ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πασχαλινές...διατροφικές οδηγίες για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη

Διατροφή
Πασχαλινές...διατροφικές οδηγίες για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη
Ο δρ Ανδρέας Μελιδώνης, Παθολόγος – Διαβητολόγος αναφέρει όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τις μέρες του Πάσχα.
Τετάρτη, 12/04/2023 - 11:41
— Photo: (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
News4Health Team News4Health Team

Η Μεγάλη Εβδομάδα ως περίοδος περισυλλογής, συγκέντρωσης και θρησκευτικής κατάνυξης, χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια των πιστών να περιορίσουν τις διατροφικές υπερβολές και να ακολουθήσουν κανόνες νηστείας και διατροφικής “υγιεινής” λιτότητας.

Σε αναμονή βέβαια της Ανάστασης και του Πάσχα, όπου όλες οι γαστριμαργικές υπερβολές θα υπάρξουν στο πασχαλινό τραπέζι. Όμως τι γίνεται με τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη; Πως θα νηστέψουν και πως θα συμμετάσχουν στις διατροφικές υπερβολές του πασχαλινού τραπεζιού; Τελικά, πως θα μπορέσουν να μοιραστούν το θρησκευτικό κλίμα και τις παραδόσεις των ημερών αυτών, χωρίς να βλάψουν τον εαυτό τους και τη θεραπεία τους; Απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα μας δίνουν οι ειδικοί του Metropolitan Hospital, ο δρ Ανδρέας Μελιδώνης, Παθολόγος – Διαβητολόγος, Συντονιστής Διευθυντής Διαβητολογικό - Καρδιομεταβολικό Κέντρο και ο Κάρολος Παπαλαζάρου, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, επιστημονικός συνεργάτης του θεραπευτηρίου.

Νηστεία

«Παρόλο που η νηστεία είναι μια καλή ευκαιρία για αποτοξίνωση από τρόφιμα ζωικής προέλευσης, τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά τις ημέρες αυτές. Ο λόγος είναι ότι στις περισσότερες παραδοσιακές νηστίσιμες συνταγές κυριαρχούν τα αμυλούχα τρόφιμα (όπως ζυμαρικά, πατάτες, όσπρια ψωμί κ.λπ.) που μπορεί να διαταράξουν τα επίπεδα του σακχάρου και να προκαλέσουν αύξηση του σωματικού βάρους», επισημαίνει ο Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Κάρολος Παπαλαζάρου.

Συγκεκριμένα κατά την περίοδο της νηστείας ο πάσχων από σακχαρώδη διαβήτη θα πρέπει:

Να συνεχίσει να υπολογίζει την ποσότητα των αμυλούχων τροφών στα γεύματά του, οι οποίες πρέπει να είναι πάντα σε μορφή συνοδευτικού στο πιάτο και όχι το κυρίως γεύμα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει να αποφύγει να καταναλώσει ένα μεγάλο πιάτο γαριδομακαρονάδας αλλά να επιλέξει να φάει γαρίδες ψητές με 1 φλιτζάνι πατατοσαλάτα, ή χταπόδι με 1 φλιτζάνι μακαρονάκι κοφτό, ή κριθαράκι ολικής άλεσης και αρκετή πράσινη σαλάτα.

Επίσης, είναι προτιμότερο να καταναλώσει μια μερίδα μη αμυλούχων λαχανικών όπως είναι οι αγκινάρες αντί μιας μερίδας αμυλούχων λαχανικών όπως είναι ο αρακάς.

Ακόμα απαραίτητο είναι να στραφεί σε εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης όπως είναι τα όσπρια, τα μανιτάρια αλλά και κάποια υποκατάστατα γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως το γάλα και το γιαούρτι σόγιας. Επιπλέον, τα θαλασσινά όπως το καλαμάρι, η σουπιά, οι γαρίδες κ.λπ., αποτελούν καλές πηγές πρωτεΐνης, αλλά θα πρέπει να αποφεύγονται σε μεγάλες ποσότητες κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε χοληστερόλη. Και βέβαια, να μην παραλείπει τις μετρήσεις σακχάρου.

«Τις ημέρες αυτές είναι πιθανόν να διαταραχθεί η καθημερινότητα ως προς το ωράριο των γευμάτων ή τη σωματική άσκηση, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να οδηγήσει σε επεισόδια υπεργλυκαιμίας ή υπογλυκαιμίας.

Για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητα τα σνακ μεταξύ των γευμάτων, καθώς ένα φρούτο ή μερικοί ξηροί καρποί, στο δεκατιανό και στο απογευματινό, συμβάλουν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα», τονίζει ο Παθολόγος – Διαβητολόγος δρ Ανδρέας Μελιδώνης.

Διαβάστε σχετικά=> Ο Νο1 καρπός που ευεργετεί όσο τίποτα άλλο την κυκλοφορία του αίματος

Πασχαλινό τραπέζι

«Ένα άτομο με σακχαρώδη διαβήτη, για να επιτύχει μια καλύτερη πορεία της νόσου του, έχει μάθει να ζει με κάποιους μικρούς διατροφικούς περιορισμούς και να ακολουθεί ένα συγκεκριμένο πλάνο στα πλαίσια της μεσογειακής διατροφής. Ένα πιο “ελεύθερο” διατροφικά πασχαλινό τραπέζι που πραγματοποιείται μια μέρα τον χρόνο δεν θα επηρεάσει αυτή την διαχρονική προσπάθεια.

Επομένως, αν δεν υπάρχουν συννοσηρότητες όπως χρόνια νεφρική ανεπάρκεια ή υπερουριχαιμία, μπορεί να καταναλώσει ό,τι υπάρχει στο τραπέζι (αρνί, κοκορέτσι, αβγά τζατζίκι κ.λπ.) αλλά χωρίς υπερβολές στις ποσότητες αμυλούχων τροφίμων (όπως πίτες, πατάτες, ψωμί) και γλυκών», συνεχίζει ο δρ Μελιδώνης.

«Μια καλή συμβουλή που θα μπορούσαμε να δώσουμε είναι, οι διαβητικοί να συνοδέψουν το κρέας που θα καταναλώσουν με άφθονη ποσότητα σαλάτας, καθώς οι φυτικές ίνες δεσμεύουν μέρος της χοληστερόλης των τροφών, ενώ παράλληλα μειώνουν το γλυκαιμικό φορτίο του γεύματος, οδηγώντας σε μια πιο ομαλή αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Σχετικά με το αλκοόλ, επιτρέπονται 2 μονάδες αλκοόλης κατά τη διάρκεια του γεύματος, οι οποίες πρακτικά αντιστοιχούν περίπου σε 2 ποτήρια κρασιού ή 2 κουτάκια μπύρας ή 2 σφηνάκια τσίπουρου. Σε περίπτωση επιθυμίας για κάποιο γλυκό θα ήταν προτιμότερο να καταναλωθεί προς το απόγευμα με κάποια χρονική διαφορά από το γεύμα και να προτιμηθεί κάποιο γλυκό με στέβια. Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τη σωματική άσκηση. Ένας καλός περίπατος μετά το φαγητό μπορεί να συμβάλει στη χώνεψη αλλά και στην αποφυγή πρόσληψης ανεπιθύμητου βάρους», συμπληρώνει ο κ. Παπαλαζάρου.

«Συμπερασματικά η Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα που ακολουθεί μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν μια άσκηση πίστης, υπομονής και επιμονής στη συμμόρφωση των διατροφικών επιλογών υγείας. Μια τέτοια συμπεριφορά διατροφής και υγείας θα οδηγήσει στη συμπόρευση της Ανάστασης του Κυρίου με τη μεταβολική “ανάσταση” των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη», καταλήγουν οι ειδικοί.

Διαβάστε επίσης=> Μαγειρίτσα με άρωμα...Κέρκυρας: Πώς θα φτιάξετε την παραδοσιακή μελωμένη «τσιλίχουρδα» (Συνταγή)

Τελευταία τροποποίηση στις 12/04/2023 - 12:01
  • ΠΑΣΧΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ
  • ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
  • ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ
  • ΔΙΑΒΗΤΗΣ
  • ΖΑΧΑΡΟ
  • ΝΗΣΤΕΙΑ
  • ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Περίσσεψαν αυγά από το πασχαλινό τραπέζι; Μη πετάτε τίποτα! Φτιάξτε πεντανόστιμη αυγοσαλάτα (Συνταγή)
Περίσσεψαν αυγά από το πασχαλινό τραπέζι; Μη πετάτε τίποτα! Φτιάξτε πεντανόστιμη αυγοσαλάτα (Συνταγή) 17 Απριλίου 2023
Πόσο αντέχουν τα κόκκινα αυγά εκτός ψυγείου; 14 Απριλίου 2023
Πόσο αντέχουν τα κόκκινα αυγά εκτός ψυγείου;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαβήτης τύπου 2: Δεν είναι ίδιος σε αδύνατους και υπέρβαρους ασθενείς
Υγεία
24/08/2026 - 14:16

Διαβήτης τύπου 2: Δεν είναι ίδιος σε αδύνατους και υπέρβαρους ασθενείς

Τα τρία SOS στη μέση ηλικία που εξασφαλίζουν 13 επιπλέον χρόνια χωρίς άνοια
Υγεία
06/08/2026 - 16:00

Τα τρία SOS στη μέση ηλικία που εξασφαλίζουν 13 επιπλέον χρόνια χωρίς άνοια

Διαβήτης: Ο δεκάλογος για ασφαλείς και ξέγνοιαστες διακοπές
Health Talk
29/07/2026 - 16:13

Διαβήτης: Ο δεκάλογος για ασφαλείς και ξέγνοιαστες διακοπές

Το 50% των θανάτων ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη οφείλεται σε στεφανιαία νόσο
Health Talk
14/07/2026 - 14:51

Το 50% των θανάτων ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη οφείλεται σε στεφανιαία νόσο

Φάρμακα για την παχυσαρκία και τον διαβήτη και πρόληψη του καρκίνου - Ειδικός φωτίζει τις παρανοήσεις
Υγεία
13/07/2026 - 18:11

Φάρμακα για την παχυσαρκία και τον διαβήτη και πρόληψη του καρκίνου - Ειδικός φωτίζει τις παρανοήσεις

Πειραματικό φάρμακο για τον διαβήτη τύπου 2 δείχνει να μειώνει σημαντικά σάκχαρο και σωματικό βάρος
Υγεία
13/07/2026 - 11:00

Πειραματικό φάρμακο για τον διαβήτη τύπου 2 δείχνει να μειώνει σημαντικά σάκχαρο και σωματικό βάρος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σε ασθενείς άνω των 65 ετών
Health Talk
24/08/2026 - 20:51
Καιρός: «Καύσωνας δύο ταχυτήτων» - Που θα «χτυπήσει» κόκκινο ο υδράργυρος τις επόμενες μέρες
Επικαιρότητα
24/08/2026 - 19:42
Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου: Γιατί ορισμένες «υγιεινές» τροφές επιδεινώνουν τη φλεγμονή
Διατροφή
24/08/2026 - 19:11
«Πράσινο» και από τον FDA σε εξέταση αίματος για το Αλτσχάιμερ
Υγεία
24/08/2026 - 18:38
Πόσο καλά γερνάτε; Κάντε το τεστ της ισορροπίας στο ένα πόδι!
Υγεία
24/08/2026 - 18:04
Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»: Τέσσερα δώρα ζωής από 18χρονο που «έσβησε» στη ΜΕΘ
Υγεία
24/08/2026 - 17:16
Φορητό rapid test για τον ιό του Δυτικού Νείλου ερευνά το Πανεπιστήμιο Αθηνών
Υγεία
24/08/2026 - 16:24
Νέα δεδομένα αλλάζουν το θεραπευτικό τοπίο στον προχωρημένο καρκίνο του μαστού
Υγεία
24/08/2026 - 15:57
Κρίσιμα ερωτήματα από τον ΙΣΑ για την αυξημένη κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου στην Αττική
Πολιτική Υγείας
24/08/2026 - 15:31
Ενεργειακά ποτά στην εφηβεία: Όταν η «τεχνητή ενέργεια» κρύβει έλλειψη ύπνου
Διατροφή
24/08/2026 - 15:04
Θεσσαλονίκη: Σοκαριστική υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης 51χρονης ΑΜΕΑ - Εμπλέκεται αστυνομικός
Επικαιρότητα
24/08/2026 - 14:38
Διαβήτης τύπου 2: Δεν είναι ίδιος σε αδύνατους και υπέρβαρους ασθενείς
Υγεία
24/08/2026 - 14:16
Γεωργιάδης: «Το "δικαίωμα στη λήθη" είναι το μεγαλύτερο πράγμα που πετύχαμε»
Πολιτική Υγείας
24/08/2026 - 13:51
Αυξάνει ο καύσωνας τον κίνδυνο αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς;
Health Talk
24/08/2026 - 13:33
Νυχτερινή βάρδια ετοιμότητας: Πώς επηρεάζει τον ύπνο ακόμη κι όταν το τηλέφωνο δεν χτυπήσει
Υγεία
24/08/2026 - 13:00
Ιός του Δυτικού Νείλου: «Πολύ περισσότερα τα πραγματικά κρούσματα» - Πώς γίνεται η διάγνωση
Υγεία
24/08/2026 - 12:25
Καρκίνος του δέρματος: Επίθεμα 3D εκτύπωσης με μικροβελόνες υπόσχεται στοχευμένη θεραπεία
Υγεία
24/08/2026 - 12:00
Τοξικές χημικές ουσίες στο 85% των προϊόντων προσωπικής φροντίδας – Τι έδειξαν έλεγχοι
Υγεία
24/08/2026 - 11:00
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: 10 απλές οδηγίες για προστασία από τον καύσωνα
Επικαιρότητα
24/08/2026 - 10:29
Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας: 27 εκ. ευρώ για τη δημιουργία Κέντρου Ολιστικής Διαχείρισης Καρκίνου στο
Πολιτική Υγείας
24/08/2026 - 10:00
Γαλλία: Ανάκληση 260.000 προφυλακτικών – Είναι τρύπια ή σπάνε εύκολα κατά την επαφή
Επικαιρότητα
24/08/2026 - 09:00
Ψαλτοπούλου για ιό Δυτικού Νείλου: Εξελίσσεται σε σημαντικό θέμα δημόσιας υγείας
Υγεία
24/08/2026 - 08:30
Γεωργιάδης από Ρόδο: «Το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Γενναδίου θα αναβαθμιστεί σε Κέντρο Υγείας»
Πολιτική Υγείας
21/08/2026 - 22:47
ΕΟΔΥ: Αναλυτικές οδηγίες προστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες
Υγεία
21/08/2026 - 22:12
Ειδική Αγωγή: Διευρύνεται η φυσικοθεραπευτική κάλυψη παιδιών και εφήβων από τον ΕΟΠΥΥ
Πολιτική Υγείας
21/08/2026 - 21:47
Μεγάλη δράση του ΕΕΣ για τους τετράποδους φίλους μας στο Σύνταγμα στις 26 Αυγούστου
Pet
21/08/2026 - 21:09
Παγκόσμια Ημέρα κατά των Κουνουπιών: Οι παρεμβάσεις της ΠΕ Ανατολικής Αττικής στις εστίες μόλυνσης
Πολιτική Υγείας
21/08/2026 - 20:43
Πύθωνας με το όνομα «Τζόντι Φόστερ» υποβλήθηκε σε ηλεκτροχημειοθεραπεία για καρκίνο
Επικαιρότητα
21/08/2026 - 20:09
Ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε στη φωτιά που ξέσπασε στη Λήμνο
Επικαιρότητα
21/08/2026 - 19:36
ΓΝ Χανίων: Πρωτοποριακή επέμβαση σύμπλοκης αγγειοπλαστικής σε ασθενή υψηλού κινδύνου
Υγεία
21/08/2026 - 19:13

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γεωργιάδης από Ρόδο: «Το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Γενναδίου θα αναβαθμιστεί σε Κέντρο Υγείας»
Πολιτική Υγείας
21/08/2026 - 22:47
Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας: 27 εκ. ευρώ για τη δημιουργία Κέντρου Ολιστικής Διαχείρισης Καρκίνου στο
Πολιτική Υγείας
24/08/2026 - 10:00
ΕΟΔΥ: Αναλυτικές οδηγίες προστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες
Υγεία
21/08/2026 - 22:12
Γεωργιάδης: «Το "δικαίωμα στη λήθη" είναι το μεγαλύτερο πράγμα που πετύχαμε»
Πολιτική Υγείας
24/08/2026 - 13:51
Ενεργειακά ποτά στην εφηβεία: Όταν η «τεχνητή ενέργεια» κρύβει έλλειψη ύπνου
Διατροφή
24/08/2026 - 15:04
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo