ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Ασπίδα η μεσογειακή διατροφή - Υγειονομική βόμβα η παχυσαρκία

Διατροφή
PIXABAY
Ο σακχαρώδης διαβήτης και η παχυσαρκία αποτελούν τις σύγχρονες μάστιγες με τον επιπολασμό και των δυο νόσων να αυξάνεται εντυπωσιακά παγκοσμίως και να επιβάλει πλέον ιδανικές λύσεις για την πρόληψη και την τεκμηριωμένη διαχείρισή τους. Το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, όταν ο διαβήτης και η παχυσαρκία συνυπάρχουν.
Πέμπτη, 14/11/2024 - 09:02
— Photo: PIXABAY
News4Health Team News4Health Team

Οι παραπάνω ανησυχητικές επισημάνσεις ανήκουν, στον ειδικό παθολόγος - διαβητολόγο και πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του 37ου Πανελλήνιου Ετήσιου Συνεδρίου της ΕΛ.Ε.Μ.Ε.Δ (Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Εκπαίδευσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη), Δημήτριο Σκούτα. «Βλέπουμε ότι στον ενήλικο πληθυσμό στην Ελλάδα, τα ποσοστά του σακχαρώδη διαβήτη, αυτή τη στιγμή αγγίζουν το 11 με 12% και στην παχυσαρκία είμαστε ήδη στο 25%. Δηλαδή πρόκειται για μάστιγες, οι οποίες χρήζουν άμεσης διαχείρισης και αντιμετώπισης από όλους μας. Μιλάμε πλέον για ένα κοινωνικό πρόβλημα», σημείωσε ο κ. Σκούτας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Παράλληλα ανέφερε ότι στις κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη έχει μπει ως συμπρωτεύων στόχος και η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Νέες φαρμακευτικές αγωγές και αποτελέσματα

«Υπάρχουν φαρμακευτικές αγωγές, οι οποίες ξεκίνησαν για τον σακχαρώδη διαβήτη και είδαμε ότι ασθενείς οι οποίοι έπαιρναν τις συγκεκριμένες ενέσιμες θεραπείες είχαν απώλεια βάρους. Εφαρμόστηκε η θεραπεία αυτή και στα άτομα με παχυσαρκία και φάνηκε ότι είχε πολύ καλά αποτελέσματα. Επομένως έχουμε μπροστά μας την ανάπτυξη πολλών νέων θεραπευτικών ουσιών, οι οποίες στοχεύουν στην απώλεια του βάρους και στη ρύθμιση διαβήτη, αλλά και στην παχυσαρκία μεμονωμένα, δηλαδή με απώλεια του βάρους. Μιλάμε για ενέσιμες θεραπείες, με κεντρικές δράσεις, με πολλαπλές δράσεις σε όργανα στόχους και με πολλαπλά οφέλη», εξήγησε ο κ. Σκούτας και πρόσθεσε: «Αυτό που έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία είναι η καρδιονεφρομεταβολική θωράκιση του ατόμου για την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης. Αυτό που κοιτάμε όταν έχουμε έναν ασθενή μπροστά μας είναι το πώς θα ζήσει περισσότερο και πώς θα ζήσει καλύτερα. Υπάρχουν θεραπείες τα τελευταία 10 χρόνια. Είναι οι CGLT2 αναστολείς και τα GLP1 ανάλογα και τώρα έχουμε και τα GIP και ούτω καθεξής. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που παίρνουν συνδυασμό αυτών των θεραπειών έχουν μικρότερο κίνδυνο να πάθουν κάποιο καρδιακό σύνδρομο. Και μιλάμε για 20 με 30% μικρότερο κίνδυνο για καρδιακό σύνδρομο. Πάνω από το 70% των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη "φεύγουν" από το καρδιακό σύνδρομο. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι πολλές από αυτές τις ουσίες μειώνουν και τον καρδιακό θάνατο, που είναι το ζητούμενο».

«Πλησιάζουμε στο διορμονικό πάγκρεας»

Η τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ στη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, ανέφερε ο κ. Σκούτας, τονίζοντας παράλληλα ότι πλέον η συμμετοχή του ατόμου που έχει σακχαρώδη διαβήτη στη διαχείριση της πάθησης είναι πάρα πολύ μικρή.

«Έχουμε περάσει στην εποχή των υβριδικών συστημάτων, δηλαδή υπάρχει ο αισθητήρας, υπάρχει και η αντλία συνεχούς έγχυσης. Πάρα πολλά πράγματα, τα κάνει ήδη αυτό το υβριδικό σύστημα. Δηλαδή σταματάει να δίνει ινσουλίνη, όταν το άτομο με διαβήτη έχει υπογλυκαιμία και διορθώνει, όταν έχει υπεργλυκαιμία. Επομένως, η μόνη συμμετοχή αυτή τη στιγμή είναι το να περάσει το άτομο με σακχαρώδη διαβήτη στο σύστημα τους υδατάνθρακες που θα καταναλώσει, γιατί δεν μπορεί να ξέρει το μηχάνημα πόσο θα φάει. Όμως σιγά σιγά θα προχωρήσουμε και θα χρειάζεται το άτομο με διαβήτη να περνάει στο σύστημα τους υδατάνθρακες. Κοντεύουμε να φτάσουμε στο διορμονικό πάγκρεας, το οποίο δίνει ινσουλίνη και γλουκαγόνη μαζί. Η γλουκαγόνη είναι μία άλλη ορμόνη, που κι αυτή εκκρίνεται από το πάγκρεας».

Πρόληψη με μεσογειακή διατροφή και άσκηση

Αναφερόμενος στην πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, ο κ. Σκούτας σημείωσε ότι το σημαντικό είναι να ακολουθούν τα άτομα υψηλού κινδύνου τη μεσογειακή διατροφή και την άσκηση. Τόνισε, δε, ότι μόνο αλλάζοντας τη διατροφή μας και βάζοντας άσκηση στη ζωή μας μειώνεται κατά 58% η κίνδυνος για εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη.

«Οι ομάδες υψηλού κινδύνου είναι τα άτομα με παχυσαρκία, με ιστορικό διαβήτη κύησης, με οικογενειακό ιστορικό σακχαρώδη διαβήτη, τα άτομα με πολυκυστικές ωοθήκες. Επομένως υπάρχουν ομάδες υψηλού κινδύνου και αυτοί θα πρέπει να είναι πιο υποψιασμένοι και θα πρέπει να ελέγχονται», διευκρίνισε ο κ. Σκούτας.

«Η παχυσαρκία μας αφορά όλους»

Ο κ. Σκούτας επισήμανε ότι η παχυσαρκία είναι ένα χρόνιο νόσημα που μας αφορά όλους και ότι «πλέον φαίνεται ότι για την αντιμετώπισή της σαφώς χρειάζεται είτε η χρήση φαρμάκων, είτε βαριατρική χειρουργική. Σίγουρα θέλει πολυπαραγοντική διαχείριση. Είναι ένα χρόνιο νόσημα η παχυσαρκία. Χρειάζεται μια συντονισμένη και συντεταγμένη προσπάθεια από την Πολιτεία, από τις επιστημονικές εταιρείες, από όλους τους οργανισμούς έτσι ώστε να αλλάξει βασικά η νοοτροπία μας, να αλλάξει η εκπαίδευσή μας, να αλλάξει το τρόπος ζωής μας. Δηλαδή, από την παιδική ηλικία πρέπει να μάθουμε πώς να τρώμε σωστά, τι πρέπει να τρώμε, πόσο πρέπει να ασκούμαστε. Επομένως πρέπει να αλλάξουμε όλα αυτά και για να αλλάξουμε χρειάζονται χρόνια», πρόσθεσε ο κ. Σκούτας.

Δράσεις για το κοινό

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, σήμερα, Πέμπτη 14 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Σακχαρώδη Διαβήτη, ο Λευκός Πύργος θα «ντυθεί» στα μπλε, στέλνοντας μήνυμα συστράτευσης. Το ερχόμενο Σάββατο (16 Νοεμβρίου) θα πραγματοποιηθεί στο Ολύμπιον ενημερωτική εκδήλωση για το κοινό, με αντικείμενο την παχυσαρκία (παιδική και ενηλίκων) και τη σωστή διαχείριση, με τη συμμετοχή ξεχωριστών επιστημόνων, του Πανελληνίου Συλλόγου Στήριξης Ατόμων με Παχυσαρκία ΙΜΕΡΟΕΣΣΑ και πολλών φορέων της πόλης, σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις 14/11/2024 - 09:27
  • ΔΙΑΒΗΤΗΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΔΙΑΒΗΤΗΣ 2024
  • ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ
  • ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ
  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καμπανάκι χτύπησε το ECDC για τα κρούσματα σαλμονέλας από ντομάτες
Καμπανάκι χτύπησε το ECDC για τα κρούσματα σαλμονέλας από ντομάτες 13 Νοεμβρίου 2024
Ποικιλία λευκού σταφυλιού ύποπτη για πρόκληση αλλεργιών 19 Νοεμβρίου 2024
Ποικιλία λευκού σταφυλιού ύποπτη για πρόκληση αλλεργιών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: «Προσωπική Λίστα Φαρμάκων» για την ασφάλεια των ασθενών
Υγεία
16/09/2026 - 14:27

Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: «Προσωπική Λίστα Φαρμάκων» για την ασφάλεια των ασθενών

Πρώτο και σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη ο τακτικός έλεγχος και η πρόληψη
Health Talk
15/09/2026 - 14:43

Πρώτο και σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη ο τακτικός έλεγχος και η πρόληψη

Λέμφωμα: Οι θεραπείες που προσφέρουν αισιοδοξία σε ασθενείς και γιατρούς
Υγεία
15/09/2026 - 10:01

Λέμφωμα: Οι θεραπείες που προσφέρουν αισιοδοξία σε ασθενείς και γιατρούς

Η Novo Nordisk αλλάζει το brand της και τη στρατηγική της για τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας
Pharma News
14/09/2026 - 19:26

Η Novo Nordisk αλλάζει το brand της και τη στρατηγική της για τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας

Διεθνής Ημέρα Πρωτοπαθούς Χολικής Χολαγγειίτιδας: Μια νόσος χωρίς σημάδια
Υγεία
11/09/2026 - 09:30

Διεθνής Ημέρα Πρωτοπαθούς Χολικής Χολαγγειίτιδας: Μια νόσος χωρίς σημάδια

Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας: 579 θάνατοι το 2025 στη χώρα μας
Ψυχική Υγεία
09/09/2026 - 11:30

Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας: 579 θάνατοι το 2025 στη χώρα μας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εθελοντική αιμοδοσία στο ΑΠΘ στις 29 Σεπτεμβρίου
Επικαιρότητα
17/09/2026 - 00:08
Ερευνητές ανέπτυξαν κοκτέιλ αντισωμάτων ως αντίδοτο κατά του δηλητηρίου από τις κόμπρες
Υγεία
16/09/2026 - 22:13
Πέθανε στην Ιταλία σε ηλικία 112 ετών ο γηραιότερος άνδρας στην Ευρώπη
Επικαιρότητα
16/09/2026 - 21:07
Τι είναι η τριχοειδοσκόπηση και γιατί αποτελεί πολύτιμο εργαλείο στη Ρευματολογία
Health Talk
16/09/2026 - 20:39
Γεωργιάδης από Λάρισα: «Τα νέα ΤΕΠ του νοσοκομείου αλλάζουν την εμπειρία των πολιτών»
Πολιτική Υγείας
16/09/2026 - 19:58
Συγκίνηση και εντυπωσιακό drone show στη μεγάλη συναυλία του ΕΕΣ στο Καλλιμάρμαρο
Επικαιρότητα
16/09/2026 - 19:22
Οι έλεγχοι του ΙΣΑ στο ιατρείο του Κολωνακίου - «Δεν βρέθηκε μηχάνημα πλασμαφαίρεσης»
Επικαιρότητα
16/09/2026 - 18:59
Τέντρος: «Η επιδημία του Έμπολα εξακολουθεί να εξαπλώνεται και να σκοτώνει»
Υγεία
16/09/2026 - 18:26
Οι περικοπές στην διεθνή βοήθεια έπληξαν τα προγράμματα πρόληψης για το AIDS, την ελονοσία και τη φυματίωση
Πολιτική Υγείας
16/09/2026 - 18:04
Τι είναι η θεραπευτική πλασμαφαίρεση και πως γίνεται στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»
Υγεία
16/09/2026 - 17:39
Δέκα χρόνια «Πνεύμονες Ζωής»: Εκδήλωση στο «Σωτηρία» με ομιλίες για τις εξελίξεις στην πνευμονική ίνωση
Patient Talk
16/09/2026 - 17:04
Κατηγορηματική διάψευση από τον ΙΣΑ για την άδεια στα μηχανήματα πλασμαφαίρεσης
Πολιτική Υγείας
16/09/2026 - 16:41
Στην Platinum βαθμίδα της EcoVadis ο όμιλος Hellenic Healthcare Group
Υπηρεσίες Υγείας
16/09/2026 - 16:24
Γεωργιάδης: «Στον ΟΔΙΠΥ οι περισσότερες αρμοδιότητες για τους ελέγχους στους παρόχους υπηρεσιών υγείας»
Πολιτική Υγείας
16/09/2026 - 15:51
ΕΚΑΒ: «Ανταποκριθήκαμε εντός πέντε λεπτών στο περιστατικό με τον Γιώργο Μαζωνάκη»
Πολιτική Υγείας
16/09/2026 - 15:26
Το AI εντόπισε υπάρχοντα φάρμακα που μπορούν να παρακάμψουν τη μικροβιακή αντοχή
Digital Health
16/09/2026 - 15:03
Επιστροφή στην αγωνιστική δράση έπειτα από τραυματισμό: Τα τεστ που δίνουν το «πράσινο φως»
Health Talk
16/09/2026 - 14:47
Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: «Προσωπική Λίστα Φαρμάκων» για την ασφάλεια των ασθενών
Υγεία
16/09/2026 - 14:27
Φάρμακο βελτιώνει τη σεξουαλική λειτουργία σε ανθρώπους με κατάθλιψη
Υγεία
16/09/2026 - 14:00
Φάρμακα GLP-1: Σπάνια εγκεφαλική διαταραχή εντοπίστηκε σε μικρό αριθμό ασθενών
Υγεία
16/09/2026 - 13:00
Νοσοκομείο Γεννηματάς: Μικρής έκτασης φωτιά στο υπόγειο
Επικαιρότητα
16/09/2026 - 12:56
Θάνατος Μαζωνάκη: Έρευνα για πιθανές ποινικές ευθύνες του ΙΣΑ
Πολιτική Υγείας
16/09/2026 - 12:21
Double cleansing: Χρειάζεται να πλένουμε το σώμα μας δύο φορές; Τι λένε οι δερματολόγοι
Ομορφιά
16/09/2026 - 12:00
Η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας
Ψυχική Υγεία
16/09/2026 - 11:00
ΙΣΑ: Τα πρόστιμα και οι κυρώσεις που έχει επιβάλλει τα τελευταία χρόνια σε ιατρεία
Πολιτική Υγείας
16/09/2026 - 10:31
BPC-157: Το «πειραματικό» πεπτίδιο που δεν έχει εγκριθεί αλλά κάνει θραύση στη γκρίζα αγορά
Υγεία
16/09/2026 - 10:00
ΗΠΑ: Και τέταρτος θάνατος από ιλαρά στην Πενσιλβάνια
Επικαιρότητα
16/09/2026 - 09:15
Προσωπικός Βοηθός για Άτομα με Αναπηρία: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα
Πολιτική Υγείας
16/09/2026 - 09:00
Θάνατος Μαζωνάκη: Στη φυλακή το ζευγάρι των γιατρών- Κατηγορούν το ΕΚΑΒ
Επικαιρότητα
16/09/2026 - 08:20
ESC Congress 2026: 127 Έλληνες επιστήμονες συμμετείχαν ενεργά στο κορυφαίο καρδιολογικό συνέδριο
Υγεία
16/09/2026 - 07:28

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Επτά τροφές που χορταίνουν περισσότερο και μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του βάρους
Διατροφή
14/09/2026 - 13:00
ΙΣΑ: Οι τρεις παρεμβάσεις για την προστασία των ασθενών στο θολό τοπίο των υπηρεσιών μακροζωίας
Πολιτική Υγείας
14/09/2026 - 08:39
Απαντήσεις από τον ΙΣΑ στα ερωτήματα για την αδειοδότηση των ιατρείων και τους ελέγχους
Πολιτική Υγείας
14/09/2026 - 18:37
Η Novo Nordisk αλλάζει το brand της και τη στρατηγική της για τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας
Pharma News
14/09/2026 - 19:26
Παγκόσμια διάκριση της Περιφέρειας Κρήτης για πρόγραμμα προληπτικών δράσεων στοματικής υγείας
Πολιτική Υγείας
14/09/2026 - 21:57
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo