News4Health Logo

  • Pharma News
  • Πολιτική Υγείας
  • Υγεία
  • Health News
  • Διατροφή
  • Ευ Ζην
  • Pet & Health
Κυριακή, 21 Αυγούστου 2022

Σταφύλι: Οι πολύτιμες βιταμίνες που χαρίζει στον οργανισμό

News4Health TeamNews4Health Team
4661
Σταφύλι: Οι πολύτιμες βιταμίνες που χαρίζει στον οργανισμό pixabay

Το σταφύλι αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα όχι μόνο για τη γεύση του αλλά και για τις αμέτρητες θεραπευτικές του ιδιότητες.

Η σύστασή του αποδίδει λίγες θερμίδες, συγκεκριμένα τα 100 γραμμάρια παρέχουν μόλις 69 kcal, και είναι πλούσια πηγή μετάλλων όπως ο χαλκός, ο σίδηρος, το ασβέστιο και το μαγγάνιο.

Σύμφωνα με το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής (ΕΙΔ), τα σταφύλια αποτελούν επίσης καλή πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης Α και βιταμίνης Κ και ταυτόχρονα προσφέρουν πολύτιμα καροτένια, βιταμίνες του συμπλέγματος Β (όπως η πυριδοξίνη, ριβοφλαβίνη και θειαμίνη) και τέλος περιέχουν υψηλή συγκέντρωση ηλεκτρολυτών όπως το κάλιο.

Χαρακτηριστικό των σταφυλιών είναι ότι ανάλογα με την απόχρωσή τους μπορεί κανείς να διακρίνει την ποικιλία τους. Επίσης, το χρώμα αποκαλύπτει την παρουσία πολυφαινολικών ουσιών, ενώσεις με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση. Συγκεκριμένα, το κόκκινο ή μοβ χρώμα είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, ενώ το λευκό ή πράσινο χρώμα σε τανίνες.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα φρούτο πλούσιο σε ρεσβερατρόλη, μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που έχει προστατευτικό ρόλο κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου και του προστάτη, της στεφανιαίας νόσου και του Αλτσχάιμερ. Επίσης, η ρεσβερατρόλη μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Η ισχυρή παρουσία ανθοκυανινών είναι μια άλλη κατηγορία πολυφαινολικών που βρίσκονται σε αφθονία στα κόκκινα σταφύλια. Έχουν αντιαλλεργικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές καθώς και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Επιπρόσθετα, το σταφύλι αποτελεί πλούσια πηγή φυτικών ινών, οι οποίες συντελούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και μπορεί να βοηθήσει σε καταστάσεις δυσπεψίας και δυσκοιλιότητας.

Καταλήγουμε, λοιπόν, στο συμπέρασμα ότι το σταφύλι είναι ένα φρούτο με πολύτιμα για τον οργανισμό συστατικά. Παρόλα αυτά υπάρχει η εσφαλμένη εντύπωση ότι παχαίνει. Η απάντηση σε αυτό είναι ότι η περιεκτικότητά του σε σάκχαρα δεν διαφέρει σημαντικά από αυτή των υπόλοιπων φρούτων, επομένως αυτό που παχαίνει είναι η μεγάλη ποσότητα.

Health ανα Tag:
  • ΣΤΑΦΥΛΙ

Newsroom

  • Affidea και Vodafone συνεργάζονται και προσφέρουν εκπτώσεις σε προγράμματα υγείας

    26/01/2023 - 16:59
  • ΕΟΔΥ: 168 θάνατοι από κορονοϊό και δύο από γρίπη την τελευταία εβδομάδα

    26/01/2023 - 16:17
  • Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων: Oδηγίες για τον εμβολιασμό έναντι του έρπητα ζωστήρα

    26/01/2023 - 16:00
  • Φαρμακαποθηκες: Παράλληλες εξαγωγές και μειωμένη διάθεση φαρμάκων στη χώρα οι αιτίες των ελλείψεων - Τι καταγγέλλουν

    26/01/2023 - 15:38
  • Ge HealthCare: Νέα γυναίκα CFO για την Ανατολική Ευρώπη

    26/01/2023 - 14:02
  • Καρκίνος τραχήλου της μήτρας: Αποτελεσματική πρόληψη της νόσου - Τι συνιστά ο ΕΟΔΥ

    26/01/2023 - 13:15
  • Νόσος στελέχους: Αντιμετώπιση με stent ή bypass - Ποια μέθοδος είναι πιο ασφαλής

    26/01/2023 - 12:25
  • Λινού: «Κύμα» ιώσεων και τον Φλεβάρη και Μάρτη – Απαραίτητη η μάσκα για τα παιδιά στα σχολεία

    26/01/2023 - 11:29
  • Επιστολή «καμπανάκι» της Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας για τις σοβαρές ελλείψεις σε αντιβιοτικά

    26/01/2023 - 10:55
  • Έρευνα: Η υγιεινή διατροφή μπορεί να επιβραδύνει κατά 90% την άνοια στους ηλικιωμένους

    26/01/2023 - 10:29

News4Health Logo

  • Οι ειδήσεις της υγείας
  • Διαβάστε Επίσης
  • Αναζήτηση
  • Σχετικά με το News4Health.gr

Copyright © 2019 - 2023 Doctor Post P.C. All rights reserved.

PerfOps by Nuevvo