ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πόσο επικίνδυνη είναι η λαιμαργία των Χριστουγέννων και τι να κάνετε για να την αποφύγετε

Διατροφή
PIXABAY
Βρισκόμαστε πλέον στην εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, εποχή του χρόνου κατά την οποίατα comfort foods μπαίνουν πιο εύκολα στα ψυγείας μας και γενικώς μονοπωλούν την καθημερινότητά μας.
Κυριακή, 24/12/2023 - 19:47
— Photo: PIXABAY
News4Health Team News4Health Team

Ωστόσο, για τα άτομα που πάσχουν από καρδιαγγεικές νόσους ή κινδυνεύουν από αυτές, η υπερφαγία των διακοπών μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Μάθετε πώς να περιορίσετε αυτές τις αμαρτωλές όσο και ανθυγιεινές απολαύσεις.

Το γιορτινό τραπέζι μπορεί να είναι κατάφορτο με κάθε λογής νόστιμα φαγητά, αλλά για να κάνετε ένα ικαλό δώρο στην καρδιά σας, μέρες που είναι, φροντίστε να είστε πιο προσεκτικοί αυτή τη σεζόν. Η υπερκατανάλωση τροφής μπορεί να προκαλέσει καούρα βραχυπρόθεσμα και με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνη αύξηση του σωματικού βάρους και παχυσαρκία -η οποία, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακή προσβολή και άλλες καρδιακές παθήσεις.

Επίσης, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Clinical Research in Cardiology αποκάλυψε μια κορύφωση της περιόδου των διακοπών στις εισαγωγές σε νοσοκομεία που σχετίζονται με την καρδιά, με την υπερκατανάλωση τροφής να αναφέρεται ως βασική αιτία.

«Η υπερκατανάλωση τροφής δημιουργεί στρες στο σώμα», εξηγεί ο καρδιολόγος Amnon Beniaminovitz. «Όπως τα συναισθηματικά ξεσπάσματα, το γρήγορο τρέξιμο ή το φτυάρισμα χιονιού, έτσι και η υπερκατανάλωση φαγητού κάνει επιπλέον ζημιά στην καρδιά», σύμφωνα με τον Δρα Beniaminovitz.

Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της υπερφαγίας

Η Sonia Tolani, MD, επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη και μέλος του Κέντρου Γυναικείας Καρδιάς του Κολούμπια, προσθέτει ότι όταν η υπερκατανάλωση τροφής έχει ως αποτέλεσμα το υπερβολικό βάρος, αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση διαβήτη τύπου 2. «Και ο διαβήτης είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιακής νόσου, τριπλασιάζοντας τον κίνδυνο καρδιακής νόσου στις γυναίκες και διπλασιάζοντας τον κίνδυνο στους άνδρες».

Μαζί με τον διαβήτη και τις καρδιακές παθήσεις, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) σημειώνουν ότι το υπερβολικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο καταστάσεων και ασθενειών όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, η οστεοαρθρίτιδα, η κατάθλιψη και το άγχος.

Πέντε συμβουλές κατά της υπερκατανάλωσης φαγητού

Προκειμένου να βοηθήσετε στη διατήρηση των στόχων σας για τη φυσική σας κατάσταση κατά τη διάρκεια αυτής της γεμάτης ζάχαρη και λίπος περιόδου και για να διατηρήσετε την καρδιά σας σε άριστη φόρμα και το νέο έτος, σκεφτείτε να υιοθετήσετε τα εξής:

1. Τηρήστε ένα πρόγραμμα

Ο Δρ. Beniaminovitz πιστεύει ότι το να έχετε ένα αυστηρό πρόγραμμα διατροφής και άσκησης, δηλαδή να τρώτε τα ίδια γεύματα την ίδια ώρα κάθε μέρα και να μην παρεκκλίνετε πολύ από αυτό, είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τη λαιμαργία των διακοπών. Είναι επίσης μια εξαιρετική συμβουλή για τη διατήρηση μιας υγιεινής για την καρδιά διατροφής όλο το χρόνο.

Αλλά τα γεύματα των διακοπών τείνουν να είναι σε περίεργες ώρες μεταξύ ανάμεσα στο μεσημεριανό και το βραδινό. Κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να παραμείνετε στην κανονική σας ρουτίνα όσο το δυνατόν περισσότερο. Για παράδειγμα, φάτε ένα υγιεινό πρωινό όταν ξυπνάτε και πάρτε μαζί σας ένα υγιεινό σνακ για να το φάτε πριν από το κύριο γεύμα των διακοπών σας. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα αισθάνεστε τόσο πεινασμένοι όταν τελικά καθίσετε να φάτε όλο αυτό το όμορφο γιορτινό φαγητό. Αν ο καιρός το επιτρέπει, πηγαίνετε μια βόλτα με την οικογένεια και τους φίλους σας στο ενδιάμεσο ή μετά το γεύμα. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κινηθείτε για την ημέρα, ενώ παράλληλα περνάτε ποιοτικό χρόνο με τους αγαπημένους σας.

2. Αποφύγετε τα τρόφιμα με κορεσμένα λιπαρά

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και γαλακτοκομικά πρέπει επίσης να αποφεύγονται, συνιστά η Δρ Tolani. Προσπαθήστε να προτιμήσετε τρόφιμα που είναι υγιεινά για την καρδιά, όπως άπαχες πρωτεΐνες, πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Τα εορταστικά τρόφιμα έχουν την τάση να είναι πλούσια σε ανθυγιεινά κορεσμένα λιπαρά. Βάλτε τα δυνατά σας για να περιορίσετε τα λιπαρά κρέατα και τυριά, επιτρέποντας παράλληλα στον εαυτό σας να απολαύσει μερικά από τα αγαπημένα σας εορταστικά φαγητά. Ένα κόλπο είναι να γεμίζετε το ένα τέταρτο του πιάτου σας με την αγαπημένη σας απόλαυση και το υπόλοιπο με υγιεινές τροφές, όπως άπαχες πρωτεΐνες, δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά. Αν ανησυχείτε ότι αυτά τα τρόφιμα μπορεί να μην είναι διαθέσιμα στο γεύμα που θα παραστείτε, προσφερθείτε να φέρετε ένα ή δύο υγιεινά πιάτα μαζί σας. Με αυτόν τον τρόπο ξέρετε ότι θα έχετε υγιεινές επιλογές όταν πρόκειται να γεμίσετε το πιάτο σας!

3. Με την ησυχία σας

«Χρειάζονται περίπου 20 λεπτά για να λάβει ο εγκέφαλος το μήνυμα ότι το στομάχι σας είναι γεμάτο», σύμφωνα με τη διατροφολόγο του Everyday Health, Kelly Kennedy, RD, η οποία προσθέτει: «Αν συνεχίσετε να τρώτε κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου, μπορείτε να φάτε πολύ περισσότερο από ό,τι πραγματικά χρειάζεται το σώμα σας. Επιβραδύνετε, μασήστε καλά το φαγητό σας και αφήστε το πιρούνι σας κάτω μεταξύ των μπουκιών για να αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφής». Η Tolani συμβουλεύει ότι η κατανάλωση νερού ανάμεσα στις μπουκιές μπορεί επίσης να δημιουργήσει αίσθημα κορεσμού.

4. Προγραμματίστε εκ των προτέρων

«Κάντε ένα σχέδιο πριν φτάσετε σε μια γιορτινή συγκέντρωση», συμβουλεύει ο Kennedy και σημειώνει ότι αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την κατανάλωση ενός υγιεινού σνακ ακριβώς πριν φτάσετε, την κατανάλωση άφθονου νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας ή τον προγραμματισμό μιας μικρής μερίδας από την αγαπημένη σας γιορτινή λιχουδιά. Το κλειδί, λέει, είναι «να ξέρετε τι λειτουργεί για εσάς και να το τηρήσετε».

5. Επικεντρωθείτε στην εταιρεία

«Είναι εύκολο να παρασυρθείτε την πληθώρα του μπουφέ σε μια γιορτινή εκδήλωση», επισημαίνει ο Δρ. Kennedy και προσθέτει: «Αντί να κάνετε το φαγητό το επίκεντρο της ημέρας σας, επικεντρωθείτε στην επίσκεψη με φίλους και συγγενείς. Αφιερώστε χρόνο για να κάνετε συζήτηση ανάμεσα στις μπουκιές και θα φάτε λιγότερο και θα απολαύσετε περισσότερο την επίσκεψή σας». Όταν η περίοδος των διακοπών πλησιάζει στο τέλος της για άλλη μια χρονιά, είναι πιο πιθανό να θυμάστε τον χρόνο που περάσατε με τους αγαπημένους σας παρά τα ίδια τα γεύματα.

Πηγή: Everydayhealth.com

  • ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
  • ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ
  • ΛΑΙΜΑΡΓΙΑ
  • ΦΑΓΗΤΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Κομισιόν πρόσθεσε τη φακή από την Εγκλουβή Λευκάδας στο μητρώο ΠΟΠ
Η Κομισιόν πρόσθεσε τη φακή από την Εγκλουβή Λευκάδας στο μητρώο ΠΟΠ 22 Δεκεμβρίου 2023
Θεσσαλονίκη: «Από στόμα σε στόμα» η παραδοσιακή ελληνική κουζίνα και οι αξίες της 27 Δεκεμβρίου 2023
Θεσσαλονίκη: «Από στόμα σε στόμα» η παραδοσιακή ελληνική κουζίνα και οι αξίες της

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί δεν πρέπει να φυλάσσετε σε αλουμινόχαρτο τα μαγειρεμένα φαγητά
Υγεία
22/04/2025 - 11:49

Γιατί δεν πρέπει να φυλάσσετε σε αλουμινόχαρτο τα μαγειρεμένα φαγητά

Χωριάτικη σαλάτα: Ένα διατροφικό θαύμα στο πιάτο μας
Διατροφή
20/03/2025 - 18:39

Χωριάτικη σαλάτα: Ένα διατροφικό θαύμα στο πιάτο μας

Τροφές και μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά που προκαλούν εθισμό στο φαγητό
Διατροφή
26/02/2025 - 20:41

Τροφές και μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά που προκαλούν εθισμό στο φαγητό

Γιατί το περπάτημα μετά το φαγητό είναι ιδανικό;
Υγεία
19/02/2025 - 12:00

Γιατί το περπάτημα μετά το φαγητό είναι ιδανικό;

Το ταπεράκι... της μαμάς ένοχο για συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια!
Υγεία
12/02/2025 - 22:39

Το ταπεράκι... της μαμάς ένοχο για συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια!

Εντοπίστηκαν τα εγκεφαλικά κύτταρα που βάζουν stop στην κατανάλωση φαγητού
Διατροφή
06/02/2025 - 14:17

Εντοπίστηκαν τα εγκεφαλικά κύτταρα που βάζουν stop στην κατανάλωση φαγητού

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η «ορατότητα» σώζει ζωές: Η απουσία δεδομένων για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα είναι κρίση δημόσιας υγείας
Πολιτική Υγείας
14/06/2025 - 16:32
Αγαπηδάκη: «Περισσότεροι από 14.000 πολίτες έχουν παραπεμφθεί για καρδιολογικό έλεγχο»
Πολιτική Υγείας
14/06/2025 - 08:41
Συνέδριο για την Υγεία: Σημαντικές οι μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας, αλλά απαιτούνται και νέες δράσεις
Υγεία
14/06/2025 - 06:54
Ανησυχητικά τα ποσοστά υπογονιμότητας - Αυξάνεται η ανάγκη πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης
Pharma News
14/06/2025 - 03:26
2o ΣΦΕΕ Summit: Η Ελλάδα στο επίκεντρο για ένα βιώσιμο φαρμακευτικό μέλλον
Pharma Policy
14/06/2025 - 00:11
COSMOTE TELEKOM- Η.ΔΙ.ΚΑ: Έργο ψηφιακής... πνοής ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας
Digital Health
13/06/2025 - 20:52
Σε εγρήγορση το ECDC για νέα παραλλαγή της COVID-19 - Αυξημένη η δραστηριότητα της νόσου στην ΕΕ
Υγεία
13/06/2025 - 19:28
Σημαντική βελτίωση στη ζωή των ασθενών με κυστική ίνωση από τη λήψη νέων τροποποιητών
Υγεία
13/06/2025 - 18:24
Πρωτοποριακή μελέτη: Ο ρυθμός της αναπνοής μπορεί να μας ταυτοποιήσει με ακρίβεια
Υγεία
13/06/2025 - 17:53
Κινητοποίηση εργαζομένων στα Νοσοκομεία της Αττικής στο Υπουργείο Υγείας την Τρίτη, 16 Ιουνίου
Επικαιρότητα
13/06/2025 - 17:18
To Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» διαπιστεύθηκε ως ολοκληρωμένο Κέντρο Καρκίνου με τη «σφραγίδα» του OECI
Υγεία
13/06/2025 - 16:29
Προ των πυλών οι πρώτοι κανόνες για την καλή διαβίωση σκύλων και γατών
Pet
13/06/2025 - 16:12
ΠΦΣ: «Παράταση στην έναρξη εφαρμογής της αποστολής ηλεκτρονικών τιμολογίων B2G»
Pharma Policy
13/06/2025 - 16:01
Τριπλή διάκριση για την MSD Ελλάδος στα Internal Communication & Employee Engagement Awards 2025
Pharma News
13/06/2025 - 15:44
ΕΟΜ: «Με πρωτοβουλία της οικογένειας βρίσκεται σε κέντρο του εξωτερικού για μεταμόσχευση η 11χρονη»
Επικαιρότητα
13/06/2025 - 15:16
Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας: Επιστημονική ημερίδα του ΙΣΑ την Κυριακή 15 Ιουνίου
Health Talk
13/06/2025 - 14:52
Γεωργιάδης: «Το πρόγραμμα αλληλούχησης ανθρώπινου γονιδιώματος σώζει ζωές»
Πολιτική Υγείας
13/06/2025 - 14:34
Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Πρωτοποριακή εκπαίδευση νέων χειρουργών στο 17ο σεμινάριο χειρουργικής χεριού και άνω άκρου
Υπηρεσίες Υγείας
13/06/2025 - 14:12
ΠΑΣΠΑΜΑ: «Κάθε μονάδα αίματος μπορεί να σώσει έως και τρεις ζωές»
Patient Talk
13/06/2025 - 13:58
Πόνος στο πόδι: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις συχνότερες παθήσεις και πότε να επισκεφθούμε γιατρό
Health Talk
13/06/2025 - 13:39
ΕΟΠΥΥ: Πως θα κάνουν αιτήσεις για τις δωρεάν αποστολές ΦΥΚ κατ’ οίκον οι ασθενείς
Πολιτική Υγείας
13/06/2025 - 13:18
Η έκθεση σε χημικές ουσίες κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αρτηριακή πίεση στην εφηβεία
Υγεία
13/06/2025 - 12:57
Πως τα «έξυπνα ρολόγια» μπορούν να μας βοηθήσουν να μείνουμε «πιστοί» στις προπονήσεις
Fitness
13/06/2025 - 12:31
Επίσκεψη Γεωργιάδη στην πρώτη ιδιωτική δομή ψυχικής υγείας στη Νέα Κηφισιά
Ψυχική Υγεία
12/06/2025 - 16:24
Daiichi Sankyo: Ένας χρόνος παρουσίας στην Ελλάδα - Καινοτομία και συνεργασία στη θεραπεία του Καρκίνου
Pharma News
12/06/2025 - 15:56
MiLEP: Η νέα εποχή στη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη με Laser
Υπηρεσίες Υγείας
12/06/2025 - 15:31
Οι «υπερδυνάμεις» των νυχτερίδων κατά του καρκίνου - Πώς μπορούν να βοηθήσουν τον άνθρωπο
Υγεία
12/06/2025 - 14:07
Επιστήμονες εντόπισαν πρώιμα σημάδια άνοιας που δεν σχετίζονται με τη μνήμη
Υγεία
12/06/2025 - 13:49
Γιατί το FirstSteps αποσύρεται από τη σύμβαση με το Υπουργείο Υγείας για τον νεογνικό έλεγχο
Πολιτική Υγείας
12/06/2025 - 13:31
Πώς τα… μούρα μπορούν να μας βοηθήσουν να γεράσουμε καλύτερα
Διατροφή
12/06/2025 - 12:59

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Πρωτοποριακή εκπαίδευση νέων χειρουργών στο 17ο σεμινάριο χειρουργικής χεριού και άνω άκρου
Υπηρεσίες Υγείας
13/06/2025 - 14:12
Γεωργιάδης: «Το πρόγραμμα αλληλούχησης ανθρώπινου γονιδιώματος σώζει ζωές»
Πολιτική Υγείας
13/06/2025 - 14:34
ΕΟΠΥΥ: Πως θα κάνουν αιτήσεις για τις δωρεάν αποστολές ΦΥΚ κατ’ οίκον οι ασθενείς
Πολιτική Υγείας
13/06/2025 - 13:18
Τριπλή διάκριση για την MSD Ελλάδος στα Internal Communication & Employee Engagement Awards 2025
Pharma News
13/06/2025 - 15:44
Ανησυχητικά τα ποσοστά υπογονιμότητας - Αυξάνεται η ανάγκη πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης
Pharma News
14/06/2025 - 03:26
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo