Η Ένωση Ιατρών αφήνει αιχμές κατά του ΕΟΠΥΥ

Η Ένωση Ιατρών αφήνει αιχμές κατά του ΕΟΠΥΥ
Οι γιατροί μέσω του Ένωσης Ιατρών - ΕΟΠΥΥ εξέφρασαν τα παράπονα τους προς τον ΕΟΠΥΥ, καθώς θεωρούν ότι οι επιστολές ανάλυσης συνταγογράφησης που έλαβαν για το μήνα Φεβρουάριο παρεμποδίζει το έργο τους και τους ασκεί πίεση.
Πέμπτη, 04/06/2020 - 19:07

Εδικότερα, η Ένωση έγινε αποδέτκης πληθώρας διαμαρτυρίας συμβεβλημένων ιατρών από την ανάγνωση των σημειωμάτων ανάλυσης της συνταγογράφησης για το μήνα Φεβρουάριο του 2020. Βάσει του άρθρου 92 του Ν4600/19 προβλέπονται πρόστιμα για παράβαση κατά 20% της μέσης συνταγογραφικής συμπεριφοράς της ειδικότητας του ιατρού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΝΙ, όμως, η συνταγογράφηση περισσότερων φαρμάκων γενικά αλλά και αυτήν την περίοδο καθώς και η συνταγογράφηση ακριβών φαρμάκων είναι δικαιολογημένη από τους ιατρούς.

«Η παραμετροποίηση του νόμου τιμωρεί τους ιατρούς που εξυπηρετούν μεγαλύτερο όγκο ασφαλισμένων καιι φαίνεται να λησμονεί την εποχικότητα των χειμερινών μηνών που εμφανίζουν αυξημένη επισκεψιμότητα στα ιατρεία. Ιατροί με κατοχή εξειδικεύσεων για χρόνια νοσήματα ή που εξυπηρετούν πληθώρα ασφαλισμένων σε ακριτικές και νησιώτικες περιοχές βρίσκονται στο μικροσκόπιο του ελέγχου λόγω του ότι λίγοι ιατροί εξυπηρετούν μεγαλύτερο αναλογικά πληθυσμό.Θεράποντες ιατροί αναγράφουν τη δραστική ουσία στη συνταγογράφηση και βρίσκονται υπόλογοι για την αναλογία εκτέλεσης των συνταγών τους (on patent, off patent, γενόσημα) που αποφασίζεται στα φαρμακεία Οι ιατροί αναγράφουν φάρμακα υψηλού κόστους για τις παθήσεις των ασθενών τους (καρκινοπαθών, νεφροπαθών, ρευματοπαθών, ασθενών με νευρολογική νόσο, κλπ) και βρίσκονται υπόλογοι για υπέρβαση συνταγογράφησης όταν είναι γνωστό ότι τα ΦΥΚ ελέγχονται από το ανώτατο υγειονομικό συμβούλιο (Α.Υ.Σ.) και εγκρίνονται από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ, ως αναγκαία δαπάνη για τους ασθενείς».

Το Αίτημα

Γι΄αυτό το λόγο η Ένωση Ιατρών που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ζήτησε από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να απαντήσει με ποιο τρόπο θα πρέπει να εξυπηρετήσουν οι θεράποντες ιατροί τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και τους χρόνιους ασθενείς, χωρίς να χαρακτηριστούν παραβάτες. Ατεκμηρίωτα πρόστιμα για την ενδεδειγμένη, βάσει των πρωτοκόλλων, θεραπευτική αγωγή, αποτελεί πράξη αδιανόητη και βάναυση. Για τους ιατρούς και τους ασφαλισμένους».

Προειδοποίησε μάλιστα, ότι «ως άμεση παρενέργεια, εν μέσω πανδημίας COVID-19, οι ασθενείς θα καταντήσουν “επαίτες” από ιατρό σε ιατρό για τη συνταγογράφηση των αναγκαίων φαρμάκων τους».

Ας σημειωθεί ότι για το ίδιο ζήτημα έχουν ζητήσει εξηγήσεις ο ΙΣΑ και ο ΙΣΠ με ανακοινώσεις τους.

Διαβάστε τη διαμαρτυρία του ΙΣΠ προς τον ΕΟΠΥΥ