ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κρητική διατροφή: Τα πλεονεκτήματα της για την υγεία και το περιβάλλον

Διατροφή
Κρητική διατροφή: Τα πλεονεκτήματα της για την υγεία και το περιβάλλον
Τα πλεονεκτήματα της κρητικής δίαιτας στο επίκεντρο των συζητήσεων του 1ου Διεθνούς Γαστρονομικού και Πολιτιστικού Συμποσίου του Πανεπιστημίου YALE.
Πέμπτη, 11/05/2023 - 18:27
News4Health Team News4Health Team

Την αξία της Κρητικής διατροφής, τόσο για την υγεία όσο και για το περιβάλλον, την ανάγκη καλλιέργειας μιας σωστής διατροφικής κουλτούρας από μικρή ηλικία, καθώς και τα πλεονεκτήματα της κρητικής δίαιτας, που είναι και η βάση για τη Μεσογειακή διατροφή, εξήραν οι ομιλητές του 1ου Διεθνούς Γαστρονομικού και Πολιτιστικού Συμποσίου του Πανεπιστημίου YALE, το οποίο διοργανώθηκε από το κορυφαίο Πανεπιστήμιο και τον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, από τις 3 έως τις 5 Μαΐου 2023.

Η ομότιμος καθηγήτρια Διατροφής και Προληπτικής Ιατρικής Αντωνία Τριχοπούλου, η οποία μίλησε κατά τη δεύτερη ημέρα της εκδήλωσης, αναφέρθηκε εκτενώς στη Μεσογειακή διατροφή λέγοντας, ότι «σμιλεύτηκε χιλιάδες χρόνια στη μεσογειακή λεκάνη, όπου φύεται η ελιά. Χωρίς ελιά, Μεσογειακή Διατροφή δεν υπάρχει».

Επικεντρώθηκε επίσης και στο ότι προάγει τη βιωσιμότητα, καθώς το αποτύπωμά της στο περιβάλλον είναι μικρό: «Η Μεσογειακή Διατροφή τα τελευταία χρόνια έχει μετεξελιχθεί από μια υγιεινή διατροφή σε ένα βιώσιμο διατροφικό πρότυπο, καθώς είναι κυρίως φυτική».

Υπενθύμισε, δε, ότι η παραγωγή κρέατος είναι από τους βασικούς συντελεστές αύξησης των αερίων του θερμοκηπίου».

Η κυρία Τριχοπούλου επισήμανε επίσης ότι το «λίκνο» της Μεσογειακής διατροφής είναι η Κρήτη, ενώ κλείνοντας την ομιλία της σημείωσε ότι η Μεσογειακή διατροφή έχει μέλλον και προοπτικές.

Από την πλευρά του, ο Prisco Priscitelli, UNESCO Chair in Health Education and Sustainable Development, μίλησε για το πώς μπορεί κάθε χώρα να «υιοθετήσει» την Μεσογειακή δίαιτα, ενσωματώνοντας στο διατροφικό μοντέλο τοπικά προϊόντα πλούσια σε πολυφαινόλες, φυτικές ίνες και «καλά» λιπαρά.

Ο Jean Claude Moubarac, Faculté de médecine Université de Montréal, συνέκρινε τη Μεσογειακή δίαιτα με εκείνη της Νότιας Αμερικής, ενώ ο Guansheng Ma, Professor, Chair of Department of Nutrition and Food Hygiene, School of Public Health Peking University, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, μίλησε για τη διατροφή της Κίνας, η οποία περιέχει κατανάλωση κοτόπουλου, φασολιών σόγιας και κραμβέλαιου.

Στην ίδια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, ο Μιχάλης Καθαράκης, Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας Κρήτης, σημείωσε ότι η Μεσογειακή δίαιτα συνδέεται με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Βασίλης Βασιλείου, Καθηγητής και Πρόεδρος στο Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγείας,Yale School of Public Health.

Νωρίτερα, οι Στέργιος Πιρίντσος, Καθηγητής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ηλίας Καστανάς, Καθηγητής Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, και Νίκος Ψιλάκης, Συγγραφέας και δημοσιογράφος, ανέλυσαν τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιόλαδου, κύριου συστατικού της Μεσογειακής Διατροφής και της κρητικής κουζίνας. Συντονιστής ήταν ο Πάνος Σαρρής Group Leader IMBB – FORTH, Asst Professor University of Crete, Hon. Professor University of Exeter.

Την ανάγκη να καλλιεργηθεί διατροφική συνείδηση από μικρή ηλικία τόνισαν οι ομιλητές της ενότητας «Από την εκπαίδευση στην πράξη: Υιοθετώντας και εξελίσσοντας το παράδειγμα της Μεσογειακής Διατροφής». Οι Rafi Taherian, Associate Vice President Yale Hospitality, Rick Smilow, CEO, Institute of Culinary Education of NYC, Fedon Alexander Lindberg, Συγγραφέας, Bill Telepan, Executive Chef Metropolitan Museum of Art at NYC και Κωνσταντίνος Τριανταφύλλης, Group Marketing & PR Director και μέλος της Επιτροπής Βιωσιμότητας του Metaxa Hospitality Group, σημείωσαν επίσης ότι η γαστρονομική εμπειρία είναι πολύ σημαντική για να κατανοήσει κανείς την κουλτούρα μιας χώρας. Ιδιαίτερα βιωματική ήταν η ομιλία του σεφ Μανώλη Παπουτσάκη, ο οποίος μίλησε για τον κρητικό τρόπο ζωής.

Στον ρόλο της γυναίκας στη Μεσογειακή Δίαιτα αναφέρθηκαν, με παραπομπές σε ιστορικές και λαογραφικές πηγές, οι Σεβαστή Χατζοπούλου, Associate Professor, Roskilde University, Aylin Öney Tan, Conservation architect, food writer/historian, Μαριάνα Καβρουλάκη, Πειραματική αρχαιολόγος – Ιστορικός διατροφής, και Αναστασία Τζιγκουνάκη, Αρχαιολόγος, Διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου. Στη συζήτηση που έγινε, επισημάνθηκαν κοινά συστατικά της διατροφής, καθώς και παρόμοιες κουλτούρες στο τραπέζι λαών που γειτνιάζουν. Τέλος, τη δική της εμπειρία από την Κρήτη, τους κατοίκους της, τον τρόπο ζωής τους καθώς και τον κρητικό ελαιώνα κατέθεσε μιλώντας αφηγηματικά η Ισαβέλλα Ζαμπετάκη.

Οι εργασίες άρχισαν την Τετάρτη 3 Μαΐου, με χαιρετισμό από τον Λευτέρη Αυγενάκη, Υφυπουργό Αθλητισμού και Πολιτισμού και ομιλίες από τον Γεώργιο Σισαμάκη, Αντιδήμαρχο Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υπαίθρου και Τουρισμού, την Ειρήνη Χουδετσανάκη – Γιακουμάκη, Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης, Ειδικής σε θέματα Πρωτογενούς Τομέα, τον Ευάγγελο Καραμανέ, Διευθυντή Έρευνας στο Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, και τον Αντώνη Γραβάνη, Διευθυντή Μικρομεσαίων Πελατών στην Ελληνική Εταιρία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε. (Enterprise Greece). Κεντρικός ομιλητής της πρώτης ημέρας ήταν ο καθηγητής Carlo La Vecchia, MD, Professor of Medical Statistics and Epidemiology, Dept. of Clinical Sciences and Community Health, Università degli Studi di Milano, ο οποίος παρουσίασε τα πλεονεκτήματα από την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και ελαιόλαδου βάσει στοιχείων από σχετικές μελέτες στην Ιταλία.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τους Artemis Morris, Artemis Wellness Center, Μαρία Πρωτοπαπά -Μαρνέλη, ερευνήτρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Ιωάννη Ασλανίδη, Πρόεδρο του Ελληνικού Κολλεγίου Οφθαλμολογίας, Clinical Director of Emmetropia Mediterranean Eye Institute, Assistant Professor of Ophthalmology, Weill Cornell, New York, USA, και Φάνη Ζαμπετάκη, Καρδιολόγο – Επεμβατικό Καρδιολόγο, Επιστημονικό διευθυντή Ασκληπιός Διάγνωσις. Τη συζήτηση συντόνισε ο Τάσος Κυριακίδης, Assistant Professor, Yale School of Public Health.

Το Συμπόσιο διοργανώθηκε από τον Δήμο Ηρακλείου και το Πανεπιστήμιο YALE (YALE School of Public Health and Yale Hospitality), σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Ηρακλείου, ενώ την συνολική επίβλεψη και επιμέλεια είχε επιστημονική επιτροπή αποτελούμενη από καθηγητές του YALE, Έλληνες Ακαδημαϊκούς, διακεκριμένους chefs και εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας της Κρήτης.

Διαβάστε επίσης=> «Άνοιξε» η αυλαία του 1ου Διεθνούς Γαστρονομικού και Πολιτιστικού Συμποσίου του Πανεπιστημίου YALE

Τελευταία τροποποίηση στις 11/05/2023 - 17:26
  • ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΚΡΗΤΗ
  • YALE
  • ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ήπιατε πολύ καφέ; - Τα «καμπανάκια» ότι πρέπει να πάτε στο νοσοκομείο
Ήπιατε πολύ καφέ; - Τα «καμπανάκια» ότι πρέπει να πάτε στο νοσοκομείο 11 Μαϊος 2023
Κυμπουρόπουλος για νοθευμένο μέλι: «Πρακτική αθέμιτου ανταγωνισμού» - Τι ενέργειες θα κάνει η Κομισιόν 12 Μαϊος 2023
Κυμπουρόπουλος για νοθευμένο μέλι: «Πρακτική αθέμιτου ανταγωνισμού» - Τι ενέργειες θα κάνει η Κομισιόν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ζεστό νερό: Βοηθάει τελικά στην πέψη και την υγεία;
Υγεία
25/02/2026 - 15:00

Ζεστό νερό: Βοηθάει τελικά στην πέψη και την υγεία;

Τι δείχνουν οι συνήθειες σας στην τουαλέτα για την υγεία της καρδιάς σας
Υγεία
24/02/2026 - 10:00

Τι δείχνουν οι συνήθειες σας στην τουαλέτα για την υγεία της καρδιάς σας

Χάνουμε τον καφέ; Τι απειλεί την καλλιέργεια του και οι προσπάθειες των επιστημόνων να τον διασώσουν
Υγεία
19/02/2026 - 10:00

Χάνουμε τον καφέ; Τι απειλεί την καλλιέργεια του και οι προσπάθειες των επιστημόνων να τον διασώσουν

Ποιες βελτιώσεις στη διατροφή μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην υγεία μας
Διατροφή
18/02/2026 - 17:24

Ποιες βελτιώσεις στη διατροφή μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην υγεία μας

Δέκα βήματα για υγιή και ευτυχισμένη γήρανση - Μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής με μεγάλο αντίκτυπο
Υγεία
18/02/2026 - 15:24

Δέκα βήματα για υγιή και ευτυχισμένη γήρανση - Μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής με μεγάλο αντίκτυπο

Γιατί το μποτιλιάρισμα βλάπτει την υγεία μας - Τι δείχνουν μελέτες
Υγεία
17/02/2026 - 11:00

Γιατί το μποτιλιάρισμα βλάπτει την υγεία μας - Τι δείχνουν μελέτες

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αξιωματούχος του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για «δημογραφική αλλαγή» σε Δυτική Όχθη και Γάζα
Επικαιρότητα
26/02/2026 - 20:44
Μέγαρο Μουσικής ανοιχτό σε όλους: Το αναλυτικό πρόγραμμα προσβασιμότητας για το 2026
Επικαιρότητα
26/02/2026 - 20:21
ΕΟΔΥ: Επτά νέοι θάνατοι από γρίπη και covid την τελευταία εβδομάδα – Αυξημένη η θετικότητα στον RSV
Υγεία
26/02/2026 - 19:53
Το εμβόλιο κατά του HPV προστατεύει από πολλούς καρκίνους - Η θέση της Ελλάδας στους στόχους του ΠΟΥ
Υγεία
26/02/2026 - 19:28
Κομισιόν: Στήριξη μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου Plus στις νόμιμες και προσιτές αμβλώσεις
Πολιτική Υγείας
26/02/2026 - 19:04
Διασωληνωμένος με μηνιγγίτιδα στο Τζάνειο 26χρονος από τον Πύργο
Επικαιρότητα
26/02/2026 - 18:38
Η Κύπρος προωθεί ενισχυμένη συνεργασία σε επίπεδο ΕΕ για την αξιολόγηση φαρμακευτικών θεραπειών
Πολιτική Υγείας
26/02/2026 - 18:33
Εικόνες και βίντεο από τη δράση του ΕΕΣ στο Σύνταγμα για τις σπάνιες παθήσεις
Επικαιρότητα
26/02/2026 - 18:11
Συνεργασία Angelini Pharma και Quiver Bioscience για καινοτόμες θεραπείες σχετικά με τις γενετικές επιληψίες
Pharma News
26/02/2026 - 17:39
Η αντίσταση στην ινσουλίνη συνδέεται με 12 τύπους καρκίνου σύμφωνα με νέα μελέτη
Υγεία
26/02/2026 - 17:14
Πρόγραμμα ΖΕΥΞΗ ΙΙ: Έμπνευση για τους μελλοντικούς επιστήμονες υγείας!
Patient Talk
26/02/2026 - 16:49
Οι τοποθετήσεις Γεωργιάδη στο άτυπο συμβούλιο Υπουργών Υγείας της ΕΕ
Πολιτική Υγείας
26/02/2026 - 16:32
Θεσσαλονίκη: Αυξημένες περιπολίες για την αντιμετώπιση του μπαράζ κλοπών στα φαρμακεία
Επικαιρότητα
26/02/2026 - 16:11
«Κάνε την απλή κίνηση»: Ενημερωτική καμπάνια για την αξία του εμβολιασμού από την Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων
Υγεία
26/02/2026 - 15:47
Ελπίδα για έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου της χοληδόχου κύστης μέσω απλής εξέτασης αίματος
Υγεία
26/02/2026 - 15:30
Η λοίμωξη με Covid-19 αυξάνει τον κίνδυνο νεφρικής νόσου
Υγεία
26/02/2026 - 14:30
Θεμιστοκλέους: Απαντήσεις για Καρδίτσα, Ζάκυνθο και ενίσχυση του Νοσοκομείου Νίκαιας
Πολιτική Υγείας
26/02/2026 - 14:00
Τα «παντοτινά χημικά» γερνούν γρηγορότερα τους άνδρες μέσης ηλικίας
Υγεία
26/02/2026 - 13:30
Χειμερία νάρκη: Ο μηχανισμός που προστατεύει τη μυική μάζα στις καφέ αρκούδες στο μικροσκόπιο
Υγεία
26/02/2026 - 12:30
Γεωργιάδης για περιστατικά σε Σκύρο και Ζάκυνθο: Συνεχίζεται η προσπάθεια για ένα αξιόπιστο ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
26/02/2026 - 11:45
Αγαπηδάκη για τον έναν χρόνο του "Προλαμβάνω" για τα καρδιαγγειακά: 80.000 άνθρωποι...πρόλαβαν!
Πολιτική Υγείας
26/02/2026 - 11:30
Ανθρώπινα οστά σε κάδο απορριμμάτων κοντά στο νοσοκομείο Καρδίτσας
Επικαιρότητα
26/02/2026 - 10:56
Σπάνια νοσήματα: Οι τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις στις σπάνιες αιματολογικές νεοπλασίες
Υγεία
26/02/2026 - 10:47
Η ξηροφθαλμία μπορεί να αποτελεί πρώιμο σημάδι αυτοάνοσου νοσήματος
Υγεία
26/02/2026 - 10:30
Ελληνική έρευνα για την ημικρανία μεταξύ των κορυφαίων του 2025: Τι συμβαίνει με τη διακοπή των μονοκλωνικών
Υγεία
26/02/2026 - 09:30
Πρώτη γέννηση στο Ηνωμένο Βασίλειο από μεταμόσχευση μήτρας νεκρής δότριας – Ελπίδα για γυναίκες με MRKH
Επικαιρότητα
26/02/2026 - 08:36
Νέα μελέτη για την αϋπνία: Όταν οι σκέψεις της ημέρας δεν αφήνουν σε ησυχία τον εγκέφαλο
Υγεία
25/02/2026 - 21:11
Αντίδραση Γεωργιάδη για το περιστατικό μηνιγγίτιδας στη Ζάκυνθο - Σε αναστολή καθηκόντων η παιδίατρος
Επικαιρότητα
25/02/2026 - 20:33
«Πνίγεται» ο Έβρος από τα νερά που κατεβαίνουν από Βουλγαρία – Εφιαλτική η κατάσταση στα Λάβαρα
Επικαιρότητα
25/02/2026 - 20:08
Παχυσαρκία: Οι φαρμακευτικές θεραπείες που αλλάζουν τα δεδομένα
Health Talk
25/02/2026 - 19:41

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

FDA: Επισπεύδονται οι διαδικασίες νέων γονιδιακών θεραπειών για σπάνια νοσήματα
Πολιτική Υγείας
24/02/2026 - 08:13
Νέο ενέσιμο φάρμακο κατά της παχυσαρκίας έδειξε απώλεια βάρους 19,7%
Pharma News
24/02/2026 - 12:00
Τέσσερα χρόνια πολέμου στην Ουκρανία: Ρεκόρ επιθέσεων σε δομές υγείας το 2025
Πολιτική Υγείας
24/02/2026 - 13:45
Ένα ποτήρι γάλα μετά την άσκηση προστατεύει τα οστά των ηλικιωμένων
Διατροφή
24/02/2026 - 14:00
Γεωργιάδης: «Εχουν αποσταλεί 1.758.000 sms για την πρόληψη της νεφρικής δυσλειτουργίας»
Πολιτική Υγείας
24/02/2026 - 18:52
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo