ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θεσσαλονίκη: Μαθήματα αναγνώρισης ποιοτικού ελαιολάδου

Διατροφή
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα γυάλινα ποτήρια στημένα το ένα δίπλα στο άλλο στον πάγκο περιέχουν μικρή ποσότητα λαδιού και με την πρώτη ματιά μοιάζουν να μην έχουν διαφορές.
Δευτέρα, 04/12/2023 - 15:44
— Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
News4Health Team News4Health Team

Στην πραγματικότητα αυτές υπάρχουν και μάλιστα είναι μεγάλες, καθώς αφορούν στη γνησιότητα του περιεχομένου. Οι διαφορές κρίνονται στη λεπτομέρεια και στις περισσότερες περιπτώσεις μόνο το μάτι του ειδικού μπορεί να τις εντοπίσει. Τη γνώση και τις πρακτικές για το πώς μπορεί να ξεχωρίζει κάποιος το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο διαθέτει η Θεσσαλονικιά Ειρήνη Κοκολάκη, που διοργανώνει σεμινάρια εκπαιδεύοντας κόσμο. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι είναι οι μαθητές που σπεύδουν να καθήσουν στα θρανία, για να αποκτήσουν την πολύτιμη γνώση καθώς πληθαίνουν τα περιστατικά νοθείας.

Η κυρία Κοκολάκη, εμπειρογνώμων δοκιμάστρια παρθένων ελαιόλαδων, διπλωματούχος του πανεπιστήμιου Χαεν της Ισπανίας και ειδική στη διαχείριση υποπροϊόντων ελαιώνα και συναφών βιομηχανιών, πτυχιούχος και του διεθνούς πανεπιστήμιου Ανδαλουσίας, εξηγεί μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι για να μάθει κάποιος τα μυστικά του ελαιόλαδου πρέπει αρχικά να έχει ενεργοποιημένες τις αισθήσεις του με κυρίαρχες τη γεύση και την όσφρηση.

SEMINARIO 1

«Οι συμμετέχοντες στη διαδικασία της αναγνώρισης θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τον καφέ τους μισή ώρα τουλάχιστον πριν το μάθημα και να αποφύγουν να φορούν αρώματα ή κρέμες που αποσπούν την όσφρηση. Το πρώτο που κάνουμε είναι να ζεστάνουμε το ποτήρι στη χούφτα μας, έπειτα το μυρίζουμε και στη συνέχεια δοκιμάζουμε. Αυτές είναι οι τρεις κινήσεις», εξηγεί και σημειώνει ότι τα ποιοτικά ελαιόλαδα μυρίζουν μόνο φρούτα και λαχανικά και επομένως το καλό λάδι αρχικά ξεχωρίζει από τα αρώματά του.

Απόφοιτος της γαλλικής φιλολογίας, κάτοχος και μεταπτυχιακού δεν βρήκε δουλειά κατά τη διάρκεια της κρίσης πριν από δέκα χρόνια και μετακόμισε στην Κρήτη όπου ο πατέρας της διατηρεί ελαιώνες. Η ενασχόλησή της με την αγροτική παραγωγή μπορεί να μην ήταν αυτό που ήθελε αλλά σύντομα διαπίστωσε ότι η τεχνογνωσία και η μελέτη της ελιάς και των παραγώγων της ήταν ο προορισμός της. «Αυτό που διέκρινα ήταν ότι υπήρχε ένα πολύ μεγάλο κενό, μια έλλειψη σε τεχνογνωσία και ήταν αυτό που με οδήγησε στο να το ψάξω και να ασχοληθώ με το συγκεκριμένο αντικείμενο, οπότε σύντομα βρέθηκα στο εξωτερικό και έκανα πολυετείς σπουδές και σεμινάρια για να αποκτήσω τις γνώσεις γύρω από την ελιά» λέει η κυρία Κοκολάκη.

SEMINARIO 2

Τα σεμινάριά της, σε όλη τη χώρα έχουν συνήθως προ-κλεισμένες θέσεις και το ενδιαφέρον είναι μεγάλο. Στη Θεσσαλονίκη όπου διοργανώθηκε πριν από λίγες ημέρες το τελευταίο, συμμετείχαν από επαγγελματίες εστιάτορες μέχρι πολίτες που θέλουν να μην πέφτουν θύματα εξαπάτησης και να ξεχωρίζουν το αγνό παρθένο λάδι, που, όπως λένε, έχει τσουχτερή τιμή, ώστε τουλάχιστον να είναι σίγουροι για την αγορά του σωστού προϊόντος.

Ανάμεσα στους μαθητές ήταν και ο Στάθης Παντελίδης, ιδιοκτήτης εστιατορίου στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης, ο οποίος μάλιστα είναι λίγο πριν το… πτυχίο. Ο ίδιος, μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ, επισημαίνει ότι ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια τα μαθήματα και δεν χάνει κανένα σεμινάριο, καθώς θεωρεί ότι η συγκεκριμένη γνώση είναι μεγάλο εφόδιο στο χώρο της εστίασης.

«Το καλό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είναι από τα σημαντικότερα στοιχεία στη γεύση και στα πιάτα, από τη σαλάτα μέχρι το φαγητό. Παρακολουθώντας τα μαθήματα μπορώ να προμηθευτώ για το εστιατόριο σε συνεργασία με τον σεφ την καλύτερη δυνατή επιλογή. Τίποτε δεν μπαίνει στη κουζίνα μας χωρίς πρώτα να περάσει από τον… έλεγχό μας. Είμαστε βέβαιοι πως μετά τα μαθήματα και ο καλύτερος… απατεώνας δεν θα μπορέσει να μας εξαπατήσει, οπότε είμαι σίγουρος για την ποιότητα που καταλήγει στο τραπέζι του κόσμου» σημειώνει ο κ. Παντελίδης.

SEMINARIO 3

Κρατήσεις από Ολλανδούς και Γερμανούς

Τα σεμινάρια της νεαρής εκπαιδεύτριας όπως όλα δείχνουν θα τα παρακολουθήσουν σύντομα και ευρωπαίοι, καθώς η Ειρήνη Κοκολάκη τους τελευταίους μήνες ασχολείται και με τον ελαιοτουρισμό και είναι όπως λέει η μοναδική στη χώρα μας που μυεί τους ξένους αποκλειστικά στα μυστικά και τον μαγικό κόσμο της ελιάς.

Ήδη αρκετοί Γερμανοί και Ολλανδοί αλλά και άνθρωποι από όλη την υπόλοιπη Ευρώπη έχουν κλείσει θέσεις για να ξεναγηθούν σε ελαιώνες, να δοκιμάσουν τα υποπροϊόντα και να μάθουν τα πάντα για τις ελιές.

SEMINARIO 4

«Έχω κάνει ήδη επικοινωνία με τουριστικά γραφεία άλλων χωρών και γνωρίζουν ότι το ταξίδι θα περιλαμβάνει ξεναγήσεις στις περιοχές παραγωγής, επαφή με αγρότες και παραγωγούς στα κτήματα ανάλογα με τις διαδικασίες που θα έχει τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Θα τους εξηγούμε τα πάντα για τις ελιές και τον κύκλο παραγωγής, από το χωράφι μέχρι να φτάσουμε στην παραγωγή του λαδιού, αν φυσικά θέλουν θα μάθουν και εκείνοι να ξεχωρίζουν το παρθένο ελαιόλαδο από το νοθευμένο παρακολουθώντας τα σεμινάριά μου» σημειώνει η κυρία Κοκολάκη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Chiquita παρουσιάζει την πρωτοβουλία «Yelloway» για μπανάνα ανθεκτική στις ασθένειες
Η Chiquita παρουσιάζει την πρωτοβουλία «Yelloway» για μπανάνα ανθεκτική στις ασθένειες 04 Δεκεμβρίου 2023
Καφές: Το «φάρμακο» που κρύβεται στο ντουλάπι της κουζίνας μας 05 Δεκεμβρίου 2023
Καφές: Το «φάρμακο» που κρύβεται στο ντουλάπι της κουζίνας μας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στρεπτόκοκκος: Κλειστά σήμερα σχολεία σε Θεσσαλονίκη και Ρέθυμνο - Τι συστήνει ο ΕΟΔΥ
Επικαιρότητα
26/05/2025 - 07:45

Στρεπτόκοκκος: Κλειστά σήμερα σχολεία σε Θεσσαλονίκη και Ρέθυμνο - Τι συστήνει ο ΕΟΔΥ

Στρεπτόκοκκος: Κλειστά 5 σχολεία στη Θεσσαλονίκη- Πάνω από δέκα τα κρούσματα
Επικαιρότητα
23/05/2025 - 07:52

Στρεπτόκοκκος: Κλειστά 5 σχολεία στη Θεσσαλονίκη- Πάνω από δέκα τα κρούσματα

Θάνατος 5χρονης με στρεπτόκοκκο από κεραυνοβόλο σηψαιμία στη Θεσσαλονίκη - Τρία ακόμα κρούσματα
Επικαιρότητα
21/05/2025 - 14:06

Θάνατος 5χρονης με στρεπτόκοκκο από κεραυνοβόλο σηψαιμία στη Θεσσαλονίκη - Τρία ακόμα κρούσματα

Ημερίδα στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Θεσσαλονίκης για την ψυχική υγεία!
Ψυχική Υγεία
15/05/2025 - 00:12

Ημερίδα στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Θεσσαλονίκης για την ψυχική υγεία!

Θεσσαλονίκη: Πρώτες βοήθειες και ΚΑΡΠΑ για ανθρώπους και σκύλους έμαθαν δεκάδες μαθητές
Επικαιρότητα
14/05/2025 - 03:21

Θεσσαλονίκη: Πρώτες βοήθειες και ΚΑΡΠΑ για ανθρώπους και σκύλους έμαθαν δεκάδες μαθητές

Ελαιόλαδο: Γιατί είναι απαραίτητη η κατανάλωση με μέτρο
Διατροφή
09/05/2025 - 11:00

Ελαιόλαδο: Γιατί είναι απαραίτητη η κατανάλωση με μέτρο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Δώρο ζωής»: Νέα ανοσοθεραπεία χαρίζει πέντε χρόνια ζωής σε ασθενείς με προχωρημένο στάδιο καρκίνου λαιμού -κεφαλιού
Pharma News
31/05/2025 - 09:33
Πώς συνδέεται το κάπνισμα με τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης
Health Talk
31/05/2025 - 08:22
Σκληρή ανακοίνωση από το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή για τα χειρουργεία παιδιών σε ιδιωτικές κλινικές!
Πολιτική Υγείας
31/05/2025 - 06:47
Στο διεθνές προσκήνιο το νερό Δίρφυς μέσα από ιατρική έρευνα
Επικαιρότητα
31/05/2025 - 03:29
Σε θετική κατεύθυνση η ανανέωση της άδειας λειτουργίας της μονάδας Μεταμόσχευσης στον «Ευαγγελισμό»
Patient Talk
31/05/2025 - 00:03
#LegsFirst: Εκστρατεία ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τη Χρόνια Φλεβική Νόσο
Pharma News
30/05/2025 - 23:04
Φωταγωγήθηκε το κτήριο της Βουλής για την Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας
Επικαιρότητα
30/05/2025 - 22:48
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: Ο ΠΙΣ χαρακτηρίζει ανενεργά τα μέτρα του αντικαπνιστικού νόμου
Health Talk
30/05/2025 - 22:18
Σταθερά πρώτα στην προτίμηση των Ελλήνων τα συμπληρώματα διατροφής EVIOL
Pharma News
30/05/2025 - 21:21
ΠΟΜΕΠ: Σοβαρές ενστάσεις για τον καθολικό προληπτικό γονιδιωματικό έλεγχο στα νεογνά
Health Talk
30/05/2025 - 20:03
Ημέρα Καριέρας της ELPEN στην Κερατέα - Επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό της τοπικής κοινωνίας
Pharma News
30/05/2025 - 19:46
ΕΛΙΚΑΡ: Το 24,8% του πληθυσμού καπνίζει καθημερινά στη χώρα
Health Talk
30/05/2025 - 19:24
Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος: Οι κρυφοί κίνδυνοι από τα νέα προϊόντα καπνού
Υγεία
30/05/2025 - 19:19
Ημερίδα της ΕΛΛΟΚ: Kαινοτόμες θεραπευτικές προσεγγίσεις για τον καρκίνο των ωοθηκών στην Ελλάδα
Patient Talk
30/05/2025 - 18:46
Η διατροφή της... επιτυχίας στις Πανελλήνιες - Τι τρώμε κατά την διάρκεια των εξετάσεων
Διατροφή
30/05/2025 - 18:13
Deal μεταξύ GRIN Therapeutics και Angelini Pharma για το radiprodil
Pharma News
30/05/2025 - 17:01
ΠΟΝ: «Να ακυρωθεί ο πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας συνταξιούχου αιμοκαθαιρόμενου»
Patient Talk
30/05/2025 - 16:37
ΕΣΑμεΑ: Έρευνα της Eurostat επιβεβαιώνει ότι τα άτομα με αναπηρία βρίσκονται εκτός εργατικού δυναμικού
Patient Talk
30/05/2025 - 16:19
Αύξηση των θανάτων από καρκίνο λόγω αλκοόλ στις ΗΠΑ - Ο παράγοντας της άγνοιας κινδύνου
Υγεία
30/05/2025 - 16:02
Novo Nordisk Hellas: «Γίνε δωρητής βάρους – Δώσε βάρος στην υγεία σου»
Pharma News
30/05/2025 - 15:44
Θεμιστοκλέους: «Στηρίζουμε τη διακοπή καπνίσματος με 52 εξειδικευμένα ιατρεία σε όλη τη χώρα»
Πολιτική Υγείας
30/05/2025 - 15:28
«Hλεκτρονικά τατουάζ» για την καταγραφή του ψυχικού φορτίου σε επαγγέλματα υψηλής ευθύνης
Digital Health
30/05/2025 - 15:14
Σημαντικές ανακοινώσεις με αποτελέσματα μελετών και δοκιμών για την ογκολογία στο ASCO 2025
Health Talk
30/05/2025 - 14:56
ΠΙΣ: «Στη Γάζα εξελίσσεται μία πρωτοφανής ανθρωπιστική καταστροφή»
Health Talk
30/05/2025 - 14:41
ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση των τροχαίων και των νεκρών τον Μάρτιο
Επικαιρότητα
30/05/2025 - 14:24
Στυτική δυσλειτουργία: O ρόλος των τραυματισμών κατά τη σεξουαλική επαφή
Health Talk
30/05/2025 - 14:11
Ιουλία Τσέτη: Καθοριστική η συμβολή της AI στις βιοεπιστήμες, υπό την καθοδήγηση του ανθρώπου
Pharma News
30/05/2025 - 13:53
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: Η επιβάρυνση του τσιγάρου και του ατμίσματος στα μάτια
Health Talk
30/05/2025 - 13:00
Κάνε το όπως η Γαλλία: Απαγόρευση καπνίσματος όπου υπάρχουν παιδιά!
Πολιτική Υγείας
30/05/2025 - 12:58
Παγκόσμια Ημέρα για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας: Οι θεραπευτικές εξελίξεις
Health Talk
30/05/2025 - 12:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γεωργιάδης για τη βοήθεια του ΕΕΣ στα Επείγοντα: Τη διαφορά την κάνουν πάντα οι άνθρωποι
Πολιτική Υγείας
29/05/2025 - 09:15
ΕΟΠΥΥ: Η σημασία της άυλης συνταγογράφησης για την αποτροπή απάτης με τα φάρμακα
Πολιτική Υγείας
29/05/2025 - 08:06
Σύνθετοι υδατάνθρακες: πώς συνδέονται με την υγιή γήρανση
Διατροφή
29/05/2025 - 18:00
Τσιόδρας προς Κομισιόν για σπάνιες ασθένειες: Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για βελτίωση της διάγνωσης και της θεραπείας
Πολιτική Υγείας
29/05/2025 - 20:08
«Βραχιολάκια» στον Ευαγγελισμό: Πεντάωρες αναμονές και online γνωματεύσεις στα πλάνα
Πολιτική Υγείας
29/05/2025 - 22:37
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo