Λεμόνι: Ένα ελιξίριο της φύσης στην κουζίνα μας - Οι βοήθειες που δίνει στον οργανισμό
Διατροφή
03/07/2025 - 17:51
Έντονη διαμαρτυρία της ΕΨΕ για τη σύλληψη ψυχιάτρων που δεν ενέκριναν εισαγωγή ασθενούς στο ΨΝΑ
Ψυχική Υγεία
03/07/2025 - 17:24

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΝΑΠ: «Όχι» στις διακομιδές ασθενών από ιδιώτες - Να ενισχυθεί ουσιαστικά το ΕΚΑΒ
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 06:53
Λεμόνι: Ένα ελιξίριο της φύσης στην κουζίνα μας - Οι βοήθειες που δίνει στον οργανισμό
Διατροφή
03/07/2025 - 17:51
Επίσκεψη Γεωργιάδη-. Κεραμέως στον «Ευαγγελισμό» για την πρόσληψη 500 τραυματιοφορέων μέσω ΔΥΠΑ
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 12:32
H ουσία με οσμή πικραμύγδαλου που σταματά την εξάπλωση του καρκίνου στο πάγκρεας
Pharma News
03/07/2025 - 15:02
Ο ΠΟΥ προωθεί σχέδιο αύξησης τιμών κατά 50% στη ζάχαρη, το αλκοόλ και τον καπνό
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 14:18
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo