news4logo

  • Pharma News
  • Πολιτική Υγείας
  • Υγεία
  • Health News
  • Διατροφή
  • Ευ Ζην
  • Pet & Health
Τρίτη, 26 Απριλίου 2022

Η κατανάλωση λαχανικών ως ασπίδα προστασίας της καρδιάς δεν αρκεί, ποιες μεταβλητές μπορεί να την «σκοτώσουν»

Αγγελική ΜαξούρηΑγγελική Μαξούρη
3342 0
Η κατανάλωση λαχανικών ως ασπίδα προστασίας της καρδιάς δεν αρκεί, ποιες μεταβλητές μπορεί να την «σκοτώσουν» pixabay

Η κατανάλωση άφθονων λαχανικών είναι συχνά πρώτη στη λίστα των διατροφικών επιλογών για την διατήρηση της υγείας της καρδιάς γιατί είναι πλούσια σε διάφορα θρεπτικά συστατικά. Δεν είναι όμως από μόνη της η «τακτική» αυτή αρκετή για να διασφαλίσει ότι κανείς δεν θα αρρωστήσει. Ποιες μεταβλητές φαίνεται να παίζουν ρόλο; Έχει σημασία αν τρώμε ωμά ή μαγειρεμένα λαχανικά;

Τα λαχανικά έχουν επίσης χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και κορεσμένα λιπαρά, δύο διατροφικά συστατικά τα οποία συνδέονται με τις καρδιαγγειακές ασθένειες. Παρόλα αυτά μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Nutrition εγείρει αρκετά ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο των λαχανικών στην υγεία της καρδιάς και αν ενισχύουν ή την προστατεύουν.

Στη νέα μελέτη που εξέτασε ακριβώς αυτό το ερώτημα οι ερευνητές αναζήτησαν τις επιδράσεις των λαχανικών στην καρδιαγγειακή ασθένεια. Πιο συγκεκριμένα, ήθελαν να δουν κατά πόσο διαφορετικές είναι οι επιδράσεις ανάμεσα στα μαγειρεμένα και ωμά λαχανικά.

Τα δεδομένα αντλήθηκαν από την βρετανική βιοτράπεζα δεδομένων (UK Biobank cohort) και οι ερευνητές αναζήτησαν πάνω από 400.000 ανθρώπους οι οποίοι δεν είχαν καρδιαγγειακή ασθένεια στην αρχή της μελέτης. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο που αφορούσε τις διατροφικές τους συνήθειες και μέσα σε αυτές τις ερωτήσεις υπήρχε και το ερώτημα αν μαγειρεύουν ή αν τρώνε ωμά τα λαχανικά τους.

Οι ερευνητές έπειτα έκαναν ανάλυση των δεδομένων ώστε να μπορέσουν να δουν αν υπήρχε σύνδεση μεταξύ της πρόσληψης λαχανικών και της διάγνωσης των προβλημάτων καρδιάς ή και θανάτου.

Οι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες πίσω από τα προβλήματα αυτά

Παρόλα αυτά, δεν ήταν μόνο η κατανάλωση λαχανικών το μόνο πράγμα που φαίνεται ότι ενίσχυε ή δημιουργεί ρίσκο εμφάνισης καρδιαγγειακής ασθένειας. Οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα λαχανικά είχαν επίσης αρκετές πιθανότητες να εμφανίζουν προβλήματα καρδιάς γιατί υπήρχαν άλλοι παράγοντες που επηρέασαν προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι παράγοντες αυτές ήταν: 

Το φύλλο (Πιο συχνό στις γυναίκες)

Η εκπαίδευση 

Η περιοχή κατοικίας (αν είναι εύφορη)

Χαμηλός δείκτης μάζας σώματος

Η συμμετοχή σε φυσική δραστηριότητα

Γενικά οι κοινωνικοί και οικονομικοί παράγοντες ήταν σημαντικοί στην εκδήλωση καρδιαγγειακών ασθενειών. Επίσης, το κάπνισμα, η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής  ήταν εξίσου άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Αυτοί οι παράγοντες όπως τόνισαν και οι ερευνητές είχαν μεγαλύτερη επίδραση στην εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων από την κατανάλωση λαχανικών. Σε κάθε περίπτωση η έρευνα έχει κάποιους περιορισμούς που πρέπει να αναφερθούν.

Ένας από τους κυριότερους είναι το γεγονός ότι τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη είναι δεδομένα που κατέγραψε ο κόσμος μόνος τους. Αυτός ο τρόπος δεν είναι πάντοτε αξιόπιστος. Οι άνθρωποι μπορεί να μην θυμούνται λεπτομέρειες ή να αποκλείουν πληροφορίες είτε εσκεμμένα ή καταλάθος.

Το πρόβλημα με τις μεταβλητές που χρησιμοποιήθηκαν

Ο καθηγητής διατροφολογίας Taylor C. Wallace που δεν συμμετείχε στην έρευνα αυτή θεωρεί ότι κάποιες μεταβλητές που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα δεν ήταν απαραίτητα σημαντικές. Κατά την εκτίμησή του το πρόβλημα αυτό σχετικά με την σύνδεση διατροφής και εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων είναι θέμα επιδημιολογικό γενικά. Επίσης, σύμφωνα με όσα ο ίδιος αναφέρει στις παρατηρήσεις του το μοντέλο διαμορφώθηκε με βάση την ηλικία, το γένος, η εθνικότητα και την περιοχή και τα μαγειρεμένα λαχανικά είχαν τις ίδιες επιδράσεις με τα ωμά λαχανικά στον οργανισμό. Παρόλα αυτά αυτή η λεπτομέρεια δεν υπήρχε στη σύνοψη της έρευνας.

Όλες αυτές οι μεταβλητές δεν έχουν σχέση με την συνολική θνησιμότητα όπως τονίζει ο ίδιος για αυτό και τα ευρήματα αυτά δεν αφηγούνται όλη την αλήθεια. Αυτό που έχει σημασία ωστόσο σύμφωνα με τον ίδιο είναι η συχνότητα κατανάλωσης λαχανικών και ο τρόπος μαγειρέματος.

Για παράδειγμα οι τηγανιτές πατάτες δεν είναι καλή ιδέα για την υγεία μας αλλά αν τις κάνει κανείς ψητές ή βραστές μπορεί να είναι καλύτερες για τον οργανισμό μας ή έστω να μην δημιουργούν πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση η κατανάλωση λαχανικών έχει συνολικά πολλά οφέλη για την υγεία μας όπως επίσης και για την καρδιά. Ειδικά όταν ακολουθούμε μια μεσογειακή δίαιτα τα οφέλη της οποίας είναι γνωστά εδώ και χρόνια.

 Πληροφορίες από το https://www.verywellhealth.com

Health ανα Tag:
  • ΛΑΧΑΝΙΚΑ
  • ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΑΡΔΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο ύπνος μπήκε και επίσημα στη λίστα με τους παράγοντες που προσθέτουν χρόνια στην καρδιά σου

Ο ύπνος μπήκε και επίσημα στη λίστα με τους παράγοντες που προσθέτουν χρόνια στην καρδιά σου

Η διάρκεια του ύπνου θεωρείται πλέον βασικό «εργαλείο» στα χέρια μας για την διατήρηση της υγείας της καρδιάς και του εγκεφάλου. Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι υπάρχουν 7 σημαντικοί τρόποι διατήρησης της υγείας της καρδιάς. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία πλέον εντάσει στην λίστα αυτή και τον όγδοο τρόπο που όπως αναφέρει δεν είναι άλλος από τον καλό ύπνο. 

Αγγελική ΜαξούρηΑγγελική Μαξούρη
Καρδιά και ζέστη: Τι πρέπει να προσέχουμε για να μην πάθουμε θερμοπληξία

Καρδιά και ζέστη: Τι πρέπει να προσέχουμε για να μην πάθουμε θερμοπληξία

Kαθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει είναι σημαντικό να προσέξουμε την υγεία μας γιατί η  ζέστη επηρεάζει και την καρδιά μας και πρέπει να προστατευτούμε για να μην αντιμετωπίσουμε προβλήματα.

Αγγελική ΜαξούρηNews4Health Team
To να κάθεσαι 6-8 ώρες συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου

To να κάθεσαι 6-8 ώρες συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Ο καναπές μπορεί να είναι άνετος αλλά οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Σιμόν Φράιζερ υποστηρίζουν ότι αν ξοδεύεις πολύ χρόνο καθιστός αυξάνεις την πιθανότητα πρόωρου θανάτου και καρδιακής νόσου.

Αγγελική ΜαξούρηΓιώργος Παπαϊωάννου
Οχτώ λαχανικά που είναι πιο υγιεινά όταν είναι μαγειρεμένα

Οχτώ λαχανικά που είναι πιο υγιεινά όταν είναι μαγειρεμένα

Αυτά είναι οχτώ λαχανικά που προσφέρουν περισσότερα οφέλη για την υγεία όταν τα τρως μαγειρεμένα.

Αγγελική ΜαξούρηΓιώργος Παπαϊωάννου

Newsroom

  • Το πρόγραμμα ασφάλισης Full [Health] της Εθνικής Ασφαλιστικής, καλύπτει τις ανάγκες κάθε ανθρώπου

    06/07/2022 - 13:26
  • Αποκαλυπτική μελέτη: Παγκόσμια αρνητική πρωτιά της Ελλάδας στην κεντρική Παιδική Παχυσαρκία

    06/07/2022 - 12:52
  • 4 μύθοι για τον αυνανισμό και χρήσιμες αλήθειες που καλό είναι να ξέρεις

    06/07/2022 - 12:36
  • Βερίκοκα: Κάνουν καλό στην υγεία μας με 8 διαφορετικούς τρόπους

    06/07/2022 - 11:41
  • #25 λόγοι που το κολύμπι μπορεί να ωφελήσει την υγεία σου

    06/07/2022 - 10:30
  • Τα πραγματικά κρούσματα είναι πολλά αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για 3+1 λόγους

    06/07/2022 - 10:10
  • Νέο χάπι κατά του hangover υπόσχεται θεαματικά αποτελέσματα - Τι πρέπει να ξέρεις

    05/07/2022 - 19:33
  • ΠΟΕΔΗΝ: Ανησυχητική αύξηση νοσηλευόμενων παιδιών με κορονοϊό - Περισσότερα από το χειμώνα

    05/07/2022 - 18:43
  • Η Bayer Ελλάς διακρίνεται στα “Bravo Sustainability Awards 2022”

    05/07/2022 - 18:13
  • Οι νέοι άνθρωποι άνοιξαν τον δρόμο για μία καλύτερη υγεία για όλους στο SNF Nostos Health του ΙΣΝ

    05/07/2022 - 18:05

news4

  • Pharma News
  • Πολιτική Υγείας
  • Υγεία
  • Health News
  • Διατροφή
  • Ευ Ζην
  • Pet & Health
  • Οι ειδήσεις της υγείας
  • ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

About Us

© 2019 NEWS4HEALTH. ALL RIGHTS RESERVED