ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Ασπίδα η μεσογειακή διατροφή - Υγειονομική βόμβα η παχυσαρκία

Διατροφή
PIXABAY
Ο σακχαρώδης διαβήτης και η παχυσαρκία αποτελούν τις σύγχρονες μάστιγες με τον επιπολασμό και των δυο νόσων να αυξάνεται εντυπωσιακά παγκοσμίως και να επιβάλει πλέον ιδανικές λύσεις για την πρόληψη και την τεκμηριωμένη διαχείρισή τους. Το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, όταν ο διαβήτης και η παχυσαρκία συνυπάρχουν.
Πέμπτη, 14/11/2024 - 09:02
— Photo: PIXABAY
News4Health Team News4Health Team

Οι παραπάνω ανησυχητικές επισημάνσεις ανήκουν, στον ειδικό παθολόγος - διαβητολόγο και πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του 37ου Πανελλήνιου Ετήσιου Συνεδρίου της ΕΛ.Ε.Μ.Ε.Δ (Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Εκπαίδευσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη), Δημήτριο Σκούτα. «Βλέπουμε ότι στον ενήλικο πληθυσμό στην Ελλάδα, τα ποσοστά του σακχαρώδη διαβήτη, αυτή τη στιγμή αγγίζουν το 11 με 12% και στην παχυσαρκία είμαστε ήδη στο 25%. Δηλαδή πρόκειται για μάστιγες, οι οποίες χρήζουν άμεσης διαχείρισης και αντιμετώπισης από όλους μας. Μιλάμε πλέον για ένα κοινωνικό πρόβλημα», σημείωσε ο κ. Σκούτας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Παράλληλα ανέφερε ότι στις κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη έχει μπει ως συμπρωτεύων στόχος και η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Νέες φαρμακευτικές αγωγές και αποτελέσματα

«Υπάρχουν φαρμακευτικές αγωγές, οι οποίες ξεκίνησαν για τον σακχαρώδη διαβήτη και είδαμε ότι ασθενείς οι οποίοι έπαιρναν τις συγκεκριμένες ενέσιμες θεραπείες είχαν απώλεια βάρους. Εφαρμόστηκε η θεραπεία αυτή και στα άτομα με παχυσαρκία και φάνηκε ότι είχε πολύ καλά αποτελέσματα. Επομένως έχουμε μπροστά μας την ανάπτυξη πολλών νέων θεραπευτικών ουσιών, οι οποίες στοχεύουν στην απώλεια του βάρους και στη ρύθμιση διαβήτη, αλλά και στην παχυσαρκία μεμονωμένα, δηλαδή με απώλεια του βάρους. Μιλάμε για ενέσιμες θεραπείες, με κεντρικές δράσεις, με πολλαπλές δράσεις σε όργανα στόχους και με πολλαπλά οφέλη», εξήγησε ο κ. Σκούτας και πρόσθεσε: «Αυτό που έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία είναι η καρδιονεφρομεταβολική θωράκιση του ατόμου για την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης. Αυτό που κοιτάμε όταν έχουμε έναν ασθενή μπροστά μας είναι το πώς θα ζήσει περισσότερο και πώς θα ζήσει καλύτερα. Υπάρχουν θεραπείες τα τελευταία 10 χρόνια. Είναι οι CGLT2 αναστολείς και τα GLP1 ανάλογα και τώρα έχουμε και τα GIP και ούτω καθεξής. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που παίρνουν συνδυασμό αυτών των θεραπειών έχουν μικρότερο κίνδυνο να πάθουν κάποιο καρδιακό σύνδρομο. Και μιλάμε για 20 με 30% μικρότερο κίνδυνο για καρδιακό σύνδρομο. Πάνω από το 70% των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη "φεύγουν" από το καρδιακό σύνδρομο. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι πολλές από αυτές τις ουσίες μειώνουν και τον καρδιακό θάνατο, που είναι το ζητούμενο».

«Πλησιάζουμε στο διορμονικό πάγκρεας»

Η τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ στη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, ανέφερε ο κ. Σκούτας, τονίζοντας παράλληλα ότι πλέον η συμμετοχή του ατόμου που έχει σακχαρώδη διαβήτη στη διαχείριση της πάθησης είναι πάρα πολύ μικρή.

«Έχουμε περάσει στην εποχή των υβριδικών συστημάτων, δηλαδή υπάρχει ο αισθητήρας, υπάρχει και η αντλία συνεχούς έγχυσης. Πάρα πολλά πράγματα, τα κάνει ήδη αυτό το υβριδικό σύστημα. Δηλαδή σταματάει να δίνει ινσουλίνη, όταν το άτομο με διαβήτη έχει υπογλυκαιμία και διορθώνει, όταν έχει υπεργλυκαιμία. Επομένως, η μόνη συμμετοχή αυτή τη στιγμή είναι το να περάσει το άτομο με σακχαρώδη διαβήτη στο σύστημα τους υδατάνθρακες που θα καταναλώσει, γιατί δεν μπορεί να ξέρει το μηχάνημα πόσο θα φάει. Όμως σιγά σιγά θα προχωρήσουμε και θα χρειάζεται το άτομο με διαβήτη να περνάει στο σύστημα τους υδατάνθρακες. Κοντεύουμε να φτάσουμε στο διορμονικό πάγκρεας, το οποίο δίνει ινσουλίνη και γλουκαγόνη μαζί. Η γλουκαγόνη είναι μία άλλη ορμόνη, που κι αυτή εκκρίνεται από το πάγκρεας».

Πρόληψη με μεσογειακή διατροφή και άσκηση

Αναφερόμενος στην πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, ο κ. Σκούτας σημείωσε ότι το σημαντικό είναι να ακολουθούν τα άτομα υψηλού κινδύνου τη μεσογειακή διατροφή και την άσκηση. Τόνισε, δε, ότι μόνο αλλάζοντας τη διατροφή μας και βάζοντας άσκηση στη ζωή μας μειώνεται κατά 58% η κίνδυνος για εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη.

«Οι ομάδες υψηλού κινδύνου είναι τα άτομα με παχυσαρκία, με ιστορικό διαβήτη κύησης, με οικογενειακό ιστορικό σακχαρώδη διαβήτη, τα άτομα με πολυκυστικές ωοθήκες. Επομένως υπάρχουν ομάδες υψηλού κινδύνου και αυτοί θα πρέπει να είναι πιο υποψιασμένοι και θα πρέπει να ελέγχονται», διευκρίνισε ο κ. Σκούτας.

«Η παχυσαρκία μας αφορά όλους»

Ο κ. Σκούτας επισήμανε ότι η παχυσαρκία είναι ένα χρόνιο νόσημα που μας αφορά όλους και ότι «πλέον φαίνεται ότι για την αντιμετώπισή της σαφώς χρειάζεται είτε η χρήση φαρμάκων, είτε βαριατρική χειρουργική. Σίγουρα θέλει πολυπαραγοντική διαχείριση. Είναι ένα χρόνιο νόσημα η παχυσαρκία. Χρειάζεται μια συντονισμένη και συντεταγμένη προσπάθεια από την Πολιτεία, από τις επιστημονικές εταιρείες, από όλους τους οργανισμούς έτσι ώστε να αλλάξει βασικά η νοοτροπία μας, να αλλάξει η εκπαίδευσή μας, να αλλάξει το τρόπος ζωής μας. Δηλαδή, από την παιδική ηλικία πρέπει να μάθουμε πώς να τρώμε σωστά, τι πρέπει να τρώμε, πόσο πρέπει να ασκούμαστε. Επομένως πρέπει να αλλάξουμε όλα αυτά και για να αλλάξουμε χρειάζονται χρόνια», πρόσθεσε ο κ. Σκούτας.

Δράσεις για το κοινό

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, σήμερα, Πέμπτη 14 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Σακχαρώδη Διαβήτη, ο Λευκός Πύργος θα «ντυθεί» στα μπλε, στέλνοντας μήνυμα συστράτευσης. Το ερχόμενο Σάββατο (16 Νοεμβρίου) θα πραγματοποιηθεί στο Ολύμπιον ενημερωτική εκδήλωση για το κοινό, με αντικείμενο την παχυσαρκία (παιδική και ενηλίκων) και τη σωστή διαχείριση, με τη συμμετοχή ξεχωριστών επιστημόνων, του Πανελληνίου Συλλόγου Στήριξης Ατόμων με Παχυσαρκία ΙΜΕΡΟΕΣΣΑ και πολλών φορέων της πόλης, σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις 14/11/2024 - 09:27
  • ΔΙΑΒΗΤΗΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΔΙΑΒΗΤΗΣ 2024
  • ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ
  • ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ
  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καμπανάκι χτύπησε το ECDC για τα κρούσματα σαλμονέλας από ντομάτες
Καμπανάκι χτύπησε το ECDC για τα κρούσματα σαλμονέλας από ντομάτες 13 Νοεμβρίου 2024
Ποικιλία λευκού σταφυλιού ύποπτη για πρόκληση αλλεργιών 19 Νοεμβρίου 2024
Ποικιλία λευκού σταφυλιού ύποπτη για πρόκληση αλλεργιών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σακχαρώδης διαβήτης: Σημαντική αύξηση των ασθενών στην Ελλάδα
Υγεία
10/07/2026 - 13:00

Σακχαρώδης διαβήτης: Σημαντική αύξηση των ασθενών στην Ελλάδα

Συστατικό της μαγιάς φαίνεται να ενισχύει την άμυνα του οργανισμού απέναντι στον καρκίνο
Υγεία
10/07/2026 - 14:00

Συστατικό της μαγιάς φαίνεται να ενισχύει την άμυνα του οργανισμού απέναντι στον καρκίνο

Μελέτη: Τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες έχουν μειωθεί κατά 54% τα τελευταία 50 χρόνια
Υγεία
08/07/2026 - 09:00

Μελέτη: Τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες έχουν μειωθεί κατά 54% τα τελευταία 50 χρόνια

Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να ενισχύσει την ψυχική ευεξία σε άτομα άνω των 50 ετών
Διατροφή
07/07/2026 - 17:52

Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να ενισχύσει την ψυχική ευεξία σε άτομα άνω των 50 ετών

Οικονόμου: «Περισσότεροι από 40.000 ασθενείς σε αβεβαιότητα με τη διακοπή της χορήγησης φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας»
Πολιτική Υγείας
01/07/2026 - 21:21

Οικονόμου: «Περισσότεροι από 40.000 ασθενείς σε αβεβαιότητα με τη διακοπή της χορήγησης φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας»

Η εκστρατεία στον Αργοσαρωνικό αποκάλυψε 25 αδιάγνωστα περιστατικά διαβήτη και νεφρικής νόσου
Pharma News
01/07/2026 - 18:32

Η εκστρατεία στον Αργοσαρωνικό αποκάλυψε 25 αδιάγνωστα περιστατικά διαβήτη και νεφρικής νόσου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γιατί αυξάνονται οι αλλεργίες τα τελευταία χρόνια - Οι προβλέψεις για το μέλλον
Health Talk
11/07/2026 - 10:11
Εννέα απλές πρακτικές για να αποφύγετε τις ρυτίδες
Ομορφιά
11/07/2026 - 09:00
Economist Impact: «Η μακροζωία αφορά και τους ανθρώπους με χρόνιες παθήσεις»
Υγεία
11/07/2026 - 08:11
Ψήφισμα του τμήματος κτηνιατρικής του ΑΠΘ για την ευλογιά και τον αφθώδη πυρετό
Επικαιρότητα
11/07/2026 - 03:44
Ανησυχία στη Σερβία από την εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων
Επικαιρότητα
11/07/2026 - 00:08
Ειδική συζήτηση για τον λαγοκέφαλο στην Επιτροπή Αλιείας του Ευρωκοινοβουλίου
Επικαιρότητα
10/07/2026 - 23:28
Θεμιστοκλέους: «Η πρόσβαση στα φάρμακα δεν μπορεί να εξαρτάται από εξωγενείς παράγοντες»
Pharma Policy
10/07/2026 - 22:09
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο: Ο πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ Γιώργος Καπετανάκης επικεφαλής της ομάδας εργασίας
Patient Talk
10/07/2026 - 21:17
Η αυτοφροντίδα στην αντιμετώπιση των αλλαγών κατά την εγκυμοσύνη και μετά τον τοκετό
Health Talk
10/07/2026 - 20:23
Μήνυμα Γεωργιάδη για το clawback: «Θα μειωθεί αλλά θα συνεχίσει να υπάρχει»
Πολιτική Υγείας
10/07/2026 - 19:38
ΣΦΕΕ-EFPIA: Τα καινοτόμα φάρμακα μείωσαν τις νοσηλείες στην Ελλάδα με εξοικονόμηση 127 εκατ. ευρώ
Pharma Policy
10/07/2026 - 19:04
Απάντηση ΠΣΟΟ στην ΕΟΕ: Η οπτομετρία είναι διεθνώς αναγνωρισμένος επιστημονικός κλάδος
Υγεία
10/07/2026 - 16:52
Covid-19: Νέα μελέτη συνδέει τη λοίμωξη με μακροχρόνια προβλήματα όρασης
Υγεία
10/07/2026 - 16:21
Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: Όραση σε δύο ασθενείς χάρισε η δωρεά κερατοειδών 53χρονης που πέθανε στη ΜΕΘ
Υγεία
10/07/2026 - 15:48
Η Κομισιόν απαίτησε από την Meta να αλλάξει «εθιστικά» χαρακτηριστικά του Instagram και του Facebook
Ψυχική Υγεία
10/07/2026 - 15:23
Γιατί η ζέστη μάς χαλάει τη διάθεση
Ψυχική Υγεία
10/07/2026 - 15:00
Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Στις εμπόλεμες ζώνες έχουν σκοτωθεί 3.600 επαγγελματίες υγείας σε δέκα χρόνια
Επικαιρότητα
10/07/2026 - 14:32
Συστατικό της μαγιάς φαίνεται να ενισχύει την άμυνα του οργανισμού απέναντι στον καρκίνο
Υγεία
10/07/2026 - 14:00
Σακχαρώδης διαβήτης: Σημαντική αύξηση των ασθενών στην Ελλάδα
Υγεία
10/07/2026 - 13:00
Κατέληξε το 10 μηνών βρέφος που είχε πνιγεί από τρόφιμο - Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς
Υγεία
10/07/2026 - 12:00
Πρωτοποριακή θεραπεία με υπερήχους στη μήτρα μπορεί να σώσει δίδυμες κυήσεις σε κίνδυνο
Υγεία
10/07/2026 - 11:00
Οι «αόρατες» χημικές ουσίες της καθημερινότητας και ο κίνδυνος από την αθροιστική έκθεση
Υγεία
10/07/2026 - 10:00
Σεισμοί στη Βενεζουέλα: Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για τους κινδύνους για την υγεία των επιζώντων
Επικαιρότητα
10/07/2026 - 09:30
Μήνυση από την πολιτεία της Νέας Υόρκης κατά εταιρειών -κολοσσών για τα «παντοτινά χημικά» (PFAS)
Επικαιρότητα
10/07/2026 - 09:00
Η ΕΚΤΕΡ Α.Ε. αναλαμβάνει την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων της Ιατρικής Σχολής του Δ.Π.Θ.
Επικαιρότητα
10/07/2026 - 03:49
Ινστιτούτο «Robert Koch»: Περισσότεροι από 5.000 θάνατοι στη Γερμανία συνδέονται με τον καύσωνα
Επικαιρότητα
10/07/2026 - 00:11
Το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας πραγματοποίησε την καθιερωμένη καλοκαιρινή εθελοντική αιμοδοσία
Υπηρεσίες Υγείας
09/07/2026 - 23:24
Σημαντική δωρεά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στο «Παπαγεωργίου» από την Danone
Επικαιρότητα
09/07/2026 - 22:08
Γεωργιάδης: «Στο Σισμανόγλειο κινδύνευσαν σοβαρά να καούν ζωντανοί 36 άνθρωποι»
Πολιτική Υγείας
09/07/2026 - 21:42
Μονοκλωνικό αντίσωμα πετυχαίνει ύφεση της ελκώδους κολίτιδας σε 12 εβδομάδες
Pharma News
09/07/2026 - 21:17

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Sarantis Health & Care επενδύει στις συνεργασίες και στο μέλλον του ελληνικού φαρμακείου
Pharma News
09/07/2026 - 00:07
Παραδόθηκε από το Υπουργείο Υγείας ένα νέο ασθενοφόρο στον Δήμο Ασπροπύργου
Πολιτική Υγείας
09/07/2026 - 03:46
Ο ΙΣΑ ζητά μόνιμη αστυνομική παρουσία στα μεγάλα νοσοκομεία κατά τη διάρκεια της εφημερίας
Πολιτική Υγείας
09/07/2026 - 14:18
ΟΦΕΤ: Παρουσία στο Health Nexus Forum 2026 για την Τεχνητή Νοημοσύνη και την υγειονομική περίθαλψη
Pharma News
09/07/2026 - 15:16
Η Menarini Hellas επενδύει στην ενημέρωση και την αυτοφροντίδα των γυναικών στην εμμηνόπαυση
Pharma News
09/07/2026 - 15:34
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo