Παπαευαγγέλου και Γκάγκα: Δεν χρειάζεται επιβεβαίωση του rapid test με μοριακό

Παπαευαγγέλου και Γκάγκα: Δεν χρειάζεται επιβεβαίωση του rapid test με μοριακό
Τόσο η Μίνα Γκάγκα όσο η Βάνα Παπαευγγέλου κάλεσαν τους πολίτες που έχουν κάνει rapid test και έχει βγει θετικό, να μην προβούν και σε μοριακό τεστ επιβεβαίωσης (PCR), κατά την καθιερωμένη ενημέρωση της Πέμπτης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού.
Πέμπτη, 30/12/2021 - 19:34
— Photo: INTIME
«Δεν χρειάζεται PCR μετά από ένα θετικό rapid, είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας και εξήγησε πως επειδή αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλά θετικά κρούσματα και πολύ μεγάλη ταλαιπωρία για τον κόσμο, είναι καλύτερα με το rapid test να μείνουμε στο σπίτι και να μην πάμε για PCR». Άρα, όταν ένα rapid test είναι θετικό μένουμε σπίτι μας και ακολουθούμε τις οδηγίες.

Αν το rapid μας δείχνει αρνητικούς, έχουμε ελάχιστες πιθανότητες να μεταδίδουμε τον ιό, ανέφερε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα και πρόσθεσε ότι δεν χρειάζεται να πηγαίνει ολόκληρη η οικογένεια για να κάνει μοριακό τεστ επιβεβαίωσης για τον κορονοϊό, παρά μόνο αν υπάρχουν πολύ έντονα συμπτώματα.

«Τα τεστ προσφέρουν άμεσο αποτέλεσμα και συνεισφέρουν στην έγκαιρη απομόνωσή μας. Αν και τα αντιγονικά είναι λιγότερο ευαίσθητα από τα PCR, αυτοί που βγαίνουν αρνητικοί έχουν χαμηλό φορτίο και χαμηλή μεταδοτικότητα» πρόσθεσε η ίδια.

Oι δηλώσεις αυτές πραγματοποιούνται τη στιγμή που σχηματίζονται μεγάλες ουρές ατόμων για τη διενέργεια PCR καθώς η μετάλλαξη Όμικρον «θερίζει» και στην χώρα μας.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης υπογράμμισε επίσης από την πλευρά του ότι τα rapid test που έχουν πάρει την έγκριση του Health Security Working Group της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι «εξαιρετικά αξιόπιστα». Αρκετές εταιρείες έχουν κάνει έλεγχο για την διαγνωστική αξιοπιστία τους έναντι της Όμικρον ενώ η Υπηρεσία Υγείας και Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) δεν έχει βρει κανένα πρόβλημα ευαισθησίας των rapid test έναντι της Όμικρον.

Ο FDA ανακοίνωσε πρόσφατα ότι κάποια τεστ πιθανόν να έχουν μικρότερη ευαισθησία «χωρίς να έχουμε κάποιο χειροπιαστό» αποτέλεσμα στα χέρια μας.

Τελευταία τροποποίηση στις 30/12/2021 - 19:55